Katselin tuossa melko uutta sienikirjaa joissa on esitelty paljon yleisimpien ruokasienien matkijasieniä, ja havaitsin että hyvän ruokasienen eli haaparouskun sekaan on tullut varmaan vuosia kerättyä huonompaa ruokasientä, harmaarouskua koska olen luullut sitä vain hieman vaaleammaksi haaparouskuksi.....kirjan mukaan sieni on mitättömän makuinen mutta syötävä..
Onko jollain muulla samoja kokemuksia???
Haaparousku/harmaarousku
7
7793
Vastaukset
- Orastava sienestysvimma
No tuokin on saattanut mennä läpi enkä vieläkään tiedä mokanneeni. Aika varmasti olen viime vuonna saattanut isohaperosoppaan laittaa muutaman palan punahaperoa "mausteeksi" - puhtaasti kokemattomuuttani.
- vesikko
Suon laiteilta kerään tarkoituksella joka syksy muutaman kauniin kirpakan punahaperon; kuivaan ja käytän mausteena vahvan paprikan tai pippurin tapaan.
Kuivaan ja rouhin tai jauhan kastikkeita & soppia varten suppilovahveroita, mustia torvisieniä sekä ukon- ja akansieniä. Maukasta!
Hyviä sieniretkiä! t vesikko
- Sienimies
alussa tuli varmasti kerättyä molempia.Harmaa kun harmaa.Mitään makueroja en huomannut kun kummatkin jokatapauksessa sekoitettiin.Ainoa mikä on varmaa on että ne sienet maistuivat ja maistuvat vieläkin erinomaisille karvarouskujen sekoituksena.
Tämän tyylisiä sieniä on tosiaan nähtävästi tummemman ja vaaleamman harmaita.Kuten sanottu kerään kaikki myös tulevaisuudessa.
Suoranaisissa myrkkysienissä,tai muissa huononmakuisissa sienissä olen kyllä asiantuntija,joten niissä en erehdy. - Suppis
Kyllä harmaarousku menee yhden tähden ruokasienenä haaparouskujen seassa. Sitä paitsi haaparouskuissa on värimuunnoksia ympäristön ja kosteuden mukaan. Pääasia on ettei poimi ja käytä nurmirouskuja, jotka tuntee vaaleista kehistä lakissa, ja jotka kasvavat mieluusti ja houkuttelevasti pihojen ja polkujen sekä kuivien metsien tienoissa. Nurmirousku ei ole myrkyllinen vaan kitkerä, ruoaksi kelpaamaton. Paha on myös lakritsirousku, joka kasvaa soiden liepeillä. Nuo molemmat sekottuvat helposti haaparouskuihin. Hyvä sienikartta ja -kirja on aina paikallaan.
- yksi
Näin erottuu lakritsirousku muista rouskuista:
Lakritsirouskun pinta on märkänäkin "samettimainen", EI LIMAINEN ollenkaan ja maitiaisneste aina KIRKASTA ei valkeaa, haju selvästi lakritsainen.
Yksikin lakritsirousku pilaa helposti sekasienien maun.
- pipsa
Titääkö kukaan voiko jonkun esim. syötäväksi kelpaamattoman sekoittaa rouskuihin? Olen pitänyt rouskujen tunnistamissääntönä valkoista nestettä ja onttoa jalkaa. Mutta mielestäni harmahtava olisi muutoin selvä rousku, mutta jalka ei olekaan ontto? Joten uskaltaako laittaa muitten rouskujan sekaan? Monestihan tosi pienillä kangasrouskuilla ei ole jalka ontto ja niitä olen kyllä uskaltanut käyttää, koska ne on kyllä niin selviä tapauksia.
- manta46
kyllä kangasrouskussakin on joskus ontto jalka, eikä harmaarousku ole vältämättä limainen. vähän riippuu säästä, eli miten kuivia ovat. Ainoa rousku, jota ei tosiaan kannata ruokaan laittaan, on lakritsi. Paitsi silloin kun olin nuorempi, se oli kaikien suosikki...noh, oli miten oli, rouskuja on monenlaisia, ja aina tulee valkea neste - syötävissä malleissa. Joten onnea vaan etsintään.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod305840- 345343
- 293034
- 342454
- 372118
- 152088
- 382043
- 121691
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191677Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons391656