Tippikerjuukulttuuria tuodaan taas euroalueen kalleimman hintatason Suomeen mediassa - Ei kerjuuta v

Anonyymi-ap

- Ei kerjuukulttuuria Suomeen vaan kunnon palkat työläisille

Moni kiusaantuu tippiä kysyttäessä – Näin tilanteessa kannattaa toimia, kertovat Suomen ykköstarjoilijat
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000010501536.html
"Kysyimme kolmelta tarjoilijalta, miten tippaamisen kanssa tulisi toimia."

Siivoojat, hoitoapulaiset, kaupan kassa jne. ovat yhtä alipalkattuja kuin tarjoilijat ja ovat asiakaspalvelutyössä. Miksei heille anneta tippiä? ”Koska ei ulkomaillakaan lienee oikea vastaus”, koska se ”että ulkomaillakin” lienee suurin syy orastavaan tippikulttuuriin.
USAsta on vanha tippikulttuuri, koska minimipalkkaa ei tunnettu ja tietyissä ammateissa suurin osa saattoi koostua tipeistä. Kiitos ei Suomeen.

35

244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Perattu Hätälän silakka kaupassa 19,95 €/kg (= 120 MK)...saako tämän maksamiseen asiakas tippejä????

      • Anonyymi

        Jenkeissä mennään jo absurdiuden rajamailla; jopa itsepalvelukassoilla ja drive-ineissä tulee tippaus-ilmoituksia "henkilöstömaksujen" päälle.
        Korporaatiot eivät näemmä jätä käyttämättä pienintäkään mahdollisuutta hyväksikäyttää työntekijöitään ja asiakkaitaan.


    • Anonyymi

      Onko näin että heille ei makseta palkkaa? Ei suurella osalla ole vara maksaa tippejä jotka menevät suoraan ohi verotuksen. Toiveena jopa 10% laskun päälle, v-ttu ootteko tosissanne lähivuosien Suomen yritysten ahneusinflaation (greedflatin) hintatasolla? Olisiko kuitenkin parempi että tulen ravintolaan tippiä maksamattomaksi asiakkaaksi ja edes näin kannatan yritystä kuin että jään kotiini?

      • Anonyymi

        Tippien pyytäminen pitäisi kieltää. Antaa saa, jos haluaa, mutta pyytäminen edes epäsuorasti (esim. maksupääte pyytää tippiprosenttia) tulisi olla kiellettyä. Jos jonkun talous lepää tippien varassa, niin ollaan jo vaarallisella alipalkkauksen tiellä.


      • Anonyymi

        En anna tippiä koska työnantaja huolehtii työehtosopimuksen mukaisen palkan ja sivukulut. NE sisältyvät hinnaston mukaiseen laskuun. Ilettää jossain paikoissa oleva tippikuppi ja -kello.


      • Anonyymi

        Monet antavat jo Woltin ja Foodoran kuskeille tippiä, vaikka nämä riistoyritykset ulkoistavat jo muutenkin palkanmaksuaan. Sairasta, ei todellakaan tippikerjuukulttuuria Suomeen !


      • Anonyymi

        "Näin kannattaa tipata Suomessa" - virheellinen otsikko, pitäisi olla "Suomessa ei todellakaan tipata missään, eikä ravintolalla tai sen henkilökunnalla ole mitään oikeutta painostaa asiakkaita siihen."

        Nyt tekee mieli vielä vähemmän käydä missään ravintolassa tai edes pikaruokapaikassa syömässä, jos tällainen etova meininki yritetään pakolla saada tännekin. Omat eväät vain kaikkialle, ellei työnantaja tarjoa kimpparuokaa, jolloin kiinteä hinta on sovittu.


      • Anonyymi

        Japanissa tipin antamista pidetään loukkauksena ja sitä se mielestäni onkin. Rikkaat työnantajat almuilee mieluummin kuin maksaa palkkoja.


      • Anonyymi kirjoitti:

        En anna tippiä koska työnantaja huolehtii työehtosopimuksen mukaisen palkan ja sivukulut. NE sisältyvät hinnaston mukaiseen laskuun. Ilettää jossain paikoissa oleva tippikuppi ja -kello.

        Muistuttaa vähän kirkon touhua, kun kirkollisveron lisäksi kolehtihaavi koukkii...


    • Anonyymi

      Tippi"kulttuurin" ei soisi yleistyvän, kun kuitenkin asumme sivistysmaassa - Yhdysvallat ja muut työläisen törkeään riistoon perustuvat valtiot erikseen.

      • Anonyymi

        Mutta eiköhän sitä ajeta kun ravintoloitsijat ja muu oikeisto ajaa Suomeen amerikanmallia eli ulkoistaa tarjoilijoiden palkanmaksua kuluttajille. Voitot heille kulut meille.


      • Anonyymi

        Olen täysin samaa mieltä! Oman (kapean) kokemuksen mukaani Yhdysvalloissa 10 prosentin tippi on enemmänkin loukkaus ja 20-25 prosenttia alkaa olla normaali. Siellähän on enenevässä kansanliikkeitä, joilla tippikulttuuria yritetään ajaa alas. Tarjoilijoiden ansioihin soisi vaikutettavan palkankorotuksin, niin kuin Suomessa käsittääkseni tehdäänkin.


      • Anonyymi

        USA:ssa työasioissa käydessäni monet paikalliset kolleegani olivat kurkkua myöten tympääntyneet heidän tippikulttuuriinsa. Monen kohdalla tipit olivat jo oman talouden kannalta sellainen kuluerä, josta olisivat mielellään päässeet eroon. Tippaamiseen ei ole mitään syytä Suomessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        USA:ssa työasioissa käydessäni monet paikalliset kolleegani olivat kurkkua myöten tympääntyneet heidän tippikulttuuriinsa. Monen kohdalla tipit olivat jo oman talouden kannalta sellainen kuluerä, josta olisivat mielellään päässeet eroon. Tippaamiseen ei ole mitään syytä Suomessa.

        Tippiravintoloita voisi boikotoida...


    • Anonyymi

      Kyllä nyt lähti Suomi ja valtion alijäämätalous nousuun!

    • Anonyymi

      Suomessa ravitsemusliikkeiden hintoihin on sisällytetty ns. tippipalkat, joka on oikeudenmukaista työnntekijöille. Monissa ”tippimaissa” näin ei ole, vaan tarjoilijat ym. saavat pääosin palkkansa tipeistä.

    • Anonyymi

      Tippien ei tulisi levitä lainkaan Suomeen. Se ei ole toivottua. Vähän kuin kerjäisi kadulla, mutta tämä tehdäänkin ravintolassa. Se on törkeää asiakkaita kohtaan ja sen oletetaan olevan törkeää jättää tippi välistä. Millä tavoin voi kuvitella jonkun ylittävän odotukset, että maksaisi jollekin vielä bonukset? Nämäkin oikein odottavat tuntiliksan nousevan muutamalla eurolla ellei kympeillä.. ravintolat voisi ilmoittaa samantien ovellaan, jos siellä on tipit käytössä, jotta asiakkaat tietää jättää moisen paikan välistä. Euroopassa kukaan ei jätä tippiä, eikä sitä kulttuuria odoteta missään muualla kuin Yhdysvalloissa.. jota taas Eurooppalaiset kritisoi.. kuten myös monet muut valtiot, jossa tippi on jopa loukkaus. Tarjoilijat ei kykene ylittämään odotuksia. Niiden täytyy omassa ammatissaan osata tarjota ruuat jne. Se ei ole mikään vaihtoehto. Asiakaspalvelu ja kaikki muu on osa sitä työtä. Tippi ei tule ilmaiseksi.

      Ihmisten ei pitäisi maksaa noita tippejä lainkaan. Ne ei ole onneksi pakollisia ja jatkossa tietää vältellä koko ravintolaa.

    • Anonyymi

      Kuten jutussa todetaan, tippaaminen ei ole Suomessa yleinen käytäntö kuten jossain muualla, vaan asiakkaan halutessaan antama huomionosoitus erityisen hyvästä palvelukokemuksesta. Miksi sitten ravintoloiden maksupäätteet pitää asettaa "kysymään" tippiä, eli vaatimaan käyttäjää aktiivisesti ohittamaan jokin tippaus- tai extra-kenttä, jotta maksunsa saa tehtyä loppuun? Jos olisin ravontoloitsija, tämä tuntuisi minusta lähinnä kiusalliselta. Maksupäätteessä voisi toki olla tippausmahdollisuus, mutta siten, että sen saisi halutessaan valita erikseen, ja normaali (ilman tippiä tehtävä) maksusuoritus menisi aivan samoin kuin kaikkialla muuallakin, ilman että käyttäjän tarvitsee aktiivisesti ohittaa jotain tippikysymystä. Maksupäätteen valmistajat ehkä päättävät, miten valikoissa edetään, mutta varmaan nekin omia asiakkaitaan (ravintoloita) kuuntelevat, jos heiltä palautetta saavat.

    • Anonyymi

      Itse jätän ravintolat väliin, joissa kerjätään, vaikka hintataso on Suomessa Euroopan korkeimpia jossa mukana tarjoilijoiden hyvän palvelun palkat.

    • Anonyymi

      Mikäli tippiä kysytään maksupäätteellä tarjoilijan sitä pidellessä, koen menettelyn tungettelevaksi. Tippi jää säännönmukaisesti antamatta. Vältän jatkossa tälläisiä paikkoja.

      • Anonyymi

        Totta, varsin kiusallista. Tuskin enää samaan raflaan sellaisen kokemuksen jälkeen kukaan menee uudestaan syömään.

        Tosi kiusallinen aterian huipennus. Henkilökunta on palkkansa ansainnut - jollain arvokkaammalla tavalla.


    • Anonyymi

      Suomalaiset ovat tunnetusti huonoja tippaajia, koska meillä on totuttu että tarjoilija saa palkkaa.

      Amerikkalaiset pilaavat Euroopassa tippikulttuurin , koska jenkeissä tarjoiija ei saa palkkaa, vaan laskuun lisätään tarjoilijalle 20% juomarahaa ja jos ei anna niin saa tarjolijan peräänsä.. Nyt esimerkiksi Kroatiassa tarjotaan laskun yhteydessä tippiä - vaihtoehdot 10-15 ja 20% eli ollaan menossa amerikkalaiseen sairaaseen systemiin, jossa tarjoilijaa kohdellaan muka yrittäjänä.

    • Anonyymi

      Tippaaminen on pimeää tuloa. Siitä ei makseta veroja, minkä joku saattaa kokea myönteisenäkin. Tarjoilijan kannalta vahingollisempaa on, että tipit eivät kasvata eläkkeitä.

      Tippaaminen mahdollistaa sen, että työnantaja voi maksaa pienempää palkkaa tarjoilijoille, joiden oletetaan olevan itse vastuussa tipeistään. Tarjoilijalle tämä on tietenkin nöyryyttävää mutta yhteiskunnan kannalta haitallista.

      Edelleen voidaan kysyä, miksi vain tarjoilijoille tipataan. Eikö myös partureita, taksikuskeja, siivoojia tai kaupan myyjää olisi syytä muistaa hyvin tehdystä työstä?

      • Anonyymi

        Onhan portsarin oviraha..


    • Anonyymi

      Tippaus ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin jossa tarjoilijat työskentelevät tes-palkalla. Joissain maissa on tipattava koska tarjoilijoiden ansiot koostuvat suurimmaksi osaksi tai pelkästään tipeistä.



      Kaikki samaa anglismia, tekemällä tehtyä jäljittelyä institutioista jotka eivät tänne kuulu ja ovat kuin toiselta planeetalta. Jenkki jee jeeetä vain.

    • Anonyymi

      Suomessa kuluttajat maksavat korkeissa hinnoissa jo ravintolsn työntekijöiden puolesta erilaiset verot ja maksut, jotka likipitäen tuplaavat työnantajalta menevät palkkakulut. Nämä näkyvät sitten kuluttajalle ravintolalaskussa. Näin ollen ei ole mitään järkeä maksaa vielä erikseen juomarahaa jo entisestään kalliin ravintolakäynnin päätteeksi, paitsi jos on erityisen varakas tai höveli.

    • Anonyymi

      Laittaisin ylimääräiset kolikot mieluumin vaikka pelastusarmeijan lippaaseen. Haastatellut eivät vaikuta olevan hyväntekeväsisyyden tarpeessa.

    • Anonyymi

      Tarjoilijan palkalla pääkaupunkiseudulla on todella vaikea tulla toimeen. Mielestäni tippikulttuuri on ihan tervetullut lisä Suomeen, mutta ei toki Amerikan malliin. Jos palvelu ja ruoka on ollut erinomaista, voi tippiä halutessaan antaa.

      • Anonyymi

        Muuttakoot sitten muualle pääkaupunkiseudulta kuten jatkossa myös työttömät ja pienituloiset osa-aikatyöläiset, näinhän kokoomus, persut, RKP ja kristillisdemokraatit haluavat. Ei kerjuuta työn ohella.


    • Anonyymi

      Mielestäni hyvä palvelu on paras palkita kiittämällä ja tulemalla toistekin.

      Tipillä ja lahjuksella ei ole paljoakaan eroa. Olen jopa lukenut ohjeen, että ravintolaan tullessa pitää antaa seteli tarjoilijalle ja pyytää pitämään meistä hyvää huolta. Varmasti toimii useimmiten, ihan kuten muukin lahjonta. Mutta loukkaa syvästi ihmistä, jolla on moraali kohdallaan.

    • Anonyymi

      Suomen suuripalkkaiset "ykköstarjoilijat" on nyt kuultu. Kuullusta tulee nyt tehdä kooste, jossa kiteytyy suomalaisen tippikulttuurin nykytila ja tulevaisuuus.



      Mitäköhän tavalliset tarjoilijat olisivat sanoneet? Varmaankin jotain paljon tavallisempaa.

    • Anonyymi

      Miksei sitten laajenneta tippikulttuuria? Poliisi, tuomari, katsastusmies, verottaja, opettaja, virastomestari, kaupan kassa.. Esimerkiksi näitä voisi muistaa hyvästä palvelusta.

    • Anonyymi

      En enää käy ravintoloissa syömässä, yksinkertaisesti siksi, etten viitsi maksaa satasta siitä, että saan puolisoni kanssa vain kelvollista ruokaa ja hieman kultaa kalliimpaa keskitason viiniä.

      Mutta siis aiheeseen. Kun ihminen menee ravintolaan syömään, odottaa hän ystävällistä ja ammattitaitoista palvelua, sekä tietenkin myös sitä, että tarjoilut ovat vähintään hintansa väärti.

      Jos sitä saa, pitääkö tipata? Jos ostaa prismasta sisäfilettä, ja saa sitä alehintaan (koska taas yksi nautatila on joutunut lopettamaan kannattamattomana ja naudat teurastetaan saman tien, jolloin hintoja täytyy pudottaa), täytyykö tipata?

      Siis täytyykö maksaa ekstraa, jos ravintolan sisäänostaja, kokki ja tarjoilija tekevät työnsä hyvin. Minun mielestäni se on perusvaatimus kaikessa työssä millä tahansa alalla.

      • Anonyymi

        Paistoin juuri Atrian porsaanfilettä, HH:ssa 6,95 kg..mmm..


    • Anonyymi

      En anna tippiä Suomessa, jokainen tietäköön mitä milläkin alalla maksetaan, siksi jo koulussa puhutaan opiskelun tärkeydestä
      Älä odota lääkärin palkkaa kun et opiskellut…

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      235
      6644
    2. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      65
      3830
    3. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      126
      3116
    4. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      156
      2312
    5. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      17
      1843
    6. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      170
      1567
    7. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      82
      1474
    8. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      29
      1431
    9. Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!

      Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https
      Euroviisut
      37
      1359
    10. Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista

      Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.
      Maailman menoa
      111
      1051
    Aihe