Luomu ja lisäaineet

höpönhopo

Katselinpa hyvän tiededokumentin juuri levyltä. Prisma: Lisäaineet lautasellamme. Kyllähän muuttui ainakin oma asenne tuohon E-lisäaineasenteeseen. Moniko tietää, että jos söisi pelkää luomuruokaa saisi silti yhdeksääkymmentä eri E-luokiteltua lisäainetta.

Appelsiiniinkin sisältää runsaasti E300 lisäainetta. Ihan luonnostaan, eli askorbiinihappoa (E300).

Ihmiskeho tuottaa itsekin montaa lisäainetta, esim E920.

Oikeastaan aloin oikein miettimään kaupassa käydessäni. Moni lueskelee elintarvikkeiden selostuksista E-koodeja, ja välttelee niitä. Sekä kävelee seuraavaksi terveyskauppaan ja ostaa jos jonkinlaisia terveystuotteita pillereinä, siis lisäaineita.

Toiseksikin. Jos jokin lisäaine estää elintarvikkeen pilaantumista ja vaikkapa hermomyrkyiksi luokiteltavien bakteerien syntymistä, niin onko lisäaine tuolloin pahasta.

Siinäpä sitä funtsimista itsellekin, kun jotenkin olin vain ajattelematta tuominnut lisäaineet.

5

229

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sitruunaa

      Mielestäni tuossa Prisma-dokumentissa hassua oli se, että toimittaja puhui vain käsitteestä "askorbiinihappo", vaikka kansankielellä se tunnetaan paremmin C-vitamiinina... No sama ainehan se on, mutta olisi varmaan selventänyt asiaa monille.

    • Terve olo

      Ystävä hyvä. Älä menen ansaan. Kuka maksoi tämän ohjelman? Siitä voit tehdä johtopäätöksiä. Suomalainen prof. Husukallio esiintyi vastikään tv:ssa ja totesi, että E-luokan lisäaineiden koostumuksia ei kykene edes huippututkija selvittämään. Joten kun pysyy niistä erossa ei tule ongelmia. Itse ihmettelen miksi niitä laitetaan ruokiin. Leipää ei osteta säilytykseen vaan syömiseen kuten ei muitakaan päivittäisruokia. Itse luen sisällysluettelon aina ja jos siinä on E-luokan koodeja tavara jää hyllyyn.

    • höpönhopo

      Niinpä. Tänään saimme kuulla uutisissa ikäviä uutisia. Eli, juuripa hermomyrkky josta kirjoitin aiheutti sitten kuolemantapauksen. Aika paskaa kohtalon ivaa, kun juuri tuosta kirjoitin. Ja juuri tuon myrkyn muodostumisen ehkäisemäksi lisätään E251 lisäainetta, eli natriumnitraattia. Siis käytännössä suolaa. Kyseistä ainetta on käytetty säilöntäaineena vuosikymmeniä, tai olisiko satoja. Toinen vaihtoehto olisi tavallinen ruokasuola, mutta ruokasuolan terveysvaikutukset ovat huomattavasti haitallisemmat elimistölle.

      Niin, tämänhän jo varmasti tiesitkin. Niin, kyllähän tämän päiväiset uutisetkin todistavat, että ei ihan noin, että kun pysyy erossa, ei tule ongelmia. Tutustu aiheeseen tarkemmin, niin et enää kenties ihmettele miksi laitetaan. Oliiveja ei valitettavasti kasva suomessa laisinkaa, eikä myöskään etelässä ympäri vuoden. Joten kyllä ne ovat tehty säilytettäväksi.

      Niin, jos siihen appelsiiniin, omenaan tai tomaatiin lyötäisiin tuoteselosta, ja siinä lukisi sisältävän suuren määrän E300 lisäainetta, jättäisitkö hyllyyn. paska juttu, koska c-vitamiini, eli askorbiinihapo on välttämätön ihmiselle, ja mikäli sitä ei saa, keho kirjaimellisesti mätänisi (keripukki).

    • höpönhopo

      Kyllä ohjelmassa muuten mainitiin askorbiinihapon oleva juuri C-vitamiinia. Kerrotiin kyllä ihan sanoin, ja olipa jopa tekstitykseen käännetty. Ja tulihan tuo todella selkeästi hyviin puhuttaessa noista hedelmistä.

      • höpönhopo

        En nyt ole mikään lobbari, enkä ole kenekään asialla. Vaikka saattaa siltä pölinäni kuulostaakin. On tässä vain joutunut näistä asioista vääntämään kättä ihan kotonakin. Esimerkkinä tuo lasten D-vitamiin saanti. Suomalaiset saavat aivan liian vähän D-vitamiinia, näin viimeisimmät tutkimukset antavat viitteitä. Erityisen tärkeää D-vitamiini on kasvuikäisille lapsille. Ja mistäkö sitä D-vitamiinia (talvella) lapset sitten saavat. Maitotuotteista ja maidosta itsestään suureksi osaksi. Mutta, esimerkiksi luomu-maitoon kun ei lisätä D-vitamiinia, kuten muihin maitoihin, niin jääpä sekin sitten saamatta.

        En puolustele lisäaineita, mutta tuo E-koodikammo on mielestäni aivan uskomatonta. Ja mikä huvittavinta, elintarviketeollisuus iskee sillä juuri kahdella rintamalla. Lisäaineilla saadaan tehokkuutta ja katetta. Siis peruskuluttajalle. Sitten luodaan rinnalle tälläinen luomuvouhotus, jolla saadaan iskettyä niihin kuluttajiin, jotaka eivät hyväksy tuota tehokkuuskuviota. Riskit luultavasti ovat molemmilla rintamilla yhtä suuret, mutta elintarviketeollisuus voittaa aina.

        Hieman sama juttu kuin tuo edellinen buumi, eli kevyttuotteet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      40
      6953
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3918
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      3290
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      40
      2899
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      16
      2672
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2228
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2176
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2123
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      48
      2057
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      39
      1990
    Aihe