Peliongelman rajauksesta kysyen

Ehkä peliaddikti

Hei!

Haluaisin tietää hieman lisää peliriippuvuusryhmänne keskustelujen kriteereistä. Olen vakavasti pohtinut, olenko peliriippuvainen. Mahdollinen peliriippuvuuteni ei kuitenkaan ole varsinaisiin rahapeleihin (RAY, PAF, nettikasinot yms.) liittyvä, vaan tavanomaisempiin tietokone- ja videopeleihin liittyvää. Aika suuri osa päivästä kuluu erilaisten tietokone- ja videopelien parissa, joskus saatan lykätä opiskelutöideni tekemistä sen takia tai mennä nukkumaan aikomaani myöhemmin pelaamisen takia, ja toisaalta rahaakin on kulunut jonkin verran konsolien, lisävarusteiden ja pelien hankkimiseen. Lisäksi tuttavapiirissäni on ihmisiä, joiden videopelaaminen saattaisi tarkemmin tutkittaessa täyttää riippuvuuden kriteerit.

En kuitenkaan ole varma, sisältyykö tämänkaltainen peliriippuvuus määrittelemiinne ehtoihin, joten ajattelin kysyä asiaa suoraan teiltä. Jos ei entuudestaan kuulu, niin uskoisin tämänkin olevan tärkeä huomioitava seikka. Ihan yhtälailla ns. tavallistenkin videopelaajien joukossa on niitä, joille on kehittynyt vakava addiktio, jotka joutuvat talousvaikeuksiin riippuvuutensa takia, jotka ovat jo saattaneet menettää elämältään muun merkityksen pelaamisen takia.

Kiitos vastauksestanne jo ennakkoon!

2

321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei!

      Hyvä kysymys. Tarkempi määrittely on varmasti paikallaan, sillä riippuvuus tuntuu olevan paljon käytetty muotisana, jolla puhekielessä kuvataan toistuvia tapoja tai vahvaa halua.

      Peliriippuvuus on siis lääketieteellinen diagnoosi ja väärinymmärrysten välttämiseksi puhumme Peluurissa peliongelmasta ja ongelmapelaamisesta. Emme ota kantaa siihen, onko yksittäisellä henkilöllä peliriippuvuus vai ei, emmekä anna henkilökohtaisia arvioita peliongelman vaikeusasteesta.

      Vaikka pelaajalla ei olisikaan diagnosoitua peliriippuvuutta, hänellä voi olla peliongelma. Se, miten vaikeaksi ongelma voidaan todeta, riippuu pelaajan ja hänen läheistensä kokemuksesta. Kun pelaaminen aiheuttaa haittaa useille elämän osa-alueille, esimerkiksi perheeseen, parisuhteeseen, ajanhallintaan, työssä tai opinnoissa selviytymiseen, ruokahaluun tai unensaantiin, on tilannetta varmasti syytä tarkastella lähemmin.

      Pelaaminen itsessään ei ole negatiivinen asia. Se on mukavaa ajanvietettä ja viihdettä sekä monella tavalla hyödyllistäkin erilaisten taitojen kehittymisen kannalta. Liikapelaaminen sensijaan aiheuttaa usein haittoja. Rajanveto kohtuullisen pelaamisen ja ongelmapelaamisen välille on vaikeaa.

      Kun nyt pohdit omaa tilannettasi, ohjaisin sinua ajattelemaan, kuinka paljon haittaa pelaaminen sinulle itsellesi tai lähipiirillesi aiheuttaa. Mainitsit opiskelutöiden ja nukkumaanmenon lykkäämisen ja runsaan ajankäytön pelien äärellä. Tilanteen kartoittamiseksi voisit esimerkiksi pitää päivittäistä pelipäiväkirjaa, johon merkitset pelaamiseen käyttämäsi ajan. Pidemmällä aikavälillä päiväkirjasta on helppo hahmottaa pelaamisen vaikutuksia omaan ajanhallintaan.

      Peluurin palvelut ovat keskittyneet ensisijaisesti rahapelaamiseen liittyviin pulmiin. Olemme kuitenkin huomioineet rajan hämärtymisen varsinaisen rahapelaamisen ja monimuotoistuvan digitaalisen pelaamisen välillä. Yhä useampiin pelimuotoihin kytkeytyy rahankäyttö jossain määrin. Riippuvuudesta tai ongelmasta puhuttaessa väliä ei kuitenkaan ole sillä, liittyykö toimintaan rahaa vai ei.

      Peliongelman ja peliriippuvuuden määrittelyä Peluurin nettisivuilla: http://www.peluuri.fi/peliongelma/peliongelman_maarittelya_ja_tuntomerkkeja_-_peliriippuvuus/.

      Päihdelinkin nettisivuilta löytyy sekä rahapelaamiseen, että netinkäyttöön liittyvä testi, jonka avulla voi arvioida, onko omassa tilanteessa ongelmiin viittaavia merkkejä: http://www.paihdelinkki.fi/testit.

      Esitä rohkeasti lisäkysymyksiä, jos haluat keskustella asiasta lisää.

      Ystävällisin terveisin,
      Peluuri-tiimi

    • Ehkä peliaddikti

      Hei, ja kiitos aiemmasta vastauksestanne!

      Ehkä keskeisin syy sille, miksi alunperin esitin aiemman kysymykseni, on kysyä, miten Peluuri-tiimi suhtautuu niihin peliongelmaisiin, joiden peliongelmat juontavat juuri kuvailemastani, "yleisluontoisemmasta" digitaalisesta pelaamisesta. Onko minun esimerkiksi kohtuullista odottaa saavani apua Auttavan puhelimen kautta, jos ongelmapelaamiseni ei enimmäkseen liity rahapeleihin, vaan esimerkiksi konsoli- ja tietokonepeleihin?

      Kiitokset jo ennakkoon!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      22
      4504
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      20
      3635
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      405
      2397
    4. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      27
      2101
    5. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      1994
    6. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      239
      1959
    7. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      35
      1784
    8. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      1668
    9. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1487
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      12
      1351
    Aihe