Oliiviöljy vai rypsiöljy...?

Unna

Ongelma! ajattelin tehdä intialaista ruokaa viikonloppuna. ohjeessa käsketään laittamaan öljyä, ja tähän mennessä olen käyttänyt rypsiöljyä. Olisiko oliivi öljy kuitenkin parasta? Siis laihduttajan kannalta. Vai voiko öljyä korvata millään? Se on oleellinen osa.. (mausteet imeytetään öljyyn ikäänkuin marinadiksi)

13

1551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • öljyt

      Ei. Öljyissä on kaikissa sama kalorimäärä.

      Öljyjen erot on lähinnä terveellisyydessä. Kylmäpuristetut öljyt ovat terveellisempiä, mutta niitä ei ole tarkoitettu kuumentamiseen.
      Tavallinen rypsiöljy on hyvää paistamiseen ja kuumentamiseen.
      Salaatteihin taas sopivat kylmäpuritetut öljyt. Nythän on jopa uusi tutkimus, että vihannesten vitamiinit imeytyvät vain osittain pelkältään syötyinä. Eli on lisättävä öljyä salaattiin, jotta saisi kaikki vitamiinit ja hivenaineet käyttöön.

    • heppu

      Rypsiöljyn koostumus ylivoimainen muiden suhteen...tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvojen suhde paras.

      • maailman paras öljy

        Auringonkukkaöljyssä taitaa itse asiassa olla vielä parempi rasvahappokoostumus mutta se ei kestä kuumennusta yhtä hyvin kuin rypsiöljy. Eli sopii parhaiten salaatteihin, leivän päälle ja keittoihin, ei paistamiseen.


      • Anonyymi
        maailman paras öljy kirjoitti:

        Auringonkukkaöljyssä taitaa itse asiassa olla vielä parempi rasvahappokoostumus mutta se ei kestä kuumennusta yhtä hyvin kuin rypsiöljy. Eli sopii parhaiten salaatteihin, leivän päälle ja keittoihin, ei paistamiseen.

        Ei taida auringonkukkaöljyssä olla paras rasvahappokoostumus:
        Omega-6 62,3 g/100g, Omega-3 0,4 g/100g (Fineli)


    • Nuura

      Laihduttamisen kannalta on sama kumpaa öljyä käytät molemmissa on lähes 100 % rasvaa.

      Lienee ihan makukysymys, kannattaa kokeilla. Muutenkin on hyvä syödä erityyppisiä rasvoja myös kalaöljyä siinä kun on sitä omega 3 joka on hyvä sydämmelle.

      Kovat eläinrasvat kannattaa terveyssyistä jättää minimiin, niitä saa kyllä lihasta ja leikkeleistä yllin kyllin.

    • Kiwi

      Ruokaöjyssä on 883 Kcal sadassa grammassa (1dl ruokaöljyä painaa 90g). Eli kannattaa olla varovainen kuinka paljo sitä ruikkii. Tiedän ainakin yhden kaverin, joka laittaa KAKSI desiä öljyä sämpylätaikinaan!

      • jaakko

        älä tuijota niitä kaloreita. öljyt on hyvin terveellisiä ruoanlaiton yhteydessä...


    • ja on terveellistä

      Rypsiöljy on lähempänä sellaista öljyä mitä intialaiset käyttävät.

      Ja se on erittäin terveellistä ja kestää kuumennusta todella hyvin. Öljyn ravintoarvot lukevat aina öljypullon kyljessä, sieltä voit tarkistaa kuinka hyvä öljy on.

      • unna

        Eli jatkan vanhalla ohjeella. =). Rasvaa kyllä tulee ihan törkeen paljon, mutta kyllä sitä saa vähän nautiskella, sillä intialainen kana curry on törkeen hyvää... ja kasvis curry kanssa. Eikun kokkaamaan


    • Anonyymi

      Oliiviöljyn omega-6–omega-3-suhde on kymmenkertainen, kun taas rypsiöljyssä se on parempi, eli omega-6:ta on vain kaksinkertaisesti omega-3:een verrattuna. Tiedostakaa tämä.

      • Anonyymi

        Tiedostakaa myös, että oliiviöljy on yli 70-%:sesti monotyydyttymättömiä rasvahappoja, joka on pelkästään positiivista. Öljyn tulehdusta lisäävä vaikutus on minimissään. Sen lisäksi kalleimmat kylmäpuristetut oliiviöljyt sisältävät runsaasti polyfenoleita, antioksidantteja.

        Rypsiöljy on köyhän ihmisen jokapäiväinen camelinaöljy, jossa on todella runsaasti omega-3:sta eli se on hyvä yleisruokaöljy.

        Paras lopputulos terveyden kannalta saavutetaan, kun kylmäpuristettuja rypsi- ja oliiviöljyjä molempia käytetään tasapuolisesti. Oliiviöljyä ei voi korvata, mutta ainakin osan rypsiöljystä voi korvata camelina-, pellava- tai saksanpähkinäöljyllä. Se on myös hinta- ja makukysymys.

        Erikoisöljyinä voi harkita avokado- tai kauraöljyä, jos lompakko antaa periksi. Auringonkukka-, kookos- tai soijaöljyä ei voi suositella kuin korkeintaan paistamiseen.

        Ruokaöljy ei ole koskaan laihdutustuote vaan oikein käytettynä terveystuote.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiedostakaa myös, että oliiviöljy on yli 70-%:sesti monotyydyttymättömiä rasvahappoja, joka on pelkästään positiivista. Öljyn tulehdusta lisäävä vaikutus on minimissään. Sen lisäksi kalleimmat kylmäpuristetut oliiviöljyt sisältävät runsaasti polyfenoleita, antioksidantteja.

        Rypsiöljy on köyhän ihmisen jokapäiväinen camelinaöljy, jossa on todella runsaasti omega-3:sta eli se on hyvä yleisruokaöljy.

        Paras lopputulos terveyden kannalta saavutetaan, kun kylmäpuristettuja rypsi- ja oliiviöljyjä molempia käytetään tasapuolisesti. Oliiviöljyä ei voi korvata, mutta ainakin osan rypsiöljystä voi korvata camelina-, pellava- tai saksanpähkinäöljyllä. Se on myös hinta- ja makukysymys.

        Erikoisöljyinä voi harkita avokado- tai kauraöljyä, jos lompakko antaa periksi. Auringonkukka-, kookos- tai soijaöljyä ei voi suositella kuin korkeintaan paistamiseen.

        Ruokaöljy ei ole koskaan laihdutustuote vaan oikein käytettynä terveystuote.

        Painavaa tekstiä, mutta pari täsmennystä on aiheellista.

        ″Tiedostakaa myös, että oliiviöljy on yli 70-%:sesti monotyydyttymättömiä rasvahappoja, joka on pelkästään positiivista. Öljyn tulehdusta lisäävä vaikutus on minimissään.″

        Kumpikaan öljy ei lisää tulehdusta, ei rypsi- eikä oliiviöljy (pikemminkin molemmat vähentävät tulehdusta, myös rypsiöljy).

        ″Paras lopputulos terveyden kannalta saavutetaan, kun kylmäpuristettuja rypsi- ja oliiviöljyjä molempia käytetään tasapuolisesti.″

        Rypsiöljy soveltuu oliiviöljystä poiketen huonosti kylmäpuristukseen. Maltillisesti lämminpuristetussa Neito-rypsiöljyssä on enemmän polyfenoleita kuin kylmäpuristetussa rypsiöljyssä, mutta vähemmän kuin kylmäpuristetussa oliiviöljyssä.

        ″Viehätys kylmäpuristukseen tulee oliiviöljymaailmasta. Oliiviöljyn puristuksessa käytetään yleisesti kylmäpuristusmenetelmää, jossa pehmeästä oliivin hedelmästä puristetaan öljy lämmittämättä raaka-ainetta. Rypsin siemen on kuitenkin kova ja sen murskaaminen ja puristaminen kylmänä ei ole laadun tae. Rypsin siementä lämmittämällä siitä saadaan kaikki arvokkaat ainesosat talteen ja miedolla puhdistuksella mausta saadaan pehmeän miellyttävä.″

        https://www.neito.fi/tuotteet/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Painavaa tekstiä, mutta pari täsmennystä on aiheellista.

        ″Tiedostakaa myös, että oliiviöljy on yli 70-%:sesti monotyydyttymättömiä rasvahappoja, joka on pelkästään positiivista. Öljyn tulehdusta lisäävä vaikutus on minimissään.″

        Kumpikaan öljy ei lisää tulehdusta, ei rypsi- eikä oliiviöljy (pikemminkin molemmat vähentävät tulehdusta, myös rypsiöljy).

        ″Paras lopputulos terveyden kannalta saavutetaan, kun kylmäpuristettuja rypsi- ja oliiviöljyjä molempia käytetään tasapuolisesti.″

        Rypsiöljy soveltuu oliiviöljystä poiketen huonosti kylmäpuristukseen. Maltillisesti lämminpuristetussa Neito-rypsiöljyssä on enemmän polyfenoleita kuin kylmäpuristetussa rypsiöljyssä, mutta vähemmän kuin kylmäpuristetussa oliiviöljyssä.

        ″Viehätys kylmäpuristukseen tulee oliiviöljymaailmasta. Oliiviöljyn puristuksessa käytetään yleisesti kylmäpuristusmenetelmää, jossa pehmeästä oliivin hedelmästä puristetaan öljy lämmittämättä raaka-ainetta. Rypsin siemen on kuitenkin kova ja sen murskaaminen ja puristaminen kylmänä ei ole laadun tae. Rypsin siementä lämmittämällä siitä saadaan kaikki arvokkaat ainesosat talteen ja miedolla puhdistuksella mausta saadaan pehmeän miellyttävä.″

        https://www.neito.fi/tuotteet/

        Kylmäpuristus on pelkkä mekaaninen käsittely, jossa ei käytetä korkeaa lämpötilaa tai uuttokemikaaleja. Oliivin puristemassaöljy uutetaan liuottimilla, kuten heksaani. Uuttoprosessissa massasta poistetaan viimeiset öljytipat, jolloin jätettä muodostuu mahdollisimman vähän.

        Puristemassa- ja uuttotavalla käsitellyssä oliiviöljyssä ei ole lainkaan polyfenoleita. Polyfenoleita on eniten siemenissä tai marjoissa, jotka poimitaan hieman raakoina ja käsitellään heti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      164
      4202
    2. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      37
      2484
    3. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      155
      2141
    4. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      16
      1699
    5. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      80
      1302
    6. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      24
      1261
    7. Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!

      Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https
      Euroviisut
      31
      1152
    8. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      144
      1112
    9. Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista

      Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.
      Maailman menoa
      102
      928
    10. Pirre vaatii nyt karhuja ammuttavaksi

      Ylellä taas hauskaa lieksa uutista. Karhujen kannan­hoidollinen metsästys on Lieksan kaupungin mielestä välttämätöntä.
      Lieksa
      115
      840
    Aihe