Ruotsin energiamarkkinaviranomainen Energimarknadsinspektionen (Ei) laskee radikaalisti Ruotsissa toimivien sähkönjakeluyhtiöiden eli monopoleina toimivien verkkoyhtiöiden sallittua tuottoa vuosiksi 2020–2023.
Ruotsissa sallittu tuottotaso on tulevalla valvontakaudella reaalisesti ennen veroja 2,16 prosenttia ja nimellisesti 3,92 prosenttia ennen veroja, kun vielä tällä hetkellä sallittu reaalituotto on lähes 6 prosenttia.
Olisiko tässä konkreettinen esimerkki myös elinkeinoministeri Katri Kulmunille (kesk), jonka pohdinta sähkön siirtomaksujen korotusprosenttien tiukentamista eivät laske maksajan sähkölaskun loppusumma vaan vain jakaa laskunmaksun pidemmälle ajalle.
Ruotsalaisviranomaiset ovat asiassa täysin oikeilla jäljillä. Maailmalla joukkovelkakirjalainojen korot näyttävät hyvin, minkälaisia ”riskittömiä” tuottoja suuret institutionaaliset sijoittajat saavat: Saksan 10-vuotinen laina -0.67 prosenttia, Suomen 10-vuotinen laina -0,41 prosenttia.
Sijoittajat joutuvat siis maksamaan siitä, että ne ostavat esimerkiksi näiden kahden valtion joukkovelkakirjoja. Ja entä reaalikorko? Inflaatio laskee reaalituoton jo lähemmäs -2 prosenttia.
Tässä nolla- tai miinuskorkojen maailmassa monopolisten sähköverkkoyhtiöiden saamat takuutuotot ovat uskomattoman herkullista kauraa, koska riskit ovat sähköverkkotoiminnassa kuitenkin kohtuullisen rajalliset.
Ruotsin Ei tai pikemminkin ruotsalaiset poliitikot ovat ottaneet tämän asian huomioon, kun maa on pohtinut miten hillitä sähköverkkojen jatkuvia hinnankorotuksia – siis myös Ruotsissa.
Ministeri Kulmuni voisi ottaa tämän asian nyt vakavasti pohdittavaksi.
Suomen Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi ei halua ottaa asiaan suoraan kantaa Talouselämän haastattelussa, vaan siirtää asian lainsäätäjälle.
Lue lisää: Ruotsi päätti alentaa sähkön siirtohintoja - miksei Suomi voi tehdä samaa? ”Olemme lyöneet laskukaavan kahdeksaksi vuodeksi lukkoon”
Energiavirasto toki saa katsoa vain itseään, kun se on määritellyt kohtuullisen tuottoprosentin nyt ainakin kahdeksi valvontakaudeksi niin sanotusti lukkoon eli nyt noin 6 prosenttiin ennen veroja.
Toki virastolla on ollut asiaan myös syynsä, sillä säävarman sähköverkon pakkorakentaminen sananmukaisesti pakottaa kaikki 77 sähkön siirtoyhteyttä rakentamaan säävarmaa sähköverkkoa. oli siinä järkeä tai ei.
Pakottamisen rusinaksi virasto on antanut rakentajille mahdollisuuden huipputuottoon, jota ne eivät mistään muualta saisi. Siksi myös maailmalla toimineet kansainväliset ja institutionaaliset suursijoittajat ovat maksaneet maltaita sähköverkkojen omistuksesta Ruotsissa ja Suomessa.
Virastojen tehtävänä on kuitenkin pitää myös maksajien eli tavallisten sähkönkäyttäjien puolta. Tässä Ruotsi näyttää esimerkkiä. Toivottavasti Suomi seuraa perässä.
@
Ruotsi näyttää Kulmunille (ja Suomelle) askelmerkit, miten sähkönsiirto oikeasti halpenee
Ruotsi näyttää Kulmunille (ja Suomelle) askelmerkit, miten sähkönsiirto oikeasti halpenee
23.8.201912:12päivitetty 23.8.201913:07ENERGIASÄHKÖ
Ruotsi näyttää taas Suomelle esimerkkiä. Radikaali pudotus sähkönsiirron sallittuun tuottoprosenttiin, pudottaa heti myös kuluttajien siirtomaksuja.
Ruotsi näyttää Kulmunille (ja Suomelle) askelmerkit, miten sähkönsiirto oikeasti halpenee!
Anonyymi
0
<50
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 467525
- 334153
- 573665
- 503160
- 172846
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons562436- 542368
- 402319
- 432288
- 162256