Kesä on vasta tulossa ja omenasato odottaa syksyllä.
Monet valmistavat kotipuutarhan omenoista viiniä ja siideriä.
Mehun valmistaminen on se vaikein ja työläin vaihe.
Mehustus kannattaa ulkoistaa mehuasemalle joitan ainakin savossa on useita.
Omenat murskataan koneellisesti, puristetaan hydraulisesti ja pastoroidaan n. 80 C.
Jos tarkoitus on tehdä viiniä tai siideriä mehu otetaan pastoroitu mehu isompaan astiaan ja jos sitä aiotaan säilyttää talven yli, hanapakkaus on kätevä ja kelpaa itselle ja viemisiksi.
Pastoroitu mehu säilyy jopa yli vuoden ja maistuu edelleen hyvälle.
Viini tai siideri kannattaa tehdä pastoroidusta mehusta, koska muuten vaarana on etikoituminen.
Itsellä on 20 litraa omenaviinietikkaa muutaman vuoden takaa.
Kun omenat ovat mehua siideriä varten sitä voi laimentaa esimerkiksi 50/50 vedellä.
Siideriomenat saavat olla väkeviä ja happoisia.
Loppu on siiderintekoa jonka kaikki osaavat tai ohjeita löytyy.
Hiilihappoinen mieto mutta kuiva siideri 2-4 % on melko mukava sauna/ seurustelujuoma.
Viiniäkin voi tehdä laimennetusta mehusta ja taas valmiilla ohjeilla.
Viiniin potkua tavallisella kidesokerilla 12 % on oiva seurustelujuoma sekin.
Viinin tekoon voi valita makeat omenalajikkeet.
100 l mehuannoksesta syntyy 200 l valmista juomaa.
Syksyn omenista viiniä ja siideriä
Anonyymi
1
1410
Vastaukset
- Anonyymi
Nyt sitä tuli 100 l pastoroitua omenamehua, on mielettömän makeaa. En jaksanut kaikkea mehustaa oilis ollut omenia 500...600 kg.
Jos tekee fifti/fifti saa 200 l juomaa ja ylivuotiset15 litrasta päälle.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 477685
- 334263
- 573735
- 503200
- 172886
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons652601- 612474
- 512398
- 402349
- 162296