Mies kuoli mutta oli osana osana jakamatonta kuolinpesää.

Anonyymi

Mieheni Harri kuoli. Meillä on 4 lasta, asunto osake ja osakkeita, mutta nämä ovat suht selvä jakaa. Asumme Pirkanmaalla.

Sen sijaan mieheni oli osakkaana vanhempiensa jakamattomassa kuolinpesässä. Hänen sisarensaEeva asuu tätä kuolinpesää eli vanhempien kotitaloa, joka on Helsingissä 750 neliön tontilla. Tämä vanhempien kuolinpesä on ollut jakamatta 30v vanhempien kuolemasta lähtien, jolloin sisar muutti siihen.

Vanhemmilla oli 2 lasta Harri ja Eeva. Miten tämä jakamaton kuolinpesä pitää huomioida mieheni perunkirjoituksessa ja siirtyykö se lapsillemme jollei pesää jaeta vieläkään. Mieheltäni "unohtui" jaon pyytäminen, vaikka hän usein asiasta puhui. Voivatko lapsemme nyt käynnistää jaon tai minä. Meillä ei ole avioehtoa.

Eeva näyttää suhtautuvan asiaan niin, että kun hän on jo 30v asunut talossa, se muuttuu hänen omakseen. Hän ei halua lunastaa veljensä perhettä ulos. Hän oli puhunut jo talon myymisestä ja rahojen antamisesta vain omille lapsilleen unohtaneen veljen perheen.

Tontti on arvokas, rakennusoikeutta on puolet käyttämättä.

6

177

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä kuolinpesän osuus kuuluu Harrin perillisse,mahdollisesti osittain sinullekin,ellei sitä ole joko Harrin vanhempien testamentilla,tai Harri itse sulkenut avioehdolla pois osituksesta,joka sinun Ja Harrin omaisuuden välillä tehdään.
      Tarvitset lasten puolesta,jos alaikäisiä,edunvalvojan sijaisen hoitamaan heidän puolestaan asiaa,jos olet asianosainen yhtään.
      Ei kuilleen miehesi sisarella ole oikeutta pitää koko jakamatonta pesää,yksin.
      Ellette sitten päätä pitää jakamattomana. Jos yksin haluaa koko omaisuuden,maksaa osuuden rahana Harrin kuolinpesään,ja jakokirja kuntoon.

    • Anonyymi

      > Asumme Pirkanmaalla.

      OK. Minulla on tuttuja siellä päin. Siellä on paljon vesistöjä, voisi hankkia mökin sieltä. Mikä siellä on hintataso?

      > Miten tämä jakamaton kuolinpesä pitää huomioida mieheni perunkirjoituksessa ja siirtyykö se lapsillemme jollei pesää jaeta vieläkään..... Voivatko lapsemme nyt käynnistää jaon tai minä. Meillä ei ole avioehtoa..... Eeva näyttää suhtautuvan asiaan niin, että kun hän on jo 30v asunut talossa, se muuttuu hänen omakseen.

      Voi sitä Eevaa ja hänen suhtautumistaan! Ei se omakotitalo hänen omaisuudekseen asumalla muutu. Sinullakin on miehesi kuolinpesän osakkaana puheoikeuksia miehesi vanhempien kuolinpesään, siis yhdessä lastesi kanssa. Leskenä osakkuutesi miehesi kuolinpesässä loppuu silloin, kun omaisuutenne ositus on suoritettu. Sen jälkeen isovanhempien kuolinpesässä puhevaltaa käyttävät Eeva sekä lapsesi.

      Omaisuus, joka ensimmäisestä kuolinpesästä olisi kuolleelle perilliselle eli Harrille tullut, kuuluu nyt hänen omaan kuolinpesäänsä ja tulee siten hänen perillistensä jaettavaksi. Lapsesi ja sinä - ositukseen saakka - olette Harrin ja Eevan vanhempien kuolinpesän osakkaita, ja te olette tulleet miehesi Harrin sijaan.

      Perättäisten kuolinpesien tilanteessa jälkimmäisen kuolinpesän osakkaat osallistuvat ensimmäisen pesän hallintoon käyttäen kuolleen osakkaan puhevaltaa. Tämä tarkoittaa sitä, että teidän Harrin kuolinpesän osakkaiden on oltava yksimielisiä päätöksistä, joita ensimmäisessä kuolinpesässä tehdään, jonka lisäksi myös Eevan pitää olla samaa mieltä. Käytännössä ensimmäisen ja toisen kuolinpesän osakkaiden on oltava päätöksissä yksimielisiä.

      Jos Eeva haluaa pitää kaiken, eikä yksimielisiä päätöksiä synny - mitä päätöstä asia koskeekaan - teillä Harrin kuolinpesän osakkailla on oikeus vaatia perinnönjakoa sopimusjakona eli yhdessä sopien. Ilman Eevaa ja yksimielisiä päätöksiä sopimusjako ei onnistu.

      Harrin kuolinpesä yhdessä tai kuka tahansa Harrin kuolinpesän osakkaista voi hakea toimitusjakoa ja esittää vaateen, ja toimitusjako tulee vireille hakemuksella pesänjakajan määräämiseksi. Toimitusjako tulee vireille hakemuksen johdosta, vaikka muut osakkaat ja Eeva mahdollisesti jakoa vastustaisikin. Hakemus toimitusjaosta pesänjakajan määräämiseksi toimitetaan käräjäoikeuteen.

    • Anonyymi

      Miehesi jäämistöön kuuluu osuus (1/2) hänen vanhempiensa jakamattomaan kuolinpesään. Se tulee ilmoittaa miehesi jälkeen tehtävässä perukirjassa, jonka liitteeksi otetaan jäljennös hänen viimeksi kuolleen vanhempansa perukirjasta. Osuuden arvona voidaan, muun selvityksen puuttuessa, käyttää ko. perukirjasta ilmenevää omaisuuden arvoa. Sille verottaja määrittää arvoimansa nykyarvon.

      Perintöverotusarvo ei sido perinnönjaossa, joka toimitetaan miehesi sisaren ja miehen oikeudenomistajien välillä; jakoarvona käytetään, jollei muusta sovita, ko. omaisuuden jakoajankohdan mukaista käypää arvoa.

      Jos perinnönjaosta ei päästä asianosaisten kesken sopimukseen, jaosta päättää oikeuden määräämä pesänjakaja. Pesänjakajan määrää hakemuksesta Helsingin käräjäoikeus (miehen vanhempien kotipaikan tuomioistuin).

    • Anonyymi

      Meillä on meneillään vastaavanlainen tapaus. Kuollut vaimoni 70v oli osallisena jakamattomassa kuolinpesässä, jota hyödyntää hänen veljensä. Veli 65v asuu vanhemmilta jääneellä tontilla jota ei jaettu virallisesti vaimolleni ja veljelle. Muita sisaruksia ei ollut.

      Jakamaton kuolinpesä jää riesaksi kuolleen omaisille. Kuitenkin kaikki paperit siitä pitää toimittaa. Jakakaa ihmeessä pesät heti.

      Tämä tontti on arvioijan mukaan rakennusoikeuksineen 150 t€ arvoinen. Vaimoni veli vastustaa tontin jakamista tai myyntiä muttei ole rahaa meidän poislunastamiseen. Juristin mielestä kannattaa pyytää pesänselvittäjä joka voi maksaa yli 10t€. Veli ei puhu eikä halua nähdä meitä ryöstäjinä.

      Lapseni haluavat lopettaa jutun.

      • Anonyymi

        Selitys voi olla myös vaillinainen. Eikö muuta perintöä jäänyt aikanaan?
        Rakentamiselle täytyi olla jonkun tai kuolinpesän edes vaikenemisen myötä antama lupa.
        Miksi ette saa tontin puolikkaalle samanlaista lupaa?
        Tuskin rakennuksen haltija nykyisin edes itse maksaa tuollaista hintaa tontista. Arvioita aina löytyy.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Selitys voi olla myös vaillinainen. Eikö muuta perintöä jäänyt aikanaan?
        Rakentamiselle täytyi olla jonkun tai kuolinpesän edes vaikenemisen myötä antama lupa.
        Miksi ette saa tontin puolikkaalle samanlaista lupaa?
        Tuskin rakennuksen haltija nykyisin edes itse maksaa tuollaista hintaa tontista. Arvioita aina löytyy.

        Kuolleen vaimoni 70v ja veljensä tontti on pääkaupunkiseudulla, missä on korkeat tonttihinnat. Katso Etuovi, mutta tässä nyt lähinnä halutaan päästä eroon koko jutusta ja veljestä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenta ihana

      Kauniskasvoinen ihanuus 😘 saan sut vielä
      Ikävä
      46
      7565
    2. Hei rakas...

      Miten on työpäivä sujunut? Rakastan sinua 💗
      Ikävä
      33
      4173
    3. Ei tämä etene ikinä

      Kun kumpikaan ei enää ota yhteyttä. Mä en ainakaan uskalla.
      Ikävä
      57
      3685
    4. Edelleen sitä on vaikea uskoa

      Että olisit oikeasti rakastunut muhun
      Ikävä
      50
      3170
    5. Vitsi mihin menit. Heti takasin.

      Mä näin sut tuu takasin! Oli kiire, niin en ehtiny sin perään!
      Ikävä
      17
      2856
    6. Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...

      Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons
      Suomalaiset julkkikset
      57
      2471
    7. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      54
      2388
    8. Toiveikas vai toivoton

      torstai? Ajatuksia?
      Ikävä
      40
      2329
    9. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      45
      2322
    10. Mukavaa päivää

      Mun rakkauden kohteelle ❤️ toivottavasti olet onnellinen
      Ikävä
      16
      2266
    Aihe