Suomenruotsalaiset ovat nauttineet erityisistä kiintiöistä korkeakouluihin pyrkiessään. Olisko Suomella opittavaa ruotsin linjasta asiassa?
Korkein oikeus tuomitsi Uppsalan yliopiston laittomasta etnisestä syrjinnänstä
Cecilia Lönn:ltä ja Josefine Midander:ilta evättiin paikka juristi koulutukseen Uppsalan yliopistossa vaikka heillä oli paremmat arvosanat kuin hakijoilla jotka oli hyväksytty sisään erityisestä kiintiöstä joka oli varattu niille, joiden molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. Joulukuussa 2006 korkein oikeus tuomitsi yliopiston laittoman etnisen syrjinnän perusteella ja naiset saivat 75 000 kruunun vahingonkorvaukset.
Ennen syyslukukautta 2003 Uppsalan yliopisto oli varannut 30 paikkaa 300:sta koulutuspaikkasta juristikoulutuksessa ehdokkaille, joiden molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. Se tehtiin, jotta voidaan lisätä etnistä monimuotoisuutta koulutuksessa.
Josefine Midanderilta ja Cecilia Maplelta, joiden vanhemmat olivat syntyneet Ruotsissa, oli evätty paikka koulutukseen huolimatta siitä, että heillä oli paremmet arvosanat kuin kaikilla jotka oli otettu sisään tuosta kiintiöstä. Kun Centrum för rättvisan-järjestö alkoi edustaa naisia he vetivät yliopiston oikeuteen ja haastoivat Uppsalan yliopiston etnisestä syrjinnästä.
Korkein oikeus totesi: Laitonta syrjintää
Tammikuussa 2005 tuomitsi Uppsalan käräjäoikeus yliopiston kielletystä etnisestä syrjinnästä ja tuomitsi maksettavaksi korvauksia 75 000 kruunua kullekin naiselle. Svean hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion joulukuussa 2005. Oikeuskansleri joka edusti asiassa valtiota, valitti korkeimpaan oikeuteen.
Korkein oikeus totesi, että etniset kiintiöt on laitonta syrjintää. Syrjintäkielto ja oikeus yhdenvertaisuuteen lain edessä on tunnustettuja ihmisoikeuksia. Kaikille poikkeuksille on löydettävä selkeästi tukea lainsäädännöstä ja poikkeuksia on sovellettava tiukasti. On vastoin lain syrjintäkieltoa ja korkeakoulu opiskelijoiden yhdenvertaista kohtelua, että varataan ennalta opintopaikkoja tietylle ryhmälle, esimerkiksi etnisyyden perusteella.
Korkeakoulu asetuksen mukaan oppilaitokset saivat kehittää paikallisia valintasääntöjä koskemaan jopa kymmentä prosenttia paikoista laajentaakseen rekrytointiaan. Mutta Korkeimman oikeuden tuomio vahvisti, että pyrkimykset laajentaa rekrytointia on tapahduttava sellaisin keinoin, jotka eivät ole syrjiviä. Mitä tulee paikallisiin valintasääntöihin koskivat ne haastatteluja, erilliskokeita tai työelämän kokemuksen painottamista.
Etnistä monimuotoisuutta
Prosessissa ilmeni myös, että Uppsalan juristikoulutuksen ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden osuus oli sama kuin vastaava osuus väestössä yleensä - jo ennen kiintiöitä.
Juristikoulutuksessa yleensä, oli tämän taustan omaavien osuus aloittajista vielä suurempi - pelkästään Tukholman oikeustieteellisessä osuus oli joinakin vuosina jopa 24 prosenttia.
Samaan aikaan saivat valitut valintakriteerit aikaan erikoisen vaikutuksen jopa monimuotoisuuden näkökulmasta: esimerkiksi saamenkielisen taustan omaavalta estettiin paikka. Saamelaiset kun ovat Ruotsissa etninen vähemmistö, joiden vanhemmat ovat syntyneet maassa. Hakija jonka molemmat vanhemmat olivat syntyneet Norjassa sai etusijan ulkomaalaiskiintiön takia, ja niin edelleen.
Kiintiöt poistettiin
Tuomioden julistamisen seurauksena, Uppsalan yliopistolle (etniset kiintiöt juristiopinnoissa) ja myöhemmät tuomiot Örebron ja Karlstadin yliopistoille (sukupuolikiintiöt erilaisiin hoitotyön ja terveyalan koulutuksiin) tuli selväksi, että kiintiöt - tai erilaisisten meriittien myönteinen erikoiskohtelu - ei ole koskaan hyväksyttyä .Yliopistot jotka olivat ottaneet käyttöön tällaisen kiintiöjärjestelmän poistivat ne käytöstä. Tänään ei tämän tapaisia kiintiöitä korkeakouluissa enään ole.
Ks. Lisää:
http://www.centrumforrattvisa.se/fall/Högsta_domstolen_fällde_Uppsala_universitet_för_olaglig_etnisk_diskriminering
Kannattaa myös lukea tuomion perustelut:
http://www.centrumforrattvisa.se/files/HDdom_Midander.pdf
Ruotsissa kiintiöt yliopistoihin kiellettiin - Miten meillä?
6
209
Vastaukset
- huusianna
Positiivisen syrjinnän tarkoitus on tasoittaa väestöryhmien epätasaista sijoittumista esim. opiskelupaikkoihin yms. Tarkoitus on nostaa vähemmistöjen osuus samalle tasolle pääväestön kanssa, mutta ei missään tapauksessa yli! Silloin voidaan puhua positiivisesta syrjnnnästä.
Suomessa kiintiöt ovat aivan päinvastoin. Suomessa kiintiöt on asetettu rasistisesti. Suomenkielisten opiskelijoiden jo muutenkin pienempi määrä ruotsinkielisiin opiskelijoihin verrattuna laskee ruotsalaisten kiintiöiden takia.
SITÄ PITÄÄ KUTSUA SYRJINNÄKSI! Se ei ole positiivista syrjintää että väestöryhmien erot kasvavat kiintiöiden avulla.
Muualla maailmassa kiintiöt on asetettu siten että sillä tasataan kansanryhmien pääsyä opiskelemaan. Mustien pääsyä opiskelemaan on helpotettu USA:ssa jotta mustien osuus edes jotenkin lähestyisi valkoihoisten opiskelijoiden määrää.
Suomessa on taisteltu jo vuosisatoja suomenkielisen koulutuksen puolesta. Eikä ole oikein että suomenkielisen täytyy opiskella ruotsiksi jos hän ei pääse suomenkieliseen kouluun. Samalla kun ruotsinkielinen pääsee helpommin opiskelemaan kuin suomenkielinen ja vielä kaiken lisäksi saa opiskella äidinkielellään. - Petter Svedu
Ruotsin korkeimman oikuden mukaan positivinen syrjintä voi olla yhdenvertaisuuslain mukaan ok jos hakijoilla on samanlaiset meriitit. Cecilialla ja Josephinella oli kuitenkin paremmat meriiti kun kenelläkään kolmestakymmenestä läpi menneestä hakijasta. Näin KO:n mukaan kyseessä on ns. vahva postiivinen syrjintä, jolle ei löydy laista tukea.
Keskeistä tuomiossa on, että siinä pidetään oikeutta tasa-arvoiseen kohteluun lain edessä ja suojaa syrjintää vastaan Ihmisoikeuskysymyksenä. Korkein oikeus on pitänyt tätä vakavana syrjintätapauksena.
Miten kävisi jos Suomessa joku nostaisi syytteen että ruotsinkielinen hakija on päässyt sisään huonoimmilla pisteillä.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/universitet-fallt-for-diskriminering_380766.svd - Vähä totuutta
Käytäntöhän on ettei pisteitä tarvita , toimimalla oikein.? Esimerkki korkeakoulututkintoon tarvittavaan virkaan, pääsee ylioppilastodistuksella..! Näin kierämme ihmisoikeus- ja Tasa-arvo ynnä muut sellaisetkysymykset kätevästi..;-)
- Petteri Svedu
.... ja vielä tämä:
Ruotsin kielen suosiminen aiheuttaa yhteiskuntaan vääristymän, koska parhaat yksilöt eivät valikoidu korkeakouluopiskeluun eivätkä työpaikoille.
Ei parhaat vaan kenties sopivimmat? - Hottentottenbotten
Ruotsinkielisessä ammattikoulutuksessa on paikoitellen pula aloittajista. http://www.oph.fi/tiedotteet/2003/005
..... ja kuka tämän lystin maksaa?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e2386720Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne664074Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä1313145- 1562322
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla181860Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1701587- 821484
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o291451Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https371369Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.1111061