Miksi joulupukilla on aina punaiset vaatteet, pohtii moni lapsi tai lapsenmielinen näin joulun aikaan.
Syy löytyy amerikkalaistaiteilijasta – jonka sukujuuret ulottuvat Ahvenanmaalle ja Föglön saaristokuntaan.
Haddon Sundblom (1899–1976) oli Michiganissa syntynyt taiteilija, joka työskenteli 1930-luvulla virvoitusjuomayhtiö Coca-Colalle.
Vuonna 1931 Sundblom sai tehtäväkseen suunnitella Coca-Colan mainoskampanjaan joulupukkihahmon, sillä Coca-Colasta haluttiin luoda mielikuvan juomana, joka soveltuu nautittavaksi myös talvella.
Toisaalta pukin avulla haluttiin tavoittaa myös lapset ja samalla koko maailma.
Joulupukilla oli ollut historian aikana monenlaista, lähinnä tummanpuhuvaa ja jopa pelottavaa vaatetusta.
1800-luvun lopulla joulupukin vaatteisiin alkoi ilmestyä Yhdysvalloissa kuitenkin myös punaista väritystä.
Lopullisen niitin joulupukin punakkuuteen antoi Sundblom. Hän maalasi pukille punaisen nutun, punaiset housut, punaisen hiippalakin ja vielä ruusunpunaiset posketkin.
Sundblomin taiteilemasta pukista tuli lempeä hahmo, joka lukitsi kutakuinkin lopullisesti käsitykset joulupukin ulkoisesta habituksesta.
Haddon Sundblom oli syntynyt Michiganissa, mutta hänen perheensä oli ruotsinkielinen. Hänen isänsä oli syntynyt Ahvenanmaan Föglössä. Äiti taas oli ruotsalainen.
Sundblomin joulupukin esikuvana oli Thomas Nastin niihin aikoihin tunnettu maalaus. Alun perin se oli julkaistu Harper's Weeklyssä vuonna 1862. Kyseisen pukin muotokuva oli kehittynyt New Yorkissa tunnetusta pukkikuvasta, joka taas oli saanut vaikutteensa Euroopan eri pukkifiguureista.
Coca-Colan mukaan Sundblom sai pukkimaalauksistaan tuhat dollaria kappaleelta, mikä oli 1930-luvulla tuntuva summa: 700 dollarilla sai jo auton.
Alkuperäistä öljymaalausta pukista ei enää ole. Lama-ajan vuoksi kankaat maksoivat niin paljon, että kolme vuotta myöhemmin Sundblomin oli pakko maalata uusi pukkikuva alkuperäisen päälle.
Vuosien varrella Sundblom loi Coca-Colalle useita erilaisia pukkikuvia. Vuonna 1949 maalauksiin ilmestyi myös uusi hahmo, Sprite-poika.
Viimeisen joulupukkikuvan Sundblom maalasi Coca-Colalle vuonna 1964. Coca-Cola käyttää kuitenkin yhä Sundblomin näkemystä punanuttuisesta joulupukista joulunajan mainonnassaan.
Myöhemmin Sundblom alkoi piirtää myös hieman toisenlaisia hahmoja, nimittäin pin-up-tyttöjä. Hänen viimeisenä tehtävänään vuonna 1972 oli piirtää Playboyn joulunumeron kansi.
Miksi Joulupukilla on punainen nuttu?
Ihan kivaa infoa
0
185
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e2356704Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne664004Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä1313145- 1562322
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla171853Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1701577- 821474
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o291451Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https371369Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.1111061