Perunamämmi.
Karkkilasta löytyi myös Karkkilan pitäjänruoan, perunamämmin ohje. Näitä ohjeita sattuu joskus löytymään myös painettuina, vaikka aika usein perunamämmi tehdään näppituntumalla lisäämällä perunasose tavalliseen mämmiseokseen.
Karkkilan perunamämmi imelletään aidosti perinteiseen tapaan. Siirappia ei lisätä ja makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; ainekset:
4½ litraa vettä
2½ kg perunoita, jauhoisia - tai kiinteitäkin
1 kg ruisjauhoja
1 kg mämmimaltaita
300-400 g appelsiininkuorihilloa taikinaan tai lisukkeena lautaselle
2 teelusikallista suolaa
Perunamämmi. Karkkilan pitäjänruoka; valmistusohje:
1. Pese ja kuori perunat kattilaan.
2. Kypsennä perunat täysin kypsiksi koko vesimäärässä ilman suolaa. Jätä perunoihin hiukan vettä helpottamaan soseuttamista ja ota loppu keittovesi talteen, pidä vesi noin 70 aeteisena.
3. Soseuta perunat tasaiseksi soseeksi. Lisää soseeseen talteen otettu keittovesi, niin että muodostuu vetinen perunavelli. Jos tarpeen, jäähdytä vetinen perunavelli noin 70-73 asteiseksi.
4. Lisää 70 asteiseen vetiseen perunavelliin vähitellen vispaamalla kaikki maltaat ja jauhot niin että muodostuu notkeahko puuromainen sose.
5. Siirrä sosekattila imeltymään noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa imeltymisen edistymistä sosetta maistamalla.
6. Lisää soseeseen imeltymisen jälkeen appelsiininkuorihillo ja suola ja sekoita hyvin. Lisää vain tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Appelsiininkuorihillon voi lisätä myös lautaselle.
7. Kuumenna sose kiehuvaksi. Sekoita koko ajan tehokkaasti ja varo pohjaan palamista. Siirrä sosekattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
8. Laita sose paistovuokiin. Valele pinnalle 2-3 kertaa muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista. Vahvaa siirappivettä voi valella 1-2 kertaa.
9. Paista aluksi 190-200-asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 125-145 asteeseen.
Paista Karkkilan perunamämmiä noin 3 tuntia.
10. Anna perunamämmin seisoa peitettynä viileässä noin 3 päivää. Perunamämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoa vaniljakastikkeen tai kermamaidon ja sirotesokerin kera.
Perunamämmi.
1
1888
Vastaukset
- Anonyymi
Imelletty mämmi.
Ainekset:
3 litraa vettä
400 g mämmimaltaita
900 g ruisjauhoja
1 rkl pomeranssinkuorta tai kahden appelsiinin raastettu kuori. Pese appelsiinit hyvin.
1 teelusikallista suolaa
Pinnalle vettä paistamisen aikana 2-4 kertaa muutama ruokalusikallinen kuorettumista, kuivumista ja korppuuntumista estämään.
Valmistusohjeet:
Lämmitä uuni valmiiksi noin 72-75 asteiseksi.
Kuumenna 5 litran kattilassa 3 litraa vettä noin 72-75 asteiseksi. Sekoita kaikki maltaat ja jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen veteen, niin että saat sakeahkon mämmiseoksen - lisää tarvittessa hiukan jauhoja ja maltaita. Laita kansi kattilaan. Laita mämmiseos 72-75 asteiseksi lämmitettyyn uuniin. Anna imeltyä välillä sekoittaen 4-5 tuntia. Mämmiseos notkistuu imeltymisen aikana. Voit seurata maistamalla imeltymistä.
Lisää imeltyneeseen mämmiseokseen pomeranssinkuori ja suola. Notkista vain
tarvittaessa kuumalla vedellä. Sekoita tasaiseksi.
Laita mämmiseos posliiniseen tai vastaavaan uunivuokaan. Paista aluksi noin 180 asteisessa uunissa noin ½ tuntia. Lisää pinnalle muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. Alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen. Näin voit paistaa täysiä vuokia. Lisää vielä pinnalle paistamisen aikana 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä, niin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu eikä kuoretu ja saat erinomaisen mehevän imelletyn mämmin.
Paista imellettyä mämmiä 130 asteisessa uunissa noin 4-5 tuntia.
Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä 2-3 päivää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod336764- 376253
- 293454
- 452910
- 342664
- 152348
- 372188
- 162046
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons481907En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191777