Tekisi mieli hankkia Adobe Lightroom, mutta muutama asia mietityttää.
1) Jos lataan 30pv kokeiluversion testailua varten ja järjestelen sillä kuvakokoelmaani, niin tallentuuko kaikki metadatat, avainsanat, luokittelut yms. tiedot alkuperäisiin tiedostoihin tai niiden yhteyteen XMP-tiedostoon? Eli onko Lightroomissa jotain sellaisia spesiaaleja, epästandardeja muokkauksia, jotka jäävät vain sen omaan katalogitiedostoon? Pystyykö RAW-kuville tehdyt säädöt avaamaan XMP-tiedostoista muilla ohjelmilla?
2) Miten Lightroomilla hoituu valokuvien joukossa olevat videonpätkät? Saako ne järjestykseen samaan tapaan avainsanoilla kuin valokuvatkin?
3) Ajattelin pitää kuvakokoelman NAS-levyllä, jossa sitä voisi käsitellä sekä Macbookilla että PC:llä. Kuitenkin luin jostain, että katalogi-tiedoston on oltava paikallisella levyllä. Suositeltiin ulkoisen kovalevyn käyttöä, jos kokoelmaa käytetään kahdella koneella. Onko näin?
4) Uudessa 6-versiossa kiinnostaa erityisesti kasvojentunnistustoiminto. Onko jollakin hyviä tai huonoja kokemuksia sen toiminnasta? Pystyykö henkilöt esim. luokittelemaan ikään kuin sukupuuhun niin, että klikkaamalla isän sukuhaaraa löytyy nopeasti kuvia hänen vanhemmista ja sisaruksista? Tai että henkilöt voi niputtaa jonkin harrastusryhmän tai työkavereiden alle? Tuntuisi nimittäin aika turhalta nähdä vaivaa kasvojen nimeämisen kanssa, jos nimet ovat vaan yhtenä pitkänä listana eikä hiararkkisesti.
Lightroomista kysymyksiä
1
95
Vastaukset
- kuvakaaoksen_keskellä
Tuli tuo lopulta hankittua, joten voin vastata itselleni.
1) En käyttänyt kokeiluversiota ollenkaan, mutta luulen sen toimivan samaan tapaan kuin täysversio. Kuva- ja xmp-tiedostoihin voi tallentaa lähes kaiken metadatan, jota Lightroomin käytössä tarvitaan. Kokoelmat (albumit) ovat vain Lightroomin ominaisuus. Niiden sijaan kannattaa käyttää älykokoelmia (Smart Collection), joiden sisältö perustuu kuvatiedostojen sisältämään metadataan tai laittaa kuvat jo tiedostojärjestelmätasolla kansioihin joilla on sisältöä kuvaava albuminimi.
2) Videotiedostoja voi selata, katsella, merkitä avainsanoilla, kuten kuviakin. Metadata kuitenkin jää vain Lightroom-katalogiin (lisäys kohtaan 1). Videon muokkaus on hyvin rajoitettua. Alusta ja lopusta voi trimmata ja valotuksen sekä valkotasapainon yksinkertainen säätö onnistuu.
3) Näin on. NAS-levyn käyttö ei ole ehkä suorituskyvynkään kannalta järkevää.
4) Kasvot tunnistuvat tehokkaasti kasvoiksi, mutta henkilön arvaus toimii aika heikosti. Löi ruutuun koirankin nimeämistä varten. Henkilöt toimivat normaaleina avainsanoina, joten niillekin voi tehdä hierarkian. Nimet voi tuoda yksinkertaisessa tekstitiedostossa ohjelmaan. Pitää vaan määrittää, että ne ovat henkilöitä, jonka jälkeen se osaa ehdottaa listan nimiä. Esim. Ihmiset/Korhonen/Pekka, Ihmiset/Virtanen/Liisa tai Ihmiset/Jukan työkaverit/Markku Peltonen. Sukupuuhomma ei taida onnistua, koska samaa henkilöä ei voi olla useassa eri hierarkiassa. Sama nimi kyllä olla, mutta menisi liian sekavaksi. Pitää laittaa vaikka sukunimen perään jokin vanhempia/perhettä kuvaava merkki.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 467575
- 334183
- 573685
- 503170
- 172856
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons572481- 542388
- 402329
- 452322
- 162266