Olen saanut kolme kertaa ikävän oksennusreaktion muutama tunti ruokailun jälkeen, oksentelen muutaman tunnin rajusti, joudun pahoinvoinnin ja huimauksen takia makaaman vain vaakatasossa, vatsaa vääntää ja menee hieman löysälle. Pääasiallinen oire on oksentelu. Oireet ovat yleensä ohi myös muutamassa tunnissa/illan aikana. Oireet ovat tulleet ensimmäisellä kerralla ulkomailla sushiravintolassa, jossa söin kasvis-tofukeittoa ja erilaisia raakoja kaloja, toisella kerralla Helsingissä sushiravintolassa, jossa söin kokoelman erilaisia raakaa kalaa sisältäviä paloja ja kolmannen kerran söin kiinalaisen annoksen (dim jotain?), jossa ikäänkuin tortellinin tyylisiä täytettyjä nyyttejä, sisällä kalaa, rapua ja kanaa, hapanimelädippi. Keksiikö kukaan, onkohan näissä mahdollisesti jokin sama tietty mauste tms jota aina käytettäisiin, ja josta oireita voisin saada? Vai olenko ollut näin epäonninen, että olen saanut vuoden sisällä vaan kolme kertaa ruokamyrkytyksen (pilaantunut ruoka) ? Aikaisemmin olen pystynyt syömään raakaa kalaa ja mm. kylmäsavustettu lohi on ollut herkkuani.
Oksennusreaktion syy?
5
886
Vastaukset
- ...
Kala on ihan hyvin voinut olla pilaantunutta. Jos kalaa säilytetään väärässä lämpötilassa, se on auttamattomasti pilaantunutta. Yleensähän ei suositella, että kalaa tai lihaakaan syödään raakana.
- kalalle allerginen
Äkkiseltään voisi veikata että olet tullut kalalle allergiseksi. Sillä ei ole mitään merkitystä ettei oireita ole ennen tullut raa'asta kalasta, koska allergia voi puhjeta koska vain.
- Gingerbread
Voinkohan olla vain raa'alle kalalle sitten allerginen? Kylmäsavulohta olen tuonkin jälkeen syönyt, mutta en muita raakoja kaloja...
- Kenkura
Gingerbread kirjoitti:
Voinkohan olla vain raa'alle kalalle sitten allerginen? Kylmäsavulohta olen tuonkin jälkeen syönyt, mutta en muita raakoja kaloja...
Itse olen äyriäisille allerginen, mutta kaikkia kaloja sekä raakana että kypsennettynä voin syödä huoletta. Äyriäisistä minulla tule kurkun karheutta, kutinaa ja turvotusta. Äyriäisiä käytetään monissa Aasian maissa kalaliemien valmistuksessa, ja näitä kalaliemiä sitten taas käytetään yleisesti mausteena (myös ruuissa, jotka ei muuten sisällä kalaa). Muistelen lukeneeni jostain, että eri kalalajeille voi olla eri tavoin allerginen, esim. voi saada oireita suomalaisista järvikaloista, vaikka merilohta pystyy ihan hyvin syömään, mutta käsittääkseni kypsennys ei vähennä kalan allergeenisuutta (korjatkaa joku jos olen väärässä).
Toinen yleisesti Aasian maissa käytetty ja mahdollinen allergian aiheuttaja voisi olla soija. Siitähän tofu valmistetaan ja maustekastikkeissa sitä on myös. Nykyään sitä löytyy kyllä todella usein suomalaisistakin ruokajalosteista, erityisesti lihajalosteista (esim. nakit, lihapullat, makkarat jne.), sekä mausteena että halpana lihan korvikkeena, joten ehkä tuo soija ei ole selitys voimakkaisiin oireisiisi. Soijahan kuuluu palkokasveihin, kuten muutkin pavut ja herneet. Jos on herneille allerginen, voi ihan hyvin olla soijallekin allerginen. - po
Kenkura kirjoitti:
Itse olen äyriäisille allerginen, mutta kaikkia kaloja sekä raakana että kypsennettynä voin syödä huoletta. Äyriäisistä minulla tule kurkun karheutta, kutinaa ja turvotusta. Äyriäisiä käytetään monissa Aasian maissa kalaliemien valmistuksessa, ja näitä kalaliemiä sitten taas käytetään yleisesti mausteena (myös ruuissa, jotka ei muuten sisällä kalaa). Muistelen lukeneeni jostain, että eri kalalajeille voi olla eri tavoin allerginen, esim. voi saada oireita suomalaisista järvikaloista, vaikka merilohta pystyy ihan hyvin syömään, mutta käsittääkseni kypsennys ei vähennä kalan allergeenisuutta (korjatkaa joku jos olen väärässä).
Toinen yleisesti Aasian maissa käytetty ja mahdollinen allergian aiheuttaja voisi olla soija. Siitähän tofu valmistetaan ja maustekastikkeissa sitä on myös. Nykyään sitä löytyy kyllä todella usein suomalaisistakin ruokajalosteista, erityisesti lihajalosteista (esim. nakit, lihapullat, makkarat jne.), sekä mausteena että halpana lihan korvikkeena, joten ehkä tuo soija ei ole selitys voimakkaisiin oireisiisi. Soijahan kuuluu palkokasveihin, kuten muutkin pavut ja herneet. Jos on herneille allerginen, voi ihan hyvin olla soijallekin allerginen.sushissa voi olla enemmän histamiinia kuin yleensä kalassa, se ehkä vanhenee nopeammin kun se on raakaa, voit olla yliherkkä histamiinille
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e2356704Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne664004Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä1313145- 1562322
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla171853Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1701577- 821474
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o291451Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https371369Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.1111061