Viimeaikainen pöhköily sai ajattelemaan vihkimismeininkiä yleensäkin, esimerkiksi tätä valaa:
"...myötä- ja vastoinkäymisissä, kunnes kuolema meidät erottaa."
Jos ottaa sanat tosina eikä muodollisina, miten voidaan keneltäkään edellyttää tuollaista valaa?
Jeesus antoi luvan erota, jos puoliso tekee huorin toisen kanssa. Suomen laki antaa mitätöidä avioliiton, jos puoliso on salannut olevansa mielisairas. Yleinen mielipide - jota en usko Jeesuksenkaan kumoavan - sallii eron, jos puoliso osoittautuu juopoksi, homoksi ja/tai väkivaltaiseksi. Erota voi, jos puoliso on huijattu avioliittooon salaamalla tai valehtelemalla jotain sellaista, jonka perusteella toinen ei missään tapauksessa olisi suostunut avioliittoon.
Jotkut saattavat olla niin omantunnonarkoja, etteivät halua lausua sitä. Minäkin epäröisin, koska ollaan Jumalan kasvojen edessä. Eikö vihkivalalle ole mitään vaihtoehtoista sanamuotoa?
Vihkikaavan sitovuus
3
77
Vastaukset
- tosikko 1
Nytpä taisikin tulla kömmähdys minulta. Onko valassa enää nuo sanat?
- automaatti
Olet tainnut katsella liikaa amerikkalaisia hömppäfilmejä! :)
Vihittäviltä kysyttäviksi kysymyksiksi on kaksi vaihtoehtoa:
"Kaikkitietävän Jumalan kasvojen edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, NN, tahdotko ottaa MM:n aviomieheksesi (aviovaimoksesi) ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?"
"Jumalan edessä ja tämän seurakunnan läsnä ollessa kysyn sinulta, MM, tahdotko ottaa NN:n aviovaimoksesi (aviomieheksesi), olla hänelle uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä, aina kuolemaan asti?"
http://evl.fi/evlfi.nsf/Documents/5A6648A85A3E6B4DC22570840043D643?openDocument&lang=FI
Muistatko, että Jeesus "antoi luvan" erota ihmisten "sydämen kovuuden tähden". Vihittäviltä kysyttävistä kysymyksistä on kaksi vaihtoehtoista sanamuotoa. Ne ovat seuraavat:
"Kaikkitietävän Jumalan kasvojen edessä ja tämän seurakunnan (näiden todistajien) läsnä ollessa kysyn sinulta, NN (koko nimi), tahdotko ottaa NN:n (koko nimi) aviovaimoksesi ja osoittaa hänelle uskollisuutta ja rakkautta myötä- ja vastoinkäymisissä?"
tai
"Jumalan edessä ja tämän seurakunnan (näiden todistajien) läsnä ollessa kysyn sinulta, NN (koko nimi), tahdotko ottaa NN:n (koko nimi) aviovaimoksesi, olla hänelle uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä, aina kuolemaan asti?"
Minulla on tapana kysyä vihkiparilta ennakkoon, kumpaa sanamuotoa he haluavat että käytän. Mutta olet oikeassa siinä, että kysymyksissä luvataan paljon.
Pari ajatusta yllä olevaan liittyen:
- Kysymyksissä kysytään sitä, tahdotko rakastaa puolisoa. Ei kysytä, rakastatko. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä, mutta parhaansa voi tahtoa.
- Kysymykset heijastavat sitä ihannetta, että avioliitto todella solmitaan loppuelämäksi. Se on yksi elämän isoimpia sitoumuksia. Kuten kaikki tietävät, tämä ihanne ei usein toteudu, koska elämä on mitä on. Mutta tekeekö se ihanteen turhaksi?
Vilppu H.
pappi
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod305740- 345203
- 292954
- 342424
- 372108
- 152058
- 351842
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191677- 121661
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons351594