Neljän parhaan joukossa!Ei paha..
Porvoon Akilles
10
578
Vastaukset
- Ketä kiinnostaa
Borgå Akilles. Porvoon Akillesta ei taida olla olemassakaan. On syytä käyttää seuran omaa nimeä. Onko joku lähtenyt suomentamaan HIFK:iä, tokkopa vaan.
Tamperelaiset muuttivat itse Tammerfors Boll Klubin Tapparaksi, Porvoossa on turha odottaa, että Akilleksesta tulisi edes kaksikielinen virallisesti.- Kamraterna
Eikös suomenkielisessä mediassa puhuta yleisesti Helsingin IFK:sta eikä Helsingfors IFK:sta? Niin tai näin, Porvoon Akilles on ollut ihan virallisestikin yli 40 vuotta seuran nimen toisena osana. Ihme muuten, että pohdit ketä kiinnostaa, kun ainakin itseäsi tuo tuntuu kiinnostavan...
- Anonyymi
Tiedoksi vaan Borgå Akilles on virallisesti kaksikielinen,harmittaako oikein vietävästi.
- voimistelu seura!
Wikipedia:Porvoon Akilles-Borgå Akilles perustettiin 1902!
- 17.10.1902
grundas Borgå Nykterhetsvänners Gymnastikklubb, BNV:s Gymnastikklubb.
1906 den 9 april ändras namnet till Gymnastik- och idrottsföreningen Akilles.
Den 22 november 1906 blev Akilles en självständig förening.
Tuosta voitaneen päätellä, ettei Porvoon Akillesta perustettu v. 1902.
Voidaanko luottaa Wikipedian tietoon: eniten jääpallon Suomen mestaruuksia ovat voittaneet: ........
.............
2 : Borgå Akilles
eli Wikipedian mukaan seura ei vielä tuolloin ollut kaksikielinen voittaessaan mestaruuksia, eikä noista ajoista taida olla 40 vuotta.
Sinällään ihan hienoa, että Akilleessakin on luovuttu "ruotsalaisuuden linnakkeesta" vaikka joitain jäänteitä on vieläkin ainakin nimessä kuten Akilles OK.- Kamraterna
Ihan kaikessa ei kannata luottaa Wikipediaan tai ainakaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Seuran nimi oli Borgå Akilles - Porvoon Akilles sen mestruutensa. Nimenmuutos oli tehty n. 10 vuotta ennen ensimmäistä merstaruutta.
Hiukan koomista vääntää tästäkin asiasta, vieläpä keinotekoisesti ja osin väärin perustein mitään kielipolitiikkaa. Kyllä noita Suomen mestaruuksia voittaneissa joukkueissa pelasi niin suomen- kuin ruotsinkielisiäkin. Pekka Vartiainen lienee ollut silloin kuuluisin ja menestynein. Aika liuta myös umpisuomenkielisiä (maajoukkue)maalivahtejakin Akilleella on ollut, nyt taas taitaa olla ruotsinkielisiä. Sen verran mitä "vanhoja" pelaajia tunnen, niin eipä kenellekään ole jäänyt traumoja, vaikka onkin harrastuksensa myötä oppinut toista kotimaista. Uskoisin, että aika monelle on ollut siitä jopa hyötyä, esim. työelämässä tai niille suomenkielisille pelaajille, jotka ovat menneet Ruotsiin pelaamaan.
En tiedä minkä ikäiset penkkiurheilijat näitä kommentoivat, mutta kerrottakoon, että kielipolitiikkaa katosi paljon ennemmin urheilusta kuin aatteellinen jako TULin ja SVULin joukkuiden välillä, myös Porvoossa.
- 60-luvun nuorena
hämmennän sitten vähäsen. Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä kertoo liiketoimintaa harjoittavan seuran viralliseksi nimeksi: BORGÅ AKILLES - PORVOON AKILLES R.F. ei siis R.Y.=rekisteröity yhdistys vaan pelkästään registerad förening=R.F
Verohallinnon ilmoittama kieli on suomi alkaen 3.4.2001 kyseisellä y-tunnuksella.
Kun jätetään ostopelaajat pois, niin 60-luvulla ei jääpallon vakiokokoonpanosta muistu mieleen suomenkielisistä juuri muita kun "Hani".
Jääkiekon puolella kielellä ei ollut merkitystä - se lienee totta. Olkoonkin, että PU:ssa ei tainnut olla ruotsinkielisiä, ellei sitten "Roga", vai pelasiko sitten vasta Smilessä.
Kantaporvoolaisilla ei kyllä ole traumoja ruotsinkielen suhteen kuten ei minullakaan. Olihan kaveripiiri molempikielisiä kuten nytkin.
Mielestäni kuitenkin seuran tai seuran jäsenten ansiot voi vallan hyvin tunnustaa senkielisinä kun ne on ansaittu. Aikansa kutakin. Täällä aiemmin mainittu Tappara (entinen TBK) on tiettävästi kehdannut kertoa myös TBK:n mestaruuksistaan.
On hieman herkkähipiäistä nähdä asiassa kielipolitiikkaa silloin kun sitä ei ole.
Mielenkiinto historiaan ja asioiden muuttumiseen voi olla päällimmäisenä mielessä pikemminkin.- Kamraterna
Ihan asiapitoista hämmennystä. Totean kuitenkin, että alkuperäinen kysymys oli kai onko Porvoon Akillesta olemassa, siis onko nimessä Porvoon-sanaa, ei siitä onko se ry tai rf tai mikä on seuran kieli. Voisiko tässä sanoa, että seuran kehitys on Porvoon kielijakauman perässä. Siltä osinhan vaaka heilahti suomen puolelle 70-luvun puolivälissä.
Mielestäni tuo mainintasi ostopelaajista jo 60-luvulla on aika mielenkiintoinen, siis mikä oikeastaan on tai varsinkin on ollut ostopelaajan kriteeri. Onko sellainen henkilö, joka tulee töihin paikkakunnalle ja alkaa pelata - vaikkapa jääpalloa - ostopelaaja? Oliko esim. Urho Partanen ostopelaaja? Entä Jolkkonen tai Koponen? Jäljemmissä tapauksissa diili on aika pitkä. Akilleen (toistaiseksi) kahdesta mestaruusjoukkueesta löytyykin sitten monta suomenkielistä porvoolaista pelaajaa, joita ei voine millään ilveellä luokitella ostopelaajiksi.
- 60-luvun
nuorena totean: Akilleksen käsipallojaoston sivulla kerrotaan, että "jaosto on osa Porvoon Akilles ry:tä". Yhdistysrekisteri ei tunne Porvoon Akilles ry:tä, joten kyseisen rekisteröidyn yhdistyken olemassaolo on vähintäänkin kyseenalainen.
Yhdistyksenä on vain jo aiemmin kerrottu RF, jonka kotipaikkakin on Borgå. Ks. myös Yhdistyslaki 9 LUKU 50-51 §§:t.
Asiallahan ei ole sinällään suurta merkitystä, jos suomenkieliset eivät pahastu tämänkaltaisista puutteista eikä kukaan henkilö mene sitoutumaan mihinkään Porvoon Akilles ry:n puolesta. Yhdistyslain 10 LUKU 58 § ym kertoo rekisteröimättömän yhdistyksen puolesta tehdyistä vastuista.
Tuo ostopelaajakäsite on moninainen. Tulisiko joku moninkertainen Suomen mestari ja jääpallon v. -75 MM-pronssimiehistöön kuuluva työn perässä esim. pikkukioskin pitäjäksi ja harrastamaan jääpalloa Killenissä ehkä seuraavat liki 10 vuotta pelaten kuitenkin MM-miehistöissä edelleen.
Minkähän työn perässä tulivat maajoukkuemiehet harrastamaan jääpalloa Killeniin kuten Partanen, Segerman, Laakkoset, Tammilehto, Jolkkonen ...ei minulla ole tietoa. Koposesta on tietoa tämän siirryttyä WP 35:tä Botniaan kaudelle -77 ja aloitettua Karhulla. Karhu Urheilulaitteet (nyk. Kerko Sport) perustettiin vasta seuraavana vuonna, joten sillä voi olla merkitystä, että Koponen aloitti Killenissä -80.
Segerman v. -83 MM-joukkueesta harrasti jääpalloa Vetlandassa tuohon aikaan. Mitähän mahtoi tehdä päätyökseen siellä elantonsa eteen.
Monethan ovat opiskelijoita, ainakin nykyään.- Anonyymi
Näin on
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e1794757Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä402536- 1562192
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla161719- 811348
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o241281Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https321193Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1451180Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.103945Pirre vaatii nyt karhuja ammuttavaksi
Ylellä taas hauskaa lieksa uutista. Karhujen kannanhoidollinen metsästys on Lieksan kaupungin mielestä välttämätöntä.117887