Kakkosasunnon kaapin nurkasta löytyi siirappia vuodelta 2017, kuivahiivaa vuodelta 2020, Pirkka hunajaa vuodelta 2008, hillosokeria jossa ei leimaa.
Fariini ja sitruunat kaupasta, onnistuuko sima näistä aineista?
Voiko simaa kirpeyttää tavallisella sitrunahapolla, sitä on vielä 10 kg autotallissa? Paljonko kiteistä sitruunahappoa tulisi lisätä esmes 10 litraan valmista simaa?
Sitruunan käyttöähän simassa kai perustellaan juurikin struunan hapolla.
Toisaalta sitruunahappohan on elintarvikelisäaine E330, eikä sen päivittäistä käyttömäärää ole rajoitettu.
Sima jännittää
29
2558
Vastaukset
- Anonyymi
Simaan ei laiteta siirappia eikä hunajaa, jos siis hyvää simaa haluaa tehtä. Rusinoita tarvitset kylläkin pulloihin. 4 litraa vettä kaksi sitruunaa hyvin pestynä kuoren keltainan osa mukaan valkoinen pois. Itse sitruuna kannattaa pilkkoa ja puristaa mehut käsissä täysin ja mäskit heittää valmistusastiaan mukaan, Sitten sekaan 1 pussi fariinisokeria. Vesi keitetään kuumaksi ja kaadetaan fariinin ja sitruunan sekaan. Annetaan jäähtyä 38 asteiseksi ja lisätään nuppineulanpään kokoinen pala hiivaa. Siman annetaan käydä vuorokausi ja pullotetaan pulloihin niin, että teelusikallinen hienoa sokeria pulloihin sekä muutama rusina ja sima siivilöidään ja pullotetaan. Huoneen lämmössä sima on valmista muutamassa päivässä kunhan rusinat nousseet pullossa ylös. Monen kymmenen vuoden kokemus siman teosta.
- Anonyymi
Hiiva vaan ei ole hyväksi elimistölle. Lapsena oltiin niin hullkuja, että maisteltiin hiivaa paljaaltaan.
- Anonyymi
Simaan ei laiteta myöskään hillosokeria eikä sitruunahappoa, kun tehdään hyvää kotisimaa. T. Sama kuin edellinen
- Anonyymi
Nyt olen ollut koko vuoden mielipahana kun tein semmosen siman viimme vuona.
Nyt korjasin resetin.
Sokerissa ei oo hilloo. (Jäi viime vuonna yli kiljun teosta).
Hunajaa panin vaan pari pikkupurkkia
Fariinisokerin tilalla on tumma siirappia pari desiä
sitruunat sitruunoina ja rusinat on jo käymis sankossa.
Hiiva on kuivahiivaa.
- Anonyymi
Kiitos kommentista.
Pari huomiota kuitenkin. Samalla puolustelen katalaa tekoani.
Siirappi on samaa ainetta kuin fariinisokeri. Sokeriruosta valmistettua jossa on luontaiset väriaineet mukana, lisäksi se on juoksevassa muodossa.
Fariinisokeri on kidesokerilla laimennettua ruokosokeria kiteisessä muodossa.
Hunaja oli jäänyt käyttämättä ja arvelin sen tulevan parempaan käyttöön simassa.
Tekoani puolustelen kuten poliitikotkin viittaamalla asiaan perehtyneisiin auktoriteetteihin.
Lähde: Seija Irmeli Kulmala: Sima – juhlajuomaa luonnon antimista (Karisto 2018)
Seija Irmeli Kulmalan mukaan herkullisimpaan lopputulokseen siman valmistaja pääsee, kun hän ottaa mallia viikingeistä ja maustaa siman sokerin sijaan hunajalla. Myös erilaisia siirappeja voi kokeilla siman makeuttamiseen.
Sitruunat halkaisin, puristin ja kaavin hedelmälihan siman joukkoon.
Rusinat olen kokonaan unohtanut, voisinko lisätä niitä huomenna?
Käyminen lähti kuivahiivalla niin hyvin käyntiin että kun herätin hiivan eri kupissa jossa oli hiukan hunajaa se alkoi pian kuohua yli.
Sitruunan korvaamisen perustelisin sillä että että lähes kaikkiin ruokiin ja juomiin sitä lisätään ja happamuus eli kitkeryys kai sen tarkoitus on. - Anonyymi
Vielä peräkaneetti: en sitä hillosokeria lisännyt kun siinä on se pektiini mukana.
Muuten voisiko siman käytyä sen kirkastaa kuten viinin, siivilöinnin sijaan.
Jos ei tapa hiivaa kemiallisesti se varmaankin muodostaa hiilihappoa kirkastettunakin.
Nyt kun sitä kidesokeria ei ole käytän hiiliapottamiseen palasokeria, kaksi palaa litran pulloon.
Palasokeri on paljon helpompi käsitellä kuin kidesokeri, jonka kanssa on sottaamista.
Olen monina vuosina tehnyt omenasiideriä, joka on samankaltainen prosessi siman kanssa.- Anonyymi
En haluaisi maistaa simaasi en tykkäisi siitä. Perinteinen sima on parempaa kuin tuiollainen sekoitus. Tämä minun mielipiteeni. Aivan liikaa laitoit pulloihin pullottaessa sokeria. Varo, ettei pullosi räjähdä. Olen tämän kokenut,. T. Sama kommentoija kun aieminkin
- Anonyymi
Hillosokerihan saattaisi auttaa kirkastamisessa. En tee simaa, koska en halua hiivaa, mutta voisihan sen pysäyttää kuten kotiviinin ja hiilihapottaa myöhemmin. Hunaja sopii varmasti hyvin ja kaikeahan voi muuttaa makunsa mukaan. Lapsena juotiin paljon kotisimaa munkkien kanssa, nykyään saa kelvata kaupan sima. Tai jos hankkisikin hapotuslaitteen.
Onkos muuten missään oluessa elävää hiivaa mukana, suodattamattomia ainakin on. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En haluaisi maistaa simaasi en tykkäisi siitä. Perinteinen sima on parempaa kuin tuiollainen sekoitus. Tämä minun mielipiteeni. Aivan liikaa laitoit pulloihin pullottaessa sokeria. Varo, ettei pullosi räjähdä. Olen tämän kokenut,. T. Sama kommentoija kun aieminkin
No nyt sima on pullossa ja tekeytyy vielä pari päivää.
Se näyttää ja maistuu simalta, oiken hyvältä simalta.
Ei miltään sokeri litkulta.
Tervetuloa maistamaan, voin myös lähettää pikkupullon mastiaisiksi.
Selviää miltä siman kuuluu maistua.
- Anonyymi
Makuasioita. Itse en voi sietää kaupan litkuja joita simaksi sanotaan.
Yleensä simat ovat niin makeita että pahaa tekee.
Kyllä ne pullot kestää, kokeiltu on siiderillä. Reilun litran kotikaljapullot on parhaita uusiokäytössä, ei herranähköön tavalliseen lasipulloon pidä kuohujuomaa laittaa.
Pitää vaan antaa käydä tarpeeksi jotta mausta tulee kuivahko, ja sitten kylmänä, AAH!
Jos joku on mieltynyt fariini sokeri sitruuna simaan OK, juohan sitäkin kunhan käyttää sen loppuun ja saa siihen tarpeeksi kuplia.- Anonyymi
Ainakin minä tykkään oikeasta simasta eikä sinun tekeleesi sitä ole, Kaupan simaa en juo.
- Anonyymi
Jos marttojen tai fariinipussin ohje on pyhä, raamattuun verrattava autuaaksi tekevä, niin sitä on noudatettava fundamentaalisesti.
Ainoa erohan simassani on että taloussokerin asemasta siinä on hunajaa ja fariinisokerin sijaan siinä on samaa ruokoraakasokeria olevaa siirappia.
Hunaja ainakin mielletään terveelliseksi ja ruokosokerisiirappi sisältää enemmän samoja väri ja hivenaineita kuin fariinisokeri.
Maku on ehkä hivenen voimakkaaampi, siis parempi.
Seuraavan annoksen teenki käyttäen ainoastaan hunajaa sokerin raaka-aineena.
Hunajan hinta nimittäin on kymmenkertainen verrattuna ruokosokerin hintaan.
Korkea hintahan on laadun tae. 450 g hunajaa maksaa noin 6-7 euroa.
Simastani tulee siis kymmenen kertaa parempaa kuin "oikeasta"simasta..
Itse asiassa fariinisokeri on puhdistetulla sokerilla jatkettua ruokosokeria.
Sitäpaitsi juomien kotivalmistus on intersektionaalista, eikä stand-point tiedettä.- Anonyymi
Juu, ei fariiniskoerilla ja siirapilla ole käytännön eroa, siirappiin vaan ei ole lisätty kidesokeria.
- Anonyymi
Korkea hinta ei ole se joka ilmoittaa, että kyseessä laatutuote. Halvempikin tuote voi olla hyvää ja joskus jopa parempaa.. No onneksi ei tarvitse sinun sotkuasi maistaa. Ällä kuitenkaan kutsu feikki juomaasi simaksi.
- Anonyymi
Marttojen simaresepti on rahvaan feikki sima. Hunaja oli 1800-luvulla kallista ja vain parempien ihmisten saatavilla.
Vähän kerrassaan Suomeenkin alettiin saada halvempia raaka-aineita, sokeria. Sokeritehdas perustettiin Suomeen 1750-luvulla ja siitä alkoi rahvaankin siman makuun pääsy.
Halvemmista aineista saattoi rahvas tehdä alkoholipitoista juomaa.
"Työväellä alkoi Suomessa olla varaa simantekoon 1800-luvulla, kun hunaja voitiin alkaa korvata sokerilla ja raaka-aineiden saatavuus parani. 1900-luvulla simasta tuli koko kansan kesäjuoma, mihin vaikuttivat myös vuosien 1919–1932 kieltolaki sekä sen jälkeinen raittiusliike, joka kannusti juomaan simaa samppanjan sijaan. Myöhemmin 1900-luvulla sima yhdistettiin työväenliikkeeseen ja siitä tuli vapun juhlajuoma."
- Anonyymi
Hunaja haisee mehiläisen pyllyreijälle, sitä en laittais!
- Anonyymi
Syökö kanamuniakaan, maksalaatikkoa?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Syökö kanamuniakaan, maksalaatikkoa?
Kun juusto- tai leikkelepaketin avaa se se vasta pyllyreiälle tuoksuukin, pierulle siis.
- Anonyymi
Halfdan viikinki sima - 20 litraa
6½ - 7 kg hunajaa (makea tai alkoholipitoinen sima)
3 tl hiivaravinnetta (tai 5 tablettia)
1 tl "happoseosta" (omena- ja sitruunahapon seosta - mitä acid blend on suomeksi?)
150 - 200 g silputtua tuoretta inkivääriä
¼ rkl tuoretta rosmariinia (jos halutaan)
5-6 mausteneilikkaa (jos halutaan)
1-2 vaniljatankoa (jos halutaan)
kanelia, muskottipähkinää (jos halutaan, maun mukaan)
limetin tai sitruunan kuorta (jos halutaan, maun mukaan)
murskattuja hedelmiä (persikoita, mansikoita, viinirypäleitä, jne.)
1 rkl karrageenia eli irlanninlevää (selkiyttämiseen, "Irish Moss"), tämän voi korvata agarilla
½ rkl kirkasta liivatetta (selkiyttämiseen)
1 paketti samppanjahiivaa (saccharomyces bayanus)- Anonyymi
Acic blend on kolmen hedelmähapon seos: (Suomeksi happoseos)
Viinihappo (tartaric acid),
omenahappo (Malic acid) ja
sitruunahappo (Citric acid)
Seosta on myytävänä Suomessakin viininvalmistustarvikeliikkeissä. - Anonyymi
Viikingit olleetkin hifistelijöitä. Hurja määrä hunajaa, nykyään sitä saa melko halvalla, vaikka mehiläiset muka häviämässä.
- Anonyymi
Mahlasiman valmistus:
4 l Mahlaa
1 l Kiehuvaa vettä
2 Sitruunan kuori ja hedelmäliha
250g Fariinisokeria
175g Sokeria
Teelusikallinen tuorehiivaa
Valmistus kuten Marttojen "oikea" sima.- Anonyymi
tarkempia hyviä hunajasiman ja hunajaviinin ohjeita löytyy osoitteesta: https://www.mehilaishoitajat.fi/paikallisyhdistykset/kpmehilaishoitajat/hunajaisia-ruokavinkkeja/hunajaviinit/reseptit/
- Anonyymi
Mahla ei maistu miltään vai myiköhän ne markkinoilla vettä mahlana.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mahla ei maistu miltään vai myiköhän ne markkinoilla vettä mahlana.
Maku on tosiaan mieto. Salaisuus piileekin niissä salaperäisissä hivenaineissa.
Tosin eihän vesikään mauttomuudetaan huolimatta ole puhdasta. Kaivovesi sisältää mineraaleja, vesijohtovesi saostus- ja desinfiointikemikaaleja samoin happamuuden säätö on täkeä kemikaali putkistojen kestävyyden kannalta.
Tosin pullovettä pidetään Suomessa hunompilaatuisena kuin hanavettä.
- Anonyymi
Sima on nyt valmista.
Kuplaileva, pienikuplainen, kestävä, shampanjamainen.
Maku on erinomainen, semi, raikas, kukkainen.
Bukee aurinkoinen, hunajainen, aavistuksen harteikas.
Väri, antava tayteläinen, miehekäs, hiukan oranssinen.
Pisteet 8,5/10- Anonyymi
Kuinkas hiiva maistuu?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kuinkas hiiva maistuu?
mistäs siihen se hiivan maku tuli, kaikki alkoholijuomat käytetään hiivalla.
Paitsi viinat on tisleitä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
mistäs siihen se hiivan maku tuli, kaikki alkoholijuomat käytetään hiivalla.
Paitsi viinat on tisleitä.Mutta monissa oluissa, siidereissä, lonkeroissa jne hiiva tapetaan ja lisätään hiilidioksidi. Alkoholi voi ola jopa lisätty tisleenä, mutta Suomessa kiellettyä, siksi hyvän Linda siiderinkin tuotanto piti lopettaa.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
En voi jutella kanssasi
tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih395120Trump ja Vance murskasivat ja nolasivat Zelenskyn tiedotusvälineiden edessä Valkoisessa talossa.
Jopa oli uskomaton tilaisuus Valkoisessa talossa. Zelensky jäi täydelliseksi lehdellä soittelijaksi suhteessa Trumpiin j5131679Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa
Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens771090Rakkaus ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee yhdessä TOTUUDEN kanssa.
Tajuatteko, että jotkut ihmiset pitävät siitä, kun toiset kaatuvat? He nauttivat siitä, kun toiset mokaavat tai käyttävä3591008- 77943
Anteeksi Pekka -vedätys
Apuna Ry:n somessa levinnyt Anteeksi Pakka -kampanja saa aina vaan kummallisempia piirteitä. ”Mä pyydän anteeksi. Mä53921- 59860
- 228814
Mikä on kaivattusi ärsyttävin piirre?
Mun kaivattu on erittäin vastahakoinen puhumaan itsestä. Kääntää puheenaiheen aina muuhun kun hänestä tulee puhetta.50793Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen saadakseen pidettyä Tarja Pirkkalaisen virassa
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Päivi Ollila on tehnyt kunnallisvalituksen kaupungin johtamisjärjestelyiden muutokses58738