Voiko teräskattila mennä "piloille". Olen siinä ilmeisesti makaronia/riisiä keitellessä hämmentänyt aina välillä haarukalla ja pohjaan on tullut naarmuja. Pohja on myös saanut "sateenkaaren värit". Keitin tänään kattilalla kananmunia ja huomasin, että näistä haarukalla tekemistäni railoista nous jotain "rasvaa/liusta" keitin veteen. Onko tämä jostain pinnoitekalvosta tai vastaavasta, vai onko näihin naarmuihin vaan jäänyt rasvaa ym.. likaa pesun jälkeen? Onko kattila kaatopaikka kamaa? En tiennyt, että teräskattilankin voi saada piloille jos sen pohja naarmuuntuu. Teflon keittiötarvikkeet nyt on tottakai samantien ku pinta rikkoontuu entisiä, mutta mites teräksen kaa? Ei huvittas jotain kromia ym... metallia ottaa riiseihin lisukkeeks :D
Teräskattila piloilla?
4
6294
Vastaukset
- ole hyvä vaan
Ei se mitään pilalla ole. Jos se oikeesti on teräskattila, niin naarmut ei haittaa mitään. Eikä myöskään pinnan värjäytyminen. ""Sateenkaaren värit Täysin vaaraton ilmiö, johtuu äkillisestä lämpötilan muutoksesta. Syntyy kun astia tyhjennetään heti käytön jälkeen. Häviää käytössä"
Niin ja teräskattila on todellakin terästä, siinä ei ole mitään pinnoitetta, minkä alta liukenisi jotain, joten sen kromin tempaiseminen tähän yhteyteen on aivan huuhaata.
Näihin asioihin olisi itsekin voinut etsiä vastauksia laittamalla googgeliin hakusanoiksi vaikkapa "teräskattilan värjäytyminen" ja "teräskattilan naarmuuntuminen"- eghgrwhwersh
Joo mutta tarkemmin tutkiessani huomasinkin, että sehän olikin alumiini kattila!! Näytti teräksiseltä, mutta todella kevyt
- eghgrwhwersh
eghgrwhwersh kirjoitti:
Joo mutta tarkemmin tutkiessani huomasinkin, että sehän olikin alumiini kattila!! Näytti teräksiseltä, mutta todella kevyt
taitaa joku trollailla toisen nickin varastaneena vai? Alkuperäinen osaa paremmin kirjoittaa...
- terskasanoi-CROM
Alumiinikattila ei saa sateenkaaren värejä vaan ainoastaan teräskattila. Todennäköisesti kattilasi pohja on alumiinia paremman lämmönjohtavuuden takia ja itse kattila terästä. Railoista nousevat "liukset" ovat todennäköisesti veden kiehumiseen liittyvää - vesi alkaa kuplia ensin pienestä särmästä.
Kaikki metallit liukenevat pieninä määrinä keitinveteen, jos vesi on hyvin suolaista tai hapanta - teräksestä pieniä määriä nikkeliä ja kromia, alumiinista tietysti alumiinia. Tämän takia alumiini-astioita ei suositella ruoan pitempiaikaiseen säilytykseen.
Teräskattilan pohjan saa siloisemmaksi vaikka teräsvillalla hinkkaamalla ja pinttymät saa pois liottamalla veden ja pyykinpesuaineen (tai pesusoodan) seoksella. Toki hinkkaamisen ja liotuksen jälkeen astia on syytä pestä ja huuhdella hyvin.
Jos silti olet huolissasi, niin kaupasta saa muutamalla kympillä uuden ja vanhan voi laittaa metallien kierrätykseen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 447316
- 324058
- 573575
- 503110
- 172796
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons492279- 512265
- 372258
- 432238
- 162236