Kysymykseni olisi kai sopinut yhtä hyvin metsästyksen vastustajien tai metsänomistajien sivuille, se päätyy nyt kuitenkin tänne: Asun eteläisessä Suomessa ja nyt kun täällä on ollut käytännössä lumeton talvi, olen sitä pyrkinyt hyödyntämään tekemällä normitalvea enemmän pientä hikiliikuntaa ulkosalla. Tuohon liittyvät myös metsäpoluilla tehdyt kävelylenkit ja tuossa yhteydessä olen aivan viime aikoina tehnyt havaintoja hirvieläinten, ilmeisesti juuri hirvien, tekemistä runsaista nuorien puiden riipimisistä. Nuorista puidenaluista, erityisesti männyistä, jossakin määrin myös ainakin pihlajista, on otettu syötäväksi aivan ylimpiä latvusosia, mutta tuo on tehty voimalla niin, että useimmiten puun runko repeää ja katkeaa, eli puusta tulee entinen puu.
Asuinalueellani on aina ollut vahva hirvieläinkanta, minulla on yksi havainto ihan pihaltani siitä, miten pienehkö ja ilmeisesti nuori hirvi repi nuoren männyn latvusta, mahdollisesti näin saman eläimen tuolla metsäpolullakin alueella jossa tätä puuhaa on huomattavasti harjoitettu. Hirviä ei alueella kuitenkaan liene tavanomaista enempää, vastahan olivat syksyn metsästyksetkin, mutta ihmettelen miksi tätä tapahtuu näin voimallisesti juuri nyt, kun täällä metsäluonto on aivan lumeton ja luulisi luontokappaleiden olevan nyt poikkeuksellisen helppoakin saada maasta ravintonsa, onko hirvieläimien joukossa joku yksilö tykästynyt ja erikoistunut tähän puiden latvusten makuun vai mistä on kyse?
Hirvieläinten aiheuttama puuston vaurioittaminen!
2
64
Vastaukset
- Anonyymi
Asia vastauksia jos haluat niin metsästyksen vastustajat ei ole se foorumi sillä se on lapsien tasolle jääneiden anarkistien mellastuspaikka joten tämä tai metsänhoito palsta on oikea paikka kysymyksellesi.
Hirven ravinto on pääasiassa puu. Vaikka eteläisessä-suomessa ei lunta nyt olekaan syö silti hirvet puita ja pääasiassa mäntyä. Männyn nuoret versot ovat hirven herkkua oli lunta tai ei. Vasta kun lehti alkaa tulemaan puuhun siirtyy hirvi lehtipuiden syömiseen. Käytännössä kaikki lehtipuut leppää lukuunottamatta ovat hirvien herkkua. Pihlaja vesoo helposti alkujaan nuoriin metsiin ja taimikoihin ja ei juuri pensasta korkeammaksi pääse kasvamaan sillä hirvelle se maistuu erityisen hyvin. Harvoin pihapiirin ulkopuolella kasvaa pihlaja puumaiseksi ja korkeaksi kun se on hirvelle kuin karkkia.
Itse olen huomannut nyt lumettomana talvena että hirvet eivät ole siirtyneet niinkään talvilaidun alueilleen. Tai siirtyminen on ollut vähäistä. Näinollen monet talvella hirvistä kärsivistä alueista säästynee pahimmilta vahingoilta ja taas kesälaidun alueilla taimituhoilta välttyneet alueet saattavat kärsiä nyt ensimmäisistä männikkö vahingoistaan jotka ovat normaalisti säästyneet.
Hirvien aiheuttamat taimikkotuhot tulevat siis pääasiassa talvikuukausina ja koskien etupäässä männiköitä. Kesäisin taas koivun taimikot saattavat olla paikoin vaarassa mutta eivät kärsi järjestelmällisestä hirvivahingoista koska hirville herkullisia pusikoita on kaikki paikat väärällään. Myös rannat ja vesikasvit vetävät kesällä hirviä puoleensa ja hirvet kaivelevat mielellään muunmuassa lumpeenjuuria ravinnokseen ja syövät erittäin myrkyllisiäkin kasveja siis ihmisille myrkyllisiä raatetta ja vehkaa suurella ruokahalulla. - Anonyymi
Pidätkö vastaustasi asiallisena? Luepa itse itsellesi vastauksesi ensimmäinen lause, eikö se vaikutakin aivan juntin kirjoittamalta?
Myös useimmat metsästyksen vastustajat tietävät mistä hirvet ottavat ravintonsa ja yllätys, yllätys, heitä on jopa metsänomistajissa...Hirvistä ja niiden tekemisistä voi lukea ihan Internetistäkin ja sivun aloittajakin vaikuttaa ne perusasiat tietävänsä mutta kun hän kysyy jotain muuta...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 467515
- 334143
- 573655
- 503160
- 172836
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons562426- 542358
- 402309
- 432288
- 162256