Meillä rakennettiin yhden robotin pihatto 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Pienenä tilana siihen ei meinannut rahoitusta löytyä mistään ja lopulta pihatto saatiin kyhättyä metsää ja tontteja myymällä lähes kokonaan omalla rahoituksella ja lypsypalvelulla.
Silloin kyllä sieppasi kun isot tilat sai isot investointituet ja rakensivat valtavia komplekseja, ja hankkivat jatkuvana virtana uusia kalliita koneita ja kaiken kukkuraksi pankkien hövelin lainanannon seurauksena veivät kaikki myyntiin/vuokralle tarjotut pellot. Senkin jälkeen laajentaminen on ollut jatkuvaa hövelin rahoituksen turvin näihin päiviin asti.
Minun ja monen muunkin mielestä tämä "kiintiö" tasa-arvoistaa ja on jo tasa-arvoistanut valion tuottajia.
Me jotka olemme joutuneet kitkuttelemaan tuotannollamme ilman mahdollisuutta laajentamiseen jo vuosia kun peltoja ei ole ollut mistään saatavilla, pystymme käytännöllisesti katsoen velattomina tuottamaan sopimuksemme mukaisen määrän ilman kalliita "taikatemppuja" ja viidakkorumpu on kertonut että jo tulevalle kasvukaudelle on tulossa jonkinmoinen määrä peltoja tarjolle. Eikä taida olla isompaa pelkoa että lähiseudun jättitilat niitä itselleen saavat kun niistä ainakin osa on niiltä lähtenyt. Nyt näyttää että vuokranantajat alkaa arvostamaan varmaa vuokran maksua eikä enää ainakaan täällä nuoleskele isojentilojen peetä.
Valion maitosopimukset on oikeaa tasa-arvoa
9
184
Vastaukset
- Anonyymi
Entä jos nyt olisit rakentanut tuon yhden robotin pihaton mutta et olisikaan saanut tarvittavaa kiintiötä ja joutuisitkin supistamaan tuotantoa juuri kun olet saanut navettasi valmiiksi. Osa Valion tuottajista jäi väliinputoajiksi hätiköidysti tehdyn kiintiöjärjestelmän takia ja heillä tilityshinta onkin lähellä EU.n keskihintaa jos vapaasti tuottavat, eli mitään Valio- tai Suomilisää ei heillä käytännössä enää ole.
- Anonyymi
Mie kun pääsin armeijasta pari kymmentä vuotta sitten ja mietin mitähän tekisi. Sain idean perustaa salaatin viljelyn kun siinä on parhaat korvaukset. Tai ainakin oli silloin. Ostin siemenet kotitilan peltoon, jotain 12 hehtaaria. Eihän niistä mitään tullut. Ei muuta kun katokorvauksia hakemaan. Sain 56 tuhatta korvausta ja suunnilleen saman verran seuraavat 13 vuotta jonka jälkeen myin hyvätuottoisen ja helppo töisen petintötilan ja muutin pysyvästi Bulgariaan. Halpaa on. Kyllä kelpaa lokotella
- Anonyymi
Ei ovvarmaa häävii ko kaikki puhuu vaa bulgariaa ympärillä. Eihässiitä ymmärrä hevohelvettii.
- Anonyymi
petintötilan -- tuo on hyvin.
- Anonyymi
Tuossa äsken kirjoitin toiseenkin ketjuun kannattavuudesta.
Mutta ehdottomasti olen aloittajan kanssa samaa mieltä. Itsellä oli aikoinaan saman kaltainen tilanne. Valion kiintiöt ja muutenkin tämän hetkinen kriisi on tasapuolistanut maitotilojen tilannetta. Nillä yltiöpäisiä investointeja tehneillä ei ole ollut mahdollisuutta ostaa ja monesti edes vuokrata lisää peltoa ja monet on sitä joutuneet jopa myymään toiminnan jatkumiseksi. Se on avannut meille muille mahdollisuuksia toiminnan kasvattamiseen maltillisilla investoinneilla. Minäkin olen ostanut sellaisia peltoja 5t€/ha joista edellinen isäntä maksoi 9t€/ha laajennuskiimassa.
Mutta jokainen taaplaa tyylillään ja jokaisen on riskit kannettava ihan itse.
Muutenkin kautta maailman sivu toiset tilat on ollut hyvin kannattavia ja toiset vastaavat ei ole päässeet lähellekään kannattavuutta. Monillehan se on punanen vaate, mutta näinä aikoina sen huomaa parhaiten ketkä on ammattilaisia. Eikä kukan voi vedota tähän kriisiin, koska ammattilainen ei tee yltiöpäisiä investointeja ja koko ajan varautuu isompiin ja pienempiin kriiseihin. - Anonyymi
Kirjoitus osoittaa, miten helvetin kaukana markkinataloudesta tukiaisvetoinen maatalous on.
Kaikenlaiset "kiintiöt" ja jo Valion sama tuottajahinta kaikille on markkinatalouden periaatteiden vastaista. On selvää, että lähellä meijeriä olevan tilan maidon osalta keräilykustannukset ovat pienemmät kuin jossain Lapissa olevan yksittäisen pienen tilan maidon keräilykustannus.
Jos maatalouteen halutaan tehokkuutta markkinamenekanismien pitäisi antaa toimia. Säätely ja säännöstely ei tuo tehokkuutta. Vielä vähemmän jatkuva tukien lisääminen.- Anonyymi
Tukia on vuosien aikana vähennetty isolla kädellä.
Valio on muuten osuuskunta meininkiä. Jonka tulot menevät osakkailleen kokonaan, eikä siellä mennä niin sanotusti normaalin markkinatalouden ehdoilla.
Miksi muutenkaan pitäisi minkään toimia niin sanotusti markkinataloudessa? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tukia on vuosien aikana vähennetty isolla kädellä.
Valio on muuten osuuskunta meininkiä. Jonka tulot menevät osakkailleen kokonaan, eikä siellä mennä niin sanotusti normaalin markkinatalouden ehdoilla.
Miksi muutenkaan pitäisi minkään toimia niin sanotusti markkinataloudessa?Mutta kertoo jotain tukien määrästä, että Valion ei tarvitse piitata markkinatalouden laeissta.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mutta kertoo jotain tukien määrästä, että Valion ei tarvitse piitata markkinatalouden laeissta.
Mitä se kertoo tukitasoista? En tiedä sitten oletko vaan yksinkertainen, vai eikö sinulle ole kukaan kertonut että tuet ovat ruuan hinnanalennuskorvaus alkutuotannolle joka sovittiin euroopanyhteisöön liittymisen yhteydessä. Elikä sen toiminta mekanismi karkeasti on, että jos tuotantokustannukset nousevat, niin joko tukitasoja on nostettava tai sitten kuluttajien pitää maksaa ruuasta enemmän että saatava hinta kattaa kulujen noususta johtuvan erotuksen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 447276
- 324038
- 573565
- 483082
- 172786
- 372258
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482246- 432228
- 162226
- 482209