Tringa ry:n lehti on rengastajien Käsipinna-lehti

SiivekkäidenSeuraaja

Helsingin seudun lintuharrastajayhdistyksen Tringa-lehdessä on lintuvalokuvia enää pelkästään vangituista käsipinnalinnuista. Numerossa 4/2016 oli oikein monta käsipinnaa kuvattuna. Tringa-lehti onkin oiva tapa markkinoida käsipinnaharrastusta. Ihan sama kuin julkaisisi kuvia Korkeasaaren häkeissä olevista siivekkäistä. Tringa-lehti on kerrassaan surkea julkaisu ja se on pelkkää jäsenmaksujen tuhlausta. Lisäksi jokainen numero on täynnä kuivia tieteellisiä tilastoja käppyröineen. Sellaista sisältöä ei kukaan viitsi lukea. Onkohan Eläinmuseon rengastustoimiston määrärahoja pienennetty, kun se maksattaa tilastojulkaisunsa harrastelijayhdistyksen jäsenillä? Suurelle harrastajajäsenjoukolle kyseinen lehti ei anna enää yhtään mitään. Nykyisessä muodossaan ilmestyvän Tringa-lehden voisi kokonaan lopettaa ja alentaa säästyneiden kustannusten verran jäsenmaksua.

6

232

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eräretkeilijä1

      Itse en ole Tringa-lehteä lukenut kuin lintuasemilla ja nekin jotain vanhoja numeroita. Harmi jos koko sisältö on mennyt tuolaiseksi. Turun lintutieteellisen yhdistyksen (TLY) Ukuli-jäsenlehdessä on minun mielestäni ainakin sopivassa suhteessa sekä tieteellistä puolta että kevyempää juttua. Suurin osa kuvista ei ole rengastuskuvia. Itsekin kaipaisi lisää esimerkiksi lintupaikkaesittelyjä sekä erilaisista ilmiöistä juttuja.

    • Perisoreus

      Joka vuosi vuoden vipassa lehdessä on artikkeli Hangon lintuaseman toiminnan tuloksista. Artikkelin kuvat ovat erinomaisia ja antavat harrastajalle paljon: joka kuvan yhteydessä on teksti, jossa opetetaan jotakin kuvan esittämän linnun määrityksestä. Esim. kuvan tekstit:" Vanhalla pikkusieppokoiraalla pää on harmahtava ja kurkku oranssi --- Nuorella linnulla isojen peitinhöyhenten kärkiin muodostuu valkea sivujuova". Jokaista kuvaa selittää teksti, joka on keskeisen tärkeää alan harrastajille, jotka opettelevat lintujen tunnistamista: linnun laji, ikä ja sukupuoli. Toki ihmisille, jotka eivät halua opetella tunnistamaan lajeja ja niissä sukupuolia ja yksilöiden ikää, nämä kuvat ja tekstit ovat varmaankin tylsiä. Alan harrastajille nämä ovat antoisia.
      Minulla nyt 9. vuosi alkaa tätä harrastusta, en siis kovin pitkällä ole vielä ja siksipä nuo lehden artikkelit ovat aina niin opettavaisia. Erityisesti tiettyjen pikkulintujen iän määrityksissä on vielä hiomisen varaa.
      Kannattaa laittaa palautetta lehdestä ko. lehden toimitukselle. Hyvää alkavaa uutta vuotta!

    • 25vuottaharrastanut

      Samaa mieltä minäkin olen Siivekkäiden seuraajan kanssa. Samanlaisia käsipinnakuvia ja tieteellisiä tilastoja Tringa-lehdessä on ollut aiemminkin. Ko. lehti on viime aikoina sisällöltään muuttunut yhä enemmän tieteelliseksi ammattilaisten julkaisuksi, joka ei vetoa keskivertolintuharrastajiin. Tätä todistaa sekin, että suuri osa yhdestä numerosta varataan pelkästään Hangon lintuaseman toiminnan kuvaukseen. Kuvia on paljon kädessä olevista linnuista. Onkohan oikein terveellistä pidellä lintuja kädessä nyt lintuinfluenssa-aikana? Mitähän sanovat terveysviranomaiset tähän? Vakavia lintuinfluenssatapauksia on jatkuvasti havaittu Suomessa. Hygieenisesti otettuja kuvia luonnossa vapaana olevista linnuista on netti pullollaan. Sieltä voi käydä ihan hyvin katsomassa lintujen kuvia ja verrata niitä lintukirjan sivuilla oleviin piirroksiin ja lajikuvauksiin. Parhaiten linnut oppii tuntemaan menemällä itse ulos luontoon kiikarin, kaukoputken ja määritysoppaan kanssa. Jos valokuvista haluaa opetella tunnistamaan lajeja paikanpäällä, niin sitä varten on olemassa määritysoppaita, joissa lajeista on valokuvat piirrosten sijaan. Kyseisissä oppaissa kuvat on otettu vapaista linnuista luonnollisessa asennossa, eikä luonnottomasti koivista puristamalla siten, että koivetkin ovat piilossa, kuten Tringa-lehden kuvissa. Toinen vaihtoehto on retkeillä kokeneen konkarin kanssa, joka osaa kertoa linnun tuntomerkeistä. Lintutorneissakin saa opastusta lajituntemukseen, jos vain kyselee muilta. Sitä paitsi eivät kaikki lintuharrastajat halua osallistua tunnistuskilpailuihin. Lintuja voi harrastaa muutenkin, kuin olemalla huipputunnistaja. Ihan opettavaista ja mukavaa on sekin, että hakee lintuja vaikkapa kiikarilla ja kertoo löydöistään muille, jonka jälkeen lintu voidaan tunnistaa yhdessä. Näinkin oppii aika mukavasti tunnistamaan lintuja. Ei lintuharrastuksen pidä olla ryppyotsaista tertiaalitunnistamista, johon Tringa-lehti nyt vain keskittyy.

    • Bobbongari

      Lintujen tunnistamisen oppiminen vaatii hyviä takapuolilihaksia, koska oppisesta suurin osa tapahtuu lintukirjoja ja kuvia tutkimalla. Et opi tunnistamaan lintuja ja niiden ikää sekä sukupuolta kiikarein ja kaukoputkella luonnossa. Opit niiden tunnistamisen kirjoista mahdollisimman monipuolisin kuvin. Tämän tietävät kaikki alan harrastajat, olivatpa harrastaneet 2 vuotta tai 50 vuotta :) Antoisaa lintuvuotta kaikille!

      • Löysin_linnut

        Vaan minäpä olen oppinut tuntemaan paljon lintuja juuri luonnossa retkeilemällä. Aina kun olen nähnyt tai kuullut linnun, niin olen katsonut sitä sekä kuunnellut sen ääntä tarkkaan ja sitten olen etsinyt lintukirjan sivuilta vastaavan linnun kuvauksen. Ja nappiin on mennyt, eikä kukaan ole kyseenalaistanut havaintojani.

        Ps. minulla on kätevän kokoinen kenttämääritysopas. Ostin sen kirjakaupasta. En raahaa mukanani linturetkillä Tringa-lehtiä, joissa on kuvia kädessä olevista linnuista.


      • ipanavaan
        Löysin_linnut kirjoitti:

        Vaan minäpä olen oppinut tuntemaan paljon lintuja juuri luonnossa retkeilemällä. Aina kun olen nähnyt tai kuullut linnun, niin olen katsonut sitä sekä kuunnellut sen ääntä tarkkaan ja sitten olen etsinyt lintukirjan sivuilta vastaavan linnun kuvauksen. Ja nappiin on mennyt, eikä kukaan ole kyseenalaistanut havaintojani.

        Ps. minulla on kätevän kokoinen kenttämääritysopas. Ostin sen kirjakaupasta. En raahaa mukanani linturetkillä Tringa-lehtiä, joissa on kuvia kädessä olevista linnuista.

        Et kykene lintuoppaan kanssa määrittämään linnun ikää ja useissa tapauksissa et myöskään sukupuolta. Tällainen lintujen tuntemus vaatii enemmän lukemista ja kuvien katselua kuin pelkästään lintuopasta. Sitten kun harrastuksesi syvenee eikä sinulle enää riitä pelkkä lajin tunnistaminen, vaan tahdot lisäksi tietää lintuyksilöiden iän ja määrittää sukupuolen niidenkin kohdalla, joissa sukupuolet kenttäoloissa näyttävät samoilta - silloin sinä alat etsiä ja lukea kirjallisuutta (esim. tringa-lehteäkin), joista saat tietoa, miten lintujen iät ja sukupuolet määritellään. Suomenkielistä alan kirjallisuuttahan ei juuri ole, joten nastaa kun lintutieteelliset yhdistykset edes välillä julkaisee sellaisia juttuja, joissa on kuvia ja selityksiä iän ja sukupuolten määrityksiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      45
      7332
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      32
      4058
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      57
      3585
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      50
      3120
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2796
    6. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      49
      2289
    7. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      51
      2265
    8. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      2258
    9. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      43
      2238
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2236
    Aihe