No usko jo ei mureuta.
Marinadi ei mureuta lihaa!
7
256
Vastaukset
- GrilliTohtori
http://www.martat.fi/keskustelu/ruokanurkka/?x33064=2033950
jos ette muuten usko, niin lukekeepa tuosta.- alien frank
Tuolla oli sellaista harhaanjohtavaa infoa, etteikö lihan pintapaistolla saataisi lihanesteitä pidettyä lihassa. Siis linkitetään väitteisiin että itseasiassa lihasta irtoaisi vähemmän nesteitä jos sitä kypsennetään miedolla lämmöllä.
Jos pihvistä haluaa raa'an tai mediumin, niin oikea tapa on kovalla lämmöllä paistaa pinnat kiinni ja sitten kevyempi lämpö. Jokainen voi kokeilla valmistaa medium tai raa'an pivin kelluttelemalla sitä lihapalaa miedossa lämmössä siinä pannulla. Ei tule yhtään mitään.
Eri asia on sitten kun ruvetaan kinkkuja ja kokonaisia kalkkunoita paistamaan, ei niissä voi millään pintapaistolla mitään nesteitä lihan sisällä saada säilymään. Toisaalta ne kypsennetäänkin läpi- tai ylikypsiksi, jolloin ei samalla tavalla mehukkaasta lihasta voida puhua kun medium tai raaka pihvi on.
Ihan vaan ettei jää noiden linkkien perusteella harhaisia käsityksiä kellekään. alien frank kirjoitti:
Tuolla oli sellaista harhaanjohtavaa infoa, etteikö lihan pintapaistolla saataisi lihanesteitä pidettyä lihassa. Siis linkitetään väitteisiin että itseasiassa lihasta irtoaisi vähemmän nesteitä jos sitä kypsennetään miedolla lämmöllä.
Jos pihvistä haluaa raa'an tai mediumin, niin oikea tapa on kovalla lämmöllä paistaa pinnat kiinni ja sitten kevyempi lämpö. Jokainen voi kokeilla valmistaa medium tai raa'an pivin kelluttelemalla sitä lihapalaa miedossa lämmössä siinä pannulla. Ei tule yhtään mitään.
Eri asia on sitten kun ruvetaan kinkkuja ja kokonaisia kalkkunoita paistamaan, ei niissä voi millään pintapaistolla mitään nesteitä lihan sisällä saada säilymään. Toisaalta ne kypsennetäänkin läpi- tai ylikypsiksi, jolloin ei samalla tavalla mehukkaasta lihasta voida puhua kun medium tai raaka pihvi on.
Ihan vaan ettei jää noiden linkkien perusteella harhaisia käsityksiä kellekään."Tuolla oli sellaista harhaanjohtavaa infoa, etteikö lihan pintapaistolla saataisi lihanesteitä pidettyä lihassa. Siis linkitetään väitteisiin että itseasiassa lihasta irtoaisi vähemmän nesteitä jos sitä kypsennetään miedolla lämmöllä."
Juuri näin. Kyseessä on aivan perus-fysiikkaa. Sinäkin voit todeta asian varsin yksinkertaisesti seuraavaksi kun heität pihvin pannulle. Kuuluuko sihinää ja tirinää ja nouseeko höyryä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin lihasnestettä syöksyy pannulle. Ja mitä kuumempi pannu, sen kovemmat suhinat, eli sitä enemmän nestettä lihasta poistuu.
Toki asia on myös aivan totaalisen helppoa todeta käyttämällä se pihvi vaa'alla ennen ja jälkeen paiston. Vertailun vuoksi voi tehdä saman vaikkapa 100 asteisessa uunissa paistetule pihville, katsoo vaan että sisälämmöt ovat kummassakin samat.- sama vanha
taikuri.78 kirjoitti:
"Tuolla oli sellaista harhaanjohtavaa infoa, etteikö lihan pintapaistolla saataisi lihanesteitä pidettyä lihassa. Siis linkitetään väitteisiin että itseasiassa lihasta irtoaisi vähemmän nesteitä jos sitä kypsennetään miedolla lämmöllä."
Juuri näin. Kyseessä on aivan perus-fysiikkaa. Sinäkin voit todeta asian varsin yksinkertaisesti seuraavaksi kun heität pihvin pannulle. Kuuluuko sihinää ja tirinää ja nouseeko höyryä? Jos vastaus on kyllä, niin silloin lihasnestettä syöksyy pannulle. Ja mitä kuumempi pannu, sen kovemmat suhinat, eli sitä enemmän nestettä lihasta poistuu.
Toki asia on myös aivan totaalisen helppoa todeta käyttämällä se pihvi vaa'alla ennen ja jälkeen paiston. Vertailun vuoksi voi tehdä saman vaikkapa 100 asteisessa uunissa paistetule pihville, katsoo vaan että sisälämmöt ovat kummassakin samat.Niin joo... Siis jos puhutaan pihvistä, niin mehukas mediumpihvi tulee kuumalla pannulla. Haalealla pannulla saa läpikypsän lihan, tai sitten siinä ei ole ominaisuuksia, jotka tekevät lihasta pihvin (mm. paistopinta). Samoin siellä uunissa voi kypsentää lihaa vaikka sadassa asteessa, tai alle. Siitäkään ei kuitenkaan tulee pihviä, saatika mehukasta mediumpihviä. Ei myöskään keitetystä lihasta, vaikka näillä kahdella em. tavalla voidaan kenties joku tippa teoreettisesti lihanestettä säästää. Mutta ymmärrän kyllä nämä harhaiset käsitykset, mehukkaan hyvän pihvin valmistaminen on taide jota ihan kaikki kokitkaan ei hallitse.
- Sous-vide
sama vanha kirjoitti:
Niin joo... Siis jos puhutaan pihvistä, niin mehukas mediumpihvi tulee kuumalla pannulla. Haalealla pannulla saa läpikypsän lihan, tai sitten siinä ei ole ominaisuuksia, jotka tekevät lihasta pihvin (mm. paistopinta). Samoin siellä uunissa voi kypsentää lihaa vaikka sadassa asteessa, tai alle. Siitäkään ei kuitenkaan tulee pihviä, saatika mehukasta mediumpihviä. Ei myöskään keitetystä lihasta, vaikka näillä kahdella em. tavalla voidaan kenties joku tippa teoreettisesti lihanestettä säästää. Mutta ymmärrän kyllä nämä harhaiset käsitykset, mehukkaan hyvän pihvin valmistaminen on taide jota ihan kaikki kokitkaan ei hallitse.
Mehevimmän pihvin valmistusohje: Tyhjiöpakattu pihvi vesihauteeseen (60C) pariksi tunniksi ja sitten pikainen paistopinta todella kuumalta pannulta (10se puoleltaan).
- --
Ei varsinkaan kotona tehtävät marinadit, siis ne oliviiöljyt tms joihin sekoitellaan mausteita. Ei niissä kodin elintarvikekemikaaleissa oikein ole mitään mikä rikkoisi lihan rakennetta. Toista se on tuolla teollisuudessa.
Ja jos sillä kotimarinadilla, tai siis maustekastikkeella, haluaa saada edes sitä makua sihen lihaan, niin melko monta vuorokautta pitää uittaa ja olla melko vahvat mausteet. Ei ihan riitä se yksi yö. Tai siis riittää se samaan tarkoitukseen kun maustaminen ruoanvalmistuksen yhteydessä muutenkin. - Röss the Drümdöctör
No tee parempaa marinadia jos ei mureudu. Tai toimi kuten järkevä ihminen, ja osta kunnollista pihvilihaa joka on oikeaoppisesti raakakypsennetty.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod337124- 386574
- 293594
- 453120
- 342774
- 162552
- 372198
- 162106
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons481977- 341840