Lapsena söin kotona tehtyä makkaraa. Olin mukana kun sitä tehtiinkin, mutta en ymmärtänyt painaa mieleeni mitä siihen laitettiin täytteeksi. Keuhkot ainakin hakkeluksena?
Toinen asia on, että rannikolla kerrottiin hylkeenmaksalaatikon olleen todellinen herkku. Osaako joku vielä tehdä sitä? Harmittaa kun en kysellyt aikanaan tarkemmin sen ruuan valmistusta ja tykötarpeita.
Makkaraa ja maksalaatikkoa
7
354
Vastaukset
Mun kotona tehtiin vähän tälläisellä reseptillä.. http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/perunamakkara/ Tosin makkara paistettiin uunissa pelleillä, ei vesihauteessa niinkuin ohjeessa. Perunaa oli ainakin reippaasti makkarassa ja se oli todella hyvää..ei muussaattu näkymättömäksi vaan sen oikein erotti massan seasta. Makkarassa pitää olla paljon rasvaa jotta siitä saa mehevää.. noin 20% lähes rasvaa siis. Hyljeloorasta ei mitään tietoa, kuulenkin vasta ensimmäisen kerran.
Toivottavasti löydät reseptin jostakin lapsuutesi makkaraan- hyi hyljettä
Erikoinen saa ihmisen maku olla, joka hylkeenlihaa sanoo herkulliseksi.
Kalalta maistuvaa traania, voisi sanoa maku/suutuntumaksi, kun hylkeestä puhutaan.
Kyllä entisaikaankin sitä pyydettiin pääosin sen rasvan takia ja lihat kait syötiin, jos oli pakko.- Entisajan herkut
Ei hylkeen lihaa vaan MAKSAA. Maksalaatikko1
- Anonyymi
Entisaikaan 50-luvulla hylkeestä sai tapporahan. Alaleuka vaan suolaveteen ja lasipurkkiin, kun leukoja oli riittävästi ne vietiin nimismiehelle ja rahaa ropisi.
Hylkeitä pyydystettin myös nahkan, rasvan ja lihan vuoksi.
Kevättalvella hylkeenliha oli tervetullutta ruokapöytään, kun sianliha, hapankaali, puolukat ja jopa juurekset alkoivat loppua.
- Entisajan herkut
KEITETTY RISA
hylkeenlihaa
vettä
suolaa
Hylkeenlihaa eli risaa ryöpätään väljässä vedessä niin monta kertaa, että keitinvesi pysyy kirkkaana. Veteen lisätään sipulia, porkkanaa, suolaa (paljon), maustepippureita ja laakerinlehtiä. Keitetään liha kypsäksi (pehmeäksi). Liha nostetaan kattilasta ja valutetaan. Nautitaan kylmänä keitettyjen kuumien kuoriperunoitten kanssa Suolavesiastia, johon lihaa voi kastaa, asetetaan jokaisen syöjän viereen (risa vieroo suolaa).
Erityistä herkkua ovat hylkeen räpylät ja vili, jotka keitetään sen jälkeen, kun ne on korvennettu avotulella karvojen poistamiseksi.
Veikko Pohjolan kotona risaa pidettiin herkkuna. Kaikista parasta olivat räpylät, vilit ja joskus myös turpa, jotka nostettiin pöytään keitettyinä (nahka päällä) ja avattiin vasta pöydässä.
http://www.lavansaari.net/Perinneruuat.htm#HYLLY - Anonyymi
En ole ikinä kuullut että Suomessa olisi keuhkoja käytetty ruokaan ja hyvin vähän missään, ei todellakaan houkuttele.
- Anonyymi
Pihlajanmarjahillo on tosi hyvä maksalaatikon kanssa, parempi kuin puolukkahillo.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406983
- 323938
- 453330
- 402939
- 172716
- 372238
- 162196
- 412143
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482077- 402028