Hei,
Luultavasti monelle tyhmä kysymys, mutta allekirjoittanut tarvii vastauksen:
Jos on viritinvahvistin, jossa 5 erillistä kanavaa, joilla kullakin 100 W teho ( bassokaiutin) ja kaiutinsarja, jonka kaiuttimien suositeltava tehoalue (suoralainaus valmistajan sivuilta: "Recommended Power Amplifier Range") on 10 – 80 Watts, niin tarkoittaako tämä sitä, että jos vahvistimen äänenvoimakkuuden laittaa täysille, niin kärähtävätkö kaituttimet? Eli kestävätkö kaiuttimet vahvistimen tehon? Tarkoitus ei tietenkään ole kuunnella koko aikaa "nupit kaakkoon käännettynä", mutta sopivatko ko. kaiuttimet ko. vahvistimen kavereiksi?
Vahvistin on siis Sony STR-DG510 ja alla linkki:
http://www.sony.fi/product/hcs-home-cinema-receiver/str-dg510/tab/overview#pageType=Overview
Kauttimet Harman/Kardon HKTS7 ja linkki alla:
http://www.harmankardon.com/product_detail.aspx?cat=HCS∏=HKTS 7/230&sType=C
Yllä mainittuun kysymykseen odottaisin ensisijaisesti vastausta, mutta jos joku sattuu tämän lukemaan ja hänellä on ko. kaiuttimista kokemusta niin voi laittaa vastausta tulemaan. Ja jos jolla kulla palava halu suositella ko. kaiuttimien tilalle jotain toista merkkiä / mallia, niin ehdottomasti saa myös vastata (kunhan suositeltavat kaiuttimet ovat a. pienet, b. samassa hinta haitarissa 400-600€ ja c. tulevat toimeen ko. vahvistimen kanssa)
Kiitoksia jo etukäteen!
Kaiuttimen tehonkesto
9
3196
Vastaukset
- ei haittaa
Kajarit hajoaa useammin liian pienestä vahvistimesta kuin toisinpäin. Sen lisäksi vahvareiden ilmoitetut tehot on yksi asia ja todellisuus toinen.
Jos et ole vielä hankkinut vahvaria niin osta joku muu kuin sony. Sony on hyvä merkki mutta vahvistin rintamalla on parempiakin. esim. tuo harman-kardon ja tietenkin onkyo ja yamaha.
Samoin ei kannata ostaa kaiuttimia jossa on joku hifivalmistajan merkki. Osta mieluummin kajari jossa on kajarivalmistajan merkki.Ja kannattaa ostaa kaikki takakajaritkin samalta merkiltä kuin etukajarit. Eli älä sekoita merkkejä.- Virittelijä
"Ja kannattaa ostaa kaikki takakajaritkin samalta merkiltä kuin etukajarit. Eli älä sekoita merkkejä."
Tuo on mielestäni vaikeasti perusteltavissa. Tärkeintä on, että kotiteatterin kaiuttimien sointisävy olisi samanlainen eri kaiuttimien välillä. Parhaiten tämä tietysti toteutuu, jos käyttää x kappaletta (eli siis kaikki) samanlaisia kaiuttimia. Ja kyllä muuten jonkin merkin sisälläkin voi olla surroundkaiuttimia, joiden ääni poikkeaa muista kaiuttimista liikaa. Toisaalta, eri merkkisillä voi olla hyvinkin samanlainen ääni, ja surroundkaiuttimiksi voi sellaiset laittaa. Tosin kriittinen monikanavamusiikkikuuntelu voi tehdä poikkeuksen tähän, mutta sen harrastajat eivät kysele neuvoja tällä palstalla.
Etusektoriin kannattaa toki laittaa kolme samanlaista, tai valita keskikaiuttimeksi samantyyppinen kuin vaikkapa vasen ja oikea (kolmitiekaiutin) on, mutta ilman bassoelementtiä. Silloin noin sadasta hertsistä (eli bassoalueen yläpuolella) ylöspäin keskikaiuttimen toisto on samanlainen kuin vasemmalla ja oikealla, ilman alinta bassoa. Tällöin keskikaiuttimen kaiutinkaapelin saattaa joutua kääntämään "väärin päin", eli plussan miinukseen ja päinvastoin. Tämä riippuu kaiuttimen jakosuotimesta ja sisäisestä kaapeloinnista; joskus kolmitiekaiuttimen keskiääninen on vaiheistettu "väärin päin", ja keskikaiuttimen vaiheistus pitää saada samanlaiseksi. Kuuntelutesti tähän: laidasta toiseen tasaisesti liikkuvan äänen pitää siirtyä tasaisesti kaiuttimesta toiseen. Jos tulee viiveitä ja nopeita siirtymisiä, keskikaiutin saattaa olla väärin vaiheistettu.
Ja sanonpa jälleen, että keskikaiutin, jossa on kaksi samaa taajuuskaistaa toistavaa bassokeskiäänistä, joiden välissä diskantti on (ja koko asetelma vaakasuorassa), ei ole hyvä valinta. Syy tähän on siinä, että tällaisen kaiuttimen taajuusvaste sivusuuntiin on erittäin epätasainen. Koaksiaalikaiutin tai vaikkapa kyljelleen kaadettu kaksitiekaiutin on paljon parempi vaihtoehto. - Kjsjsjwjwjjj
Juu. Totta, kotiteatteri aina samaa sarjaa, ei eritehoisia eikä merkkisiä, vaan kaikki samaa!
- ei taida olla
siinä vehkeessä 5 x 100w. Hyvä jos sen 100w saa ulos...
- GoesTo11
Kaiuttimen tehonkesto, jos se on rehellisesti laskettu ja ilmoitettu, tarkoittaa sitä, että elementit ja jakosuodin kestävät kärähtämättä NORMAALIA MUSIIKKISIGNAALIA sillä tehomäärällä. Periaatteessa siis kestäisivät melkein kysyjän vehkeillä "täysillä soittamisen", jonka pitäisi jo kuulostaa aika helkkarin kovalta noin todellisuudessa. Poppia ei niillä voimakkuuksilla kestä kuunnella.
Nyt tulee tärkeää asiaa: täysillä kuunteleminen EI tarkoita sitä, että voluuminuppi on käännetty ns. kaakkoon. Vahvistin on täysillä silloin, kun ääni ei vielä säröydy korvinkuultavasti ollenkaan. Se voi olla jossain seiskan tai ysin vaiheilla. Jopa kuutosen.
Nyt nimittäin käypi silleen, että kun nupit käännetään kaakkoon, alkaa vahvistin yliohjautua ja synnyttää perkeleellistä säröä, joka koostuu lähinnä korkeista taajuuksista, ja polttaa kajarin diskanttielementin. Tämä siksi, että normaalissa signaalissa korkeita taajuuksia on niin vähän, että diskanttielementin tehonkestoksi riitttää joku 10W ja basso/keskiääniset ottavat se raskaan kuorman 80-90W. Tällä konstilla "100W kaiuttimet" saadaan rikottua jo 40W vahvistimella. Syynä käyttäjän virhe ja tietämättömyys.- kuulovaurio
Varmasti vahvistimen voi suunnitella niinkin, että nupit kaakossa ei säröytä ääntä ja varmasti näin on tehtykin laatuvahvistimissa.
- GoesTo11
kuulovaurio kirjoitti:
Varmasti vahvistimen voi suunnitella niinkin, että nupit kaakossa ei säröytä ääntä ja varmasti näin on tehtykin laatuvahvistimissa.
No ei oikeastaan voi järkevästi. Mikäli kyseessä olisi ammattilaite johon tuodaan vain standardin mukaista signaalitasoa sisään (ammattipuolella on tiettyjä maksimijännitteitä balansoiduissa liitännöissä), voitaisiin vahvistus lukita standarditasolle (ja näin usein onkin). Amatööripuolella on ongelmana epästandardit sisääntulotasot. Jos laite suunnitellaan niin, että se vahvistaa maksimitasoisen sisääntulosignaalin vaikkapa siihen 100W lähtötehoon, niin heikkotasoisempaa signaalia se ei saisi vahvistettua kuin ehkä jonnekin 5W tasolle. Siksi niissä on ylimääräistä, usein tarpeetonta vahvistusta jota pitää ymmärtää olla käyttämättä väärin. Jonkinlaisten limittereiten ja sulakkeitten ongelma on lisähinta ja se, että ne saattavat huonontaa äänenlaatua.
- ihmetteliä
onko suositeltavaa käyttää steroitten hylly kaijuuttima viritin vahvistemessa siinä on neljä koti steroitten hylly kaijuttinta tykkään lukuttaa niitä oikein kunnolla
- kantsiikokeil
Olen laittanut passot mieluummin konepelli alle. Silloin moottorin ääni resonoi uupeesti ja vahvistaa heikkojakin kajareit.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod337004- 386434
- 293514
- 453010
- 342714
- 152408
- 372198
- 162076
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons481947En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191807