Miksei suomessa toteuteta kansallisesti tärkeää suomalaisten säveltäjien musiik

Anonyymi-ap

Miksei arvokkaan ja tärkeän, mutta suurelta osin unohdetun ja ohjelmistosta kadonneen musiikkiperinnön taltioimista äänilevylle mielletä niin tärkeäksi kansalliseksi projektiksi ja kulttuuriteoksi että kaikki yksityiset ja julkiset tahot, valtio etunenässä, osallistuisivat kulttuurisäätiöiden tuella sen toteuttamiseen, siten että kaikkien suomalaisten menneisyyden säveltäjien keskeisimmät pääteokset, jotka on mainittu suomalaisia säveltäjiä kirjassa, saataisiin levytettyä?

8

253

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos saan itse vastata, niin se johtuu mm. siitä etteivät suuret massat kuuntele suomalaista sinfoniamusiikkia vähänkään tuntemattomilta säveltäjiltä, musiikin mahdollisesta korkeatasoisuudestakaan huolimatta, vaan vannovat joidenkin harvojen tunnettujen säveltäjien nimeen.

      Myös se, ettei näiden tuntemattomampien, unohdettujen ja nimettömien säveltäjien musiikista ole olemassa juurikaan minkäänlaista merkittävämpää korkeimman tason tutkimustietoa, on syynä heidän musiikkinsa aliarvostukseen, sekä ennen kaikkea sitä, ettei tavallisen kansan parissa ruohonjuuritasolla ole laajempaa tietämystä ja tietoa näistä suurelle yleisölle tuntemattomista nimistä, jolloin ei myöskään katsota tarpeelliseksi niiden laajamittaista taltioimista äänilevylle pohjoismaisittain korkeasta laatutasosta huolimatta, mikä voidaan katsoa suureksi tappioksi musiikkielämällemme. Virossa, Norjassa ja ruotsissa kansallisesti arvokas musiikkiperintö on sen sijaan taltioitu äänilevylle suomea paljon suuremmassa mittakaavassa.

    • Anonyymi

      "Miksei arvokkaan ja tärkeän, mutta suurelta osin unohdetun ja ohjelmistosta kadonneen musiikkiperinnön taltioimista äänilevylle mielletä niin tärkeäksi kansalliseksi projektiksi"

      No esimerkiksi tapaus Georg Malmstén. Hän on yhä eniten yksittäisiä kappaleita levylle laulanut suomalainen artisti. Silti valtaosaa noista hänen tekemistään levytyksistä ei ole vuosiin missään muodossa saatavana. Se johtuu siitä että ne levytykset tehtiin pääosin Saksassa ja niiden matriisit tuhoutuivat tai katosivat Saksassa toisen mailmansodan aikana.

      Osasta niitä levytyksiä Malmsténilla oli tekijäkappale, mutta nekin tuhoutuivat kun ryzzä pommitti talvisodan aikana maantasolle sen kerrostalon Helsingissä missä Malmstén perheineen tuolloin asui. Joten Malmsténin tekijänkappaleet monista varhaisista levytyksistään myös ovat tuhoutuneet.

      Luultavaa kuitenkin on että koska noita levyjä on aikoinaan ollut myynnissä 78 kierroksen savikiekkoina että osasta noita levytyksiä yhä on yksittäisiä kopioita säilynyt ja ne ovat päätyneet yksittäisten kansalaisten vinteille tai varastoihin säilöttynä ja unohdettuina vaihtelevan kuntoisina 78 kierroksen levyinä, mutta aika näyttää tuleko niitä koskaan esille.

    • Anonyymi

      tankkimoottorin ääni, hävittäjälentokoneen ääniä pitää tallentaa ja saa apurahan, mutta tuohon klassiseen liikatarjontaan ei saa mitään

      marssimusiikki on apuraha

      • Anonyymi

        Ei vanhoja, unohdettu ja ohjelmistosta kadonneita suomalaissäveltäjiä ole levytetty liikaa ja kuitenkin he edustavat ehdottomasti parasta antia suomen säveltaiteelle, mikäli musiikin tuottana emotionaalinen kokemus oa ratkaisevassa asemassa musiikin laadukkuutta arvioitaessa eikä poppulariteetti.


    • Anonyymi

      koska musiikki on aineetonta kulttuuria ja siihen ei saa aineellista vastiketta

      bitcoinin myötä musiikkikin saa....

    • Anonyymi

      kukaan ei osaa käyttää tietokoneita

    • Anonyymi

      Juu-u juu-u. Otetaan vaikka Annimari Gylen-Pacius-Bertin-Vogelius-Lötjösen mestariteos "Kleine Zimmer Nach Furz Geraucht". Se vaarassa kadota, koska ei löytyä niin taidokas soittaja. Kuvittele, ota ensin piano, ja poista kaikki musta näppäin. Niiden tilalle laita hiirenloukku.. kun sä soitta, pitää oikea rytmi tulla naps, naps, A-duuri, naps.

    • Anonyymi

      Uskon, että kyse on siitä, että kun jokin tuntemattomammaksi jäänyt teos ei nauti riittävän suurta populariteettia, jotta sen arvo ylipäänsä ymmärrettäisiin puhtaana esteettistä nautintoa tuottavana taideteoksena, kun eivät suuret massat ja kansanjoukot ole tulleet sinuiksi tällaisen harvoin esitetyn musiikin kanssa, jota kenties jonkun suosituksi tulleen kansallissäveltäjän maine vielä kaiken kukkuraksi himmentää ja tuntuu kenties hänen suurta kansansuosiota nauttivaan musiikkiinsa nähden jotenkin vaikeaselkoiselta, ei kenties vain parin musiikkitieteilijän teoksesta esittämien lausuntojen ja siitä tehtyjen analyysien perusteella katsota nauhoittamisen väärtiksi, vaan se jää auttamatta toisarvoisten seikkojen vuoksi unholaan, mitä sen puhdas ja objektiivinen taiteellinen kvaliteetti ei välttämättä edellyttäisi ja voidaan olettaa että suomen musiikinhistoria käsittää jopa huomattavan määrän tällaista arvokasta säveltaidetta, joka laiminlyödään vain sen tähden että sen olemattomaksi jäänyt historiallinen maine ja populariteetti eivät tee tästä tallentamisesta joko taloudellisesti ja kaupallisesti kannattavaa bisnestä taloudellisen voiton maksimoinnin kannalta tai joku julkisin verovaroin ylläpidetty yleisradioyhtiö ei usko nimettömän tekijän teoksen vetovoimaan puoleensa vetävänä artefaktina, jonka luokse yleisö voisi löytää ja omisi sen itselleen kansallisesti arvokkaana kulttuuriperintönä, joka kerttoisi jotain olennaista kansakunnasta ja sen vaiheista tai siitä itsestään, vaikka teosten korkea laatu itsessään edellyttäisi teoksen esitetyksi tulemista. Siltikin joku Pylkkäsen merkittävä ja hieno jousikvartetto, joka on tallennettu kantanauhalle, on esitetty muistaakseni vain kerran radioaalloilla eikä Fougstedtin sellokonserttoakaan sen enempää,.

      Herää vain kysymys, miksi näitä kantanauhatallenteita ylipäänsä tehdään, jos itse musiikki ei löydä tietään yleisön luo ja tule kuulluksi ja sisäistetyksi, jolloin arvokas kulttuurityö menee tyystin hukkaan. Minusta tällaisten kantanauhatallenteiden tulisi soida radiokanavilla säännöllisemmin ja tiuhempaan, jotta kansallisesti arvokas kulttuuriperintö saisi sille kuuluvan arvoisensa paikan ihmisten sydämissä eikä arkistojen kätköissä lojumassa, joka tuntuu sangen ristiriitaiselta toiminnalta. Tuntuu siltä, että musiikkia nauhoitetaan vain ikään kuin velvollisuuden tunnosta hienoa musiikkia arkistoon pölyttymään, josta yleisö ei kuitenkaan saa kyllin usein nauttia, vaan se saattaa soida vain jonkun erinäisen kerran radiossa kun se on jonkun musiikkitoimittajan näppeihin vahingossa tarttunut, mutta koska siitä ei ole aikojen saatossa tullut yleismaailmallisen ihailun kohdetta kuten suurista ja yleisesti tunnustetuista mestareista, ja heidän teoksistaan, ei sillä katsota ja ajatella olevan myöskään mitään elämää suurempaa yleismaailmallista merkitystäkään suurena taiteena, vaan sen syrjään sysääminen ja unohtaminen käy vaivattomasti ja tuntuu siksi jopa loogiselta, sillä eihän Fougstedt mikään Beethovenin kaltainen sankari ja yli ihminen ollut, jonka teosten tulisi soida jatkuvasti radiossa, niin väliäkö sillä vaikkei soisi ollenkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      106
      6852
    2. Oletko katkera kun

      Et saanut kaivattuasi
      Ikävä
      95
      4361
    3. Mies vinkkinä sulle

      Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista
      Ikävä
      47
      3678
    4. Kyllä se taitaa olla nyt näin

      Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee
      Ikävä
      48
      3482
    5. Paljon niitä puheita

      susta liikkuu. 🤮
      Tunteet
      51
      3398
    6. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      184
      3373
    7. Odotan että sanot

      Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san
      Ikävä
      24
      2889
    8. Nainen vinkkinä sulle!

      Jos laitat selvän tunnisteen niin kutsun sinut n*ssittavaksi.
      Tunteet
      67
      2594
    9. Vietetään yö yhdessä

      Rakastellaan koko yö
      Ikävä
      43
      2431
    10. Hei seksikäs

      Upottava katse sinulla ja tiedät sen.
      Ikävä
      13
      1814
    Aihe