Eurroppalainen ja aasialainen kärsimys.

yks zeniläinen

Luin Dalai Laman kirjan "The Art of Happiness". Siinä hän nostaa esille varsin mielenkiintoisen ajatuksen:

Länsimaalaisen ihmisen on vaikea ymmärtää buddhalaisuuden käsitystä, jossa kärsimys on osa elämää, koska meillä se ei sitä ole. Länsimaalainen tapa piilottaa kaikki kärsimys elämästä - laittaa vanhukset sairaalaan kuolemaan ja siivota köyhät pois kadulta - vaikuttaa siihen, että meille kärsimys on asia, jota pitää välttää, piilottaa tai poistaa keinolla millä hyvänsä.

Tämä lisää toki (terveiden) fyysistä hyvinvoinitia, mutta samalla aiheuttaa sen, että emme osaa suhtautua kärsimykseen samoin kuin esim. intilainen, joka näkee sitä kaikkialla ympärillään, niin köyhyyden, sairauden kuin kuolemankin muodossa. Hänelle se on paljon luonnollisempi asia ja helpompi hyväksyä, että sen kohtaa joku päivä itsekin.

Karkeasti summaten länsimaissa kärsimys on epänormaali olotila, kun taas köyhässä aasiassa se on osa normaalia arkea. Tämän vuoksi meidän on vaikea ymmärtää, että elämä on kärsimystä, koska meiltä se on tietoisesti piilotettu. Ja tämän vuoksi me suhtaudumme kärsimykseen paljon aasialaisia negatiivisemmin. Ja ehkäpä vielä tästä syystä länsimaissa vakava sairastuminen tai kuolema on myös vakavampi asia, koska se on meille epänormaalia.

Tämä on ristiriitaista, mutta ollakseen onnelinen, ihminen ei saisi poistaa kärsimystä elämästään (silmistään ja mielestään).

2

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ox

      Suurta viisautta. Nykyäänhän niin syntymä-, kuolema, sairaudet kuin Jumalakin ovat tabuja, joista puhuminen on Suomessa paljolti kiellettyä. Elämme narsismille pohjatuvassa uusliberalistisessa yhteiskunnassa, jossa tavoitellaan vain maallista hyvää. Elämän rajallisuudesta ei haluta muistutuksia ja silloin kun elämä muistuttaa niistä, ne nähdään elämään kuulumattomina häiriötiloina. Esim. sairaudet pitää poistaa välittömästi, koska ne järkyttävät sairastuneita ja aiheuttavat pelkoa yhteisössä.

    • Daodejing

      Sairaiden piilottelu saa ihmiset kuvittelemaan että heidän oma sairautensa on jotenkin poikkeavaa. Surut hukutetaan viinaan, huumeisiin, kipulääkkeisiin, töllön tuijottamiseen...

      Terve ihminen tuntee olonsa hyväksi ja jaksavaksi. Hyvä olo on jatkuva olotila ja se on harvinaista täällä kuin se on köyhissä maissakin. Meillä on suurempi mahdollisuus terveyteen mutta sairas suhtautuminen sairauteen estää meitä saavuttamasta sitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      22
      4554
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      20
      3685
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      405
      2417
    4. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      27
      2121
    5. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2014
    6. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      239
      1969
    7. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      35
      1784
    8. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      1698
    9. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1497
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      12
      1351
    Aihe