Kävin Kansallismuseossa ja bongasin mielenkiintoisen matkakellon. Siinä oli kompassi sekä aurinkokello. Kellon kannessa on lueteltu muutama kymmen eurooppalainen kaupunki, Lyon, Pariisi, Venetsia, Frankfurt jne. Nimen perässä lukee numero, esim 45, 58, 42 tms. Mitä nämä numerot ovat? Miten kelloa oikein käytettiin?
Matkakellon käyttö
4
4654
Vastaukset
- kaapeloitsija
pitää periaatteessa suunnata niin, että sen varjonheitin, mikä se nyt sitten onkin, lanka, levynreuna tms. on maapallon akselin suuntainen.
Kompassilla saadan likimääräinen pohjois- tai eteläsuunta, ja kallistus saadaan tuosta taulukosta, jossa on mainittu joidenkin mielenkiintoisten kaupunkien latitudit.
Jos aurinkokello on Equadorissa, niin latitudi on nolla, ja varjonheittäjän pitää olla vaakasuorassa. Pohjoisnavalla latitudi on 90 astetta, ja varjonheittäjän tulee olla pystysuorassa. Lontoot ja Pariisit ja mitä niitä onkaan vaativat oman kallistuksensa.
Lisäksi pitäisi ottaa huomioon vuodenaika, eli se, että Aurinko liikkuu eri korkeudella eri vuodenaikoina, ja se, että Maa kiertää elliptisellä radalla. Taitavat nämä hienosäädöt jäädä pohjoissuunnan määrityksen epävarmuuden varjoon (heh, tahaton sanaleikki).- Museovieras
Kiitos selityksestä! Siis ne numerot ovat asteita, joista matkustaja on tiennyt menevänsä edes jotakuinkin oikeaan suuntaan silloin vuosisatoja sitten.
- pieni saivartelija
Aurinkokellon varjosauvan ei _välttämättä_ tarvitsisi olla maapallon pyörimisakselin suuntainen, mutta jos se on sellainen, niin _koko_ varjosauva voi näyttää aikaa asteikolla.
Jos varjosauva ei ole maan akselin suuntainen niin aika-asteikon voisi laatia vain tietylle varjosauvan kohdalle, esim. sen päälle. Vain sauvan pään varjoa voisi käyttää ajan osoittamiseen. Tämä siis vaatisi erikoisen aika-asteikon.
Toki yleensä aurinkokellojen varjosauvat ovat maapallon pyörimisakselin suuntaisia. Se on käytännöllistä koska paikkakunnan leveys täytyy joka tapauksessa ottaa jotenkin huomioon, jos ei muuten niin kellon aika-asteikossa.
Siirrettävässä aurinkokellossa maapallon akselin suuntainen varjosauva lienee välttämätön koska jos asteikko laadittaisin monelle eri latitudille niin siitä ei ottaisi selvää Vanha Erkkikään. - kaapeloitsija
Museovieras kirjoitti:
Kiitos selityksestä! Siis ne numerot ovat asteita, joista matkustaja on tiennyt menevänsä edes jotakuinkin oikeaan suuntaan silloin vuosisatoja sitten.
Nuo numerot ovat jotain jossain ties missä kaiverrettuja numeroita.
Minäkin voisin kaivertaa tuommoisia numeroita messinkiin.
Kello ei näytä suuntaa, vaan sen hetken, jolloin kaljanjuonti on syytä aloittaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod316109- 345613
- 293154
- 342514
- 442447
- 152188
- 372138
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons391726- 121721
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191707