Tänään 12.5. 2017 keskustellaan Iissäkin vanhustenhoidon tulevaisuudesta. Poliittisten päättäjiemme lähitulevaisuuden tavoitteena on lakkauttaa paikalliset vuodeosastot ja siirtää vanhukset suuriin satojen henkilöiden palvelupisteisiin. Vanhustenhoidossakin halutaan autotehtaiden tapaan liukuhihnatyöskentelyyn, jotta hoidon yksikkökustannukset saadaan alas. Käytännössä muutoksista kärsivät eniten vanhukset ja heidän omaisensa. Vuodeosastohoitoa tarvitseva vanhus siirretään kuolemaan kauaksi omaisistaan, joille myös kymmenien kilometrien etäisyydet vaikeuttavat vierailukäyntejä. Poliittiset päättäjät, se mihin säästökampanjoissanne päädyttekin, se kaikki on myös teidän itsenne kohdattava oman palvelutarpeenne toteutuessa.
Vanhusten hoidon uudet tuulet
2
199
Vastaukset
- Omaishoitajana_Iissä
No, vastahan olivat vaalit ja kuinka kävi?
Äänestimme suurimmaksi puolueeksi Iihin tämän saman puolueen , joka hallituksessa ajaa
SOTE-uudistusta ja siihen liittyvää hoidon valinnanvapautta. Ja sitä kautta isoja maakuntatason hoivayksiköitä ja mielellään yksityisten omistamia ( Caritas, Mehiläinen, Attendo, Mi-Hoiva, Esperi Care, jne.)
Eli, emmekö saaneet sitä mitä halusimme?
Tällä hetkellä Iissä on kunnallisia hoitoyksiköitä vanhustenhuollossa periaatteessa kaksi, Iissä ja Kuivaniemellä.
Se on Iin kokoisessa kunnassa( alle 10 000 asukasta) aika harvinaista, positiivisessa mielessä. Siis julkisen puolen vanhushoitopalveluyksikköä. Tai vanhustentaloa, asumisyksikköä tai entisenlaista " vanhainkotia", jos termi sallitaan.
Sitten kunnassamme on vanhusten asumispalveluita tarjoavia asuntoyhtiöitä, joihin on kunnallisen kotipalvelun ja yksityisen vastaavan palvelun toimijoiden saatavuus.
Riippuen tietenkin hoidon tarpeesta, aina kotihoidon käynneistä, ruokapalveluun ja yöpartiointiin.
Sitten on vielä kuntamme alueella yksityisiä hoivapalveluyksiköitä, jotka tarjoavat hoivaa vanhuksille, muistisairaille ja mielenterveyskuntoutujille. Näitä palveluntarjoajia on Iin ja Kuivaniemen alueella laskentavasta riippuen 5-8 kpl.
Lopuksi tuleekin vähän niin sanottua kokoomuslaista pohdintaa;
Mikä on omaisten vastuu vanhusten hoidossa?
Olen itse seurannut ihmisiä vanhustenhoidon tiimoilta ja voin sanoa, että
esimerkiksi vastuu itsestä, lapsista ja omista vanhemmista tulisi olla itsestään selvyys, niille , jotka sen pystyvät terveydentilan ja taloutensa puolesta hoitamaan.
Mutta monesti on tapauksia, joissa vanhuksia eivät omaiset käy katsomassa kuin kerran vuodessa, jouluna.
Mutta , kun aika jättää alkaa mummonmökillä viikottain käydä , joku haravoimassa pihaa, luomassa lunta tai lämmittämässä uunia.
Kun siellä on mukava levähtää ja rentoutua. Mummon eläessä se olisi ollut liian työlästä.
Välillä tuntuu, että esimerkiksi lasten kasvatus jätetään tyystin julkisenpuolen vastuulle
aamu-, ja iltapäivä kerhoineen, erityisopetusluokkineen, avustaja/ohjaajaresusseineen ja muine tukipalveluineen, mutta lapsen kotikasvatus ohitetaan tyystin; kyllä se yhteiskunta hoitaa.
Ei mull muuta. - vanhuudenkynnyksellä
Joka tapauksessa Iissä on jumalaton pula vanhusten kunnallisista hoitopaikoista, joka tarkoittaa sitä. että pahimmillaan paikkaa joutuu jonottamaan vuosikausia. Keskustan ja kokoomuksen vaalima soten valinnanvapaus tulee muutamassa vuodessa voimaan tultuaan nostamaan asiakkaiden omavastuita myös vanhustenhoitopuolella, joka merkitsee sitä, että osalla vanhuksista ei yksinkertaisesti ole varaa edes kunnalliseen vanhustenhoitoon. Jälleen käy kuten useasti aiemminkin, että kansalaiset ymmärtävät hölmön äänestyskäyttäytymisensä vasta, kun se on liian myöhäistä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 447276
- 324038
- 573565
- 483082
- 172786
- 372258
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482246- 432228
- 162226
- 482209