Onko missään mualla imelletylle perunalaatikolle niin montaa nimea kuin Kymenlaaksossa. Aika yleisestikin käytettyjä nimityksiä on runsas kymmenen ja harvinaisemmat lisäksi. Imelletty perunalaatikko nimenä on jopa harvinainen.
Tuuvinki ja perunatuuvinki nimien lisäksi yleisesti käytetty nimitys on tuutsa.
Nämä "muut" nimitykset ovat niin vallitsevia, että "imelletty perunalaatikko" nimi on monin paikoin lähes unohtunut.
Hämeen tuuvinki - Kymenlaaksolaisittain "tuutsa".
1
1106
Vastaukset
- Anonyymi
TUUTSA.
Aito kymenlaaksolainen tuutsa.
Aitoa kymenlaaksolaista tuutsaa on valmistettu perinteisesti vanhanajan tapaan ympäri vuoden. Samalla kun valittiin keväällä siemenperunat, valittiin parhaat perunat kesäajan tuutsaperunoiksi. Aito kymenlaaksolainen tuutsa tehdään yksinkertaisista raaka-aineista. Se on aidosti imelletty, siihen ei lisätä siirappia eikä sokeria. Sitä ei myöskään ole perinteisesti maustettu. Maku saadaan imeltämällä. Maustetaan ainoastaan suolalla.
Tuutsan ainekset:
niukasti keittovettä, vasi jää tuutsaan
2 kg hyvin soseutuvia perunoita
4 ruokalusikallista vehnäjauhoja tai ruisjauhoja ...
n. 0,8 litra maitoa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja tuutsa valmistetaan yleensä kiinteämmäksi "haarukkaruoaksi"
50-80 g voita
2 teelusikallista suolaa
Näin valmistuu kymenlaaksolainen tuutsa:
Perunat kuoritaan raakoina kattilaan ja keitetään täysin kypsiksi niukassa suolattomassa vedessä ja soseutetaan suoraan keittoveteen sakeaksi puuromaiseksi soseeksi.
Sose jäähdytetään huolellisesti 70-75 asteiseksi. Jauhot lisätään huolellisesti sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisätään tarvittaessa soseen lämpöistä vettä.
Sosekattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin ja sosetta sekoitetaan muutaman kerran imeltymisen aikana. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Annetaan imeltyä noin 3 tuntia.
Lisätään imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi ohuina siivuina. Lisätään maitoa niin että sose notkistuu notkeaksi puuromaiseksi soseeksi. Sekoitetaan ja lisätään suola.
Sose laitetaan tuutsan arvoa kunnioittavaan lasiseen tai posliiniseen voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita.
Paistetaan niin että sose alkaa kuplimaan ja pinta saa väriä. Kun sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 130-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
Tuutsaa paistetaan noin 3 tuntia.
Tuutsan voi tehdä niin sakeaksi että pinnan voi koristella ennen paistamista esimerkiksi yksinkertaisella askelkuviolla ja tuutsa paistetaan niin alhaisessa lämpötilassa että sose ei kupli ja kuvio pysyy ehjänä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e2035958Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä492695- 1562252
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne411972Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla161769- 821404
Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1621387Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o241311Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https341262Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.109997