Kekkonen hajotti Neuvostoliiton

Lessa Lössönen

Kekkosen saavutus on vailla vertaa. Kekkonen hajoitti maailman despoottimaisen ja imperialistisen suurvallan määrätietoisella sosialismin vastaisuudellaan.

Kun Kekkonen hieroi karvahatun Hrutsevin päähän, niin silloin tiedettiin, että Neuvostoliiton valheellinen historia on pian ohi ja länsi on voittanut kylmän sodan.

Pitäkäähän huoli, että Otto-Dille Kuusisen kollega Paavo Lipponen ja hänen punasuttura Halonen eivät tee sitä virhettä, että sotkisivat tuon mongolien maan jälleen Euroopan politiikkaan.

Siinä olisi taas Suomen itsenäisyys vaarassa.

29

907

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jo vain

      Tosi hyvä kirjoitus.
      Kirjoittanut: Mikko Bernhard 16.9.2004 klo 18.04

         
         Ei mitään lisättävää.
      Aivan kuin olisin itse sen kirjoittanut.
      Minä, joka sentään olen jotain opiskellutkin toisin kuin demarit, hotka palstalle ulostelevat sivistymättömiä kirjoituksiiaan.
      Minun älykkyysosamääräni on mitattu vuonna -69 ja kahdensadan osallistujan joukosta sain kolmanneksi suurimmat pisteet.
      Olen tämän asian ilmoittanut aiemminkin ja pyyttänyt demupojuilta vastaavia lukemia, mutta ei ole vastauksia tullut.
      Jatka "Jo vain" samalla linjalla, sillä se on oikea tie demarien valehteluiden vastineeksi.
      Kertoa totuus Keskustasta aina, kun yksikin demarikieroilija yrittää ivalla alistaa tulevaa kunnallisvaalivoittajaa.

      • historiaan

        Sosialistinen historiankirjoitus on yrittänyt vääristellä Kekkosesta Neuvostoliiton agenttia.

        Miksikö?

        Siksi, että Kekkonen hallitsi suvereenisti Neuvostoliiton suhteet ja Otto-Dille Kuusinen jäi sosialidemokraattina täysin varjoon. Tästä sosialistit ovat katkeria.


      • Tosi on
        historiaan kirjoitti:

        Sosialistinen historiankirjoitus on yrittänyt vääristellä Kekkosesta Neuvostoliiton agenttia.

        Miksikö?

        Siksi, että Kekkonen hallitsi suvereenisti Neuvostoliiton suhteet ja Otto-Dille Kuusinen jäi sosialidemokraattina täysin varjoon. Tästä sosialistit ovat katkeria.

        Lasse Lehtinen:

        MIKSI KEKKONEN PELKÄSI?

        Adolf Hitler lähti kesäkuussa 1941 hyökkäämään Neuvostoliittoon. Suomi liittyi sotaan kolme päivää myöhemmin, se lähti valloittamaan takaisin talvisodassa miehitettyjä alueitaan. Urho Kekkonen oli todella innostunut mahdollisuudesta, jonka uusi sota tarjosi. Hän piti sitä "suurena onnena" ja oli "historian oikeudella" halukas työntämään Suomen rajoja kauemmas aina Itä-Karjalaan, Kuolaan ja Aunukseen saakka.1)

        Seuraavana vuonna Saksan sotaonni kääntyi. Marraskuussa 1942 Kekkonen ystävineen pohti Rovaniemellä konjakin voimalla tilannetta ja Suomen tulevaisuutta. Lopputuloksena oli takinkääntö, jolla oli oleva huikea merkitys Suomen sodanjälkeiselle ulkopolitiikalle. Kekkonen sanoutui irti koko siihenaikaisesta menneisyydestään ja mielipiteistään.

        Historian hämäriin jäi Kajaanin yhteiskoulun kahdeksasluokkalainen, joka oli värvännyt vapaaehtoisia Aunuksen retkelle.2) Unhoon vaipui myös Etsivän keskuspoliisiin innokas kuulustelija Kekkonen, samoin sinne hävisi kommunisteja vuonna 1939 tyrmään teljennyt sisäministeri Kekkonen.

        Yli neljäkymmentävuotiaana Kekkonen päätti siis laskelmoidusti haudata syvän kommunisminvastaisuutensa. Hän teki henkilönä liiton niiden voimien kanssa, joita vastaan oli ehtinyt sanoin, kirjoituksin ja teoin taistella neljännesvuosidadan ajan. Uudesti syntyneessä Kekkosessa ei ollut jälkeäkään miehestä, joka oli halunnut valloittaa Itä-Karjalan ja vastustanut talvisodan rauhaa.3)

        Heti rauhanteon jälkeen syksyllä 1944 Kekkonen solmi "toimivat yhteydet" Neuvostoliiton tiedustelupalveluun.4) Kekkosesta tuli Neuvostoliiton ylivertainen luottamusmies Suomessa lähes neljänkymmenen vuoden ajaksi.

        Johdonmukainen Kekkonen

        Uudella linjallaan Kekkonen oli loppuun saakka johdonmukainen. Hän ei koskaan eikä missään yhteydessä enää lausunut julkisuuteen poikkipuolista sanaa Neuvostoliitosta, sen järjestelmästä tai johtajista. Päinvastoin, hän kehotti toistuvasti Suomen kansalaisia, sen lehdistöä, virkamieskuntaa ja kaikkia kansalaisia pidättäytymään Neuvostoliiton arvostelusta.

        Kehotus meni perille. Ainoana länsimaana Suomen valtio allekirjoitti vuonna 1974 kommunikean, jossa luvattiin lehdistön puolesta olla "vahingoittamatta maiden välisten ystävyyssuhteiden suotuisaa kehitystä". Vielä vuonna 1983 Suomen Sanomalehtimiesten Liitto lupasi periaateohjelmassaan harrastaa itsesensuuria "sopusoinnussa Suomen yya-sopimukseen perustuvan aktiivisen ja rauhantahtoisen puolueettomuuspolitiikan kanssa".5)

        Kekkonen itse sanoi olleensa erityisen varovainen keskusteluissaan lännen johtavien valtiomiesten kanssa. "Olen sanonut vain sellaista, mitä voi hyvin tulla Neuvostoliiton tietoon, ja päinvastoin. Tiedän, että kummankin puolen tiedustelupalvelu voi joskus saada selville, mitä olen milloinkin sanonut ja kaksinaamaisuus ei tällöin ole muuta kuin vahingoksi maalle..." 6)

        Kekkosella oli toisaalta Neuvostoliiton lupa liioitella idän uhkaa suomalaisille. Mauno Koivisto lausui tämän tosiasian julki hienovaraisesti hautajaispuheessaan Johannes Virolaiselle: "Kansainvälinen asemamme oli herkkä. Sen lisäksi oli [Neuvostoliiton aikaan] taipumus kuvata sitä herkemmäksi kuin se olikaan." 7)

        Monet aikalaistodistajat ovat kuitenkin kertoneet, että Kekkosen suhteeseen Neuvostoliittoon liittyi jokin ylimääräinen varovaisuus. Kaikesta päätellen Kekkonen uskoi loppuun saakka maailmankommunismin jossain muodossa voittavan ideologioiden välisen taistelun.

        Keijo Korhonen pani ulkoministeriaikanaan merkille, että Kekkosen huolekas suhtautuminen Neuvostoliittoon muuttui loppuvuosina entistä enemmän peloksi. "Hän oli entistä vakuuttuneempi siitä, että Neuvostoliitto oli kuin ylivoimainen, arvaamaton luonnonmahti ja että kukaan ulkopuolinen ei edes vaivautuisi yrittämään Suomen auttamista, jos meille kävisi huonosti itänaapurin kanssa." 8)

        Kalevi Sorsan mielestä Kekkonen oli "äärimmäisen kiinnostunut" neuvostosuhteista, ajoittain ihan varpaillaan, kun esimerkiksi vierailukutsua ei kuulunut. "Silloin tuntui, että hän ei ymmärtänyt omaa arvoaan Moskovan silmissä katsottuna", Sorsa pohti muistelmissaan. "Leikkiä en kuullut hänen koskaan laskevan mistään suureen naapuriin liittyvästä asiasta. Se kysymys oli kuoleman vakava."9) Vanha ja väsynyt Kekkonen avasi Leonid Brezhneviltä tullutta kirjettä "vapisevin käsin" vielä virassa olon viime kuukausina.10)

        Itsenäinen vai suomettunut?

        Ulospäin Kekkonen esitti pontevaa porvaria jopa venäläisten kuullen. Valtiovierailulla vuonna 1960 hän sanoi: "Vaikka koko Eurooppa muuttuisi kommunistiseksi, Suomi jää perinteisen pohjoismaiden kansanvallan pohjalle, jos Suomen kansan enemmistö näin tahtoo, niin kuin uskon." Nikita Hrushtshevia nauratti kovin.11)

        Samalla kun Kekkonen pyrki läntisille valtionpäämiehille selittämään parhain päin Neuvostoliiton aikeita, hän pyysi länsivaltoja suhtautumaan Suomeen erityistapauksena. Presidentti Charles de Gaulle'lle Kekkonen lausui Ranskassa vuonna 1962: "Saattaa olla, että jossakin vaiheessa näemme välttämättömäksi suorittaa toimenpiteen, joka ei länttä täysin miellytä. Pyydän Teitä uskomaan ja ymmärtämään, että meillä on ollut syytä tehdä se, mitä milloinkin tulemme tekemään." 12)

        Kun länsivallat sitten kohtelivat Suomea erityistapauksena, "suomettuneena" maana, johon ei voinut soveltaa normaaleja läntisiä sääntöjä, Kekkonen kimmastui. Suomalaiset diplomaatit joutuivat asemamaissaan kiusallisiin tilanteisiin, kun he väittivät, että Suomi tekee ratkaisunsa joka tapauksessa "itsenäisesti".

        Kekkonen oli alusta pitäen ottanut tavakseen käydä tärkeimmät keskustelut neuvostoliittolaisten kanssa ilman yhtään suomalaista todistajaa. Näihin palavereihin Neuvostoliitto tarjosi tulkitkin. Saattaa olla, ettemme milloinkaan pääse tietämään, mitä - toisinaan tuntikausia kestäneissä - istunnoissa puhuttiin.

        Siitä pitäen, kun Kekkonen ensimmäisen kerran oli presidenttiehdokkaana vuoden 1950 presidentinvaaleissa, Kekkosta koskeva raportointi siirtyi diplomaattien normaalisarjasta luottamuksellisemman postin joukkoon, ilmeisesti nk. "Stalinin salkkuun".13)

        Kekkosta koeteltiin

        Kekkosen korostettu varovaisuus - tai peräti riippuvuus Neuvostoliitosta - näyttäytyi selkeästi kahden Suomen kannalta traumaattisen tapahtuman kohdalla. Kyseessä olivat ns. yöpakkashallitus ja nk. noottikriisi.

        SKDL oli vuoden 1958 vaalien voittaja, mutta sitä ei SDP:ssä ja maalaisliiton oikealla laidalla haluttu hallitukseen. Vaalien jälkeen Kekkonen käynnisti 14) hallitusneuvottelut, jotka johtivat maalaisliiton, kokoomuksen ja SDP:n yhteiseen hallitukseen. Neuvostoliitto oli eniten huolissaan skogilaisten, sos.dem. opposition, kohtalosta. Skogilaiset olivat Tehtaankadun uusi työkalu Suomen sisäpolitiikassa. Kekkosen uudelleenvalinta oli kuitenkin seikka, jolle neuvostoliittolaisten mielestä koko hallitusratkaisu piti perustaa.15)

        Ennen kuin hallitus oli ehditty nimittää, Neuvostoliiton suurlähetystö käynnisti parjauskampanjan syntymässä olevaa hallitusta vastaan. Kekkoselle sanottiin selkeästi, että muodostettava hallitus ei nauti Neuvostoliiton luottamusta. Kekkonen antoi heti periksi. Hän veti orastaneen tukensa syntymässä olevalta hallitukselta. Kekkonen oli huolissaan omasta asemastaan.16)

        Eduskunnassa aloitettiin suomalaisen parlamentarismin puolustus. Maalaisliiton eduskuntaryhmän enemmistö ymmärsi, että suomalaisen sisäpolitiikan liikkumavara supistuu ratkaisevasti, jos hallitusneuvottelut katkaistaan ulkopoliittisista syistä.

        Johannes Virolainen kävi kuitenkin Väinö Tannerin luona pyytämässä, että Moskovaa ärsyttänyt Väinö Leskinen jäisi hallituksen ulkopuolelle. Virolainen on kertonut Tannerin vastauksen: "Mitäs te nuori mies puhutte? Nythän muodostetaan Suomen eikä Neuvostoliiton hallitusta!" 17)

        Parlamentarismi voitti vain ensimmäisen erän. Kekkonen joutui vastentahtoisesti nimittämään hallituksen, jolla oli eduskunnassa peräti 137 edustajan enemmistö. Kekkonen osoitti hallitusta nimittäessään mieltään. Yksityisesti hän haukkui Virolaisen, joka lähti hallitukseen ulkoministeriksi eikä ryhtynyt hajottajaksi ja päästänyt Kekkosta samantien pälkähästä.

        Tehtaankadun apurit

        Kekkonen itse "tilasi" heti nimittämälleen hallitukselle vaikeuksia: "Toimintani presidenttinä on menestyksellistä vain, mikäli nautin Neuvostoliiton hallituksen luottamusta. Olen vastuussa maan ulkopolitiikasta ja olisin velvollinen puuttumaan asiaan, mikäli nykyisen hallituksen olemassaolo osoittautuisi vahingoittavan Suomen ulkopoliittista asemaa, mutta asiaan puuttumisella pitäisi olla riittävät syyt",18) Kekkonen saneli neuvostoliittolaisille.

        Kaksi viikkoa hallituksen syntymisen jälkeen Ahti Karjalainen tapasi KGB-yhteytensä Viktor Vladimirovin, jolta kyseli innokkaasti Moskovan ohjeita vasta syntyneen hallituksen kaatamiseksi.

        Viikkoa myöhemmin Vladimirovilla oli Karjalaiselle jo Moskovan vastaus: "Kielteinen kanta selvä, lopullinen johdonmukainen. Harjoitetaan passiivista vastarintaa ja jos tulee konkreettisia kysymyksiä, NL jopa aktiivisesti kielteinen. Toivottavasti tapahtuneesta hallitusratkaisusta tulee jotain hyötyä presidentille." 19)

        Lukuisten aikalaistodistajien mukaan Kekkonen reagoi kriisin aikana fyysisesti ja psyykkisesti. Hänen painonsa putosi lyhyessä ajassa useita kiloja, hän oli epävarma, päättämätön ja hermostunut.20)

        K.A. Fagerholmin johtama hallitus yritti olla ulkopolitiikan alueella erityisen palveluhaluinen Neuvostoliittoa kohtaan. Fagerholm totesi muistelmissaan, että jälkeenpäin yksikään virheiden etsijä ei ole löytänyt mitään ulkopoliittisesti sopimatonta hänen hallituksensa toimesta.21)

        Paasikivi teki toisin

        Kekkonen ei siis hetkeäkään puolustanut nimittämäänsä hallitusta, kuten Paasikivi oli tehnyt vuosina 1948 - 50 vastaavassa tilanteessa, vaikka maassa vielä tuolloin oli ollut valvontakomissio. Fagerholmin kolmas hallitus olikin viimeinen suomalainen hallitus Neuvostoliiton aikana, joka muodostettiin niin, että puolueet saivat itse sopia sekä hallituspohjasta, hallitusohjelmasta että ministerilistasta.

        Sen jälkeen hallitusten piti nauttia, ei ainoastaan eduskunnan luottamusta, vaan myös Neuvostoliiton luottamusta. Pian puolueet oppivat keskuudessaan seulomaan ulkopoliittisesti kelvolliset kelvottomista. Neuvostoliitto oli näin päästetty päätöksentekijäksi myös Suomen sisäpolitiikassa.

        Hallitus kaatui lopulta ulko- ja kauppapoliittisen painostuksen edessä. Kekkonen joutui käyttämään loppuelämänsä sen selittämiseen, että kansallisen liikkumavaran supistuminen oli itse asiassa "menestys" ja antoi Suomelle liikkumavaraa länteen päin. Samalla tavoin Suomen puolueettomuudesta tuli fraasi, josta vuosikaudet kiisteltiin kommunikeatasolla, käytännössä sitä ei onneksi testattu.

        Moskovan takuumies Suomessa

        Fagerholmin hallituksen hajottua Kekkonen vannoi, ettei enää milloinkaan nimitä hallitusta, josta jo etukäteen tiedettiin, että se ajautuu ulkopolitiikassaan umpikujaan. Näin hän myönsi, missä kaapin paikka myös Suomen sisäpolitiikassa siitä pitäen määrättiin - Tehtaankadulla. Kekkonen oli kokeillut liikkumavaraansa presidenttinä ja tullut huomaamaan, että Neuvostoliitto ei sietänyt omapäisyyttä mieheltä, jonka olivat auttaneet valtaan.

        Tammikuussa 1959 Leningradissa järjestettiin hyvin orkestroitu ja lavastettu kiitosjuhla Kekkosen kunniaksi. Ennen tapaamistaan Hrushtshevin kanssa Kekkonen oireili edelleen fyysisesti ja oli jännittynyt. Tilanne Leningradissa muistutti amerikkalaisista elokuvista tuttua gangsteriperheen tapaamista, jossa jengin kesken juhlitaan, kun asiat eräässä pulmallisessa piirissä on saatu järjestykseen.22) Kekkonen istui kahdestaan Hrushtshevin kanssa keskusteluissa yhteen mittaan peräti kuusi tuntia.23)

        Poskisuudelmien lomassa Hrushtshev kutsui Kekkosta "takuumieheksi" ja jätti siis Kekkosen huoleksi, miten asiat Suomen suunnalla hoidetaan jatkossa. Hyväntuulinen Hrushtshev korosti moneen otteeseen, että Neuvostoliitto ei suinkaan halunnut sekaantua Suomen sisäisiin asioihin.24) Oliko tuo kumma, jos Kekkosen sappi reistaili.

        Viimeinen yritys kaataa Kekkonen

        Vuonna 1960 perustettiin nk. Honka-liitto. Kekkosta henkilönä vastustaneet piirit kokosivat vuoden 1962 presidentinvaaleja silmällä pitäen vielä kerran voimansa. Ajatuksena oli vaihtaa Kekkosen tilalle presidentiksi oikeuskansleri Olavi Honka.

        Lokakuun 30. päivänä 1961 Suomi sai vastaanottaa nootin, jossa Neuvostoliiton hallitus esitti Suomelle konsultaatioita "toimenpiteistä molempien maiden rajojen puolustuksen turvaamiseksi Länsi-Saksan ja sen kanssa liitossa olevien valtioiden taholta ilmenevään sotilaallisen hyökkäyksen uhkan johdosta". Suomalaisille kommunisteille nootista oli vihjaistu jo viikkoa aikaisemmin.25)

        Kekkonen olisi voinut torjua nootissa esitetyn konsultaatiovaatimuksen sanomalla, että Suomen alueeseen kohdistuvaa hyökkäyksen uhkaa ei tosiasiassa ollut olemassa. Tuskin Neuvostoliitto olisi siinä kansainvälisessä tilanteessa Suomea painostanut sen enempää.

        Mutta - kuten Max Jakobson on todennut - tukeutuminen Suomen kansan enemmistöön Neuvostoliittoa vastaan Paasikiven tapaan olisi ollut "tannerilainen" vaihtoehto, joka oli jo poistunut Kekkosen keinovalikoimista yöpakkashallituksen perääntymisen jälkeen.26)

        Nootti teki tehtävänsä. Olavi Honka perui presidenttiehdokkuutensa, suomalaiset säikähtivät ja Kekkonen tuli valituksi suurella äänimäärällä.

        Miksi tarvittiin nootti?

        Miksi nootti lähetettiin juuri kun Kekkonen oli siihenastisen uransa tärkeimmällä läntisellä vierailulla? Ehkä juuri siksi. Nootti oli monikärkiohjus siinä mielessä, että se - paitsi toteutti Kekkosen oman toiveen uudelleenvalinnasta - myös osoitti, kuinka pitkä Kekkosen oma liekanaru Moskovan suhteen oli.27)

        Seuraavalla Neuvostoliiton-vierailulla kaikki asiat selvisivät käden käänteessä. Hrushtshev ja Kekkonen totesivat yhdessä, että sotilaallisia konsultaatioita ei tarvita. Novosibirskissä Hrushtshevin ja Kekkosen välisiin keskusteluihin ei taaskaan otettu suomalaista tulkkia mukaan. KGB-päällikkö Vasiljev Zhenihov tulkkasi.28) Ilmassa oli kurinpalautuksen makua.

        Monet suomalaisista uskoivat silloin - ja uskovat vieläkin - että Kekkonen oli tilannut nootin avukseen. Kekkonen oli pyytänyt tukea Neuvostoliitolta, hän tiesi odottaa jotakin apua siltä suunnalta, mutta Neuvostoliitoon apu oli ylimitoitettu. Kekkonen oli varmasti kiusaantunut noin rajusta "toverillisesta avusta".

        Tätä johtopäätöstä tukee sekin, että päiväkirjoissa noottikriisi saa kovin vaisun käsittelyn. "En usko, että neuvottelut, joihin mahd. taivuttava, aiheuttavat mitään muutosta Suomen asemaan puolueettomana valtiona."29) Ei muuta kommenttia. Kekkonen oli ymmärtänyt "venäläisen vihjeen".

        Ylivertainen Kekkonen?

        Suomalaisten mieliin on jäänyt ylivertainen Kekkonen. Mies, joka ikään kuin tasavertaisena neuvotteli julman diktatuurin kanssa eikä antanut tuumaakaan enempää periksi kuin oli tarpeen. Tämän kuvan hän taitavasti tarjoili meille, alamaisilleen, mutta totuus oli ehkä sittenkin hieman toisenlainen.

        Miksi Kekkonen pelkäsi? Mikä Neuvostoliiton ja Kekkosen erityissuhteessa oli sellaista, jolla Kekkosta saattoi pelotella? Millaista vastapalvelua neuvostoliittolaiset odottivat tuesta, jota Kekkonen Moskovan suunnalta nautti?

        Poliittinen kampanjointi vaatii varoja. Poliittisen rahan liikuttelu sotien jälkeisessä Suomessa oli maan tapa. Kommunistit saivat ruplia Neuvostoliitosta ja sosialidemokraatit dollareita lännestä. Myös suomalainen elinkeinoelämä sijoitti SDP:n kautta varoja kommunismin vastaiseen toimintaan.

        Juho Kusti Paasikivi oli presidentti, jonka kanssa neuvostoliittolaiset saattoivat asioida. Mutta Kekkonen oli jo 1940-luvulla Moskovan tiedustelumiesten erityisessä suosiossa. Kekkosta tarkkailleet toimihenkilöt saattoivat kertoa Moskovassa, että Kekkonen on "viisas, ovela ja järkevä poliitikko". Neuvostoliiton ulkoasiainhallinnossa laaditussa muistiossa sanottiin, että "Kekkoselle on ominaista tehokkuus".30)

        Kekkosen ensimmäinen yritys presidentiksi vuoden 1950 vaaleissa oli totinen yritys. Maalaisliiton Vihtori Vesterinen kävi Paasikivelle juoruamassa, että Kekkosella oli peräti kolmen miljoonan vaalirahoitus. "Mistä rahat ovat tulleet?" Eivät puolueelta.31)

        Itse presidentinvaalitaistelun aikana huomiota herätti Neuvostoliiton asenne ehdokkaisiin. Paasikiveä röykytettiin olan takaa, mutta Kekkosesta ei sanottu pahaa sanaa. Hertta Kuusisen mukaan Paasikivi ei koskaan ollut ollutkaan Suomen ja Neuvostoliiton välisten todellisten ystävällisten suhteiden linjalla.32)

        Paasikivi voitti vuoden 1950 vaalit, mutta kuuden seuraavan vuoden aikana Neuvostoliiton tuki Kekkoselle vain vankistui. Vuoden 1956 presidentinvaalien aikana KGB:n miehet Mihail Kotov ja Viktor Vladimirov puuhastelivat eduskuntatalon liepeillä Kustaa Vilkunan ja Arvo Korsimon neuvonantajina.33) Kekkonen valittiin presidentiksi täpärästi äänin 151 - 149.

        Neuvostoliiton osallisuudesta vuoden 1962 presidentinvaaleihin järisyttävin tieto on Moskovan arkistoista löytynyt pöytäkirja, jonka mukaan Kekkonen oli saanut Neuvostoliitolta kymmenen miljoonaa markkaa vaalityöhön. NKP:n keskuskomitea hyväksyi Arvo Korsimon rahanpyynnön. Pöytäkirjassa puhutaan "lisäavusta", joka viittaa, että kysymys oli johonkin mittaan vakiintuneesta käytännöstä.34)

        Raha ja politiikka

        Maalaisliiton historiaa tutkinut tohtori Kari Hokkanen ei usko, että Kekkosen herkkyys neuvostoliittolaisten suhteen olisi johtunut vaalirahoitusasioista. "Enemmän hänellä oli syytä pelätä kommunisminvastaista menneisyyttään, Etsivän keskuspoliisin aikoja, ja sitä, että oli sisäministerinä laittanut linnaan kommunisteja talvisodan aattona.35) "Maalaisliiton "virallinen" historiankirjoitus kommentoi vaivautuneesti juuri Kekkoseen liittyviä raha-asioita.

        Poliittisen rahoituksen historia on kirjoittamatta ehkä siitäkin syystä, että sekä rahan pyytäjän että sen lahjoittajan maine mustuu, kun huhut vahvistuvat tosiksi. Vasta viime vuosina jotkut työmarkkinajohtajat ovat tohtineet muistella, miten SDP:n oikeisto sai teollisuuden salaisista kassoista rahaa työpaikoilla tapahtuvaa kommunisminvastaista taistelua varten.36)

        Riitaisan SDP:n puheenjohtaja Emil Skog osasi jo vuonna 1956 anella Tehtaankadulta omalle ryhmäkunnalleen "finanssiapua" venäläisten maalaisliitolle myöntämistä varoista.37) Kyse oli kaikesta päätellen Arvo Korsimon hallinnoimista varoista, jotka eivät olleet puolueen virallisen johdon valvonnassa.

        Vuonna 1956 näet perustettiin erityinen Maaseudun Yhteisvaliokunnan säätiö, joka oli leimallisesti K-linjan - Kekkosta tukevien maalaisliittolaisten - hanke. Korsimon kotona oli kassakaappi täynnä setelipinkkoja. "Ei sinne kuitei tarvita", Korsimo itse luonnehti tilinpitoaan.38)

        Säätiö oli luotettavissa käsissä. Vuonna 1961 hallitukseen kuuluivat Raision vuorineuvos K. E. Kivivuori puheenjohtajana, ministerit Kauno Kleemola ja Ahti Karjalainen, kunnallisneuvos Kalle Joukanen ja kanslianeuvos Arvo Korsimo. Sihteeri oli maisteri Jouko Loikkanen ja rahastonhoitaja ekonomi Reijo Vähätiitto. Tilit tarkastivat varatuomari Matti Kekkonen ja toimittaja Johannes Huumo.

        Kivivuoren yrityksessä oli erityinen "musta tili". Kirjanpidon "ulkopuolella olevista varoista piti neiti N. kirjaa", Kivivuori valaisi vaimolleen asiaa kesällä 1961.39) Mustan tilin kautta kulki niin paljon rahaa, että sitä piti kierrättää Sveitsin kautta.40)

        Vuonna 1961 säätiö maksoi Kekkosta koskevan kirjasen levittämisen 1 300 000:n kappaleen painoksena jokaiseen kotiin Suomessa. Lisäksi maksettiin neljän mainoselokuvan tekeminen. "Sääntöjen edellyttämiin tarkoituksiin käytettiin tuon vuoden aikana 112 miljoonaa sen aikuista markkaa.

        Skogilaisten vuonna 1959 perustamasta uudesta puolueesta, Työväestön ja Pienviljelijöiden liitosta (TPSL), tuli ruplarahoitteinen. Syksyllä 1960 skogilaisten määräysvaltaan jäänyt SAK pyysi ja sai NKP:n keskuskomitealta 10 miljoonan markan avustuksen. Leskisläisten kilpaileva keskusjärjestö SAJ vastaanotti samaan aikaan dollareita lännestä.41)

        Vaikka Kekkosen ja neuvostoliittolaisten yhteistoiminnasta aikanaan tiedettiin kaikenlaista - ja huhuttiin vielä enemmän - todisteita näistä puuhista ei ollut. Niiden ilmaantuminen julkisuuteen olisi noissa oloissa kuitenkin ollut poliittista dynamiittia.

        Toistakymmentä vuotta jatkuneen sitkeän yhteistyön tuloksena Kekkonen oli täpärästi voittanut vuoden 1956 presidentinvaalit. Oliko rahoituksesta syntynyt riippuvuussuhde, joka piti Kekkosen varpaillaan? Kekkosen sisäpoliittista asemaa hänen ensimmäisellä vaalikaudellaan on ollut tapana kuvata heikoksi. Mutta oliko hän suhteessa Neuvostoliittoon erityisen heikoilla?

        Mitä NL osti maalaisliitolta?

        Mikä mahtaisi olla poliittisen rahoituksen moraalinen ongelma suomalaisittain?

        Oli kai luonnollista, että SKP sai rahoitusta Neuvostoliitosta. Suomalaisten kommunistien päämäärä oli saman kuin NKP:n, Suomen yhteiskuntajärjestelmän muuttaminen kommunistiseksi tavalla tai toisella.

        Yhtä ymmärrettävää oli, että SDP ja muut puolueet, jotka sanoivat puolustavansa länsimaista demokratiaa, vastaanottivat rahaa lännestä. Kylmän sodan aikana kyse oli maailmanlaajuisesta ideologisesta taistelusta, jossa tarkoitus pyhitti keinot.

        Mutta miksi maalaisliitto, joka ohjelmissaan sanoi puolustavansa yksityisomistusta ja parlamentarismia, otti vastaan ruplia? Mitä NKP halusi (ja mitä se sai) vastineeksi?

        Ilmaista juustoa on vain hiirenloukussa.

        ALAVIITTEET

        1) Suomi 1986, s. 273 - 279.
        2) Vahtola 1997, s. 105.
        3) Tuominen 1976, s. 198 - 200.
        4) Suomi 1986, s. 520 - 524.
        5) Salminen 1996, s. 40 - 45.
        6) Kekkosen kirje professori J. Wickströmille 23.1.1968, UK, Vsk/68, UKA.
        7) Koiviston puhe Johannes Virolaisen hautajaisissa 22.10.2000.
        8) Korhonen 1999, s. 330.
        9) Sorsa 1995, s. 99.
        10) Suomi 2000, s. 658.
        11) Valtiovierailulla 21. - 24.11.1960.
        12) Suomi 1994, s. 89.
        13) Rentola 1997, s. 108; Akulov haastattelu 23.11.2000.
        14) Hokkanen, 2002, s. 423.
        15) Urho Kekkosen päiväkirjat 1 2001, 16.7.1958.
        16) Suomi 1992, s. 139; Hokkanen, 2002, s. 432.
        17) Lehtinen 1980, s. 97 - 98.
        18) AVPRS f. 0135 o. 40, p. 3d 1. 78 - 81 RTsHSD.
        19) Karjalainen - Tarkka 1989, s. 67 - 69.
        20) Suomi 1992, s. 186 - 200.
        21) Fagerholm 1977, s. 320 - 321.
        22) Suomi 1992, s. 106 - 207.
        23) Rolf Sohlmanin raportti 28.1.1959; UDA.
        24) Suomi, 1992, s. 208 - 211.
        25) Supon päällikön Armas Alhavan raportti Kekkoselle 15.11.1961, UK Vsk/61, UKA..
        26) Jakobson 2001, s. 346.
        27) Jakobson 2001, s. 334; Tatjana Androsova, HAiK 1/96.
        28) Suomi 1992, s. 521 - 524.
        29) UK Pvk 1.11.1961.
        30) Nevakivi 1996, s. 55 - 56.
        31) Paasikiven pvk 8.2.1950.
        32) Suomi 1988, s. 446 - 447.
        33) Herlin 1993, s. 273; Vladimirov 1993, s. 58 - 60.
        34) Tshernous, Rautkallio 1992, s. 122 - 132.
        35) Kari Hokkanen Poliittisen tutkimuksen klubin tilaisuudessa Turun yliopistossa 23.4.2003.
        36) Kahri 2001, s. 106 - 110.
        37) Tiedosto 21 F.5, Op 28 D 434 s. 235 - 238; RTsHSD.
        38) Hokkanen 2002, s. 209 ja 217 - 219.
        39) Kertomus Maaseudun Yhteisvaliokunnan Säätiön toiminnasta v. 1961; K. E. Kivivuoren kirje Tarja Kivivuorelle 4.8.1961 (Hannu Rautkallion hallussa).
        40) Rautkallio, 1996, s. 204 - 213; ks. myös Vladimirov 1993, s. 224 - 225 ja 304 - 305.
        41) Tshernous, Rautkallio 1992, s. 100.

        LÄHTEET

        Tutkimuskirjallisuus ja artikkelit

        Herlin, Ilkka: Kivijalasta harjahirteen. Keuruu 1993.
        Hokkanen, Kari: Kekkosen maalaisliitto 1950 - 62. Keuruu 2002.
        Jakobson, Max: Pelon ja toivon aika. Keuruu 2001.
        Karjalainen, Ahti - Tarkka, Jukka: Presidentin ministeri. Ahti Karjalaisen ura Urho Kekkosen Suomessa. Keuruu 1989.
        Nevakivi, Jukka: Miten Kekkonen pääsi valtaan ja Suomi suomettui. Keuruu 1996.
        Rautkallio, Hannu: Laboratorio Suomi. Kekkonen ja KGB 1944 - 1962. Juva 1996.
        Rentola, Kimmo: Niin kylmää, että polttaa. Kommunistit, Kekkonen ja Kreml 1947 - 1958. Keuruu 1997.
        Suomi, Juhani: Myrrysmies. Urho Kekkonen 1936 - 1944. Keuruu 1986.
        Suomi, Juhani: Vonkamies. Urho Kekkonen 1944 - 1950. Keuruu 1988.
        Suomi, Juhani: Kriisien aika. Urho Kekkonen 1956 - 1962. Keuruu 1992.
        Suomi, Juhani: Presidentti. Urho Kekkonen 1962 - 1968. Keuruu 1994.
        Suomi, Juhani: Umpeutuva latu. Urho Kekkonen 1976 - 1981. Keuruu 2000.
        Vahtola, Jouko: Nuorukaisten sota. Keuruu 1997.

        Muu kirjallisuus

        Fagerholm, K.-A.: Puhemiehen ääni. Helsinki 1977.
        Kahri, Tapani: Viheltääkö pilli? Keuruu 2001.
        Korhonen, Keijo: Sattumakorpraali. Korhonen Kekkosen komennossa. Keuruu 1999.
        Lehtinen, Lasse: Virolainen - tasavallan isäntärenki. Juva 1980.
        Salminen, Juhani: Asevelijuntta. Jyväskylä 1996.
        Sorsa, Kalevi: Muistikuvia, mielikuvia. Keuruu 1995.
        Tuominen, Arvo: Ettei totuus unohtuisi. Helsinki 1976.
        Vladimirov, Viktor: Näin se oli... Muistelmia ja havaintoja kulissien takaisesta diplomaattitoiminnasta Suomessa 1954 - 1984. Keuruu 1993.

        Julkaisematon asiakirja-aineisto

        Utrikesdepartementets Arkiv (UDA), Stockholm.
        Rossisjskij tsentr branenija sovremennoi dokumentatsii (RTsHSD), Moskova.
        (Nykyajan dokumenttien säilytyskeskus - NKP:n keskuspuoluearkisto).
        Tasavallan presidentin arkistosäätiö, Orimattila, Urho Kekkosen arkisto (UKA).

        Julkaistu alkuperäisaineisto

        J. K. Paasikiven päiväkirjat 1944 -1956 . I - II. Toim. Yrjö Blomstedt ja Matti Klinge. Juva 1985 - 1986.
        Kekkosen päiväkirjat 1958 - 1962. Toim. Juhani Suomi. Keuruu 2001.
        NKP ja Suomi. Keskuskomitean salaisia dokumentteja 1955 - 1968. Toim. V. N. Tshernous ja Hannu Rautkallio. Vaasa 1992.

        Haastattelut

        Akulov, Albert, 23.11.2000.


      • Kekkonen osasi
        Tosi on kirjoitti:

        Lasse Lehtinen:

        MIKSI KEKKONEN PELKÄSI?

        Adolf Hitler lähti kesäkuussa 1941 hyökkäämään Neuvostoliittoon. Suomi liittyi sotaan kolme päivää myöhemmin, se lähti valloittamaan takaisin talvisodassa miehitettyjä alueitaan. Urho Kekkonen oli todella innostunut mahdollisuudesta, jonka uusi sota tarjosi. Hän piti sitä "suurena onnena" ja oli "historian oikeudella" halukas työntämään Suomen rajoja kauemmas aina Itä-Karjalaan, Kuolaan ja Aunukseen saakka.1)

        Seuraavana vuonna Saksan sotaonni kääntyi. Marraskuussa 1942 Kekkonen ystävineen pohti Rovaniemellä konjakin voimalla tilannetta ja Suomen tulevaisuutta. Lopputuloksena oli takinkääntö, jolla oli oleva huikea merkitys Suomen sodanjälkeiselle ulkopolitiikalle. Kekkonen sanoutui irti koko siihenaikaisesta menneisyydestään ja mielipiteistään.

        Historian hämäriin jäi Kajaanin yhteiskoulun kahdeksasluokkalainen, joka oli värvännyt vapaaehtoisia Aunuksen retkelle.2) Unhoon vaipui myös Etsivän keskuspoliisiin innokas kuulustelija Kekkonen, samoin sinne hävisi kommunisteja vuonna 1939 tyrmään teljennyt sisäministeri Kekkonen.

        Yli neljäkymmentävuotiaana Kekkonen päätti siis laskelmoidusti haudata syvän kommunisminvastaisuutensa. Hän teki henkilönä liiton niiden voimien kanssa, joita vastaan oli ehtinyt sanoin, kirjoituksin ja teoin taistella neljännesvuosidadan ajan. Uudesti syntyneessä Kekkosessa ei ollut jälkeäkään miehestä, joka oli halunnut valloittaa Itä-Karjalan ja vastustanut talvisodan rauhaa.3)

        Heti rauhanteon jälkeen syksyllä 1944 Kekkonen solmi "toimivat yhteydet" Neuvostoliiton tiedustelupalveluun.4) Kekkosesta tuli Neuvostoliiton ylivertainen luottamusmies Suomessa lähes neljänkymmenen vuoden ajaksi.

        Johdonmukainen Kekkonen

        Uudella linjallaan Kekkonen oli loppuun saakka johdonmukainen. Hän ei koskaan eikä missään yhteydessä enää lausunut julkisuuteen poikkipuolista sanaa Neuvostoliitosta, sen järjestelmästä tai johtajista. Päinvastoin, hän kehotti toistuvasti Suomen kansalaisia, sen lehdistöä, virkamieskuntaa ja kaikkia kansalaisia pidättäytymään Neuvostoliiton arvostelusta.

        Kehotus meni perille. Ainoana länsimaana Suomen valtio allekirjoitti vuonna 1974 kommunikean, jossa luvattiin lehdistön puolesta olla "vahingoittamatta maiden välisten ystävyyssuhteiden suotuisaa kehitystä". Vielä vuonna 1983 Suomen Sanomalehtimiesten Liitto lupasi periaateohjelmassaan harrastaa itsesensuuria "sopusoinnussa Suomen yya-sopimukseen perustuvan aktiivisen ja rauhantahtoisen puolueettomuuspolitiikan kanssa".5)

        Kekkonen itse sanoi olleensa erityisen varovainen keskusteluissaan lännen johtavien valtiomiesten kanssa. "Olen sanonut vain sellaista, mitä voi hyvin tulla Neuvostoliiton tietoon, ja päinvastoin. Tiedän, että kummankin puolen tiedustelupalvelu voi joskus saada selville, mitä olen milloinkin sanonut ja kaksinaamaisuus ei tällöin ole muuta kuin vahingoksi maalle..." 6)

        Kekkosella oli toisaalta Neuvostoliiton lupa liioitella idän uhkaa suomalaisille. Mauno Koivisto lausui tämän tosiasian julki hienovaraisesti hautajaispuheessaan Johannes Virolaiselle: "Kansainvälinen asemamme oli herkkä. Sen lisäksi oli [Neuvostoliiton aikaan] taipumus kuvata sitä herkemmäksi kuin se olikaan." 7)

        Monet aikalaistodistajat ovat kuitenkin kertoneet, että Kekkosen suhteeseen Neuvostoliittoon liittyi jokin ylimääräinen varovaisuus. Kaikesta päätellen Kekkonen uskoi loppuun saakka maailmankommunismin jossain muodossa voittavan ideologioiden välisen taistelun.

        Keijo Korhonen pani ulkoministeriaikanaan merkille, että Kekkosen huolekas suhtautuminen Neuvostoliittoon muuttui loppuvuosina entistä enemmän peloksi. "Hän oli entistä vakuuttuneempi siitä, että Neuvostoliitto oli kuin ylivoimainen, arvaamaton luonnonmahti ja että kukaan ulkopuolinen ei edes vaivautuisi yrittämään Suomen auttamista, jos meille kävisi huonosti itänaapurin kanssa." 8)

        Kalevi Sorsan mielestä Kekkonen oli "äärimmäisen kiinnostunut" neuvostosuhteista, ajoittain ihan varpaillaan, kun esimerkiksi vierailukutsua ei kuulunut. "Silloin tuntui, että hän ei ymmärtänyt omaa arvoaan Moskovan silmissä katsottuna", Sorsa pohti muistelmissaan. "Leikkiä en kuullut hänen koskaan laskevan mistään suureen naapuriin liittyvästä asiasta. Se kysymys oli kuoleman vakava."9) Vanha ja väsynyt Kekkonen avasi Leonid Brezhneviltä tullutta kirjettä "vapisevin käsin" vielä virassa olon viime kuukausina.10)

        Itsenäinen vai suomettunut?

        Ulospäin Kekkonen esitti pontevaa porvaria jopa venäläisten kuullen. Valtiovierailulla vuonna 1960 hän sanoi: "Vaikka koko Eurooppa muuttuisi kommunistiseksi, Suomi jää perinteisen pohjoismaiden kansanvallan pohjalle, jos Suomen kansan enemmistö näin tahtoo, niin kuin uskon." Nikita Hrushtshevia nauratti kovin.11)

        Samalla kun Kekkonen pyrki läntisille valtionpäämiehille selittämään parhain päin Neuvostoliiton aikeita, hän pyysi länsivaltoja suhtautumaan Suomeen erityistapauksena. Presidentti Charles de Gaulle'lle Kekkonen lausui Ranskassa vuonna 1962: "Saattaa olla, että jossakin vaiheessa näemme välttämättömäksi suorittaa toimenpiteen, joka ei länttä täysin miellytä. Pyydän Teitä uskomaan ja ymmärtämään, että meillä on ollut syytä tehdä se, mitä milloinkin tulemme tekemään." 12)

        Kun länsivallat sitten kohtelivat Suomea erityistapauksena, "suomettuneena" maana, johon ei voinut soveltaa normaaleja läntisiä sääntöjä, Kekkonen kimmastui. Suomalaiset diplomaatit joutuivat asemamaissaan kiusallisiin tilanteisiin, kun he väittivät, että Suomi tekee ratkaisunsa joka tapauksessa "itsenäisesti".

        Kekkonen oli alusta pitäen ottanut tavakseen käydä tärkeimmät keskustelut neuvostoliittolaisten kanssa ilman yhtään suomalaista todistajaa. Näihin palavereihin Neuvostoliitto tarjosi tulkitkin. Saattaa olla, ettemme milloinkaan pääse tietämään, mitä - toisinaan tuntikausia kestäneissä - istunnoissa puhuttiin.

        Siitä pitäen, kun Kekkonen ensimmäisen kerran oli presidenttiehdokkaana vuoden 1950 presidentinvaaleissa, Kekkosta koskeva raportointi siirtyi diplomaattien normaalisarjasta luottamuksellisemman postin joukkoon, ilmeisesti nk. "Stalinin salkkuun".13)

        Kekkosta koeteltiin

        Kekkosen korostettu varovaisuus - tai peräti riippuvuus Neuvostoliitosta - näyttäytyi selkeästi kahden Suomen kannalta traumaattisen tapahtuman kohdalla. Kyseessä olivat ns. yöpakkashallitus ja nk. noottikriisi.

        SKDL oli vuoden 1958 vaalien voittaja, mutta sitä ei SDP:ssä ja maalaisliiton oikealla laidalla haluttu hallitukseen. Vaalien jälkeen Kekkonen käynnisti 14) hallitusneuvottelut, jotka johtivat maalaisliiton, kokoomuksen ja SDP:n yhteiseen hallitukseen. Neuvostoliitto oli eniten huolissaan skogilaisten, sos.dem. opposition, kohtalosta. Skogilaiset olivat Tehtaankadun uusi työkalu Suomen sisäpolitiikassa. Kekkosen uudelleenvalinta oli kuitenkin seikka, jolle neuvostoliittolaisten mielestä koko hallitusratkaisu piti perustaa.15)

        Ennen kuin hallitus oli ehditty nimittää, Neuvostoliiton suurlähetystö käynnisti parjauskampanjan syntymässä olevaa hallitusta vastaan. Kekkoselle sanottiin selkeästi, että muodostettava hallitus ei nauti Neuvostoliiton luottamusta. Kekkonen antoi heti periksi. Hän veti orastaneen tukensa syntymässä olevalta hallitukselta. Kekkonen oli huolissaan omasta asemastaan.16)

        Eduskunnassa aloitettiin suomalaisen parlamentarismin puolustus. Maalaisliiton eduskuntaryhmän enemmistö ymmärsi, että suomalaisen sisäpolitiikan liikkumavara supistuu ratkaisevasti, jos hallitusneuvottelut katkaistaan ulkopoliittisista syistä.

        Johannes Virolainen kävi kuitenkin Väinö Tannerin luona pyytämässä, että Moskovaa ärsyttänyt Väinö Leskinen jäisi hallituksen ulkopuolelle. Virolainen on kertonut Tannerin vastauksen: "Mitäs te nuori mies puhutte? Nythän muodostetaan Suomen eikä Neuvostoliiton hallitusta!" 17)

        Parlamentarismi voitti vain ensimmäisen erän. Kekkonen joutui vastentahtoisesti nimittämään hallituksen, jolla oli eduskunnassa peräti 137 edustajan enemmistö. Kekkonen osoitti hallitusta nimittäessään mieltään. Yksityisesti hän haukkui Virolaisen, joka lähti hallitukseen ulkoministeriksi eikä ryhtynyt hajottajaksi ja päästänyt Kekkosta samantien pälkähästä.

        Tehtaankadun apurit

        Kekkonen itse "tilasi" heti nimittämälleen hallitukselle vaikeuksia: "Toimintani presidenttinä on menestyksellistä vain, mikäli nautin Neuvostoliiton hallituksen luottamusta. Olen vastuussa maan ulkopolitiikasta ja olisin velvollinen puuttumaan asiaan, mikäli nykyisen hallituksen olemassaolo osoittautuisi vahingoittavan Suomen ulkopoliittista asemaa, mutta asiaan puuttumisella pitäisi olla riittävät syyt",18) Kekkonen saneli neuvostoliittolaisille.

        Kaksi viikkoa hallituksen syntymisen jälkeen Ahti Karjalainen tapasi KGB-yhteytensä Viktor Vladimirovin, jolta kyseli innokkaasti Moskovan ohjeita vasta syntyneen hallituksen kaatamiseksi.

        Viikkoa myöhemmin Vladimirovilla oli Karjalaiselle jo Moskovan vastaus: "Kielteinen kanta selvä, lopullinen johdonmukainen. Harjoitetaan passiivista vastarintaa ja jos tulee konkreettisia kysymyksiä, NL jopa aktiivisesti kielteinen. Toivottavasti tapahtuneesta hallitusratkaisusta tulee jotain hyötyä presidentille." 19)

        Lukuisten aikalaistodistajien mukaan Kekkonen reagoi kriisin aikana fyysisesti ja psyykkisesti. Hänen painonsa putosi lyhyessä ajassa useita kiloja, hän oli epävarma, päättämätön ja hermostunut.20)

        K.A. Fagerholmin johtama hallitus yritti olla ulkopolitiikan alueella erityisen palveluhaluinen Neuvostoliittoa kohtaan. Fagerholm totesi muistelmissaan, että jälkeenpäin yksikään virheiden etsijä ei ole löytänyt mitään ulkopoliittisesti sopimatonta hänen hallituksensa toimesta.21)

        Paasikivi teki toisin

        Kekkonen ei siis hetkeäkään puolustanut nimittämäänsä hallitusta, kuten Paasikivi oli tehnyt vuosina 1948 - 50 vastaavassa tilanteessa, vaikka maassa vielä tuolloin oli ollut valvontakomissio. Fagerholmin kolmas hallitus olikin viimeinen suomalainen hallitus Neuvostoliiton aikana, joka muodostettiin niin, että puolueet saivat itse sopia sekä hallituspohjasta, hallitusohjelmasta että ministerilistasta.

        Sen jälkeen hallitusten piti nauttia, ei ainoastaan eduskunnan luottamusta, vaan myös Neuvostoliiton luottamusta. Pian puolueet oppivat keskuudessaan seulomaan ulkopoliittisesti kelvolliset kelvottomista. Neuvostoliitto oli näin päästetty päätöksentekijäksi myös Suomen sisäpolitiikassa.

        Hallitus kaatui lopulta ulko- ja kauppapoliittisen painostuksen edessä. Kekkonen joutui käyttämään loppuelämänsä sen selittämiseen, että kansallisen liikkumavaran supistuminen oli itse asiassa "menestys" ja antoi Suomelle liikkumavaraa länteen päin. Samalla tavoin Suomen puolueettomuudesta tuli fraasi, josta vuosikaudet kiisteltiin kommunikeatasolla, käytännössä sitä ei onneksi testattu.

        Moskovan takuumies Suomessa

        Fagerholmin hallituksen hajottua Kekkonen vannoi, ettei enää milloinkaan nimitä hallitusta, josta jo etukäteen tiedettiin, että se ajautuu ulkopolitiikassaan umpikujaan. Näin hän myönsi, missä kaapin paikka myös Suomen sisäpolitiikassa siitä pitäen määrättiin - Tehtaankadulla. Kekkonen oli kokeillut liikkumavaraansa presidenttinä ja tullut huomaamaan, että Neuvostoliitto ei sietänyt omapäisyyttä mieheltä, jonka olivat auttaneet valtaan.

        Tammikuussa 1959 Leningradissa järjestettiin hyvin orkestroitu ja lavastettu kiitosjuhla Kekkosen kunniaksi. Ennen tapaamistaan Hrushtshevin kanssa Kekkonen oireili edelleen fyysisesti ja oli jännittynyt. Tilanne Leningradissa muistutti amerikkalaisista elokuvista tuttua gangsteriperheen tapaamista, jossa jengin kesken juhlitaan, kun asiat eräässä pulmallisessa piirissä on saatu järjestykseen.22) Kekkonen istui kahdestaan Hrushtshevin kanssa keskusteluissa yhteen mittaan peräti kuusi tuntia.23)

        Poskisuudelmien lomassa Hrushtshev kutsui Kekkosta "takuumieheksi" ja jätti siis Kekkosen huoleksi, miten asiat Suomen suunnalla hoidetaan jatkossa. Hyväntuulinen Hrushtshev korosti moneen otteeseen, että Neuvostoliitto ei suinkaan halunnut sekaantua Suomen sisäisiin asioihin.24) Oliko tuo kumma, jos Kekkosen sappi reistaili.

        Viimeinen yritys kaataa Kekkonen

        Vuonna 1960 perustettiin nk. Honka-liitto. Kekkosta henkilönä vastustaneet piirit kokosivat vuoden 1962 presidentinvaaleja silmällä pitäen vielä kerran voimansa. Ajatuksena oli vaihtaa Kekkosen tilalle presidentiksi oikeuskansleri Olavi Honka.

        Lokakuun 30. päivänä 1961 Suomi sai vastaanottaa nootin, jossa Neuvostoliiton hallitus esitti Suomelle konsultaatioita "toimenpiteistä molempien maiden rajojen puolustuksen turvaamiseksi Länsi-Saksan ja sen kanssa liitossa olevien valtioiden taholta ilmenevään sotilaallisen hyökkäyksen uhkan johdosta". Suomalaisille kommunisteille nootista oli vihjaistu jo viikkoa aikaisemmin.25)

        Kekkonen olisi voinut torjua nootissa esitetyn konsultaatiovaatimuksen sanomalla, että Suomen alueeseen kohdistuvaa hyökkäyksen uhkaa ei tosiasiassa ollut olemassa. Tuskin Neuvostoliitto olisi siinä kansainvälisessä tilanteessa Suomea painostanut sen enempää.

        Mutta - kuten Max Jakobson on todennut - tukeutuminen Suomen kansan enemmistöön Neuvostoliittoa vastaan Paasikiven tapaan olisi ollut "tannerilainen" vaihtoehto, joka oli jo poistunut Kekkosen keinovalikoimista yöpakkashallituksen perääntymisen jälkeen.26)

        Nootti teki tehtävänsä. Olavi Honka perui presidenttiehdokkuutensa, suomalaiset säikähtivät ja Kekkonen tuli valituksi suurella äänimäärällä.

        Miksi tarvittiin nootti?

        Miksi nootti lähetettiin juuri kun Kekkonen oli siihenastisen uransa tärkeimmällä läntisellä vierailulla? Ehkä juuri siksi. Nootti oli monikärkiohjus siinä mielessä, että se - paitsi toteutti Kekkosen oman toiveen uudelleenvalinnasta - myös osoitti, kuinka pitkä Kekkosen oma liekanaru Moskovan suhteen oli.27)

        Seuraavalla Neuvostoliiton-vierailulla kaikki asiat selvisivät käden käänteessä. Hrushtshev ja Kekkonen totesivat yhdessä, että sotilaallisia konsultaatioita ei tarvita. Novosibirskissä Hrushtshevin ja Kekkosen välisiin keskusteluihin ei taaskaan otettu suomalaista tulkkia mukaan. KGB-päällikkö Vasiljev Zhenihov tulkkasi.28) Ilmassa oli kurinpalautuksen makua.

        Monet suomalaisista uskoivat silloin - ja uskovat vieläkin - että Kekkonen oli tilannut nootin avukseen. Kekkonen oli pyytänyt tukea Neuvostoliitolta, hän tiesi odottaa jotakin apua siltä suunnalta, mutta Neuvostoliitoon apu oli ylimitoitettu. Kekkonen oli varmasti kiusaantunut noin rajusta "toverillisesta avusta".

        Tätä johtopäätöstä tukee sekin, että päiväkirjoissa noottikriisi saa kovin vaisun käsittelyn. "En usko, että neuvottelut, joihin mahd. taivuttava, aiheuttavat mitään muutosta Suomen asemaan puolueettomana valtiona."29) Ei muuta kommenttia. Kekkonen oli ymmärtänyt "venäläisen vihjeen".

        Ylivertainen Kekkonen?

        Suomalaisten mieliin on jäänyt ylivertainen Kekkonen. Mies, joka ikään kuin tasavertaisena neuvotteli julman diktatuurin kanssa eikä antanut tuumaakaan enempää periksi kuin oli tarpeen. Tämän kuvan hän taitavasti tarjoili meille, alamaisilleen, mutta totuus oli ehkä sittenkin hieman toisenlainen.

        Miksi Kekkonen pelkäsi? Mikä Neuvostoliiton ja Kekkosen erityissuhteessa oli sellaista, jolla Kekkosta saattoi pelotella? Millaista vastapalvelua neuvostoliittolaiset odottivat tuesta, jota Kekkonen Moskovan suunnalta nautti?

        Poliittinen kampanjointi vaatii varoja. Poliittisen rahan liikuttelu sotien jälkeisessä Suomessa oli maan tapa. Kommunistit saivat ruplia Neuvostoliitosta ja sosialidemokraatit dollareita lännestä. Myös suomalainen elinkeinoelämä sijoitti SDP:n kautta varoja kommunismin vastaiseen toimintaan.

        Juho Kusti Paasikivi oli presidentti, jonka kanssa neuvostoliittolaiset saattoivat asioida. Mutta Kekkonen oli jo 1940-luvulla Moskovan tiedustelumiesten erityisessä suosiossa. Kekkosta tarkkailleet toimihenkilöt saattoivat kertoa Moskovassa, että Kekkonen on "viisas, ovela ja järkevä poliitikko". Neuvostoliiton ulkoasiainhallinnossa laaditussa muistiossa sanottiin, että "Kekkoselle on ominaista tehokkuus".30)

        Kekkosen ensimmäinen yritys presidentiksi vuoden 1950 vaaleissa oli totinen yritys. Maalaisliiton Vihtori Vesterinen kävi Paasikivelle juoruamassa, että Kekkosella oli peräti kolmen miljoonan vaalirahoitus. "Mistä rahat ovat tulleet?" Eivät puolueelta.31)

        Itse presidentinvaalitaistelun aikana huomiota herätti Neuvostoliiton asenne ehdokkaisiin. Paasikiveä röykytettiin olan takaa, mutta Kekkosesta ei sanottu pahaa sanaa. Hertta Kuusisen mukaan Paasikivi ei koskaan ollut ollutkaan Suomen ja Neuvostoliiton välisten todellisten ystävällisten suhteiden linjalla.32)

        Paasikivi voitti vuoden 1950 vaalit, mutta kuuden seuraavan vuoden aikana Neuvostoliiton tuki Kekkoselle vain vankistui. Vuoden 1956 presidentinvaalien aikana KGB:n miehet Mihail Kotov ja Viktor Vladimirov puuhastelivat eduskuntatalon liepeillä Kustaa Vilkunan ja Arvo Korsimon neuvonantajina.33) Kekkonen valittiin presidentiksi täpärästi äänin 151 - 149.

        Neuvostoliiton osallisuudesta vuoden 1962 presidentinvaaleihin järisyttävin tieto on Moskovan arkistoista löytynyt pöytäkirja, jonka mukaan Kekkonen oli saanut Neuvostoliitolta kymmenen miljoonaa markkaa vaalityöhön. NKP:n keskuskomitea hyväksyi Arvo Korsimon rahanpyynnön. Pöytäkirjassa puhutaan "lisäavusta", joka viittaa, että kysymys oli johonkin mittaan vakiintuneesta käytännöstä.34)

        Raha ja politiikka

        Maalaisliiton historiaa tutkinut tohtori Kari Hokkanen ei usko, että Kekkosen herkkyys neuvostoliittolaisten suhteen olisi johtunut vaalirahoitusasioista. "Enemmän hänellä oli syytä pelätä kommunisminvastaista menneisyyttään, Etsivän keskuspoliisin aikoja, ja sitä, että oli sisäministerinä laittanut linnaan kommunisteja talvisodan aattona.35) "Maalaisliiton "virallinen" historiankirjoitus kommentoi vaivautuneesti juuri Kekkoseen liittyviä raha-asioita.

        Poliittisen rahoituksen historia on kirjoittamatta ehkä siitäkin syystä, että sekä rahan pyytäjän että sen lahjoittajan maine mustuu, kun huhut vahvistuvat tosiksi. Vasta viime vuosina jotkut työmarkkinajohtajat ovat tohtineet muistella, miten SDP:n oikeisto sai teollisuuden salaisista kassoista rahaa työpaikoilla tapahtuvaa kommunisminvastaista taistelua varten.36)

        Riitaisan SDP:n puheenjohtaja Emil Skog osasi jo vuonna 1956 anella Tehtaankadulta omalle ryhmäkunnalleen "finanssiapua" venäläisten maalaisliitolle myöntämistä varoista.37) Kyse oli kaikesta päätellen Arvo Korsimon hallinnoimista varoista, jotka eivät olleet puolueen virallisen johdon valvonnassa.

        Vuonna 1956 näet perustettiin erityinen Maaseudun Yhteisvaliokunnan säätiö, joka oli leimallisesti K-linjan - Kekkosta tukevien maalaisliittolaisten - hanke. Korsimon kotona oli kassakaappi täynnä setelipinkkoja. "Ei sinne kuitei tarvita", Korsimo itse luonnehti tilinpitoaan.38)

        Säätiö oli luotettavissa käsissä. Vuonna 1961 hallitukseen kuuluivat Raision vuorineuvos K. E. Kivivuori puheenjohtajana, ministerit Kauno Kleemola ja Ahti Karjalainen, kunnallisneuvos Kalle Joukanen ja kanslianeuvos Arvo Korsimo. Sihteeri oli maisteri Jouko Loikkanen ja rahastonhoitaja ekonomi Reijo Vähätiitto. Tilit tarkastivat varatuomari Matti Kekkonen ja toimittaja Johannes Huumo.

        Kivivuoren yrityksessä oli erityinen "musta tili". Kirjanpidon "ulkopuolella olevista varoista piti neiti N. kirjaa", Kivivuori valaisi vaimolleen asiaa kesällä 1961.39) Mustan tilin kautta kulki niin paljon rahaa, että sitä piti kierrättää Sveitsin kautta.40)

        Vuonna 1961 säätiö maksoi Kekkosta koskevan kirjasen levittämisen 1 300 000:n kappaleen painoksena jokaiseen kotiin Suomessa. Lisäksi maksettiin neljän mainoselokuvan tekeminen. "Sääntöjen edellyttämiin tarkoituksiin käytettiin tuon vuoden aikana 112 miljoonaa sen aikuista markkaa.

        Skogilaisten vuonna 1959 perustamasta uudesta puolueesta, Työväestön ja Pienviljelijöiden liitosta (TPSL), tuli ruplarahoitteinen. Syksyllä 1960 skogilaisten määräysvaltaan jäänyt SAK pyysi ja sai NKP:n keskuskomitealta 10 miljoonan markan avustuksen. Leskisläisten kilpaileva keskusjärjestö SAJ vastaanotti samaan aikaan dollareita lännestä.41)

        Vaikka Kekkosen ja neuvostoliittolaisten yhteistoiminnasta aikanaan tiedettiin kaikenlaista - ja huhuttiin vielä enemmän - todisteita näistä puuhista ei ollut. Niiden ilmaantuminen julkisuuteen olisi noissa oloissa kuitenkin ollut poliittista dynamiittia.

        Toistakymmentä vuotta jatkuneen sitkeän yhteistyön tuloksena Kekkonen oli täpärästi voittanut vuoden 1956 presidentinvaalit. Oliko rahoituksesta syntynyt riippuvuussuhde, joka piti Kekkosen varpaillaan? Kekkosen sisäpoliittista asemaa hänen ensimmäisellä vaalikaudellaan on ollut tapana kuvata heikoksi. Mutta oliko hän suhteessa Neuvostoliittoon erityisen heikoilla?

        Mitä NL osti maalaisliitolta?

        Mikä mahtaisi olla poliittisen rahoituksen moraalinen ongelma suomalaisittain?

        Oli kai luonnollista, että SKP sai rahoitusta Neuvostoliitosta. Suomalaisten kommunistien päämäärä oli saman kuin NKP:n, Suomen yhteiskuntajärjestelmän muuttaminen kommunistiseksi tavalla tai toisella.

        Yhtä ymmärrettävää oli, että SDP ja muut puolueet, jotka sanoivat puolustavansa länsimaista demokratiaa, vastaanottivat rahaa lännestä. Kylmän sodan aikana kyse oli maailmanlaajuisesta ideologisesta taistelusta, jossa tarkoitus pyhitti keinot.

        Mutta miksi maalaisliitto, joka ohjelmissaan sanoi puolustavansa yksityisomistusta ja parlamentarismia, otti vastaan ruplia? Mitä NKP halusi (ja mitä se sai) vastineeksi?

        Ilmaista juustoa on vain hiirenloukussa.

        ALAVIITTEET

        1) Suomi 1986, s. 273 - 279.
        2) Vahtola 1997, s. 105.
        3) Tuominen 1976, s. 198 - 200.
        4) Suomi 1986, s. 520 - 524.
        5) Salminen 1996, s. 40 - 45.
        6) Kekkosen kirje professori J. Wickströmille 23.1.1968, UK, Vsk/68, UKA.
        7) Koiviston puhe Johannes Virolaisen hautajaisissa 22.10.2000.
        8) Korhonen 1999, s. 330.
        9) Sorsa 1995, s. 99.
        10) Suomi 2000, s. 658.
        11) Valtiovierailulla 21. - 24.11.1960.
        12) Suomi 1994, s. 89.
        13) Rentola 1997, s. 108; Akulov haastattelu 23.11.2000.
        14) Hokkanen, 2002, s. 423.
        15) Urho Kekkosen päiväkirjat 1 2001, 16.7.1958.
        16) Suomi 1992, s. 139; Hokkanen, 2002, s. 432.
        17) Lehtinen 1980, s. 97 - 98.
        18) AVPRS f. 0135 o. 40, p. 3d 1. 78 - 81 RTsHSD.
        19) Karjalainen - Tarkka 1989, s. 67 - 69.
        20) Suomi 1992, s. 186 - 200.
        21) Fagerholm 1977, s. 320 - 321.
        22) Suomi 1992, s. 106 - 207.
        23) Rolf Sohlmanin raportti 28.1.1959; UDA.
        24) Suomi, 1992, s. 208 - 211.
        25) Supon päällikön Armas Alhavan raportti Kekkoselle 15.11.1961, UK Vsk/61, UKA..
        26) Jakobson 2001, s. 346.
        27) Jakobson 2001, s. 334; Tatjana Androsova, HAiK 1/96.
        28) Suomi 1992, s. 521 - 524.
        29) UK Pvk 1.11.1961.
        30) Nevakivi 1996, s. 55 - 56.
        31) Paasikiven pvk 8.2.1950.
        32) Suomi 1988, s. 446 - 447.
        33) Herlin 1993, s. 273; Vladimirov 1993, s. 58 - 60.
        34) Tshernous, Rautkallio 1992, s. 122 - 132.
        35) Kari Hokkanen Poliittisen tutkimuksen klubin tilaisuudessa Turun yliopistossa 23.4.2003.
        36) Kahri 2001, s. 106 - 110.
        37) Tiedosto 21 F.5, Op 28 D 434 s. 235 - 238; RTsHSD.
        38) Hokkanen 2002, s. 209 ja 217 - 219.
        39) Kertomus Maaseudun Yhteisvaliokunnan Säätiön toiminnasta v. 1961; K. E. Kivivuoren kirje Tarja Kivivuorelle 4.8.1961 (Hannu Rautkallion hallussa).
        40) Rautkallio, 1996, s. 204 - 213; ks. myös Vladimirov 1993, s. 224 - 225 ja 304 - 305.
        41) Tshernous, Rautkallio 1992, s. 100.

        LÄHTEET

        Tutkimuskirjallisuus ja artikkelit

        Herlin, Ilkka: Kivijalasta harjahirteen. Keuruu 1993.
        Hokkanen, Kari: Kekkosen maalaisliitto 1950 - 62. Keuruu 2002.
        Jakobson, Max: Pelon ja toivon aika. Keuruu 2001.
        Karjalainen, Ahti - Tarkka, Jukka: Presidentin ministeri. Ahti Karjalaisen ura Urho Kekkosen Suomessa. Keuruu 1989.
        Nevakivi, Jukka: Miten Kekkonen pääsi valtaan ja Suomi suomettui. Keuruu 1996.
        Rautkallio, Hannu: Laboratorio Suomi. Kekkonen ja KGB 1944 - 1962. Juva 1996.
        Rentola, Kimmo: Niin kylmää, että polttaa. Kommunistit, Kekkonen ja Kreml 1947 - 1958. Keuruu 1997.
        Suomi, Juhani: Myrrysmies. Urho Kekkonen 1936 - 1944. Keuruu 1986.
        Suomi, Juhani: Vonkamies. Urho Kekkonen 1944 - 1950. Keuruu 1988.
        Suomi, Juhani: Kriisien aika. Urho Kekkonen 1956 - 1962. Keuruu 1992.
        Suomi, Juhani: Presidentti. Urho Kekkonen 1962 - 1968. Keuruu 1994.
        Suomi, Juhani: Umpeutuva latu. Urho Kekkonen 1976 - 1981. Keuruu 2000.
        Vahtola, Jouko: Nuorukaisten sota. Keuruu 1997.

        Muu kirjallisuus

        Fagerholm, K.-A.: Puhemiehen ääni. Helsinki 1977.
        Kahri, Tapani: Viheltääkö pilli? Keuruu 2001.
        Korhonen, Keijo: Sattumakorpraali. Korhonen Kekkosen komennossa. Keuruu 1999.
        Lehtinen, Lasse: Virolainen - tasavallan isäntärenki. Juva 1980.
        Salminen, Juhani: Asevelijuntta. Jyväskylä 1996.
        Sorsa, Kalevi: Muistikuvia, mielikuvia. Keuruu 1995.
        Tuominen, Arvo: Ettei totuus unohtuisi. Helsinki 1976.
        Vladimirov, Viktor: Näin se oli... Muistelmia ja havaintoja kulissien takaisesta diplomaattitoiminnasta Suomessa 1954 - 1984. Keuruu 1993.

        Julkaisematon asiakirja-aineisto

        Utrikesdepartementets Arkiv (UDA), Stockholm.
        Rossisjskij tsentr branenija sovremennoi dokumentatsii (RTsHSD), Moskova.
        (Nykyajan dokumenttien säilytyskeskus - NKP:n keskuspuoluearkisto).
        Tasavallan presidentin arkistosäätiö, Orimattila, Urho Kekkosen arkisto (UKA).

        Julkaistu alkuperäisaineisto

        J. K. Paasikiven päiväkirjat 1944 -1956 . I - II. Toim. Yrjö Blomstedt ja Matti Klinge. Juva 1985 - 1986.
        Kekkosen päiväkirjat 1958 - 1962. Toim. Juhani Suomi. Keuruu 2001.
        NKP ja Suomi. Keskuskomitean salaisia dokumentteja 1955 - 1968. Toim. V. N. Tshernous ja Hannu Rautkallio. Vaasa 1992.

        Haastattelut

        Akulov, Albert, 23.11.2000.

        Kekkonen naamioi itsensä hienosti. Hänellä oli vain voittokortit.

        Aivan sama, josko Neuvostoliitto voittaa maailman valtiuden tai häviää. Kekkosella oli valttikortit kumpaankin pöytään ja pelasi Kuuban kriisinkin Yhdysvalloille myötämieliseen ratkaisuun. Kiristämällä Hrutsevia.

        Haluaisin tietää, kuka loppujen lopuksi antoi käskyn pysäyttää ydinaseilla lastatut laivat ja sukellusveneet jotta maailmansodan aloitukselta vältyttiin?

        Eikö tuolloin ollut liennytyksen alku ja Kekkosen sodan jatkaminen?


      • Anonyymi
        historiaan kirjoitti:

        Sosialistinen historiankirjoitus on yrittänyt vääristellä Kekkosesta Neuvostoliiton agenttia.

        Miksikö?

        Siksi, että Kekkonen hallitsi suvereenisti Neuvostoliiton suhteet ja Otto-Dille Kuusinen jäi sosialidemokraattina täysin varjoon. Tästä sosialistit ovat katkeria.

        Ei liitytty neukkulan, sosialistit ovat katkeria.


    • suurin saavutus

      Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin kolmanneksi vaiheeksi kutsuttu huippukokous järjestettiin Helsingin Finlandia-talossa heinä- ja elokuun vaihteessa vuonna 1975.

      Eräiden heti kokouksen jälkeen tehtyjen analyysien mukaan vuoden 1975 kokouksen lopputulos olisi ollut Neuvostoliiton voitto, kun toisen maailmansodan aikaiset valtionrajat vahvistettiin. Myöhemmin on kuitenkin jopa väitetty, että kokouksesta alkanut demokratiakehitys olisi antanut alkusysäyksen Neuvostoliiton hajoamiselle.

      Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssissa allekirjoitetut sopimukset, varsinkin 3. kori, antoivat lännelle ne aseet, joita käyttämällä Neuvostoliitto ajettiin vähitellen nurkkaan. On väitetty ETYK:in olleen Neuvostoliiton "projekti" jossa Kekkosta käytettiin käsikassarana. Voi hyvinkin olla niin, että Kekkonen ymmärsi ETYK-sopimuksen kauaskantoiset vaikutukset paremmin kuin neuvostoliittolaiset itse. Hän lupasi auliisti Suomen toimivan isäntänä kokoukselle ja toimi aktiivisesti sen toteuttamiseksi. Kekkonen oli siis suuri alullepanija ja vaikuttaja siinä tapahtumaketjussa, joka aiheutti Neuvostoliiton kaatumisen.

      Muun muassa yhdysvaltalaiset politiikan tutkijat ovat pistäneet merkille Kekkosen suuren aktiivisuuden amerikkalaisten taivuttelemisessa ETYK:in taakse. Yhdysvaltain johto suhtautui aluksi sangen viileästi koko projektiin. Sitten jokin Kekkosen lausuma sai heidät kääntämään kelkkansa täysin. Ehkä myöhemmin saamme tietää, mikä sai heidät muuttamaan mielensä.

      Kun Neuvostoliitto kaatui, samalla poistui tarve siihen ulkopolitiikkaan jota Kekkonen joutui suuren osan elämästään noudattamaan. Itse hän ei ehtinyt lopullista voittoaan näkemään. Osasiko hän kuvitella unelmansa toteutuvan niin pian kuin se tapahtui - vain muutama vuosi hänen oman kuolemansa jälkeen - sitä voi vain arvailla.

      • mikä merkitys

        Itselläni on se käsitys, että Kekkosella olisi ollut huomattavasti paremmat suhteet yhdysvaltalaisiin kuin mitä aikakirjat kertovat.

        http://www.cubacrisis.net/


    • Tietäjä n:o 3

      ihmisen ensimmäisen matkan kuuhun v. 1969. Amerikkalaisilla meni käsi päähän monien teknisten vaikeuksien kanssa, mutta sitten saapui Kekkonen paikalle ja johan alkoi homma valkenemaan. Tätä tosiasiaa on salailtu turhan pitkään. Nyt on aika kertoa totuus.

      Kemijoen isojen voimalaitosten kanssa oli käymässä sama vahinko kuin Pohjois Koreassa. Insinöörilauma oli pähkäillyt padon paikan kanssa jo pitkään, kunnes paikalle saapui Kekkonen. Hän näki heti, että pato pitää rakentaa 100 m ylemmäs kuin mitä inssit olivat tuumailleet. Inssien kiitollisuus oikean tiedon saannista oli käsin kosketeltavaa.

      • YliUrhollah

        Kekkonen on myös rikkonut kuuluisan Mao Tsetungin uimaennätyksen.
        Tämäkin asia pidettiin salassa, etteivät muiden valtioiden päämiehet tuntisi itseään Kekkosen rinnalla niin selkeästi kakkosiksi.


      • kuten halostelijat
        YliUrhollah kirjoitti:

        Kekkonen on myös rikkonut kuuluisan Mao Tsetungin uimaennätyksen.
        Tämäkin asia pidettiin salassa, etteivät muiden valtioiden päämiehet tuntisi itseään Kekkosen rinnalla niin selkeästi kakkosiksi.

        Oli siinä kunnon mies!

        Oikea Gubbe Noak!


      • Aikalainen.
        kuten halostelijat kirjoitti:

        Oli siinä kunnon mies!

        Oikea Gubbe Noak!

        Ja poja samaverosia.
        Taneli oike hauska poika humalas ilkosillaa, mut Matti vähä mörökölli, jos oli selvästä päästä.
        Useimmite onneks ei ollu.


      • Anonyymi
        YliUrhollah kirjoitti:

        Kekkonen on myös rikkonut kuuluisan Mao Tsetungin uimaennätyksen.
        Tämäkin asia pidettiin salassa, etteivät muiden valtioiden päämiehet tuntisi itseään Kekkosen rinnalla niin selkeästi kakkosiksi.

        Kekkonen myös löi 18 hole-in-one peräkkäinen!


    • Atomipommin

      Poistuttuaan Lepikon savupiipullisesta Torpasta, Kekkonen lähetti kehittelemänsä "Erityisen Suhteellisuusteorian" juutalaiselle Albert Einsteinille.

      Kekkosta voidaan siis pitää atomipommin isänä.

      • !!!!!

        Ei savutorpassa ole piippua.
        Näkeehän sen siitä kuvastakin, jossa savutorppa on ilman piippua.

        Kekkonen muuten lensi Atlantin yli jo nuorena miehenä vuonna 1926 itse rakentamallaan koneella.
        Vuotta ennen Charles Lindberghiä.
        Tämäkin salattiin, koska Kekkonen oli vaatimaton mies.


      • tiedoksi vaan

        Kyllähän Kekkonen tiesi asioista. Hänhän puhui "atomimiiluista" jotka ovat ihmiskunnan hyöytykäytössä atomipommien sijaan.

        Pilkatkaa vaan Kekkosta, mutta taitaa olla Suomen kovin jätkä mitä on ikinä ollut!

        Lipposet ja Otto-Dille Kuusiset on pehmeäkämmenisiä jannuja.


      • tiedetään
        tiedoksi vaan kirjoitti:

        Kyllähän Kekkonen tiesi asioista. Hänhän puhui "atomimiiluista" jotka ovat ihmiskunnan hyöytykäytössä atomipommien sijaan.

        Pilkatkaa vaan Kekkosta, mutta taitaa olla Suomen kovin jätkä mitä on ikinä ollut!

        Lipposet ja Otto-Dille Kuusiset on pehmeäkämmenisiä jannuja.

        Niinpä niin. Ei ole demareista suurmiehiksi. Suursuiksi ehkä.

        Vaikka EU:n komission puheenjohtajaksi, kun omat borsaliinoliiton lehtimiehet kehuvat ukon sekaisin.


      • valetta??
        !!!!! kirjoitti:

        Ei savutorpassa ole piippua.
        Näkeehän sen siitä kuvastakin, jossa savutorppa on ilman piippua.

        Kekkonen muuten lensi Atlantin yli jo nuorena miehenä vuonna 1926 itse rakentamallaan koneella.
        Vuotta ennen Charles Lindberghiä.
        Tämäkin salattiin, koska Kekkonen oli vaatimaton mies.

        Kekkonen keksi myös Photo Shop:n ja "hieman muokkasi". Siitä tulikin hänen tavaramerkkinsä myöhemmille vuosikymmenille.

        Atlanttin ylityksen jälkeen hän palasi "Vanhalle Mantereelle" itse kehittämällään sukellusveneellä. Patentin hän möi saksalaisille, jotka olisivat sen avulla voittaneet Toisen Maailmansodan, ellei Kekkonen olisi mennyt kesken kaiken venäläisten puolelle.


      • saksalaisille
        valetta?? kirjoitti:

        Kekkonen keksi myös Photo Shop:n ja "hieman muokkasi". Siitä tulikin hänen tavaramerkkinsä myöhemmille vuosikymmenille.

        Atlanttin ylityksen jälkeen hän palasi "Vanhalle Mantereelle" itse kehittämällään sukellusveneellä. Patentin hän möi saksalaisille, jotka olisivat sen avulla voittaneet Toisen Maailmansodan, ellei Kekkonen olisi mennyt kesken kaiken venäläisten puolelle.

        Jos yhtään kiinnostaa, niin Saksan merivoimien sukellusveneet ja torpedot kehitettiin Suomessa.

        Erityisesti torpedot olivat suomalaista käsialaa.

        Siksi Pariisin rauhassa sukellus- ja hyökkäysveneet kiellettiin Suomelta.


      • Kekkonen keksi..
        saksalaisille kirjoitti:

        Jos yhtään kiinnostaa, niin Saksan merivoimien sukellusveneet ja torpedot kehitettiin Suomessa.

        Erityisesti torpedot olivat suomalaista käsialaa.

        Siksi Pariisin rauhassa sukellus- ja hyökkäysveneet kiellettiin Suomelta.

        Kekkonen kehitteli ne joutoaikoinaan.
        Lisäksi Kekkosen epäillään olleen mukana myös lennolla, jolla Laika-Koira lähetettiin avaruuteen.
        Vain Kekkonen selvisi hengissä uskomattoman fyysisen kuntonsa ansiosta.


      • Suomenlinnan telakka
        Kekkonen keksi.. kirjoitti:

        Kekkonen kehitteli ne joutoaikoinaan.
        Lisäksi Kekkosen epäillään olleen mukana myös lennolla, jolla Laika-Koira lähetettiin avaruuteen.
        Vain Kekkonen selvisi hengissä uskomattoman fyysisen kuntonsa ansiosta.

        Usko tai älä, mutta Suomenlinnassa tapahtui 1920-ja 1930- luvulla.

        Terveisin sotahistorian tuntija


    • Kekkosen suurteot

      Yhtä lapsellisia yrityksiä kuin Lehtisen ja Rautkallion pidemmät kirjoitukset.

      Nämä:

      "Kekkonen järjesti myös"   Tietäjä n:o 3   

      "On niin paljon muutakin"   YliUrhollah   

      "Kekkonen keksi"    Atomipommin

      • Anonyymi

        Ylivertainen Kekkonen oli maan johtajana.


    • Otsikossa totuus -

      - joka ei kaipaa hymiötä.

      • Kekkonen ja Kennedy

        Paasikivi sanoisi sulle: "Puhut paljon mutta paskaa".


      • on:
        Kekkonen ja Kennedy kirjoitti:

        Paasikivi sanoisi sulle: "Puhut paljon mutta paskaa".

        kateellinen paskiainen.


    • JormaKKorhonen

      Sinulla on huumorintajua, huomaan! Niillä, jotka ovat tuon ottaneet tosissaan, sitä ei taida olla.

      • tunnetusti.

        Kysymykseesi vastaus kuuluu....
        Kirjoittanut: Mikko-Bernhard 29.1.2006 klo 21.48


        näin. Olen humoristi, jolla on aikaa jokaiselle, joka ei elä demarien perinteisellä tavalla, käyttää heikoinpaa hyväkseen.
        ***********


    • neuvostoimperiumia?

      - kuinka me voisimme jättää Lehtimäen hilpeän hölkkääjän ilman kunniaa - hänhän oli eräänlainen UKK:n adjutantti ja viestinkantaja.

    • Anonyymi

      Kekkonen oli uskollinen Kremlin puudeli. Itki Stalinin hautajaisissa ja kehui Stalinia ihmiskunnan suurimmaksi ihmiseksi.. Vaikka Stalin oli samanlainen pätkä kuin Putler.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      163
      4153
    2. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      37
      2473
    3. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      155
      2141
    4. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      16
      1699
    5. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      80
      1292
    6. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      24
      1250
    7. Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!

      Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https
      Euroviisut
      31
      1139
    8. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      144
      1102
    9. Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista

      Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.
      Maailman menoa
      100
      918
    10. Pirre vaatii nyt karhuja ammuttavaksi

      Ylellä taas hauskaa lieksa uutista. Karhujen kannan­hoidollinen metsästys on Lieksan kaupungin mielestä välttämätöntä.
      Lieksa
      115
      840
    Aihe