Käymisen aiheuttama max paine.

kotikemisti

Jos laitan sokeria ja hiivaa metallisylinteriin ja suljen sen tiiviisti niin kuinka suureksi paine voi käymisen seurauksena kohota?

10

1179

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • max_payne

      kiinnostaa minuakin kun tislailen
      eikun tiskailen

    • taito_lajeja

      Tuossa käymisprosessissa syntyy hiilidioksidia. Sitähän se on kun käymispullossa ja vesilukossa näkyy kuplimista. Kaikki on kiinni hiivan ja sokerin määräsuhteesta, kun kaikki sokeri on "poltettu" hiivasoluissa niin se käyminen lakkaa itsestään.

      Kuinka paljon sitä hiilidioksidia syntyy on kiinni hiivan ja sokerin määrästä. Eli kyseessä on käymisprosessista joka on sidottu "lähtöaineiden" määrään.

      Hiilidioksidia voidaan lisätä myls keinotekoisesti. Näin saadaan sitä "kuplivaa herkkujuomaa". Viinien säilyttämiseen voidaan käyttää myös rikkidioksidia jonka takia viinien nauttiminen voi vaatia "ilmastuksen" eli viiniä ei heti juoda pullon avaamisen jälkeen. (yleensä viinejä ei pitäisi koskaan juoda suoraan pullosta)
      Huonoissa viineissä hiiva voi maistua jälkimakuna eli se käymisprosessi ei ole mennyt "loppuun asti". (näin käy usein kotiviinien tekijöillä, tämän vuoksi TUORE viini ei aina ole parasta) Hyvät viinit tarvitsevat oman varastointiaikansa.

      Valo voi heikentää laatua (eli sitä "jäännöshiivaa" viinissä), siksi oikea säilytyspaikka on viileä pimeä kellari.
      Hyvän viinin ja oluen valmistus on TAITOLAJI. Ja sitten se oikea nautinta onkin vasta taitoa vaativaa.

    • miksiihmeessä

      Jos tarkoitus on tehdä nautittavaksi tarkoitettua juomaa, miksi ihmeessä käytät suljettua metallisylinteriä? Marketeista löytyy suuret valikoimat tarkoitukseen suunniteltuja käymisastioita vesilukkoineen.

    • laatua_pitää_olla

      Osaamattomuus tässäkin tuottaa ongelmia. Otahan ensiksi selvää oluen tai viinin valmistuksen materiaaleista.
      - mitä sokeria?
      - mitä hiivaa?
      Oletko kuullutkaan, että on olemassa erityisiä olut- ja viinihiivojakin? Kyllä se leivontahiivankin jotain saa aikaan, mutta kunnon valmistus vaatii kunnon hiivatkin. Et kai aikonut käyttää jotain metallista hydraulisylinteriä?
      Tuossa eräs jo ehdotti menemistä markettiin, siellä myydään sopivia isoja lasipulloja ja muita tarvikkeita. Ja muista myös puhtaus. Käymisastian on syytä olla puhdas.
      Jos aiot olla tuottaja niin sitten voisit kyllä valita ruostumattomasta teräksestä tehdyt käymisastiat. Ja muista edelleen sokerin/hiivan määräsuhteet.

      Ehkä sittenkin olisi parasta jättää nämä toimet osaaville. Huonoista litkuista ei ole kellekään mitään iloa. (paitsi jos kärsii kovasta ummetuksesta ja haluaa tyhjennysapua. Tähän sopii huono litku joka sekottaa mahan ja suoliston)
      Naapuritkin voi kärsiä mäskin hajuhaitoista.

    • pultsari

      Taitaa nämä edelliset kommentoijat olla niin hiivoissaan etteivät ymmärtäneet mitä kysyttiin.

    • Vaikea sanoa, mutta on selvää etä jossain vaiheessa hiilidioksidi muuttuu hiivalle haitalliseksi ja käyminen pysähtyy. Painekaan ei ole soluille aina hyväksi.
      Hiilidioksi myös happamoittaa nestettä, mikä muuttaa hiivan kasvuoloja.

      Kysymyksesi ei siis ole niinkään kemiaan tai fysiikkaan liittyvä, vaan biologia on ratkaiseva tekijä. Biologia on aina melko epämääräinen ja hankalasti selvitettävä alue.

      • ekosysteemin_alue

        Biologia ei ole erossa kemiasta eikä fysiikasta. Nämä kolme aluetta: biologia, kemia ja fysiikka ovat saman todellisuuden osia. Kyllä se hiivasolukin tämän tietää.
        Se on sitä hiivasolujen ympäristöä (ekosysteemiä) kun olutta tai viiniä tuotetaan käymisprosessilla.


    • Raaaaaandom

      Kova paine ja veteen turhan paljon liennut hiilidioksidi inhiboi reaktiota. Eli vaikka antaisi astian olla kellarissa puolikin vuotta niin ei se päähän nousisi, vaikka litratolkulla joisi, kun ei se sisältäisi juurikaan alkoholia. Mitään varmaa arvoa en kuitenkaan osaa antaa, mutta veikkaisin, että päästäisiin n. 1.3-1.5atm paineeseen.

    • poekajostoenennii

      Kaipa tuo n. 50bar on ehdoton maksimi. Nestemäisellä hiilidioksidilla se on sitä luokkaa huoneen lämmössä.
      Varmaa on ainakin, että normi muovi- tai lasipullo ei kestä sitä painetta mikä käymisestä tulee. Joskus kokeilin että mehukatti kesti n. 3-4bar ennenkuin räjähti.

    • Siideritynnyri

      Käyminen pysähtyy noin 7 bar paineessa. Käyminen jatkuu ja alkoholin määrä lisääntyy, kun säiliötä tyhjentää ja paine laskee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      47
      7735
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      33
      4283
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      57
      3765
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      50
      3220
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2906
    6. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      69
      2636
    7. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      64
      2518
    8. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      58
      2469
    9. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      40
      2349
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2306
    Aihe