Osaisiko joku testamenttiasioita tunteva kertoa, onko tavallista että testamentin laatinut lakiasiaintoimisto merkitsee testamenttiin tiedon "testamentin toimeenpanijaksi määrään (testamentin laatineen varatuomarin) tai hänen määräämänsä"? Perintö olisi kylläkin menossa hyväntekeväisyyteen, mutta silti ihmetyttää hieman. Jo kuolleen sukulaisen testamentissa ei tällaista ilmausta näkynyt, tosin perintökin meni sukulaisille, ei järjestölle.
testamentin toimeenpanija?
7
317
Vastaukset
- Juristi1
Ei ole tavallista eikä tarpeellista.
Tämä into toimeenpanijamääräyksiin on ilmiönä minullekin tuttu. Testamentteja halpishinnalla tehtailevat lakimiehet haluavat määrätä itsensä testamentin toimeenpanijoiksi siksi, että saavat aikanaan perunkirjoitustoimeksiannon. Perunkirjoitus voi tällöin maksaa yksinkertaisessa pesässä tuhansia euroja (itse kuulin yhdestä tapauksesta, jossa perunkirjoituksen hinta oli ollut 8 000 euroa).
Testamentin toimeenpanija tarvitaan yleensä sellaisissa pesissä joissa testamentin toteuttaminen on työlästä, esim. osakkaita kymmeniä, realisointi vaatii erityisasiantuntemusta, tai alaikäisen omaisuus halutaan pitää muun tahon kuin vanhempien hoidossa jne.
Tavallisessa pesässä ei ole mitään järkeä määrätä testamentin toimeenpanijaa. - hankala änkyrä
Rahastustahan tuo on. Testamentti tehdään halvalla, laskutus alkaa sitten tulevaisuudessa kun toimeenpanijan määräys tulee lainvoimaiseksi. Ehkä joskus joku tuollainen kaatuu oikeudessa, jos saadaan näytettyä että testamentti vastaa lakimiehen eikä tekijänsä tahtoa. Todellinen tekijämies voisi laadituttaa testamentin noinkin mutta sitten peruuttaa testamentin vain sen toimeenpanijamääräyksen osalta. Tälläinen osittainenkin peruutus, kunhan siinä ei määrätä mitään uutta, pitäisi onnistua myös ilman testamentin muodon käyttämistä.
Yleensä toimeksipanijan määräystä ei tulisi käyttää, ellei siihen ole mitään varsinaista syytä. Tavallisten ihmisten talot, mökit, irtaimistot ja käteiset on helpompi periä ilmankin. - onko tavallista?
Kysyjä kiittää nopeista ja asiallisista vastauksista. Antoi mietittävää, mitä kannattaisi nyt tehdä! Kannattaisiko jopa vaihtaa toimistoa?
- 11+11
Kannattanee. Varsinkin jos kyseessä on joku 59 euron testamenttitehtailija.
Hyvään perintösuunnitteluun menee yleensä muutama tunti aikaa, eli joitain satasia se tulee maksamaan.
Ja kannattaa pitää huolta siitä, että lakimies käy läpi myös avio-oikeuden ja osituksen merkityksen ennen kuin suunnitelmaa lähdetään tekemään. Ne kun ovat monelle maallikolle aika tuntemattomia asioita, ja ilman niiden huomioon ottamista kunnollinen perintösuunnittelu ei ole edes mahdollista. - Anonyymi
11+11 kirjoitti:
Kannattanee. Varsinkin jos kyseessä on joku 59 euron testamenttitehtailija.
Hyvään perintösuunnitteluun menee yleensä muutama tunti aikaa, eli joitain satasia se tulee maksamaan.
Ja kannattaa pitää huolta siitä, että lakimies käy läpi myös avio-oikeuden ja osituksen merkityksen ennen kuin suunnitelmaa lähdetään tekemään. Ne kun ovat monelle maallikolle aika tuntemattomia asioita, ja ilman niiden huomioon ottamista kunnollinen perintösuunnittelu ei ole edes mahdollista.Höpö höpö. Paperille vaan kelle omaisuus menee ja sillä selvä.
- Anonyymi
11+11 kirjoitti:
Kannattanee. Varsinkin jos kyseessä on joku 59 euron testamenttitehtailija.
Hyvään perintösuunnitteluun menee yleensä muutama tunti aikaa, eli joitain satasia se tulee maksamaan.
Ja kannattaa pitää huolta siitä, että lakimies käy läpi myös avio-oikeuden ja osituksen merkityksen ennen kuin suunnitelmaa lähdetään tekemään. Ne kun ovat monelle maallikolle aika tuntemattomia asioita, ja ilman niiden huomioon ottamista kunnollinen perintösuunnittelu ei ole edes mahdollista."Hyvään perintösuunnitteluun menee yleensä muutama tunti aikaa, eli joitain satasia se tulee maksamaan."
Ei siihen nyt tuntikausia mene, puoli tuntia suunnitteluun on valtaosassa riittävä, tunti riittää jo vaativammassa tapauksessakin - ainakin osaavalta tekijältä. - Anonyymi
Aloituksestasi ei yksikäsitteisesti käy ilmi, että merkattiinko mainittu toimeenpanomääräys täysin ilman, että se nimenomaan olisi siihen pyydetty - VAI - merkattiinko se jonkintasoisen laki-tsto.n taholta tulleen ehdotuksen/puoli-painostuksen/taivuttelun muodossa, jolloin se ikään kuin olisi testamenttaajan nimenomainen tahtotila?
Kun testamentin sisältö on sen laatija-tsto.n tiedossa, niin mikään ei estä kysymästä tulevan toimeenpanon hinta-arviota - ihan kirjallisesti - ja että paljonko tästä voidaan aikanaan poiketa huomioiden esim. inflaatio jne...
Paperinhan voi teettää ko. tsto.ssa myös ilman, että hyväksyy siihen yhtään mitään heidän ehdottamiaan toimeenpanomääräyksiä.
Kokeilkaa ja katsokaa ilmettä - ja päättäkää sitten mahdollinen tsto.n vaihdos... 😁
Btw:
Tässä aloittaja mainitsee, että omaisuus menossa hyväntekeväisyyteen. Ainakin, jos kyseessä on vähänkin isompi järjestö, niin heiltä varmasti löytyy halukkuutta myös testamentin toimeenpanijaksi. Kannattaa kysellä ja kenties vielä tivata kirjallisena, että minkämoisen siivun toimeenpano nappaisi testamentattavasta omaisuudesta - joko ihan euroina tai prosentteina!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod224274- 193300
Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita
Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy3992302- 271981
Nainen, sellaista tässä ajattelin
Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost2391949- 341924
- 321649
- 151558
- 121271
Kulujen jako parisuhteessa
Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai681270