Yritän opetella html-kieltä. Olen W3-oppaan CSS-kohdassa. Ihmettelen hieman id- ja class-attribuuttien eroja, koska ne näyttävät toimivan aivan samalla tavalla. Sanotaan ettei id-attribuuttia saisi käyttää sivulla kuin kerran, mutta miksi se kuitenkin toimii myös useamman kerran?
https://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_css_id
Jos tuossa yläpuolisen linkin editorissa kopioi "I am different" rivin uudelleen, niin kyllä se toinenkin rivi näkyy ihan hyvin. Vastaavalla tavalla kuin tässä alapuolisessa class-atribuuttia käyttävässä esimerkissä.
https://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_css_class
Mitä käytännön eroa "id" ja "class" atribuuteilla?
5
1372
Vastaukset
- The_Real_J
id-attribuuttia pitäisi käyttää vain yhdessä paikassa, esimerkiksi navigointipalkille varatussa kentässä. Tällöin id-attribuutti määrittelee missä paikassa kyseinen lohko on.
class-attribuutilla voidaan merkitä yleisesti lohkot, joille halutaan tietynlainen muotoilu ja niitä voi olla useita. Esimerkiksi jos halutaan muotoilla lähdekoodia sisältävät lohkot tietyllä tavalla (tasalevyinen fontti, tietty taustan/tekstin väri, rajaus halutulla tavalla) voidaan merkitä kaikki kohdat joissa niitä on kyseisellä luokalla.- En.Ymmärrä
Eli class-attribuutti on nähtävästi järkevämpi noihin muotoiluihin, mutta id taas sitten muunlaisiin asetuksiin?
Katselin tämän sivuston lähdekoodia, ja huomasin että molempia attribuutteja voi käyttää myös yhtä aikaa:
<div class="collapse navbar-collapse" id="s24-navbar-collapse-1">
Määrittääkö tuossa class siis ulkoasun, ja tuo id on taas joku kyseisen objektiin liittyvä ominaisuus? En.Ymmärrä kirjoitti:
Eli class-attribuutti on nähtävästi järkevämpi noihin muotoiluihin, mutta id taas sitten muunlaisiin asetuksiin?
Katselin tämän sivuston lähdekoodia, ja huomasin että molempia attribuutteja voi käyttää myös yhtä aikaa:
<div class="collapse navbar-collapse" id="s24-navbar-collapse-1">
Määrittääkö tuossa class siis ulkoasun, ja tuo id on taas joku kyseisen objektiin liittyvä ominaisuus?Selvennetään vielä: ID-attribuutilla annetaan tarvittaessa elementeille yksilöllinen tunnus, jonka ansiosta ne erottuvat kaikista muista dokumentin elementeistä. CLASS-attribuutilla taas erotetaan elementtejä kuulumaan yhteen tai useampaan luokkaan. Erilaiset elementit voivat kuulua samaan luokkaan.
Käytännössä siis ero on siinä että ID-attribuutin, eli yksilöölisen tunnisteen avulla mahdollistuu esimerkiksi linkkien, tyylimäärityksien ja skriptien kohdistaminen tiettyyn dokumentissa uniikkiin elementtiin. CLASS-attribuutilla, eli yleisellä luokalla voidaan sitten kohdistaa tyylejä ja skriptejä useampaan samaan luokkaan kuuluviin elementteihin. Tässä myös näkyy 1. käytännön eroavaisuus: linkittää voidaan vaan yksilöityyn ID-entifioituun kohteeseen (siksi myös rajoitus: yksi ID per dokumentti). 2. käytännön ero on siinä että ID hyväksyy vain yhden arvon (vertaa ihmisen henkilötunnukseen), kun taas CLASS-attribuutin arvoksi voidaan antaa useampi arvo, jolloin joku elementti voi kuulua useampaan eri luokkaan samanaikaisesti.
Antamassasi esimerkkikoodissa tod. näk. molemmat attribuutit ovat siellä tyylejä varten, jolloin ID: "s24-navbar-collapse-1" toimii koukkuna vain siihen näin yksilöityyn DIV-elementtiin ja CLASS: "collapse navbar-collapse" yhdistää DIVin kahteen eri luokkaan (luokkanimet erotetaan toisistaan tyhjällä tilalla), joita sitten oletettavasti käytetään myös muuallakin dokumentissa. Eli tyyleistä jostain löytynee kolme valitsinta:
#s24-navbar-collapse-1 {...}
.collapse {...}
.navbar-collapse{...}
joiden deklaraatioita sitten käytetään kyseisen DIVin lopullisen ulkoasun määrittämiseen. Vielä nyrkkisääntö: suosi luokkia, käytä IDeetä vain pakottavissa tapauksissa.
- opetettuväärinkö
Onkohan tässä mitään logiikka? (Näin mulle joskus opetettiin)
class tulisi käyttää vain fonttien tyylimäärittelyissä
ja id muussa sijoittelussa ja muissa ominaisuuksissa.ID ja CLASShan ovat merkkauskielen rakenteita, joihin sitten CSS-valitsimien (selektoreiden) avulla voidaan yhdistää tyylideklaraatioita (ominaisuuksia arvoineen). Toisin sanoen: valitsimet ovat kaavoja, jotka vastaavat HTML- tai XML-dokumenttipuiden solmuja, eikä CSS:n kannalta ole mitään merkitystä minkälaisia deklaraatioita yhdistetään milläkin valitsimella, oli sitten kyseessä luokkavalitsin (CLASS), tahi tunnistevalitsin (ID), tai joku muu:
http://weppipakki.com/css/tekstit/selektor.htm
Eli, en näe logiikkaa tuollaisessa opetuksessa, eikä mieleen tule mitään historiallistakaan syytä moiseen. Päinvastoin, tuollainenhan käytännössä vaikeuttaisi tyylien ylläpitoa enemmän kuin kohtuuttomasti (se olisi täydellinen vastakohta jo mainitsemalleni nyrkkisäännölle: vältä tunnisteita, suosi luokkia.
Mielenkiinnosta vilkaisin tämän sivun tyylejä:
view-source:https://keskustelu.suomi24.fi/css/styles.css?v=1.49.2
joista en äkkiseltään löytänyt kuin yhden tunnisteselektorin, mutta satoja luokkaselektoreita :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod224824- 203905
Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita
Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy4082524- 272291
- 342114
Nainen, sellaista tässä ajattelin
Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost2391979- 371928
- 151798
En ole koskaan kokenut
Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka191537- 121461