Viiniä tislatessa on muutamia asioita jotka askarruttavat.
Metanoli kiehuu 64,7 C ja Etanoli 78,4 C. ero on siis 13,7 C.
Oletus on että tislattavan nesteen lämpötila voidaan mitata ja säätää tarkasti.
Jos tislauslaitteen lämpötilaksi asettaa esimerkiksi 65...66 C oletus on että metanoli höyrystyy, mutta varsinainen tuote etanoli ei.
Kun metanoli on keitetty pois nostetaan lämpötila esimerkiksi 80 C jolloin alkaa tulla lopputuotetta.
Toimiiko teoria käytännössä
Seuraava kysymys. Kuinka suuri esimerkiksi 13% viinissä on etanoli/ metanolisuhde?
Siis paljonko metanolia on keitettävä pois?
Kolmas kysymys. Voiko tislauksen tehdä alipaineisena ja millainen höyrynpainekäyrä olisi?
Viinin tislaus
2
2352
Vastaukset
- Anonyymi
Viinien metanoli sisältö: esimerkiksi Australialaisissa viineissä
punaviinit 170 mg/l
valkoviinit 70 mg/l
Myöhäiset Tokay tai Sauternes 364 mg/l
Methanol in wineGreg Hodson1, Eric Wilkes2, Sara Azevedo1, and Tony Battaglene11FIVS, 18 rue d’Aguesseau, 75008 Paris, France2Australian Wine Research Institute, Hartley Grove, Urrbrae SA 5064, Australia - Anonyymi
Noinhan se menee.
Aikoinaan karkeammilla laitteilla ilman lämpömittareita tislatessa oli sääntö heittää pari ensimmäistä desiä mäkeen (metanolit) ja ottaa talteen loput etanolit) ja toki tislattiin kahteen kertaan aina ensimmäiset tisleet pois heittäen ja loput säästäen.
Mahdolliset sikuriöljyt (huonot maut) sai pois aktiivi-hiilen läpi valuttaen. Näin pääsi noin 70 prosentin vahvuuteen puhdasta alkoholia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 427065
- 323968
- 473401
- 412968
- 172746
- 372238
- 162206
- 412173
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472127- 402088