Lammiharkkojen valuonteloiden kastaminen

Anonyymi

Olisi pari kyssäriä betonivaluista. Nettivideoissa sanotaan että valuharkkojen valua ennen harkot pitää kastella vedellä oikein kunnolla, jotta betoni varmasti valuu joka paikkaan eikä jää ilmapusseja. Tehdäänkö näin talvellakin?.. eli onnistuuko valu pakkaskeleillä? Mitä tämä vedellä "lotraaaminen" tarkoittaa rakenteiden kuivumiselle, eli riittääkö vuosi kuivumisaikaa ennen kuin pääsee turvallisesti pinnoittamaan eikä rappingit tipu?

Aika paljon näyttävät käyttävän uretaanivaahtoa noissa jostain syystä. Mitä jos vaahto pursuaa valuontelon puolelle... onko se esteenä betonoinnissa? Entä valujen sisään asennettavat tekniikkaputkitukset yms? Hieman epäilyttää nämä asiat tuossa systeemissä.

18

711

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hyviä kysymyksiä Usein rakentajaa ei kiinnosta pidempi aikaiset seuraamukset. Sen tiedän että rakennekosteutta haihtuu vielä ainakin 2 vuoden päästä valmistautumisesta, kun ihmiset jo asuu asunnoissa.
      Mutta kosteutta on tietenkin muutenkin kaikkialla ja itse betoni on aivan märkää.
      On totta että vettä käytettäessä betoni imeytyy kunnolla rakenteisiin. Usein sekä betoni, että jopa uretaanipinnoille on syytä suihkuttaa vettä, jotta se toimii kunnolla.
      Pakkasella vesi on kuten betonikin. Se ei saa jäätyä tietenkään. Jäätynyt kovettumaton betoni on pilalla. Se halkeilee ja ei kestä.

      • Anonyymi

        Olen jossain nähnyt tutkimuksen missä Lammi talon lämmityskulut tasaantuvat vasta 3-4 vuoden kohdalla kunnes rakenne on saavuttanut nimelliskosteutensa. Aika paljon on noita "rotankoloja" valuissa. Ne johtuvat yleensä siitä että betoni ei ole oikealla notkeudella varustettua, onkaloita ei olla kasteltu tai niihin on suojaamattomina satanut lunta/vettä, mikä sitten on yöllä jäätynyt ja valu tullut aamulla päälle. Aika paljon tuon uretaanivaahdonkin kanssa läträtään. Pitäisi olla varovaisempi kun sitä käyttää.


    • Anonyymi

      Ensinnäkään en omia valuharkkoprojektejani toteuta talvella. Enkä suosittele kenellekään. Aina on kasteltava niin, että vesiletkumiehellä on vain yhden seinän etumatka. Kerrasta täytee valaen. Vaikka seinä on kasteltu aiheuttaa kerroksittain valaminen poikkeuksetta tyhjää harkon onteloihin. Uretaani liiskaantuu kahden harkon väliin eikä pursua reikiin. Säköputkisto ja rasiat kannattaa ehdottomasti asentaa ennen valua harkkoihin. Siihen tarvitaan asiansa osaava harkkoporukka, mutta tulee takaisin siinä, että aikataulusta jää kuukausi pois ja kymppitonni enemmän euroja käyttöön.

      • Anonyymi

        miten ihan aikuisten oikeesti on perusteltua valaa paikalla omakotitalon seinät. Ei ainakaan kustannuksellisesti tai ajallisesti ole järkevää.. tietysti jos meinaa bunkkerin rakentaa, mutta se on melko vainoharhaista jo.


    • Anonyymi

      Lammi-runko on valmis vasta vuosien kuluttua, jolloin se saavuttaa koskeustasapainonsa. Se on ominaosuus. Siksi kannattaakin rakentaa se kaksi vuotta taloa ja lämmittää talvet oikein huolella että kosteus poistuu nopeammin. Hyvää kannattaa odottaa.

    • Anonyymi

      Mitä järkeä on valaa paikalla onteloita Suomen ilmastossa, jossa on 250 päivää vuodessa kylmä ja 200 päivää sataa taivaalta jotain?

      Miksei tilaa lämpimässä sisätilassa tehtaalla tehtyä tasalaatuista betoniseinää? Aikaa ja luultavasti myös rahaa säästty.

      • Anonyymi

        Betonielementit on kalliita ja mittatarkkuus huono. Rajoittavat myös arkkitehtuuria merkittävästi. Suurin ongelma lienee niissä kuitenkin se, että ei löydy toimittajia jotka rakentaisivat elementeistä taloa edes vesikattoon saakka yhdellä sopimuksella... joku myy toki elementit, mutta niillä yksin ei pärjää kun tarvitaan kattorakenteet, ikkunat, portaat jne.


    • Anonyymi

      Kallis on suhteellista kun paikalle tulee valmis nosturilla paikalle asennettava seinä, vs viikkokausien valuharkkojen pinoaminen ja betonitäytöt ties missä vesi ja räntäsateessa tai kylmässä. Harkkojen pystytysporukka tulee paikalle kun ehtivät eikä ole rokulipäivä. 💸😬

      Mitä tulee arkkitehtuuriin ja julkisivuun, elementin voi joko rapata tai muurata päälle tiilijulkisivun. Valmiin seinän rakenne ihan sama kuin harkoissa.

      Ja kyllä löytyy toimittajia, jotka toimittavat seinät ja välipohjat ontelolaatasta yläpohjaan saakka.

      Itse aion elementeistä talon tehdä lähivuosina ja kilpailuttaa toimittajat. En ole siis myyjä vaan tuleva rakentaja. Ainakin tällä hetkellä vaikuttaa ihan ylivoimaiselta ratkaisulta.

    • Anonyymi

      Ja tietenkin ovet, ikkunat, vesikatto jne pitää tilata muualta, mutta niin ne pitää harkkoratkaisuissakin.

      • Anonyymi

        Höpö höpö... monissa harkkoratkaisuissa saa ikkunoineen ja vesikattoineen koko setin. Joissakin jopa asennettuna kaikki valmiiksi... ei saa elementtipuolella ja siihen on syynsä.


    • Anonyymi

      Että harkkotoimittaja toimittas kattopellit, ovet, ikkunat ja vessanpöntöt? Jep jep. Todella järkevää.

      Mitä luulet, toimittaako omakustannushintaan ettei ota alihankinnoista provikkaa välistä?

      Aivan.

      • Anonyymi

        Tottakai ottaa provikkaa jos hommat hoitaa. Ei kait kukaan ilmaiseksi toiselle töitä tee. Saahan ne itse laskea, tilata ja hoitaa tontille jos ossaa ja haluaa. Jos ei ossaa ja halua, niin sitten on hyvä jos harkkotoimittaja ne hoitaa. Vielä parempi jos hoitaa suunnittelut ja asennukset myös.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tottakai ottaa provikkaa jos hommat hoitaa. Ei kait kukaan ilmaiseksi toiselle töitä tee. Saahan ne itse laskea, tilata ja hoitaa tontille jos ossaa ja haluaa. Jos ei ossaa ja halua, niin sitten on hyvä jos harkkotoimittaja ne hoitaa. Vielä parempi jos hoitaa suunnittelut ja asennukset myös.

        Löytyyhän sitä monta tapaa saada rakennusbudjetti räjähtämään. Yksi on maksaa provikkaa kalustehankinnoista. 😳


    • Anonyymi

      Hyviä kysymyksiä. Kaikista näistä ongelmista pääsee eroon kun tilaa valmiit seinät tehtaalta. Lopputuote on ihan sama, mutta riskit pienenee.

    • Anonyymi

      Meidän 2017 valmistunut Lammi kivitalo on osoittautunut sädehometaloksi. Lammi vannoi että talon voisi pinnoittaa heti rakentamisvuotta seuranneena keväänä, mutta näin ei ilmeisesti ollutkaan oikein. Olin huolissani tuosta suojaamattomuudesta ja veden käytöstä jo rakentamisaikana. Pinnoitusten jälkeen sisäilman kosteus oli ainakin ensimmäiset kaksi vuotta 50-70% ja vaatteet alkoivat haista omituiselle. Nyt puolisollani ja toisella lapsellani on todettu hengitystiesairaus ja syyksi arvioidaan talostamme löytyneitä korkeita epäpuhtauksia sisäilmassa. Pinnoitteet pitäisi kuulemma uusia ja osa runkorakenteista. Kustannukset aivan hirvittäviä. Onko kellään tietoa mitä tehdä

      • Anonyymi

        Meillä rapattiin vasta yhden täyden lämmitysvuoden jälkeen Lammitalo. Lämmityskulut olivat tuolloin kyllä aivan hirvittävät ja alkuun piti pyörittää kosteudenpoistimia vaikka olimme jo muuttaneet. Itse en muuttaisi ennen kuin pinnoitukset on tehty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meillä rapattiin vasta yhden täyden lämmitysvuoden jälkeen Lammitalo. Lämmityskulut olivat tuolloin kyllä aivan hirvittävät ja alkuun piti pyörittää kosteudenpoistimia vaikka olimme jo muuttaneet. Itse en muuttaisi ennen kuin pinnoitukset on tehty.

        Me aloitettiin huhtikuussa ja rapattiin saman vuoden lokakuussa. Hyvä tuli, vaan ei ollutkaan valuharkkotalo. Talo oli pihoja myöten valmis tasan 12kk aloituksesta. 190m2 ja 2 krs. Mielestäni hyvä suoritus.


    • Anonyymi

      Voisitkin tehdä muutaman palstan aktivoinnin tänne KIVITALO- palstalle kun sinulla on noinkin hyvä aihe suorastaan käsillä :-)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      33
      6694
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      37
      6153
    3. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      29
      3414
    4. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      2870
    5. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2634
    6. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      2328
    7. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2168
    8. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2026
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      47
      1890
    10. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1777
    Aihe