Lahna-tartar

hyihelvetti

Kuullostaako herkulliselta? No ei ja silti Topchef-ohjelmassa joku kehtasi moistakin tarjota eikä arvostelijoilta päässyt yhtään raa'an kalan tarjoilemista moittivaa kommenttia (ilmeisesti kaikilla oli jo "alien" vartalossaan).

Muutenkin kyseisessä jaksossa kalan valmistus ruoaksi ilman loistartunnan vaaraa oli enemmän kuin hakusessa.

Sushi-innostus on saanut ihmiset unohtamaan raa'an kalan vaarat. Huipputseffit vaativat aina tonnikalansa raakana eikä pakastettuna ja samalla reppanat unohtavat, että kaikki tonnikalat japanilaisella kalatorilla ja -huutokaupoissa on pakastettua (se ei säilyisi muuten kalastusmatkan aikana).

Japanilaiset eivät söisi lohtakaan ilman, että se on pakastettu ja silti suomalaiset huiput tarjoavat sitä raakana kaikki graavauksen ja loisehkäisyn menetelmät unohtaen.

9

347

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kalatmätinä

      Hyihelvetille, kertoisitko nyt vaikkapa yhdenkin lohen loisen joka on haitallinen ihmiselle, ihan mielenkiinnolla odottelen vastaustasi, tunnuthan olevan alan asiantuntija.

    • i'malittlealien

      Asiantuntija en ole, mutta silti noudatan mielelläni Eviran suosittamia ohjeita raa'an kalan käsittelyyn. Lohestahan löytyy välillä lapamatoja ja Anisakis marina –sukkulamatoja. Kumpaakaan ei ihminen elimistöönsä haluaisi vaikka ei niihin suoraan kuollekkaan.

      Itse en ole raa'an kalan ystävä, mutta jos olisin, niin noudattaisin kyllä Eviran suosituksia, joiden mukaan vain viittä kalalajia voi syödä ilman pakastusta (alle 24 miinusastetta vähintään 24 tuntia) : atlantin viljeltyä lohta, viljeltyä kirjolohta, viljeltyä siikaa, viljeltyä sampea ja - yllätys, yllätys - Suomenlahden silakkaa.

      Lahna-tartarin jättäisin kyllä väliin - en pelkästään sen maun vuoksi vaan myös mahdollisten yllärien takia - vaikka tutkimuksissa onkin todettu loisten olevan melko harvinaisia suomalaisissa järvifisuissa (ja Itämerikin on enemmänkin murtovesiallas kuin meri sinäänsä).

      Mutta miksi urheilla, kun oikealla kypsentämisellä voi välttää ongelmat.

    • geviche

      No aivan totta - miksi ihmeessä ihmiset haluavat "urheilla"? Ollakseen välillä "villejä" ja mitä siitä sitten seuraa? Suurimman osan ajasta ei niin mitään, mutta aina välillä jollekin osuu "huono mato" ja se sitten ei niin mukavaa enää olekaan.

      Lahna raakana on kyllä jonkun aivovapaan luomus - itse en sitä söisi vaikka mitä maksettaisiin.

    • Voi likkaparka

      silloin,, kun sinusta ei vielä ollut tietoakaan syötiin suolalahnaa eikä ollut kuule mitään pastettua kalaa.

    • dairiia

      Ja neljännes väestöstä kärsi suolistoloisten haitoista ja ripuloi ruokamyrkytysten takia.

    • mistähän sinä

      tollasia tietoja saat??

      • suolessahöpöpöpö

        Historian tilastoista. Aikoinaan erilaiset suolistoloiset olivat melko yleinen vaiva, joka poistui lähes kokonaan paremman hygienian ja oikeiden ruoanvalmistustapojen omaksumisen myötä. Nykyään ne ovat taas lisääntymään päin - lähinnä runsaan sushi-innostuksen ja muunkin raa'an ruoan syönnin takia. Tsekkaa Eviran sivustot.


      • Lahnaa!
        suolessahöpöpöpö kirjoitti:

        Historian tilastoista. Aikoinaan erilaiset suolistoloiset olivat melko yleinen vaiva, joka poistui lähes kokonaan paremman hygienian ja oikeiden ruoanvalmistustapojen omaksumisen myötä. Nykyään ne ovat taas lisääntymään päin - lähinnä runsaan sushi-innostuksen ja muunkin raa'an ruoan syönnin takia. Tsekkaa Eviran sivustot.

        Olen "suolessahöpöhöpön" kanssa samaa mieltä ihan omasta kokemuksestani. Olen nyt 65-vuotias, ja isäni oli aikoinaan syksyisin innokas tuulastaja, vaikka emme järven rannalla asuneetkaan.

        Äitini suolasi lasipurkkeihin isän saamia suuria lahnoja, ja vaikka olin noin 5-6 -vuotias, söin mielelläni suurten kylkiruotojen välistä selkeää lihaa. Se maistui hyvältä äidin laittamien lisämausteiden kanssa.

        Seuraavaksi muistan, että minun piti kakkia jossakin pihan reunoilla suoraan maahan niin, että äiti sai tikulla tonkimalla katsotuksi, oliko jätöksissäni lapamatoa tai jotain muuta ylimääräistä.

        Ei sieltä kai mitään löytynyt, kosa en muista lääkekuureja tai sellaista. Sen silti muistan, että tuon jälkeen ei meillä kotona syöty suolalahnaa, vaikka sitä olisin halunnutkin.

        Savulahna on edelleenkin hyvää.


    • kikkeli vain

      simpussa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      44
      7316
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      4058
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      57
      3575
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      50
      3110
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2796
    6. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      49
      2279
    7. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      51
      2265
    8. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2258
    9. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      43
      2238
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2236
    Aihe