Mämmi. Itse tehty.

Anonyymi

Mämmi.
Perinteiseen mämmiin ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.


Kotitekoinen mämmi; ainekset:

3½ l vettä . Vesi kuumennetaan 70-74 asteiseksi
½ kg mämmimaltaita
1 kg ruisjauhoja
2 ruokalusikallista pomeranssin kuorta
1 teelusikallista suolaa

Päälle:
Siirappivettä (1 dl vettä/1/2 dl siirappia)

Valmistusohje:

1. vaihe.
Kuumenna vesi 70-74 asteiseksi.
Sekoita kattilassa veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen, niin että saadaan sakea puuromainen seos.
Imeltyminen tehostuu kun seokseen lisää soseutettuna 2-4 keskikokoista perunaa.
Peitä kattila kannella.

2. vaihe.
Kuumenna uuni ennakkoon 70 asteiseksi.
Laita seoskattila 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Varmista imeltymisen alkaminen maistamalla ja seuraa imeltymisen edistymistä maistamalla.

3. vaihe.
Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista.
Kuumenna imeltynyt mämmiseos kiehuvaksi koko ajan tehokkaasti sekoittaen varoen pohjaan palamista ja lisää suola ja muut mausteet. Siirrä mämmikattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.

4. vaihe.
Laita mämmiseos uunivuokaan. Paista aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa 1-2 rkl kylmää vettä tai 1-2 kertaa voimakasta siirappivettä (tai sokerivettä) kuorettumisen estämiseksi.
Paista mämmiä noin 3 tuntia
*
Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.

3

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Perunamämmi.

      Perinteiseen perunamämmiin ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.

      Makeuttamaton tavallinen ruismämmi saattaa olla joidenkin mielestä liian voimakkaan makuinen. Kotitekoinen perunamämmi on miedomman makuinen vaihtoehto.


      Kotitekoinen perunamämmi; ainekset:

      2 kg perunoita
      3½ l vettä . Vesi kuumennetaan 70-74 asteiseksi.
      ½ kg mämmimaltaita
      1 kg ruisjauhoja
      2 ruokalusikallista pomeranssin kuorta tai muita sopivia mausteita.
      Monien mielestä maustamatta paras.
      1 teelusikallista suolaa

      Päälle:
      Siirappivettä (1 dl vettä/1/2 dl siirappia)

      Kotitekoisen perunamämmin valmistusohje:

      1. vaihe.
      Kuori perunat, halkaise isot perunat. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa pienessä vesimäärässä ja soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen.
      Kuumenna vesi 70-74 asteiseksi.
      Sekoita kattilassa veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen, niin että saadaan sakea puuromainen seos.
      Varmista että perunasose on jäähtynyt 70-74 asteiseksi. Lisää perunasose mämmiseokseen.
      Peitä kattila kannella.

      2. vaihe.
      Kuumenna uuni ennakkoon 70 asteiseksi.
      Laita seoskattila 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Varmista imeltymisen alkaminen maistamalla ja seuraa imeltymisen edistymistä maistamalla.

      3. vaihe.
      Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista.
      Kuumenna imeltynyt mämmiseos kiehuvaksi koko ajan tehokkaasti sekoittaen varoen pohjaan palamista ja lisää suola ja muut mausteet. Siirrä mämmikattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.

      4. vaihe.
      Laita mämmiseos uunivuokaan. Paista aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
      Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa 1-2 rkl kylmää vettä tai 1-2 kertaa voimakasta siirappivettä (tai sokerivettä) kuorettumisen estämiseksi.
      Paista mämmiä noin 3 tuntia
      *
      Annä mämmin seisoa viileassa 2-3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan.
      Sopivia lisukkeita mämmille on kerma/kermamaito ja sirotesokeri, sekä appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo.

    • Anonyymi

      Todella huono resepti. Ihan tekee pahaa. Toivottavasti kukaan ei kokeile tätä. Meidän suku on tehnyt aina mämminsä ja tosi hyvää

      • Anonyymi

        Laita esille se paremman perunamämmin resepti ? ? ?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      46
      7475
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      33
      4123
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      57
      3645
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      50
      3150
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2826
    6. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      53
      2399
    7. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      53
      2327
    8. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      38
      2281
    9. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      43
      2278
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2256
    Aihe