Voiko kukaan kertoa, että missä ja milloin tämä maukas perinneruoka on saanut alkunsa?
Itselläni on sen verran tietoa, mitä 1920 syntynyt Irene on kertonut.
Hänen kotonaan niitä tehtiin ainakin jo 1920 luvulla heti hänen lapsuudessaan.
Aineet olivat siihen aikaan: aito maito tilalta, ohrajauho, vehnäjauho, kananmuna, voi, suola.
Letut tehtiin pyykkipadassa. Savu antoi myös makunsa ruokaan. Letun höysteenä käytettiin sokeria, marjahilloa, voitakin, tai sitten ei mitään.
Lettujen tuli olla ohuita, pitsimäisiä, molemmin puolin kauniin ruskeita, muodoltaan pyöreitä ja usein suuriakin. Ainesosasuhteet tuli olla oikeat. Paistolämpö ja juuren paksuus vaikuttivat lopputulokseen.
Niinpä Irene mummikin osallistui joskus kilpailuihin, voittaenkin niitä.
Paikka oli Sonkajärven Mäkikylässä lähellä Sonkajärven ja Vieremän rajaa. Esim. kaikissa Ylä-Savon kunnissa ei vielä 60 luvullakaan juurikaan paistettu tätä herkkua.
60-80 luvulla siitä tuli osa koko Suomen ruokakulttuuria.
Mistä ja milloin tulivat siis perinne muurinpohjaletut?
Mistä ovat muurinpohjaletut kotoisin?
Samuelis
2
815
Vastaukset
- Etelänristi
Edesmennyt serkkuni Iisalmesta kertoi aikoinaan että hänen miehensä mukaan muurinpohjalettuja on tehty niin kauan kuin muistaa. Ja tämä henkilö jos ois elossa vielä noin 100 vuotta hipois. Vanha perinne en osaa muuta kertoa.
- finderskeepers
Hyvänen aika, ihminen, googleta!
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ohukainen
http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=1749
http://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 417034
- 323958
- 463367
- 402959
- 172736
- 372238
- 162196
- 412163
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472117- 402068