....mutta välillä tuntuu liiottelulta. Tuntuu jo että pitäis himassa olla sen kymmenen roskista, erilaisilla kääreillä, että saa roskat kuskattua oikeisiin paikkoihin. Vie patteri sinne, lamppu tänne, ruoat tonne ,lehdet sinne, pese ja viikka pahvit,maitotölkit ym. Sitten voiki hurautella pakokaasut paukkuen kiertoajelulle ja ottaa vapaapäivän roskien kuskailuun. Pusseja saa ostella alvariinsa. Sanomalehtiä ei tule, vai pitäiskö tilata vielä kallis hesari, mistä voi askarrella pussukoita joka banaanikuorelle, vai jätänkö ne haisemaan kaappiin, kunnes on vettyny niin, et pussin pohjasta valuu syliin. No vuodenvaihteessa lajitteluun tulee taas muutoksia. Ainakin ilmotus taloyhtiössä tuli. No ehkä se maailma pelastuu sitten.
Kierrätys ok, joltain osin....
17
325
Vastaukset
- oewfij
Näinhän se menee , ehkä se oikea tyyli vielä joskus löytyy .
- tuli mieleen
Miksi biojäteastian pohjalla on vain vähän, kertoo siitä et suurin osa ei lajittele.Ja tämäkin, jos ei sovi kartonkiastiaan saa laittaa sekajätteisiin eli systeemiä pitää parantaa ja ilmaiset biojätepussit kaikille.
- kujala jaska
Täällä ei niin keskustassa on kierrätys asiat menneet taka-pakkia viime vuosien ajan , kierrätys aistioita on lopetettu , muovin keruut kait lopetettu , erilaisia säästölamppuja pitäisi kierrättää , niille ei kuitenkan ole mitään paikkaa , . 20 vuotta sitten oli joka pikkupaikkakunnalla kierrätyskeskus , ei ole enää , mihin viet esim . muutaman vuoden ikäisen siistin sohvakaluston tai TV-vastaan ottimen joka toimii vaan ei ole mallia "plasma" ? Ei hyvältä näytä ja ketään ei kiinnosta ?
- purhanera
Säästölampun voit viedä sinne mistä sen ostitkin. Nykyään laki velvoittaa myyvää liikettä tähän. Kyllä ne kaupat sen tietää, ne vain ei sitä mainosta, koska se tietää niille työtä. Koskee myös telkkaria, eli sinne liikeeseen vain mars mistä sen ostitkin. Jokainen yli 200-neliön erikoisliike, ja yli 1000-neliön kauppa on rekisteröitynyt viralliseksi SER-jätteen vastaanottajaksi, KOKO Suomessa. Tuo rekisteröityminen on ollut pakollista, ja se VELVOITTAA siihen että ser-jätettä vastaanotetaan. Tämän lisäksi kyseinen liike ei saa ottaa rikkinäistä tv:tä tms omaan käyttöönsä, vaan on VELVOLLINEN toimittamaan sen valtakunnalliseen ser-keräykseen. Laiminlyönneistä tulee sanktioita. Ja mikäli sanktiot ei auta, niin laki mahdollistaa kaupan muunkin toiminnan supistamisen ja lopettamisen, mikäli homma ei toimi. Uskon kuitenkin että 99%:sti kaupat tietävät mihin ovat rekisteröityneet, eivätkä ala tämän asian kanssa kikkailemaan. Ne eivät vain sitä kovaäänisesti mainosta, koska laki ei sitä edellytä. Se että kauppoihin palautetaan vain vähän SER-jätettä, johtuu ainoastaan kansalaisten tietämättömyydestä. Suomessa on yli 3000 rekisteröitynyttä liikettä tms, jotka vastaanottavat SER-jätettä. Näin ollen ei ole mahdollista, ettei SER-verkosto kattaisi koko Suomea.
- aattelin vaan
Biojätepusseja ei kannata käyttää, ne vuotaa läpi ja viimeistään hajoaa matkalla. Normi roskapussiin, kippaat sen biojätteisiin ja pussi sekajätteisiin.
- pruusi
Jos kippaa, niin miksi kipata muovipussilla. Miksei kippaa pienellä 3-litran ämpärillä, on helpompi kipata, ja helppo pestä. Mulla on tiskipöydällä pelkkä 3-litran ämpäri ilman pusseja. Sinne vain biojäte, kansi päälle, ja käy kippaamassa pois kun tulee täyteen.
Kaapissa oleva biojäteastia on hankala, sinne pitää kumartua, ja usein se on liian suuri, ja sen täyttyminen vie liian kauan aikaa. Ruokajätettä sinne laitettaessa herneitä yms ropisee helposti sinne taakse, eikä sitä taustaa tule kovin helposti siivottua. Tiskipöydälläkin ruoantähteitä lipsahtaa välillä ohi astian, mutta tiskipöytä tulee muutenkin pyyhittyä aina kun se vähänkin likaantuu.
Miettikää vaikka itse, kuinka usein pyyhitte tiskipöydän, ja kuinka usein siivoatte roskiskaapin. Veikkaisin että tiskipöytä tulee pyyhittyä joka päivä, monesti useaan kertaan, ja roskiskaappi siivotaan ehkä kerran vuodessa.
Haisevimmat roskikset ovat niitä, joihin sullotaan kaikki samaan pussiin. Vähemmän haisevaa on biojäte, joka on kannellisessa astiassa roskiskaapissa, mutta se sotku siinä ympärillä haisee jonkun verran. Minulla on täysin haisematon keittiö, ja roskiskaappi. Sen ansiosta että biojäteastia on pieni/kannellinen, sekä sen ympäristö on "silmän alla", ja pyyhitään päivittäin useaan kertaan joka tapauksessa.
Jos biojäteastia on poissa silmistä, niin se on poissa mielestä. Sen takia biojäteastian paikka on tiskipöydällä, eikä kaapissa. Siinä tiskipöydällä luonnollisesti suurin osa biojätteestä syntyy muutenkin, niin matka astiaankin on lyhyt. - aattelinvaan
Hyvä idea joku nätti kannellinen astia tiskipöydällä biojätteille.
Itselle ei vaan tullut mieleen kun oma roskakaappi on heti pöytätason alapuolella oleva laatikko. Siinä astia biojätteille, sekajätteille ja yksi metalli- ja lasipurkeille.
Laiskuuteni aiheuttaa sen, että mieluummin laitan biojätteetkin pussiin kun silloin voin ulos mennessäni kiikuttaa jätteet, eikä tarvitse astiaa palauttaa. - dslfjsöo9
Biojätteet laitetaan jäteastiaan pakattuna. Biojäteastia ei ole mikään kompostori. Astia säilyy siistinä ja hajuttomana, jos jätteen pakkaa niin kuin kuuluukin. Jos biojäteastia ei tunnu kestävän, kääräise se sanomalahteen, paperi biojätestiassa pitää jätteen kuivempana ja haluttomana.
- aattelinvaan
Paitsi meillä oma kompostori. En todellakaan laita sinne biojätepusseja tai sanomalehtipusseja.
Täällä taloyhtiöiden biojäteastioissakin näyttää jätteet olevan yleensä irrallisena. Astiassa näyttää olevan iso biojätesäkki ja kaipa ne astiat tyhjennyksen yhteydessä pestäänkin (en tiedä pestäänkö joka kerta). En ole huomannut isommin astioista tulevan hajuja ainakaan kannen läpi, enkä kyllä jätteitä laittaessanikaan sinne. - sdlkasfjls
aattelinvaan kirjoitti:
Paitsi meillä oma kompostori. En todellakaan laita sinne biojätepusseja tai sanomalehtipusseja.
Täällä taloyhtiöiden biojäteastioissakin näyttää jätteet olevan yleensä irrallisena. Astiassa näyttää olevan iso biojätesäkki ja kaipa ne astiat tyhjennyksen yhteydessä pestäänkin (en tiedä pestäänkö joka kerta). En ole huomannut isommin astioista tulevan hajuja ainakaan kannen läpi, enkä kyllä jätteitä laittaessanikaan sinne."Biojätesäkki" eli vuoraussäkki on, jos taloyhtiö on sellaisen tilannut ja maksaa siitä erikseen n. 1,60 euroa/ tyhjennyskerta. Riippumatta siitä onko vuoraussäkki vai ei, biojäte on pakattava.
Astioita ei pestä joka tyhjennyksen yhteydessä, vaan lähes joka jäteyhtiössä vain kerran vuodessa. Siksipä niitä ei kannata sutata. - aattelinvaan
Varmaan eri paikkakunnilla eri tyylejä. Niissä taloyhtiöissä joissa olen roskisten kanssa ollut tekemisissä on isot biojätesäkit ja jätteet on niihin laitettu irrallaan. Joku harva pieni biojätepussi näkyy joskus. Yleensä nekin on rikki. En ole huomannut siisteys tai hajuongelmia.
- idos
Olen selvinnyt neljällä roskiksella eli ostin kaksi halpaa kahden ämpärin jätevaunua ja ruuvasin ne roskiskaapin pohjalevyyn kiinni. Kahteen ämpäriin ostin lisäksi kannen. Yhteen kannelliseen menee biojäte ja toiseen sekajäte. Kolmanteen laitan energiajätteen (niin kauan kuin sitä meillä kerätään erikseen) ja neljänteen muut eli pahvin (lähinnä maitotölkit ja muut pienet pahvit) sekä lasin ja metallin (joita ei juurikaan tule). Siihen mahtuu vieläpä kierrätyspullot ja -tölkit. Roskiskaapin sivulla on pieni purkki paristoille, palaneet energiansäästölamput välivarastoin siivouskomerossa ja keittiön avohyllykössä on muovilaatikko keräyspaperille.
- tolkkuatähänkin
Pienessä taloudessa olen selvinnyt mainiosti yhdellä roskiksella. Kierrätyspaperin otan yleensä erilleen nipuksi, mutta kaikki muu arkijäte menee sekajätteeksi, joka poltetaan nykyään energiaksi pk-seudulla. Erikoisemmat, satunnaiset jätteet kuten autojen lyijyakut toki erilleen.
- hoopelosoo
tolkkuatähänkin kirjoitti:
Pienessä taloudessa olen selvinnyt mainiosti yhdellä roskiksella. Kierrätyspaperin otan yleensä erilleen nipuksi, mutta kaikki muu arkijäte menee sekajätteeksi, joka poltetaan nykyään energiaksi pk-seudulla. Erikoisemmat, satunnaiset jätteet kuten autojen lyijyakut toki erilleen.
Lasia ja metallia ei polteta energiaksi, pahvia/kartonkia ei kannata polttaa ja biojätteen paikka on biojäteastiassa.
Tulleeks sult paljonkin auton akkuja jätteeksi?
- ähämätti
Mä en ainakaan lajittele. Mä laitan kaiken samaan roskikseen, pizzalaatikot, hampurilaispaperit, limsapullot, pahvit, maitopurkit, lasinsirut, aa-paristot, energiajuomapurkit, tonnikalapurkit, autonakut, mainoslehdet ja ruuanloput. Aivan kaiken. Hällä väliä. Sen lisäksi ei huvita viedä roskapussia roskikseen, vaan paiskon niitä vähän sinne sun tänne, yleensä portaikkoon tai pääoven viereen, haiskoot siinä.
- järkihoi
"Kierrätys" on suurimmaksi osaksi pelkkää bisnestä. Vihreät syyllistävät kuluttamista ja vaativat kaiken käyttämistä uudestaan ja jätefirmat lobbaavat kierrätyksen lisäämiseksi.
Jätteet kannattaa lajitella talteenotettaviin, ongelmajätteiksi ja energiajätteiksi. Kaikki paperi, kartonki, biojäte, eli palavat kannattaa polttaa kaukolämpölaitoksissa. Niin niist saadaan paras hyöty talteen. Myrkylliset jätteet tulee tuhota turvallisesti ja talteeotettava ervojäte kierrättää.
Onko kukaan laskenut säästyykö luontoa enemmän, jos kaikki lajitellaan ja kerätään erilliskuljetuksina pois. vai olisiko sittenkin järkevämpää polttaa kaikki energiaksi.
Kierrättäminen täytyy olla perusteltua. Se ei saa olla vain huonon omantunnon peittämistä kuten vihreät haluavat.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod315959- 345463
- 293084
- 342464
- 442317
- 372128
- 152108
- 121711
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons391696En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191687