Herkkutattia grillissä

Vulgaari

Herkkutattia viipaleiksi, heltta pyöreiksi kiekoiksi ja jalka viipaleiksi. Oliiviöljyä jossa murskattu valkosipulin kynsi, sitä pintaan ja viipaleet ritilälle. Grillaa kumpikin puoli ja päälle mustapippuria myllystä sekä vähän sormisuolaa........ on se sellaista herkkua ettei syödessä ihmettele että porcini maksaa Italiassa aivan tolkuttomasti tuoreena.

9

2978

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vulgaari

      herkkutatista ja sen grillaamisesta. Kokeilin tänään maustaa vähän lisää tuota öljyä seuraavasti. Silputtua persiljaa, timjamin lehtiä, valkosipulin kynsi silputtuna ja sitruunan mehua, kaikki sekoitetaan oliiviöljyyn ja tatin heltta tai lakkiko se nyt oikeasti on, se kiekoiksi ja sivellään mausteöljyllä ja grillataan molemmin puolin.
      Jos mahdollista niin antoi pienen lisäsäväyksen herkulle. Kyllä se sopii grillatavaksi hyvin. Roomalaisethan kutsuivat herkkutattia nimellä "suillus" (latinaksi sika) siitäkö seuraa tämä nykyisin käytetty nimitys. Englantilaiset kutsuvat sitä nimellä "penny bun" pennin pulla, nimi tullut ennen nykyistä inflaatiota. Ruotsissa nimi "karljohan" tulee kuninkaan mukaan. Olisiko herkkutatti yksi arvostetuimmista sienistä Euroopassa, luultavasti eikä ihme, koska siitä saa valmistettua monenlaista herkkua.
      Nythän näyttää että on tulossa hyvä tattivuosi, joten kannattaa lähteä keräämään ja kokeilla vaikka tuota grillausta.

      • Mutta maistuuko tuossa enää sieni ?
        Valkosipulia ? eennn laittaisi tatille, en.....saatikka sitruunaa....

        Yrtit on ok, mutta miltä haluat sienten maistuvan, mausteseokselta
        vai itseltään ?

        Minusta pelkkä öljy-suola-pippuri riittäisi, varsinkin kun grillataan.


      • Vulgaari
        porkkanapää kirjoitti:

        Mutta maistuuko tuossa enää sieni ?
        Valkosipulia ? eennn laittaisi tatille, en.....saatikka sitruunaa....

        Yrtit on ok, mutta miltä haluat sienten maistuvan, mausteseokselta
        vai itseltään ?

        Minusta pelkkä öljy-suola-pippuri riittäisi, varsinkin kun grillataan.

        Karjalainen isoäitini ei kerännyt tai hyväksynyt muita sieniä kuin kangasrouskut, joista teki suolasieniä. Äitini taas teki tateista aina sienimuhennosta, vähän sipulia, kermaa ja vehnäjauhoja, se oli ainoa mitä tateista tehtiin. Niinpä välillä näihin sieniin sitten kyllästyikin. Suomessa on perinteellisesti hyvinkin niukalti erilaisia sienien valmistus- tai maustamistapoja, verrattuna muihin Euroopan maihin. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa käyttää jotain sientä ei ole, maustaminen taas on laji jossa mausteilla ei pidä tuhota tuotteen omaa makua, vaan antaa sille erilaisia vivahteita tai vahvistaa jotain haluttua makua. Eli niitä ei pidä käyttää ylenmäärin, vaan suhteuttaa sen maustettavan tuotteen maun mukaan.
        Eli kokeileppa kerran ylittää tuo näkemyksesi tässä asiassa, voi olla että yllätyt jopa positiivisesti.


      • Kaavoihinsa kangistunut
        Vulgaari kirjoitti:

        Karjalainen isoäitini ei kerännyt tai hyväksynyt muita sieniä kuin kangasrouskut, joista teki suolasieniä. Äitini taas teki tateista aina sienimuhennosta, vähän sipulia, kermaa ja vehnäjauhoja, se oli ainoa mitä tateista tehtiin. Niinpä välillä näihin sieniin sitten kyllästyikin. Suomessa on perinteellisesti hyvinkin niukalti erilaisia sienien valmistus- tai maustamistapoja, verrattuna muihin Euroopan maihin. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa käyttää jotain sientä ei ole, maustaminen taas on laji jossa mausteilla ei pidä tuhota tuotteen omaa makua, vaan antaa sille erilaisia vivahteita tai vahvistaa jotain haluttua makua. Eli niitä ei pidä käyttää ylenmäärin, vaan suhteuttaa sen maustettavan tuotteen maun mukaan.
        Eli kokeileppa kerran ylittää tuo näkemyksesi tässä asiassa, voi olla että yllätyt jopa positiivisesti.

        Työmaaruokalan pitäjä, joka ei uskalla kokeilla muita mausteita kuin suolaa ja pippuria. Tarinaa kyllä piisaa kuten noilla seuduilla ihmisiltä yleensäkin. Tosin kuulija vastaa kuulemastaan!


      • Vulgaari
        Kaavoihinsa kangistunut kirjoitti:

        Työmaaruokalan pitäjä, joka ei uskalla kokeilla muita mausteita kuin suolaa ja pippuria. Tarinaa kyllä piisaa kuten noilla seuduilla ihmisiltä yleensäkin. Tosin kuulija vastaa kuulemastaan!

        riistan kanssa sellainen herkkä asia meillä. Sienet ymmärrän koska ennen ei ollut sienikirjoja eikä laajalle levinnyttä tietoutta myrkyllisistä lajeista, silloin syötiin sieniä varsin konservatiivisesti, siitäkö on jäänyt perintönä tapa valmistaa sieniä, niinkuin on aina ennenkin tehty.
        Riistan kohdalle on sama asia, on perintönä tulleita valmistustapoja eikä muita sitten hyväksytä, jos vaikka marinaadissa käyttää punaviintä jänikselle, niin metsästäjät älähtävät heti että menee jänis pilalle. Riistan kohdalla ei ole sitä pelkoa myrkyllisyydestä, joten siinä on kyse lähinnä nurkkakuntaisesta makuaistista.


      • Kaavoihinsa kangistunut kirjoitti:

        Työmaaruokalan pitäjä, joka ei uskalla kokeilla muita mausteita kuin suolaa ja pippuria. Tarinaa kyllä piisaa kuten noilla seuduilla ihmisiltä yleensäkin. Tosin kuulija vastaa kuulemastaan!

        Ihan muussa ammatissa, mutta villi arvaus tuokin.

        Tykkään enempi perusmauista, varsinkin kun on kyse luonnontuotteista;
        kasviksista, sienistä, marjoista , juureksista.

        Kyllähän sitä kaikenlaisia maustesotkuja kaupiosta löytyy, mutta harvoin
        niillä ihan hyvää tulee.
        Saahan sitä sotkea vaikka hajuvettä lihapulliin, jos siitä tykkää, kukapa sen kieltää. Kukin tyylillään.


      • Vulgaari
        porkkanapää kirjoitti:

        Ihan muussa ammatissa, mutta villi arvaus tuokin.

        Tykkään enempi perusmauista, varsinkin kun on kyse luonnontuotteista;
        kasviksista, sienistä, marjoista , juureksista.

        Kyllähän sitä kaikenlaisia maustesotkuja kaupiosta löytyy, mutta harvoin
        niillä ihan hyvää tulee.
        Saahan sitä sotkea vaikka hajuvettä lihapulliin, jos siitä tykkää, kukapa sen kieltää. Kukin tyylillään.

        niin kuin itse haluaa. Makuasioista on kuulemma huono kiistellä, enkä sellaista haluakkaan.
        Tämäkään ei ole pahalla, mutta arvostaisin sellaista mielipidettä korkeammalle, missä ensin uutta kokeillaan ja sitten tuomitaan jos siltä maistuu.
        Tuo mutu mielipide kun pitkässä juoksussa tahtoo rajoittaa uuden oppimista. Itse ainakin pidän suuresti ruoanlaitossa uuden kokeilemisesta, varsinkin vieraiden kultuurien erilainen tapa valmistaa meille tuttuista raaka-aineista, tai niiden meille kokonaan vieraiden ruokien kokeileminen on jonkinlainen "suola" tässä syömisen pakollisella saralla. Varsin monesti olen törmännyt syötäviin joista en ole pitänyt, mutta myös toisinpäin. Ja kun makuaistia kouluttaa erilaisilla uusilla makuyhdisteillä, sekin oppii pitämään sellaisista mauista joista aikoinaan ei olisi osannut kuvitellakaan. Eikös sanota että täysin uutta on syötävä noin kymmenkunta kertaa, ennenkuin siihen makuhermot tottuu.
        Mutta tämä on vain minun tapani, kukin tyylillään.


      • Vulgaari kirjoitti:

        niin kuin itse haluaa. Makuasioista on kuulemma huono kiistellä, enkä sellaista haluakkaan.
        Tämäkään ei ole pahalla, mutta arvostaisin sellaista mielipidettä korkeammalle, missä ensin uutta kokeillaan ja sitten tuomitaan jos siltä maistuu.
        Tuo mutu mielipide kun pitkässä juoksussa tahtoo rajoittaa uuden oppimista. Itse ainakin pidän suuresti ruoanlaitossa uuden kokeilemisesta, varsinkin vieraiden kultuurien erilainen tapa valmistaa meille tuttuista raaka-aineista, tai niiden meille kokonaan vieraiden ruokien kokeileminen on jonkinlainen "suola" tässä syömisen pakollisella saralla. Varsin monesti olen törmännyt syötäviin joista en ole pitänyt, mutta myös toisinpäin. Ja kun makuaistia kouluttaa erilaisilla uusilla makuyhdisteillä, sekin oppii pitämään sellaisista mauista joista aikoinaan ei olisi osannut kuvitellakaan. Eikös sanota että täysin uutta on syötävä noin kymmenkunta kertaa, ennenkuin siihen makuhermot tottuu.
        Mutta tämä on vain minun tapani, kukin tyylillään.

        Makuja on toki monia, ja kyllähän sitä uuttakin pitää aina kehitellä.
        En sanokkan että huono olisi se laitttamasi tattiresepti, ja oneksi on vara
        testata kun täälläkin tulee tatteja ihan kiitettävästi.
        Grillauksesta ja sienistä puheenollen; olen nyt testannut semmoista
        jutskaa kun kanttarellivoi.
        Kanttarellit ja silputtu sipuli haudutetaan öljyssä ja muasetaan pippurilla
        ja persiljasilpulla.
        Pakataan tiiviisti pieniin rasioihin ja päälle kaadetaan vedettömäksi
        kuumennettua voita ja annetaan jähmettyä.
        Tässä oon käyttänyt vanhaa jääpalamuottia.

        On sitten nannaa grillipihvin päällä, uusien perunoiden kanssa ja
        menee myös ihan leivällä levitteenä.


      • Vulgaari
        porkkanapää kirjoitti:

        Makuja on toki monia, ja kyllähän sitä uuttakin pitää aina kehitellä.
        En sanokkan että huono olisi se laitttamasi tattiresepti, ja oneksi on vara
        testata kun täälläkin tulee tatteja ihan kiitettävästi.
        Grillauksesta ja sienistä puheenollen; olen nyt testannut semmoista
        jutskaa kun kanttarellivoi.
        Kanttarellit ja silputtu sipuli haudutetaan öljyssä ja muasetaan pippurilla
        ja persiljasilpulla.
        Pakataan tiiviisti pieniin rasioihin ja päälle kaadetaan vedettömäksi
        kuumennettua voita ja annetaan jähmettyä.
        Tässä oon käyttänyt vanhaa jääpalamuottia.

        On sitten nannaa grillipihvin päällä, uusien perunoiden kanssa ja
        menee myös ihan leivällä levitteenä.

        kokeilemisen arvoiselta jutulta, sehän säilyy myös pakkasessa joten voi sitten käyttää kun riistalihaa alkaa tulla metsästä. Kanttarellijäkin löytyy nyt paremmin kuin miesmuistiin, joten ei tule sienistä pulaa. Kiitos vaan ideasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      33
      6694
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      37
      6153
    3. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      29
      3414
    4. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      2870
    5. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2634
    6. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      2328
    7. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2168
    8. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2026
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      47
      1890
    10. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1777
    Aihe