Vaihtakaa suodattimia, jos pystytte. Hieno pöly tulee joka tapauksessa suodattimien läpi, jos normi F7 hienosuodatin, mutta tiheämpi vaihto auttaa.
https://www.is.fi/asuminen/art-2000005623007.html
Suodattimet vaihtoon
6
779
Vastaukset
- Itse_asiassa_päinvastoin
Mitä enemmän suodattimeen kertyy likaa, sitä paremmin se suodattaa.
Ilma tosin kulkee läpi heikommin suodattimen likaantuessa.- Eipä_muuten_sanota
Viestini ensimmäiseen kappaleeseen ei otettu kantaa. Toinen kappale oli tuolla samoin.
Sitäpaitsi tuolla oli varsin asiantuntematon väite: "Tuloilmaventtiilin ympärillä katossa oleva likarengas kertoo siitä, että suodattimia on vaihdettu liian harvoin.". Kyseinen pölyrengas on huoneilmassa olevaa pölyä, mikä iskeytyy kattoon, eikä ilmanvaihtokoneesta tullutta likaa. - Åewy
Eipä_muuten_sanota kirjoitti:
Viestini ensimmäiseen kappaleeseen ei otettu kantaa. Toinen kappale oli tuolla samoin.
Sitäpaitsi tuolla oli varsin asiantuntematon väite: "Tuloilmaventtiilin ympärillä katossa oleva likarengas kertoo siitä, että suodattimia on vaihdettu liian harvoin.". Kyseinen pölyrengas on huoneilmassa olevaa pölyä, mikä iskeytyy kattoon, eikä ilmanvaihtokoneesta tullutta likaa.Ei ole pelkästään huoneilmassa olevaa pölyä. Sen voi testata virittämällä suodatinkangasta tuloilmaventtiilin ympärille esim. teipillä tai kumilenksulla. Harmaaksi menee muutamassa päivässä.
- InsinööriX
> Mitä enemmän suodattimeen kertyy likaa, sitä paremmin se suodattaa.
"Mitä enemmän pölynimurin pussissa on likaa sitä paremmin se suodattaa", mutta haisee hirveälle ja imutehon on huono! Likaantunut suodatin pilaa sen läpi virtaavan raittiin ilman ja kuristaa ilmanvaihdon riittämättömäksi => huono sisäilma.
Yleinen ohje "vaihto vähintään 2 kertaa vuodessa" voi riittää pussisuodattimille, mutta vain jos niitä imuroidaan muutaman kerran vaihtovälillä. Jos haluaa hengittää todella raikasta ilmaa täytyy tulopuolen tasosuodattimet vaihtaa vähintään 4 kertaa vuodessa ja kesällä ne olisi imuroitava kuukausittain. - asennettu_PÄVI
Åewy kirjoitti:
Ei ole pelkästään huoneilmassa olevaa pölyä. Sen voi testata virittämällä suodatinkangasta tuloilmaventtiilin ympärille esim. teipillä tai kumilenksulla. Harmaaksi menee muutamassa päivässä.
Sitten sinulla on iv-koneen suodattimet asennettu PÄVI ja ilmaa pääsee suodattimien ohi. Mikä on ilmiselvästi tilanteena myös IS artikkelin asukkaalla.
F7 ei tosiaan ota kaikkein pienimmistä (0,3 mikrometriä) hiukkasista heikoimmillaan kiinni kuin puolet, mutta näiden pienten massaosuus on vähäinen eikä niillä ihmeemmin pintoja liata. Nähty on 10 vuotta sitten rakennettuja iv-järjestelmiä, missä on tuloilmakanavissa edelleen pieni määrä rakennusaikaista (liki valkeaa = kipsiä yms.) pölyä, ei muuta. Suodatus F7 suodattimilla.
Aika hyvin tilanteen voi myös todeta irrottamalla päätelaitteen... sisäpinnat, joihin huoneilma ei pääse, ovatkin ihan puhtaat! Siis jos suodatukset ovat koko ajan olleet kunnossa.
Harmaa pöly, mitä päätelaitteisiin (ulkopinnalle) ja niiden ympärille kertyy, on tosiaan vaatepölyä, kuollutta ihosolukkoa yms. karkeaa tauhkaa. Ulkoilmasta peräisin oleva pöly, mikä pääsee esim. kehnompien suodattimien läpi, tuppaa olemaan hyvin tummaa (nokilekojen nokea yms).
> Yleinen ohje "vaihto vähintään 2 kertaa vuodessa" voi riittää pussisuodattimille, mutta vain jos niitä imuroidaan muutaman kerran vaihtovälillä
Yleensä InsinööriX on kirjoittanut asiaa, mutta nyt tuli aivopieru. Suodattiimien yleisohje on, että vaihto kerran vuoteen ja mieluummin kahdesti. Eikä mitään imurointeja. Näin siis pussisuodattimille, mitä isommissa koneissa käytetään. Toki niinkin likaisia paikkoja (esim. kaupungissa sisääntuloväylän varrella) on, ettei edes 2x bvuodessa riitä.
Huoneistokohtaisissa iv-koneissa harvemmin on pussisuodattimia, vaan perussetti on vähän postikorttia isompi pala karkeasuodatinmattoa (=tasosuodatin) esi/karkeasuodattimen virkaa hoitamassa ja F7-luokan laajapintasuodatin (suodatinmateriaali tiukalle haitarille niputettua) hienosuodattimena. Poistopuolella pelkkä tasosuodatin.
Näissä on se ongelma, että karkea pöly (vaatepöly, hyönteiset, puiden siemenet yms.) voivat muodostaa suodattimen etupinnalle tiiviin kerroksen, joka blokkaa ilmavirtauksen. Moisen ehkäisemiseksi esisuodattimen poistoilman suodattimen kunto pitää tarkastaa 3 kk välein ja roskat/pöly pitää poistaa imuroimalla tarpeen tullen. Se on vähän paikasta, tuurista ja vuodenajasta kiinni, haluaako tuloilman esisuodatin vai poistosuodatin tukkeentua ensimmäisenä. Keväällä/kesällä voi 3 kuukauttakin olla liian pitkä huoltoväliksi, kun on ilma sakeana nastapölyä, hyönteisiä, poppelin siemeniä tms.
BTW tämä 3 kk tarkastus/puhdistus ja 6-12 kk vaihtovälisuositus pätee myös moneen muuhunkin pienikokoiseen suodattimeen, esim suodattimella varustetut korvausilmaventtiilit ja tuloilmaikkunat. Kuinka moni oikeasti aukoo kaikki isot ikkunat 4 kertaa vuodessa ja imuroi puitteiden väliin sijoitetut suodattimet?
Joissain iv-koneissa on vielä niin nerokas rakenne, että kesällä käytettävä LTO:n ohitus ohittaa myös esisuodattimen -> hyönteiset yms. tauhka pääsee suoraan hienosuodattimelle. Tällöin senkin etupinta voi mennä tukkoon ja pitää puhdistaa säännöllisellä imuroinnilla, vaikka normaalisti hienosuodattimet ovat mallia "näpi irti, huolto tapahtuu vaihtamalla koko suodatin".
Oma kokemukseni myös on, että 6 kk voi olla turhan pitkä vaihtoväli, ainakin jos tykkää raittiista ilmasta. Likaiset suodattimet kun haisevat tosi tympeälle, vaikka pölynsidontakyvyn/paine-eron puolesta käyttöikää vielä piisaisikin. Ex kämppään, missä huoneistokohtainen kone oli, vaihtelin suodattimia "nenällä ohjauksen mukaan" noin 5 kk välein.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 427145
- 323988
- 523463
- 412988
- 172756
- 372248
- 162216
- 412183
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472177- 442133