Mitä ihmettä on tämä GAYSHIDO?
Onko laji japanista?
Mitä?
6
3252
Vastaukset
- jeesus
ei toki, laji on täysin suomalainen jonka on perustanut suomalainen "kokenut" kaveri (suorittanut ruskean vyön judossa).
Lajin juuret yltävät kuulemma 3000 vuotta vanhoihin tekniikoihin joita nämä jauhopäät ovat opiskelleet kirjoista ja amerikan ninja elokuvista.
Seuraavaksi annetaan oma palsta varmaankin nina hedrocille ja sen jälkeen oman palstansa saavat kenties menninkäiset ja eskimot =)- murikka
Gaeshido - maailman ainoa japanilainen 2000 vuotta vanha taistelulaji, joka juuret 80-luvun Naantalissa.
Kyllähän sitä ihminen saa harrastaa mitä haluaa, mutta... - jamppa
murikka kirjoitti:
Gaeshido - maailman ainoa japanilainen 2000 vuotta vanha taistelulaji, joka juuret 80-luvun Naantalissa.
Kyllähän sitä ihminen saa harrastaa mitä haluaa, mutta... - Värillinen vyö
murikka kirjoitti:
Gaeshido - maailman ainoa japanilainen 2000 vuotta vanha taistelulaji, joka juuret 80-luvun Naantalissa.
Kyllähän sitä ihminen saa harrastaa mitä haluaa, mutta...Kyllä Bujinkan budo taijutsu on vanhin japanilainen laji. Se on vielä melko harvinainen Suomessa, mutta dojoja on ympäri maailmaa. Pääopettaja on Japanissa.
- mawashi
Värillinen vyö kirjoitti:
Kyllä Bujinkan budo taijutsu on vanhin japanilainen laji. Se on vielä melko harvinainen Suomessa, mutta dojoja on ympäri maailmaa. Pääopettaja on Japanissa.
Kehottaisin lukemaan viestin, johon vastasit vielä pari kertaa uudelleen.
- hps
Karkeasti yleistäen:
Gaeshidô ei ole laji. Se on yksi tapa lähestyä itsepuolustus- ja selviytymistaitoja laajasti ajateltuna kokonaisuutena. Sinänsä voisi sanoa, että gaeshidô on sama asia kuin itsepuolustus-, taistelu-, selviytymis-, erä-, pelastus- yms taidot yhteensä, mutta koska näissäkin asioissa on maailmassa toki monta näkökantaa ja lähestymistapaa, niin yksinkertaisuuden vuoksi toiminnan nimenä ei käyttä ilmaisua
"itsepuolustus-, taistelu-, selviytymis-, erä-, pelastus- yms taidot yhteensä" tai edes sen akronyymiä ITSEPYT. Vuonna 1988 käyttöön otettu termi "gaeshidô" on saanut luvan toimia etikettinä toiminnan kyljessä, vaikka se tyypillisesti aiheuttaakin juuri tuollaisia hassunhauskoja väärinkäsityksiä ja harhaisuuksia, joita nuo muut Sinulle vastanneet ovat tuossa jo ehtineet esittää; ihmisten on vaikea käsittää, että kyse ei ole lajista vaan toiminnasta tai järjestelmästä. Saati mitä eroa niilla on...
Ah, ja tuleehan tuo "gaeshidô" pirun paljon halvemmaksi esim. lehti-ilmoituksessa kuin "itsepuolustus-, taistelu-, selviytymis-, erä-, pelastus- yms taidot yhteensä" :-)
Itse toiminnasta, edelleen karkeasti:
Itsepuolustus- ja voimankäyttöpuoli kattaa kaikki normaalit tekniikat ja tekniikkaryhmät. Siis iskut, potkut,lyönnit ja niiden torjunnat; nivellukot ja hallintaotteet; heitot, kaadot, kuristukset ja painitekniikat; hermopisteet, kiputekniikat, otevapautumiset; kepit, veitset ja monet muut aseet ja välineet (periaatteessa kaikki mitä käteen sattuu osumaan nenäliinasta alkaen); kaatumiset, liikkumiset jne jne jne
Muutoin sisältönä ovat mm. ensiapu- ja ensihoitotaidot, pelastustaidot, erä- ja maastoselvitymistaidot, psykologiaa, juridiikkaa, strategiaa ja taktiikka ynnä muuta tarvittavaa oheishyödykettä. Pääpaino on etenkin harjoittelun alkuvuosina noissa itsepuolustus- ja ensiapuasioissa.
Vyöarvoja ei käytetä, harrastajat etenevät kukin omaan tahtiinsa ja karkeasti (yhä..) voidaan jakaa joukko ryhmiin Oppilaat/harrastajat, Ohjaajat ja kolmantena Opettajat/kouluttajat, sen mukaan mikä koulutus ja miten paljon kokemusta ja oikeuksia kullakin on. Asioissa on tietty määrämuotoinen etenemisjärjestys, eli asiat ovat järjestyksessä eivätkä niinkään ihmiset.
Tavallisin harjoitusasu sisätiloissa on valkoinen jûdôgi, joka kestää hyvin myös repimistä sisältävät liikkeet. Ohjaajista ja opettajista moni käyttää myös kokonaan tai osittain mustaa dôgia. Siviilivaatteissa harjoitellaan myös aika ajoin. Ulkoharjoituksissa asu on harjoituksen mukainen eli "järkevä".
Turussa on pääosa toiminnasta (Gaeshidô-kan r.y. / SGL), ja myös Turun ympäristökunnissa on gaeshidô-yhdistyksiä Naantalissa, Raisiossa, Maskussa ja Liedossa, mutta niiden toiminta on nykyisellään hyvin pitkälti yhdistynyt Turun yhdistyksen toimintan, koska Turussa käytössä on oma sali. Helsingissä on toinen aktiivinen yhdistys (Kyô-no-Gaeshidô ry.), joka hoitaa pääkaupunkiseudun harjoitukset.
Olikohan siinä FAQ-tyylinen vastaus?
Ei voi kuin valittaa nettisivujen (gaeshido.fi) heikkoa antia, ja monin paikoin jopa virheellistä tai harhaanjohtavaa sisältöä. Nykyiset sivut ovat ns. hätä-paniikki-tilapäissivut, jotka kuulemma piti raapia puolessa päivässä kasaan kun se palvelin, jolla aiemmat monipuolisemmat sivut sijaitsivat, kaatui ja vei kaiken mennessään... Koska tunnetusti mikään ei ole niin pysyvää kuin tilapäinen, ovat nuokin sivut jaksaneet olla esillä ainakin vuoden, vaikka projekti niiden muuttamiseksi tai päivittämiseksi on käynnistetty käsittääkseni ainakin kolmesti ja on yhä käynnissä. Ehkä vuoden loppuun mennessä jotain sivuille tapahtuukin...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406953
- 323928
- 453300
- 402909
- 172686
- 372228
- 162186
- 412133
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482067- 392000