Aurinkokunnan ulkopuolelta? On se ihmeellistä että mustasta aukosta saatiin kuva vaikkei ole hajuakaan kenelläkään mitä ne on. Luulisi tuohon verrattuna olevan varsin helppoa kuvata lähmpänä olevaa planeettaa missä kuitenkin on apuna tähden tuomaa valoa.
Milloin kuva vieraasta planeetasta?
6
70
Vastaukset
- Anonyymi
Apuna?
Oletko kuullut, että liika valo sokaisee. - Anonyymi
Mustasta aukosta saa kuvan kun ottaa valokuvan hörhöpellen aivoista.
- Anonyymi
Se mustanaukon kuva ei ole perinteisessä mielessä valokuva.
https://yle.fi/a/3-10731396
Löytyy myös kuvia eksoplaneetoista, varhaisin vuodelta 2004.
https://exoplanets.nasa.gov/resources/300/2m1207-b-first-image-of-an-exoplanet/- Anonyymi
Tuo eksoplaneetta oli aika poikkeuksellinen. Viisi kertaa Jupiterin kokoinen kaasuplaneetta kiertämässä melkein sammunutta ruskeaa kääpiötähteä siitä noin 55 kertaa kauempana kuin mitä Maapallo kiertää Aurinkoa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuo eksoplaneetta oli aika poikkeuksellinen. Viisi kertaa Jupiterin kokoinen kaasuplaneetta kiertämässä melkein sammunutta ruskeaa kääpiötähteä siitä noin 55 kertaa kauempana kuin mitä Maapallo kiertää Aurinkoa.
Tuota tuhnua ei voi sanoa kuvaksi eksoplaneetasta. Ja syy on ilmeinen: planeetat ovat niin pieniä ja kaukana, ettei mitään kuvia niistä saada.
Valovuosi on noin 10 biljoonaan kilometriä. Siitä voit vaikka yrittää laskea kuanko kestää kävellä.
- Anonyymi
Mustasta aukosta ei ole yhtään valokuvaa. Sen sijaan löytyy radioteleskooppien avulla mikroaaltotaajuuksilla muodostettuja kuvia mustan jättikokoisen mustan aukon kertymäkiekosta. Siinä auttaa se, että kyseinen kertymäkiekko säteilee radioaaltoja hyvin voimakkaasti joka suuntaan.
Linnunradan keskellä olevasta Sagittarius A* (Sgr A*) mustan aukon kertymäkiekosta otettu kuva kannattaa suhteuttaa kohteen todellisiin mittoihin. Kuvassa näkyvän kirkkaan donitsin halkaisija on suunnilleen sama kuin Merkurius - planeetan radan halkaisija eli kertymäkiekolla on halkaisijaa 60...120 miljoonaa kilometriä.
Sagittarius A mustan aukon tapahtumahorisontin halkaisija on noin 24 miljoonaa kilometriä. Tuo on siis mustan aukon "koko".
Auringon halkaisija on 1.4 miljoonaa kilometriä.
Jupiterin halkaisija on 0.14 miljoonaa kilometriä.
Maapallon halkaisija on 0.0127 miljoonaa kilometriä.
Kun sitten muistetaan että planeetat eivät juurikaan säteile muuta kuin matalan lämpötilan lämpösäteilyä ja jonkin verran heijastavat tähtensä valoa niin eipä ole kovin helppoa niitä kuvata millään keinolla. Varsinkin kun eksoplaneetat ovat täältä katsottuna melkein samassa suunnassa kuin se tähti jota ne kiertävät ja planeetta pitäisi jotenkin erottaa tuon tähden 1000000000 kertaa kirkkaammasta säteilystä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 467525
- 334153
- 573665
- 503160
- 172846
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons562436- 542368
- 402319
- 432288
- 162256