Buddhalaiset ja kasvissyönti

Anonyymi

Buddhalaiset ovat yleensä kasvissyöjiä. Buddhan opin mukaan eläimellä tai kasvilla ei ole sielua eikä mikään olento ole toista arvokkaampi, koska ne kaikki ovat yhtä persoonatonta samuutta. Kaikkea elämää pitäisi kunnioittaa ja suojella. Miksi buddhalaiset kuitenkin valitsevat ruoakseen kasveja, ikään kuin ne olisivat vähäarvoisempia kuin eläimet? Miksi tässä laitetaan elävät olennot arvojärjestykseen, vaikka sellaista ei pitäisi olla? Tutkimus on osoittanut, että kasveilla on itsetietoisuus ja tunteita joita voidaan mitata mm. kemiallisina reaktioina. Miksei siis yhtä hyvin voisi syödä lihaa, sillä kasvi ei ole alempi olento joka voidaan uhrata ravinnoksi.

3

324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ”Buddhan opin mukaan eläimellä tai kasvilla ei ole sielua”

      https://en.wikipedia.org/wiki/Rebirth_(Buddhism)

      Buddhalaisuudessa sielu, joka on tänään ihmisen kehossa, voi olla seuraavassa elämässä eläimen kehossa:

      The six realms of rebirth include three good realms – Deva (heavenly, god), Asura (demigod), Manusya (human); and three evil realms – Tiryak (animals), Preta (ghosts), and Naraka (hellish).

      Ja sellaiset buddhalaiset, jotka eivät halua käyttää sielu-sanaa, voivat käyttää sen sijasta mitä tahansa kirjainyhdistelmää vain haluavatkin – vaikkapa sanaa ”jatkumo”. Tätä jatkuvaa uuden tulemisen (syntymän ja kuoleman) prosessia uuteen kehoon ja seuraavaan kutsutaan ”vaelteluksi” eli sielunvaellukseksi, samsaaraksi: The entire universal process of beings being reborn again and again is called "wandering about" (Pali/Sanskrit: saṃsāra).

      ”Kaikkea elämää pitäisi kunnioittaa ja suojella. Miksi buddhalaiset kuitenkin valitsevat ruoakseen kasveja, ikään kuin ne olisivat vähäarvoisempia kuin eläimet? Miksi tässä laitetaan elävät olennot arvojärjestykseen, vaikka sellaista ei pitäisi olla?”

      Kysymys ei ole ”arvojärjestyksestä”, vaan siitä, että pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän kärsimystä. Maailman järjestykseen kuuluu jostain syystä toisten kehojen (orgamismien) syömisen tarve. Sitä tarvetta olisi toteutettava niin, että tuotetaan mahdollisimman vähän kärsimystä maailmassa. Eläimillä on kehittynyt hermostopohjainen kivuntuottosysteemi, jollaista kasveilla ei ole, ja myös niiden olemisen tapa on erilainen kuin kasvien. Eläin on luonteeltaan vapaasti liikkuva, ja eläimen vankina pitäminen ankeissa olosuhteissa koko sen eliniän ajan ennen teurastusta tuottaa ymmärrettävästi enemmän kärsimystä kuin kasvin kasvattaminen ravinnoksi mullassa, jossa se luontaisesti elää muutenkin, ja viihtyy hyvin.

      ”Tutkimus on osoittanut, että kasveilla on itsetietoisuus ja tunteita joita voidaan mitata mm. kemiallisina reaktioina.”

      Kyllä niinkin, mutta kasvit antavat esim. syödä itsestään melko paljon, ennen kuin ne alkavat puolustautua ja kommunikoida keskenään kemiallisten signaalien avulla. Koska ne eivät ryhdy puolustautumiseen heti, syynä ei todennäköisesti ole kipu, vaan esim. pyrkimys jatkaa elämäänsä. Kasvin syöminen sen hyvin eletyn elämän lopuksi ei ilmeisestikään ole tarjolla olevista vaihtoehdoista se eniten kärsimystä tuottava.

      • Anonyymi

        On todettu, että kasvit alkavat puolustautua jo _ennen_ kuin niitä syödään - esim. pelkkä toukan pureskeluäänen kuuleminen saa kasvit erittämään pahanmakuista kemikaalia. Kasvien toimintatapaa on tutkittu modernein mittalaittein ja todettu, että kasveilla on tietoisuus, halut, pyrkimykset ja tunteet, vaikkei hermostoa olekaan. Sen sijaan ei kyetä perustelemaan eikä mittaamaan eroa eläimen ja kasvin kärsimyksen määrässä. Ei voida sanoa, että kasveja syömällä kärsimys vähenee enemmän kuin eläimiä syömällä.


    • Anonyymi

      Jos pelkkä rouskutuksen kuuleminen riittää puolustautumiseen ryhtymiseen, niin se ei osoita, että kyse on kivusta, vaan se osoittaa vain, että kasvi aistii ja tunnistaa äänivärähtelyjä. Ja siitähän tässä Missourin yliopiston tekemässä kokeessa oli kysymys: kasvit reagoivat rouskutuksen aiheuttamiin värähtelyihin, kun niille soitettiin nauhoitettua kasvinsyönnin ääntä. Linkin videolla on tutkijoiden nauhoittamia ääniä, joita kasveille soitettiin.

      https://www.sciencealert.com/plants-can-hear-themselves-being-eaten-researchers-have-discovered

      Vertailun vuoksi voit ajatella, onko eläimen reaktiolla eroa jos (a) sitä syödään elävältä, vs (b) se kuulee nauhoitettua lihan syönnin ääntä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      22
      5054
    2. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      24
      4171
    3. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      27
      2401
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      34
      2214
    5. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      37
      1978
    6. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      15
      1878
    7. En ole koskaan kokenut

      Ennen mitään tällaista rakastumista. Tiedän että kaipaan sinua varmaan loppu elämän. Toivottavasti ei tarvitsisi vain ka
      Ikävä
      19
      1577
    8. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      12
      1481
    9. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      20
      1209
    10. Kerranki asiat oikein

      Ilkka ja muut pienpuolueeet...teitte hyvän työn kun valitsitte pätevän henkilön virkaan eikä kepulle passelia!! Jatkakaa
      Haapavesi
      10
      1144
    Aihe