sairaita omenapuita?

tumpeloinen

Hei! Istutimme mökillemme (Varsinais-Suomessa) noin viisi vuotta sitten muutaman omppupuun sekä kirsikka- ja luumupuun. Mikään niistä ei ole tehnyt ensimmäistäkään hedelmää ja vain kirsikkapuu on edes kukkinut. Auringonpaistetta pitäisi olla tarpeeksi (suurimman osan päivää auringossa), puut ovat loivassa etelärinteessä, jossa on syvä multamaa. Ympäriltä pukkaa koiranputkea ja nokkosta, joten maassa lienee runsaasti ravinteita. Ainakin yhdessä omenapuussa lienee jokin tauti, lehdet käpristyvät jo varhain kesällä ja tänä vuonna huomasin myös jotain punaisia laikkuja lehdissä. Samalla tontilla ihan lähellä vanhat omenapuut tuottavat hedelmää runsaasti, harmi vaan kun on niin pahanmakuisia (silti kelpo hillo-omppuja).

Mistähän tuota nuorten hedelmäpuiden ongelmavyyhteä alkaisi selvittää? Olen kovin kiitollinen asiallisista vastauksista - toivon niin että vielä joskus saisin maistaa hyvänmakuista omenaa omasta puusta. Ja toki kelpaisivat luumut ja kirsikatkin.

12

3434

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eedenistä itään

      Kirsikka ja luumupuulle kannattaa hankkia varmuuden vuoksi kaverit. Onko siellä myyriä eli näkyykö multakasoja? Kasvaako pihassa koivuja tai muita suuria puita?
      Oletteko kalkinneet puut istutuksen yhteydessä? Puoli ämpärillistä kalkkia tainta kohden on suositus. Oletteko kastelleet puita? Koiranputket ja muu kasvillisuus kannattaa niittää ja sitten käsin repiä ruoho ym. pois puiden tyviltä.
      Oletteko mahdollisest leikelleet puita rajusti? Tyhmät tekevät niin. Näkyykö merkkejä lahoviasta tai puusyövästä?

    • uytg8

      Joillain hedelmäpuu lajikkeilla sadontuoton alkaminen kestää vuosia (tuo 5 vuotta kukkimatta ja ilman satoa ei kuulosta mitenkään hälyttävältä). Maan liika ravinteisuus voi toki pidentää sadontuottamisen alkamista, sillä runsas typpimäärä maassa ruokkii lehtien kasvua, ei sadon tuottamista.
      Kirsikkapuu taitaa tosiaan kaivata toista kirsikkapuulajiketta pölyttäjäksi.

      Evira tutkii kasvitauteja ja tuholaisia, ehkä heiltä voi kysyä noista laikuista (en tosin tiedä, että auttavatko yksityisten ihmisten kyselyissä??). Googlaamalla löytyy myös kaikenlaisia tauteja ja niiden oireita.

    • tumpeloinen

      Kiitos teille vastauksista!

      OK, siis kavereita hankkimaan kirsikalle ja luumulle.

      -Myyristä, koivuista ym omenoiden ongelmista: Myyriä on ainakin ollut runsaasti pihassa (yhtenä vuonna mansikkapensaat oli pupellettu maan tasalle), mutta eivät ne ole päässeet ainakaan runkoja jyrsimään. Millä muulla tavalla ne voivat haitata?

      -Pihassa on koivuja paljonkin, mutta ne ovat ainakin 10 metrin päässä omenapuista, joten kuvittelin että ne eivät veisi omenoilta vettä ja voimaa.

      -Kalkitusta varmaan yritin tehdä istuttaessa, mutta noin paljon tuskin kalkkia laitoin, auttaakohan se vielä tässä vaiheessa?

      -Puita kastelin vain ihan aluksi, koska ne ovat niin kaukana vesipisteestä, ettei sinne jaksa kantaa merkittäviä määriä.

      -Puita olen leikannut ihan pikkuisen vain. Nyt muistankin että niitä taimia kävivät ekana vuonna kyllä verottamassa myös hirvet / peurat, jotka typistivät suuren osan oksista. Sittemmin aitasin taimet siten, etteivät nuo pirulaiset niitä enää nyhdä.

      -Maassa on varmaan tosi paljon typpeä, ainakin mitä voi aluskasvillisuudesta päätellä.

      -Aikaa on kulunut tosiaan se 5 tai 6 vuotta. Kai sitä pitää sitten vielä odotella.

      -Täytyy googlailla sitä sairautta. Huomasin muuten nyt että samaa sairautta on kyllä vanhoissakin puissa, mutta niitä se ei estä tuottamasta hedelmää.

    • uytg8

      Omenapuun lehtikirvat saavat muuten lehdet käpristymään (ehkä ne punaiset laikutkin johtuvat niistä, sillä ainakin herukalla kirvat aiheuttavat sellaisia). Tuli vasta nyt mieleen tuo. Kirvat talvehtivat, joten ei ole ihme jos samoja oireita on vuodesta toiseen. Tämä on sitten ihan arvailua.

      Vesimyyrä voi nakertaa juuristoa: tällöin puu heiluu, kun ottaa rungosta kiinni ja heiluttaa. Tämä johtaa yleensä puun kuolemaan -> kuoleva puu nimenomaan kukkii runsaasti ja kyetessään myös tuottaa runsaan sadon (sillä on hätä lisääntyä, eli tuottaa siemeniä). Eli kaikensortin myyrävauriot sulkisin kyllä pois.

      Koivut vievät muilta kasveilta vettä ja kuivasta kärsivä puu saattaa kukkia runsaammin ja tuottaa nopeammin satoa (jälleen kiire tuottaa siemeniä). Pieni kidutus on ihan hyväksi. Liika sitten kuivattaisi koko puun. Kun aluskasvillisuus on noinkin runsasta, puu tuskin kärsii kuivuudesta.

      Kalkituksella ehkäistään maan happamoituminen (ylläpitokalkitusta on hyvä tehdä keväisin). Happamassa maassa ravinteet liukenevat huonosti ja eivät siten ole helposti kasvien saatavilla. Reheväkasvuiset puut kuitenkin viestii että happamuudesta ei todellakaan ole kyse. Nokkonen on muuten merkki kalkkipitoisesta maasta :)

      Omenapuita on hyvä leikata, ihan vuosittain (ei toki rajusti, vaan vähän kerrallaan). Leikatessa kannattaa huomioida kukkasilmut (jostain löytyy varmasti kuva siitä, miltä ne näyttävät lepotilaisina), ettei leikkele niitä kaikkia pois. Jos omenapuusi on hillittykasvuinen (=kääpiöivä), niin silloin sen leikkaustarve on pieni. Kirsikka- ja luumupuita ei juuri leikata (lähinnä vain vioittuneita tai toisiaan hankaavia oksia poistetaan, ajankohtana syksy. ).

      Aluskasvillisuus kannattaa siistiä ja tutkia niiden käpristyneiden lehtien sisältö ja aloittaa mahdolliset myrkytys toimenpiteet. Lannoittamisen unohtaisin ainakin joksikin aikaa, kun maa kerran vaikuttaisi ravinteikkaalta.

      En aiemmin ehtinyt kommentoida tuon eedenin juttuihin, mutta sinun helpottamiseksesi nyt kommentoin näin, jottet turhaan joudu selvittelemään kaikkea alusta asti. Jos sinulla on nuo puiden lajikkeet tiedossa, niin niiden sadontuotto ajankohdastakin saattaa jostain kirjasta tai netistä löytyä tietoa (ja myös siitä, että onko luumupuusi itsepölytteinen, eli tarvitseeko se kaveria (ristipölytys on tosin aina hyväksi).
      Niin ja ei ollut mitään mutujuttua, vaan ihan olen puutarha-alalla.

    • Eedenistä itään

      Mitä juttuja minä muka kirjoitin? Taidat olla itse joku pöhöttynyt taajamatonttu? Nokkonen on normaalin niityn kasvi, ei merkki kalkkipitoisesta maasta. Kalkkia voi heitella lapiolla kesälläkin. Hapan maakin voi rehottaa. Liika typpimäärä näkyy hyvin tummanvihreänä kasvustona.
      Vesimyyrät tulevat yleensä elokuussa puutarhoihin. Jos omenapuiden lähellä on multakasoja, niin todennäköisesti myyrät ovat myös syöneet juuria.
      Mikään pienikään kidutus ei ole hyväksi omenapuulle. Taimia kannattaa kastella ainakin muutaman vuoden istutuksen jälkeen. Ostotaimissa juuret ovat tiivissä paakussa. Kestää muutaman vuoden enenkuin juuret alkavat levittäytyä kunnolla.
      Muutama käpristynyt lehti ei haittaa puuta.
      Kaikenlaista leikkelyä tulee välttää. Jotkut lajit ovat hyvin herkkiä juuriston ja lehdistön epäsuhteelle. Esimerkiksi pienillä painoilla voi ohjata oksan haluttuun suuntaan. Mutta ne kauriiden (hirvien) aiheuttamat vauriot pitää hoitaa. Nykyään ostotaimet ovat nin kamalasti leikatut, että heti alkuun pitää leikata ja siistiä kaikki lahoavat oksatyngät. Ehkä tämä puutarha-alan ihminen on jossain taimistossa hommissa. Nykyään melkein kaikki pyritään tekemään halvalla ja äkkiä.
      Jos vain tilaa ja voimia riittää, niin ilman mitään snobbailua voi hankkia ne kaverit luumu-ja kirsikkapuulle.

      • f

        On siinäkin itse tumpelo kun ei edes muista mitä on aikaisemmin kirjoittanut. Kysymyksiä kyllä pistettiin, mutta vastauksia ei niinkään, matkin vain viisaampiasi ja esität heidän ajatuksia ominaan. Mahdatkohan itse tietää edes mistä puhut, sillä käsityksesi puiden hoidosta ovat auttamattomasti vanhentuneet. Itse olen hortonomi ja samoilla linjoilla uytg8:n kanssa, tosin jos myyristä ei ole jälkeäkään niin miksi jankutatte.


    • uytg8

      Öhöm, mikäköhän mahtaa mielestäsi olla oire myyrävaurioista? Sekö ettei satoa ole vielä pukannut. Mainitsin myös, että ristipölytys on aina hyväksi: eli kyllä sen kaverin voi hankkia ilman mitään snobbailuakin (ihan miten kukakin tahtoo, pieni opiskelu ei tee kellekkään pahaa jos vaan kiinnostaa). Ja kyllä niitä puita pitää kastella, etenkin alussa. Mikään tuossa ei nyt vain viitannut kastelun, kalkitsemisen (sanoin muuten, että ylläpitokalkitusta kannattaa tehdä, se on vain kätevää levittää kalkki lumen päälle ja antaa siitä sitten sulavan lumen mukana valua maahan. Ja kidutuksella en tarkoita mitään kasvin näännyttämistä (olen pahoillani, sanavalinta oli ehkä väärä), vaan sitä, että liika hoivailukaan ei ole hyväksi.
      Ja niitä omenapuita todellakin kannattaa leikata ja myös ohjailla painoilla (kuten sinäkin sanoit). Ilmesti puutarhjurien ja hortonomien ammattikunta on siis aivan hakoteillä kun leikkelee omenapuita, sinähän sen tunnut tietävän. Sinä voisit opetella hieman sisälukutaitoa ja jotain muutakin.
      Kaikkea ei kannata ottaa niin kirjaimellisesti. Ei edes tätä

    • tumpeloinen

      Älkää nyt hyvät ihmiset ryhtykö riitelemään, minä olen hyvin iloinen vastauksistanne, joiden avulla pääsemme varmasti asiassa eteenpäin. Tässä on monta juttua tullut ilmi, jotka voisi selvästikin tehdä paremmin ja ryhdyn työhön heti kun pääsen seuraavan kerran mökille :-)

    • Eedenistä itään

      Pöhöttyneellä taajamatontulla ei ole ilmeisesti omaa pihaa ja puutarhaa, tai mistä tuo tietämättämyys? Vesimyyrä on yleinen ja pahin omenapuiden tuholainen. Myyrät jyrsivät ensin juuria sitten sato jää heikoksi ja kirvat ja taudit iskevät heikentyneeseen puuhun. Mistähän aapisesta olet lukenut, että puun heiluminen on tärkein oire myyrätuhosta?
      Puiden ylenmääräinen leikkely on valitettava nykyajan ilmiö joka paljolti ruokkii itse itseään. Ihan pyhä asia, jota ei saa arvostella. Sitä parempi hortonomi, mitä enemmän oksia pois. Kun naapuri leikkaa omenapuita, niin toisetkin leikkaavat, etteivät näyttäisi tyhmiltä.
      Kalkkipussin kyljessä oli suositus, että ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein 30-50 kiloa/aari. Itse laittaisin puolet tuosta.

    • tinttuliini

      Jos on niitä kirvoja, niin millä saa pois ? Tehoaako mäntysuopaliuos ?

      • Eedenistä itään

        Katsö ohjeita "Luumupuu ja kirvat ".


      • f
        Eedenistä itään kirjoitti:

        Katsö ohjeita "Luumupuu ja kirvat ".

        Et sitten viitsinyt selvemmin vastata kun kerran tunnut tietävän kaiken. PAH!!!!!!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      40
      6963
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3938
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      3320
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      40
      2919
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2696
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2238
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2186
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2133
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      48
      2067
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      39
      2010
    Aihe