Avosydänleikkauksesta toipuneet

Anonyymi-ap

Miten olette pärjänneet kotona ensimmäiset päivät? Miten sitä voisi helpottaa? Mitä kannattaa ottaa huomioon? Kiitos pienistäkin vinkeistä. Mieheni joutui täysin yllättäen avosydänleikkaukseen, meillä ei ole mitään tietoa tästä. Sairaalasta saa toki paljon tietoa, mutta haluaisin kuulla henk.koht. Kiitos!

8

181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olen ollut sydämen ohitusleikkauksessa (avoleikkaus). Asun ja asuin silloinkin yksin. Sairaalassa sain olla viikon leikkauksen jälkeen. Kotona kävi kotiavustaja pari viikkoa, ensin joka toinen päivä, toisella viikolla pari kertaa. Sitten pärjäsin hyvin ilman apua, toki aluksi rauhallisin liikkein. Sairauslomaa pari kuukautta.

    • Anonyymi

      Hyvä on olla puhdas peti kotona, kun palaa sairaalasta kotiin. Ihan heti nimittäin ei ehkä jaksa lakanoidenvaihtoa. Ja koti siistissä kunnossa.

      Aloittajan tapauksessa taitaa kotona olla muitakin, ei tarvitse yksin olla. Silloin ei mitään huolia ole. Mutta jos on yksin, niin ruokaa voisi olla pakastimessa valmiina.

      Kun kotiin asti selviytyy, elämä siitä kyllä alkaa taas sujua.

    • Anonyymi

      "Mitä kannattaa ottaa huomioon?"

      No ei kysymykseen vastausta, mutta läheltä

      Oikein reippaalle, hyväkuntoiselle kaverille laitettiin Sepelvaltimoiden ohitusleikkaus.
      Toipumisajaksi sanottiin ,,,, en ny muista, oliko 6 kk - 12 kk , mutta se ei ole olennaista.

      Hän vain halusi käynnistää moottorisahan ennen luvallista aikaa, noin 6 kk kuluttua leikkauksesta ja siihen alle 5 minuutissa menehtyi.

      Neuvo, ole rauhallinen, ole rauhallinen kauan.
      Itsellä ole toi sellainen leikkaus, en mennyt kuntoutus-suositusten mukaan vaan elelin rauhallisesti. Olen ollut hyvin terve ja suuri leikkaus ei ole mitenkään muistuttanut.

    • Anonyymi

      Hyvä sääntö: ei matkan pituus tapa vaan vauhti. Eli kannattaa ottaa alku rauhallisesti, rauhallisesti. Voinnin mukaan voi vähitellen lisätä vauhtia niin kuin tuntuu hyvältä.

      Lääkkeitä määrätään, hyvä on jos joku muu voi ne apteekista hakea tai ainakin kyyditä apteekkiin ja olla mukana, kun niitä heti sairaalasta päästyä tarvitaan.

    • Anonyymi

      Lää­ki­tys ja ki­vun hoito sy­dän­leik­kauk­sen jäl­keen
      Sydänleikkauksen jälkeen lääkehoidon tehtävä on tukea sydämen pumppausvoimaa ja säilyttää leikkauksen hyvä lopputulos mahdollisimman pitkään. Lääkehoito suunnitellaan yksilöllisesti.

      Läppäleikkauksen jälkeen potilaalle aloitetaan aina verenhyytymistä hidastava lääkehoito, joka nykyisin on Marevan–lääkitys. Lääkityksen tarkoituksena on hidastaa hieman veren hyytymistä ja estää hyytymien syntyä ja kiinnittymistä läppärakenteeseen. Lääkityksen tehoa seurataan laboratoriokokeilla, joiden perusteella lääke annostellaan.

      Jos leikkauksessa on potilaalle laitettu biologinen tekoläppä tai tehty muovausleikkaus läppävuodon vuoksi, Marevan-lääkitystä käytetään kuuriluonteisesti muutaman kuukauden ajan leikkauksen jälkeiseen lopputarkastukseen saakka, eli noin 3-4 kuukautta. Mekaanisen tekoläpän asettamisen jälkeen Marevan-lääkitys on elinikäinen.

      Kivun hoito
      Tehokas kivun hoito on tärkeä osa toipumista. Sydänleikkauksen jälkeen kipu voi tuntua rintalastalla, mutta myös eri puolilla rintakehää, esimerkiksi selän puolella lapaluiden välissä. Rintakehän haavasta huolimatta pitää pystyä hengittämään tehokkaasti ja ilman kipua.

      Kivun hoidossa käytetään esimerkiksi parasetamolia ja/tai muuta sydänpotilaalle sopivaa kipulääkettä kuten tramadolia. Kipulääkityksen tarve on yksilöllistä ja osalla potilaista kipulääke voi olla mukana hoidossa useita viikkoja leikkauksen jälkeen.

      Kun kotona pienet arkiaskareet sujuvat ja hengittäminen on kivutonta, kipulääkitys on riittävä. Hyvä kivun hoito parantaa myös yöunen laatua toipilasaikana.

      Kivun hoidossa voidaan käyttää myös muita hoitomuotoja kuten rentoutumista ja asentohoitoa. Lue lisää kivun erilaisista hoitovaihtoehdoista Kivunhallintatalosta.

      Aiheeseen liittyvää
      Kipu leikkauksen jälkeen (Kivunhallintatalo)

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Päivittäinen liikunta kuuluu sydänpotilaan hyvään arkeen. Säännöllinen liikunta tehostaa hengitystä, parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa sekä sydämen rasituksensietoa ja suorituskykyä. Parhaimmillaan liikunta myös rentouttaa, antaa myönteisiä tuntemuksia ja kokemuksia sekä auttaa työkyvyn palautumisessa.
      Sydänleikkauksesta toipumisen jälkeen liikkuminen on yleensä helpompaa kuin ennen leikkausta. Ellei lääkäri tai fysioterapeutti ole antanut sinulle erityisiä liikuntaohjeita tai -rajoituksia, noudata tässä annettuja yleisiä periaatteita.

      Liikunta edistää sydänleikkauksesta toipumista

      Sairaalasta kotiuduttua on hyvä lähteä liikkeelle heti. Selkeä sääntö on lisätä ensin liikuntakertojen määrää, sitten matkaa ja vasta lopuksi vauhtia.
      Liikunnan aikana hengitys saa syventyä ja olo tuntua hieman rasittavalta. Tärkeää on, että puhuminen onnistuu vaivatta eikä oireita ilmene. Liikunnan aikana ja sen jälkeen tulee olla hyvä olo.
      Omaa kehoa kuunnellen oppii liikkumaan turvallisesti ja tehokkaasti. Liikunnasta tulisi palautua samassa ajassa kuin liikunta on kestänyt, esimerkiksi tunnin kävelylenkistä tunnin aikana.
      Jos liikunta tuntuu pelottavalta ja ahdistavalta, kannattaa keskustella fysioterapeutin tai lääkärin kanssa tai hakeutua liikunnalliseen kuntoutukseen. Sieltä saat apua ja hyviä vinkkejä liikkumiseen.

      MAINOS (JUTTU JATKUU ALLA)

      Ensimmäinen kuukausi leikkauksen jälkeen

      Suositeltavaa liikuntaa ovat kevyet kotityöt ja kevyt liikunta. Aluksi riittää kevyt liikunta 10–15 minuuttia useamman kerran päivässä. Kun liikunta alkaa tuntua helpolta, liikuntakerran voi pidentää 30 minuutin mittaiseksi. Lisäksi hartioiden ja rintakehän lihasten venyttely päivittäin. Hyviä liikuntamuotoja ovat muun muassa kävely ja kuntopyöräily. Luutumisen ajan tulee välttää riuhtovia liikkeitä ja äkillisiä ponnistuksia. Samoin kontaktilajeja tulee välttää, jos on veren hyytymistä estävä lääkehoito. Normaalista poikkeava väsymys saattaa olla merkki liian suuresta rasituksesta.

      Toinen kuukausi leikkauksen jälkeen

      Suositeltavaa liikuntaa on hieman rasittavaa liikunta 15–45 minuutin jaksoissa 1–2 kertaa päivässä. Myös
      hartioiden ja rintakehän lihasten venyttely on tärkeää. Tavoitteena on, että olo on liikunnan jälkeen virkistynyt eikä uupunut tai voimaton. Hyviä liikuntamuotoja ovat muun muassa kävely ja kuntopyöräily. Edelleen tulee välttää luutumisen ajan riuhtovia liikkeitä ja äkillisiä ponnistuksia ja kontaktilajeja, jos sinulla on veren hyytymistä estävä lääkehoito. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi taistelulajit, jalkapallo ja jääkiekko.

      Kun rintalasta on todettu luutuneeksi

      Suositeltavaa on liikkua vähitellen liikuntaa lisäten tavoitteena tunti liikuntaa joka päivä. Liikunnan aikana saa hengästyä ja pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Hyväkuntoiset voivat harrastaa myös rasittavaa liikuntaa. Monipuolinen liikunta on hyväksi: Arkinen liikkuminen, kuten asiointiliikunta ja haravointi, hieman rasittava, jopa rasittava kestävyysliikunta ja/tai lihasvoimaharjoittelu kaksi kertaa viikossa.
      Hyviä liikuntamuotoja ovat kävely, uinti, pyöräily, ohjattu liikunta tai mikä tahansa itselle mieluisa liikuntamuoto sekä lihasvoimaharjoittelu kotona, kuntosalilla tai liikuntaryhmässä. Raskaammat kotityöt ovat nyt sallittuja. Kannattaa kokeilla rohkeasti eri liikuntamuotoja ja etsi itsellesi mieluisa tapa liikkua. Kontaktilajeja tulee välttää, jos on veren hyytymistä estävä lääkehoito.

      Liikunta osaksi arkea

      Tavoitteena on, että löydät itsellesi sopivat hetket ja mieluisat tavat liikkua. Liikunnan tuomat mukavat kokemukset auttavat liikkumaan säännöllisesti. Vain harvoissa tilanteissa ei kannata harrastaa liikuntaa, kuten heti ruokailun tai alkoholin nauttimisen jälkeen, sairaana, väsyneenä tai jonkun muun rasituksen jälkeen.
      Yksilöllistä liikuntaohjausta saa terveyskeskuksen fysioterapeutilta, sydänhoitajalta, työterveyshuollosta, paikallisesta sydänyhdistyksestä tai -piiristä tai kunnan liikunnanohjaajalta.

      Liikkujan muistilista

      Lähde liikkeelle lämmitellen (5–10 min) ja lopeta jäähdytellen.
      Tehosta liikuntaa omien tuntemuksiesi mukaan.
      Liikunnan aikana saat hengästyä.
      Liikunnan aikana ja sen jälkeen tulee olla hyvä olo.
      Kysy lääkäriltä, miten lääkkeet vaikuttavat liikuntaan.
      Kevennä liikuntaa kovalla pakkasella, helteellä ja tuulisella säällä.
      Pidä nitrot mukana. Jos oire yllättää, ota lääkettä ja levähdä. Jatka rauhallisemmin, kun oire on hellittänyt. Oireita voivat olla esimerkiksi laaja-alainen rintakipu, hengenahdistus, ylävatsakipu ja huono olo. Hakeudu terveyskeskukseen tai sairaalaan, jos sinulle tulee voimakkaita oireita.

    • Anonyymi

      opistollisessa sairaalassa hoitoaika leikkauksen yhteydessä on noin 6 päivää. Yleensä
      jatkohoito tapahtuu keskussairaalassa, jossa hoitoaika 2–5 vuorokautta riippuen
      leikkauksen jälkeisestä voinnista. Tarpeen mukaan kuntoutusta jatketaan ennen kotiutusta
      vielä terveyskeskuksessa. Leikkauksen jälkeen toipuminen vie tavallisesti 1–3 kuukautta.
      Välittömästi leikkauksen jälkeen sinulle tulee rajoituksia, jotka edistävät rintalastan
      luutumista ja haavan paranemista. Rajoitettua on mm. raskaiden taakkojen kantaminen
      (esim. ensimmäisen kuukauden ajan painorajoitus voi olla vain 2–5 kg) ja raskaat kotityöt.
      Lisäksi autolla ajaminen on kiellettyä kuukauden ajan. Näistä johtuen on hyvä jo etukäteen
      suunnitella leikkauksen jälkeistä toipilasaikaa kotona ja miettiä mm. mahdollisia kotiapuja.
      Kelan matkakorvaus
      Sinun on mahdollista matkustaa leikkaavaan sairaalaan Kela-taksilla terveydentilasi tai
      puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi. Matkakorvauksen saamiseksi taksi tulee tilata
      aina Kela-taksin Keski-Suomen alueellisesta taksikeskuksesta: Taksi Helsinki Oy, 0800
      414 608 tai Menevä Oy, 0800 021 83. Jos matkustat Kela-taksilla terveydentilasi vuoksi,
      tarvitset matkustamisen jälkeen leikkaavasta sairaalasta terveydenhuollon todistuksen.
      Jos taas syynä ovat liikenneolosuhteet, riittää oma perustelu taksia tilatessa.
      Omavastuuosuus on 25 €/suunta.
      Myös oman auton käytöstä voi saada korvausta, jota haetaan Kelalta. Oman auton
      käytössä on huomioitava, että sinut siirretään leikkauksen jälkeen jatkohoitoon
      Sydänsairaala Novaan, etkä voi itse ajaa autoa takaisin kotiin. Omaa autoa käytettäessä
      matkakorvaus on 0,20 €/km, eli 25 € omavastuuosuus täyttyy 125 km kohdalla. Yli 100 km
      matkoista tarvitset terveydenhuollon matkakorvaustodistuksen.
      Jos matkustat jollakin muulla kulkuvälineellä, matka korvataan halvimman matkustustavan
      mukaan, joka on yleensä julkinen liikenneväline. Omavastuuosuus on 25,00 €/suunta.
      Lisätietoja saat Kelan matkakorvausten palvelunumerosta 020 692 204.
      Omaiset
      Omaiset ja läheiset ovat tärkeä osa kuntoutumistasi. Omaisilla on mahdollisuus
      olla mukanasi sairaalassa. Yöpymismahdollisuuksista voi kysyä sairaalasta, jossa
      toimenpide tehdään.
      Lisätietoa
      Leikkauksen jälkeen sinulla ja läheiselläsi on mahdollisuus saada lisätietoa sairaudestasi
      kuuntelemalla Sydänsairaala Novan sähköisen ensitietokurssin tallenteita. Löydät ne
      osoitteesta ksshp.fi/sydanpotilaanliikuntapolku/ (Sepelvaltimotautiosion takana on myös
      läppäleikkauksen ensitietokurssin videot).
      Mikäli tarvitset lisätietoja sydänleikkaukseen liittyen, voit kääntyä lähetteen saaneen
      yliopistosairaalan puoleen, johon löydät yhteystiedot tämän ohjeen alusta. Lisäksi voit
      soittaa Sydänsairaala Novaan sydänhoitajalle 014 269 5425 (ma-to klo 9-13, pe klo 9-12).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      31
      6109
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      34
      5613
    3. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      29
      3154
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2514
    5. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      44
      2447
    6. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      2188
    7. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2138
    8. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1726
    9. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      12
      1721
    10. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1707
    Aihe