Siis nyt iskee mummolle pahasti dementia tms. Monen vuoden jälkeen olen jälleen yrittänyt tehdä sämpylöitä,noita yksinkertaisia pyörylöitä.mutta mitä ihmettä,missä vika kun niistä tulee kovia kuin kivet- Olen koittanut laittaa vähän jauhoja että melkein jää kiinni käsiin taikina kun leipoo. Ja taas vastaavasti kunnolla,mutta aina sama lopputulos. Nyt nuoremmat virkistäkää mun muistia,missä vika??
Kovat sämpylät
10
4995
Vastaukset
- Shokkikokki
Minkähänlaisella reseptillä olet niitä sämpylöitä tehnyt? Ei kai hiiva unohtunut taikinasta?
Minäkin teen usein hyvin löysän taikinan ja sitten leipoessani laitan vaikka vähän öljyä käsiin ja pöydälle niin taikina ei tartu käsiiin. - Ohjeita riittää
Netti on täynnä hyviä sämpyläohjeita, eikun googlaamaan. Vaikea tässä on neuvoja antaa, kun et ohjetta laittanut..
- Leipuri Hiiva
Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen nesteeseen. Huoneenlämpöiset muut aineet. Hyvä vaivaus. Jauhoja niin, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista vaivattaessa. Kohotus liinan alla 30 min, sämpylöiden pyöritystä. Tiskialtaaseen kuumaa vettä ja sämpyläpelti sen päälle kohoamaan 30 min ja paisto päälle.
Näin saan aina hyviä ja pehmeitä sämpylöitä ja pullia.- Anonyymi
Tein juuri näin. Jauhoja sopivasti, juuri niin paljon, että taikina on hyvin leivottavaa. Sämpylät paistuivatkin hienosti, mutta jostain syystä sämpylöiden kuori oli aivan kova? Missä ihmeessä vika voisi olla??
- siirilydia
Voi olla kyse myös paistamisesta. Liian kovalla lämpötilalla sämpylät palavat ja jäävät sisältä raa-aksi, liian pienellä lämmöllä sämpylät kypsyvät mutta jäävät valkoisiksi. 180 astetta on sopiva lämpötila sämpylöiden paistamiseen, ja tietenkin keskitasolla uunissa.
Sämpylät on kypsiä kun alkavat ruskistumaan päältä kauniisti, ja pohjasta koputtaessa kuuluu ontto ääni. Jos pitää liian kauan uunissa, tulee niistä kovia. Paiston jälkeen kannattaa peittää sämyplät pyyhkeellä/liinalla ja antaa jäähtyä siinä rauhassa.- siirilydia
Niin ja jos laittaa liian vähän jauhoja, ei taikina kohoa ja sämyplät jäävät koviksi, ja jos laittaa liikaa jauhoa tulee silloinkin kovia. laita taikinaan jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Muista myös laittaa taikinaan rasvaa (sulatettua voita tai öljyä) ja kohottaa sämpylät kunnolla ennen paistamista.
- M'
"180 astetta on sopiva lämpötila sämpylöiden paistamiseen, ja tietenkin keskitasolla uunissa."
- no tuo nyt on ihan uunikohtaista, vanhat uunien lämpötilat voivat heitellä. Itse paistan sämpylät aina 225 C:ssa ja kypsyy hyvin ja ovat pehmeitä ja kuohkeita.
- Anonyymi
Tein sämpylöitä tässä minäkin. Nousivat komeasti, ja eikun uuniin paistumaan..jotain tein kai väärin, sillä, -vaikka sämpylät kohosivat komeasti, mutta niissä oli vietävän kova kuori. Laitoin muovipussiin, ja liinan vielä päälle, mutta ei ollut näistä juuri apua 😞...maku on kyllä hyvä, että kai nämä syötyä tulee...
- Anonyymi
Tarkoitushan on että tulee rapea kuori ja pehmeä sisältä.
- Anonyymi
Paisto 225 C 20 minuuttia tulee hyviä sämpylöitä. Uunin pohjalle kannattaa laittaa vesiastia jo uunin lämmitysvaiheessa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod225154- 254338
- 272461
- 342244
- 371998
- 151918
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191587- 121521
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons211247Kerranki asiat oikein
Ilkka ja muut pienpuolueeet...teitte hyvän työn kun valitsitte pätevän henkilön virkaan eikä kepulle passelia!! Jatkakaa101174