Kysymys liittyy laajempaan kokonaisuuteen, joista yksi on juuri tämä ratkaisujen hakeminen ryhmätyönä.
Käytännön esimerkkinä voisi olla palaveri, jossa haetaan ratkaisuja enemmän tai vähemmän monimutkaisiin asioihin. Tuskastun helposti, jos koen, että yksinkertaista asiaa (mielestäni) monimutkaistetaan turhaa. Usein en kykene kätkemään tuskastuneisuuttani ja pahimmillaan hermostun. Olen viime aikoina pohtinut, kuulunko ominaisuuteni kanssa vähemmistöön.
Kun käsittelen asioita, yritän luoda (tai se tulee luonnostaan) siitä jonkinlaisen matemaattisen/kaavamaisen mallinnuksen päässäni ja pyrin pudottamaan turhat rönsyt pois. Tämän jälkeen oikean ratkaisun hakeminen on ikään kuin sopivien lego-palikoiden valitsemista ja liittämistä yksitellen kunnes rakennelma eli ratkaisu on valmis. Koen, että usein aivan selvistä asioista joko halutaan tehdä tai "osaamattomuutta" tehdään vaikeita.
Onko ihmisten noin yleensä vaikea hahmottaa kokonaisuuksia ja onko jäkevää ylipäänsä silloin lähteä rakentamaan ratkaisua puhtaalta pöydältä?
Itse saatan jo ennakkoon, ennen palaveria rakennella valmiin ratkaisumallin (ehdotuksen) ja taatusti tiedän, ettei juuri muita ainakaan parempia malleja ole eikä tule, vaikka niitä kuinka soviteltaisiin (pl. hienosäätö). Tämä taas selvästi harmittaa osaa ryhmän jäseniä, jonka voi havaita esim. siitä, että aletaan hakemaan epäolennaisia heikkouksia mallista ja jopa kumoamaan koko mallia, esittämättä kuitenkaan vaihtoehtoja tilalle.
En tiedä ymmärsittekö mutta kiteytän vielä, eli koen, että ratkaisujen hakeminen on itselleni helppoa, vaikka ratkaisuun tarvittaisiin useita valintoja eri vaiheissa. Koen myös, että isommalle osalle ihmisistä tällainen suoraviivainen ja logiikkaan perustuva tapa on vieras johtuen ehkä siitä, ettei useista "palikoista" koostuvan kokonaisuuden hahmottaminen ole kovin yleinen taito.
Pandemian hoitoa seuratessani täytyy myöntää, että moni asia on sujunut hyvin mutta selvästi moni asia on myös mennyt mönkään päätöksenteon vaikeudet, ja veikkaan merkittäväksi syyksi huonoa kokonaisuuksien hallintaa.
Onko luontainen looginen ratkaisujen hakeminen harvinaista?
2
58
Vastaukset
- Anonyymi
Miesten keskuudessa loogisten ratkaisujen etsiminen on melko yleistä. Naisten keskuudessa tuollaista ilmiötä ei ole havaittu.
- Anonyymi
Toki on varmaan niin, että osa ihmisistä on taitavampia loogisessa ajattelussa kuin toiset. Erojen spektristähän se koko palaveriporukkakin koostuu.
Itseänikin on joskus loogiseksi ajattelijaksi "moitittu", ja kieltämättä muiden ajattelussa toisinaan häiritsee turha rönsyily ja sosiaalisten hierarkioiden ylimaallinen valta yli älyllisen ajattelun. Eniten häiritsee ehkä loogisesta kaavasta poikkeaminen, mikä sitten usein vesittää koko loogisen ajatusketjun. Kuvitteellinen esimerkki: poliisin tutkijat päättävät dna-testata tietyn rikoksentekoalueen tiettyyn ikäryhmään kuuluvat henkilöt, mutta sitten psykologisiin mutu-arvioihin perustuen osa noihin ikäryhmiin kuuluvista jätetään testaamatta, mikä vesittää koko homman logiikan. Ja kas, murhaaja löytyy juuri noiden mutu-testaamattomien joukosta!
Voit toki olla loogisempi ajattelija kuin muut, mutta on myös hyvä muistaa, että itsearviomme ovat samanlaisia psykologisia mutu-arviointeja, joita vinouttaa käsittämättömän paljon kyvyttömyytemme nähdä toisten pään sisälle ja vaikeutemme arvioida itseämme rehellisesti. Oma toiminta nähdään aina ymmärtävämpien ja arvottavampien lasien läpi kuin muiden vastaava toiminta.
Kaikessa kannattaa viljellä ennen kaikkea itsekriittisyyttä. Se on todellisen älykkyyden merkki, ja tietynlainen inhimillisyys, ymmärrys ja armollisuus tekee loogikkona elämisestäkin helpompaa. :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406973
- 323938
- 453320
- 402929
- 172706
- 372238
- 162196
- 412133
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482067- 392010