Reksaaminen eli umpiointi

herkut purkkiin

Hei!

Onko kellään kokemusta kyseisestä touhusta? Olisin tosi kiinnostunut tekemään omia "säilykkeitä": kastikkeita, marinoituja kasviksia yms.
Käsittääkseni reksatut jutut säilyy huoneenlämpöisessä vai vaatiiko ne lisäksi vielä jonkin säilöntäaineen?

6

6951

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rousku

      itse olen umpioinut rouskuja lasipurkkeihin , kaupasta saa sientensäilöntäainetta , jossa on käyttöohjeet mukana .
      ryöpätyt rouskut laitetaan kuumina kuuman mausteliemen kanssa kuumiin purkkeihin , ja poistetaan ilma mahdollisimman tarkkaan .
      sitten suljetaan kansi tiiviisti , kun purkki ja sisältö jäähtyvät kansi vetäytyy kuopalle , niinkuin esim pilttipurkissa .
      säilyy hyvin ainakin jääkaapissa tai kylmiössä .

    • yksi

      Reksauspurkkeja löytää kaupasta. Ne on niita joissa on erillinen kumirengas ja kannessa metalliset lukitsimet. Purkki pistetään jonkun ritilän päälle ison kattilaan ja peitetään kylmällä vedellä. Aineksista riippuen pidetään noin tunti 90 asteessa. Eli liki kiehuvana. Jäähdytetään hitaasti filtteihin käärittynä. Purkki ei saa olla piripintaan täynnä vaan väliin jätetään noin 1.5 senttii.

      • reksisti

        Reksauksen historiasta kyselin lasimuseosta :
        "Eipä ole suomalainen keksintö.
        Saksassa menetelmä kulkee nimellä Weck.
        Taustahistoria umpiosäilönnästä on pitkähkö.
        Varsinaisena keksijänä, jolla oli patenttikin, voi pitää herraa nimeltä Dr. Rudolf Rempel (1858-1893), saksalainen.
        Menestyksen kuitenkin teki välillisesti herra nimeltä Johann Weck (1841-1914), joka siis antoi nimen keksinnölle.
        Mistä tuo reksaus / rex-tölkki –nimitys tulee, en tiedä.
        Näyttää olevan käytössä ainakin Ruotsissa, ilmeisesti myös Norjassa.
        Stockmannilta voi silloin ostaa kattilan tölkkeineen jo 1900-luvun alussa,
        mutta käsittääkseni tölkit ilmaantuivat ehkä 1. maailmansodan aikoihin tai vasta 1920-luvun alussa suomalaisten lasitehtaiden tuotantoon."
        Nykyinen umpioimen
        http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/umpiointi/
        tai fiinimmin kumirenksu purkkiin
        https://www.prisma.fi/fi/prisma/fido-umpiotolkki-075l-sinikantinen


      • kir_sikka_ni

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/6099904/rommipotti kirsikka-aikaan


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      40
      6933
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      3908
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      45
      3290
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2854
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      16
      2672
    6. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2228
    7. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2176
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      41
      2113
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      48
      2057
    10. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      39
      1980
    Aihe