Takkaleivinuunin lämmitys

Anonyymi-ap

Hei,
jonkin aikaa olen uudessa talossani asunut, ja keskellä taloa on tuollainen takka leivinuuni. Itsessään lämmityksen osaan, mutta kaikkea en siitä tiedä. Uunissa on vain yksi pelti.

Elikkäs uunin yläpuolella on leivinuuni, ja sen alapuolella takka. Kysyn pelkästään nuista tuhkien vetämisestä alas. "Normaali" uuneissahan on heti uuninluukun alapuolella tuhkaluukku. Tässä uunissa tuhkaluukku on tuolla takan alapuolella. Ensinnäkin, pitääkö tuhkat vetää alas jo hiilloksen aikana? Voiko tuhkat jättää arinalle? Olen käyttänyt tuhkat arinalla tapaa, ja pienentänyt peltiä sitä mukaan, kuin hiillos hiipuu. Pellin kokonaan sulkemisessa saa olla tarkka, koska ei ole mitään häkäpeltiä.

Käyttäisin juuri sitä tapaa että kun on enää pienehkö hiillos, vetäisin hiilet tuhkapesään. Mutta tämmöisessä uunissa se on ihan erilainen entä leivinuunissa. Leivinuunista kokemusta mutta ei tämmöisestä. Nuo tuhkat jää suurimmaksi osaksi tuohon takkaan, ja sieltä takasta vain osa valuu sinne ns. tuhkapesään.
Onko totta, että kun hiilet vetää alas hiilloksen aikana, uuni alkaa lämmetä enemmän?

23

1996

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä eroa on heti alapuolella ja tuolla alapuolella tuhkaluukulla? Ei se niin tarkkaa ole. Itse en jaksa vehdata tulisijan kanssa. Poltan ja siivoan tuhkat joskus kun jaksan. Ei nyt ainakaan polton aikana.

      • Anonyymi

        Tuhkia ei polteta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuhkia ei polteta.

        Olen polttanut monta kertaa.


    • Anonyymi

      En oikein ymmärtänyt kirjoittamaasi... Kuitenkin iso osa takka-leivinuuneista on sellaisia, joissa tulta on tarkoitettu pidettäväksi vain takassa. Jos takan tuli ja palokaasut kiertävät leivinuunin sisällä, niin siellä ei pidä polttaa mitään.
      Tällainen takka-leivinuuni"viritys" ei mielestäni ole oikea leivinuuni, vaan paremminkin haudutusuuni. Tuon meidän uunin lämpötilan saa takkaa lämmittämällä vain n. 150 asteeseen.

      • Anonyymi

        Meillä ainakin takkaleivinuunissa lämmitetään enimmäkseen leivinuunia, lämpiää helposti 300asteeseen. Tuollainen on mielestäni parempi, koska voi tunnelmoida halutessaan sillä tavalla. Muuten se on ihan leivinuuni.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meillä ainakin takkaleivinuunissa lämmitetään enimmäkseen leivinuunia, lämpiää helposti 300asteeseen. Tuollainen on mielestäni parempi, koska voi tunnelmoida halutessaan sillä tavalla. Muuten se on ihan leivinuuni.

        Takalla, piti kirjoittaa.


      • Anonyymi

        Se ei mikään viritys ole, et vain osaa lämmittää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se ei mikään viritys ole, et vain osaa lämmittää.

        Tähän ikään on tullut lämmitettyä jos jonkinmoista tulisijaa. Aiemmassa talossamme oli oikea takka-leivinuuni, eli takassa ja leivinuunissa pidettiin tulta. Ei tosin yhtäaikaa, sillä molempien savut menivät samaan hormiin.
        Nykyinen iso varaava tulisija on sellainen, että takan savukaasut kiertävät "leivinuunin" kautta. Tässä "leivinuunissa" ei edes saa pitää tulta, varmistin sen aikoinaan valmistajalta (Nunnauuni).
        Tämä uuni ei todellisuudessa ole leivinuuni, sillä se soveltuu lähinnä vain haudutettujen ruokien, kinkun tai vaikka karitsanpaistin (tehtiin eilen) valmistukseen. Ja soveltuu todella hyvin.
        On vaan sellainen nokipesä, että se täytyy harjata aina ennen käyttöä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tähän ikään on tullut lämmitettyä jos jonkinmoista tulisijaa. Aiemmassa talossamme oli oikea takka-leivinuuni, eli takassa ja leivinuunissa pidettiin tulta. Ei tosin yhtäaikaa, sillä molempien savut menivät samaan hormiin.
        Nykyinen iso varaava tulisija on sellainen, että takan savukaasut kiertävät "leivinuunin" kautta. Tässä "leivinuunissa" ei edes saa pitää tulta, varmistin sen aikoinaan valmistajalta (Nunnauuni).
        Tämä uuni ei todellisuudessa ole leivinuuni, sillä se soveltuu lähinnä vain haudutettujen ruokien, kinkun tai vaikka karitsanpaistin (tehtiin eilen) valmistukseen. Ja soveltuu todella hyvin.
        On vaan sellainen nokipesä, että se täytyy harjata aina ennen käyttöä.

        Ai onko se tavallaan ruuanlaitto uuni se "leivinuuni", jonka takka lämmittää?


      • Anonyymi

        Huuhaata, sillä takalla saa lämmitettyä nopeammin, koska siinä on iso lasinen luukku joka oikein hohkaa sitä lämpöä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai onko se tavallaan ruuanlaitto uuni se "leivinuuni", jonka takka lämmittää?

        Näin asian voisi ilmaista... Ymmärtääkseni leivinuunin lämmön tulee olla korkeampi kuin 150 astetta. En tosin ole leipää tai pullaa ikinä paistellut.


    • Anonyymi

      Tuon takia perinteinen leivinuuni on ainut oikea.

    • Anonyymi

      Erään tuttuni talossa on uuni, jonne mahtuu 2metriset halot.

      • Anonyymi

        Minä meinasin muurata tulevana suvena leivinuunin johon mahtuu 3metriset halot.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä meinasin muurata tulevana suvena leivinuunin johon mahtuu 3metriset halot.

        No tuo 3metriset on jo varmaan liioittelua, mutta oikeasti minun tutun leivinuunin mahtuu 2metriset halot. Se uuni on tehty tarkoituksella niin isoksi, et siellä voi paistaa vaikka rieskoja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä meinasin muurata tulevana suvena leivinuunin johon mahtuu 3metriset halot.

        Mun uunissa palaa kuusimetriset halot kun tiputtaa hormista ja sytyttää tuhkaluukusta. Menisi kyllä vielä pidemmätkin.


    • Anonyymi

      Siellä voi paistaa Reiskojakin..

    • Anonyymi

      Onko aloittajalla tietoa ton uunin valmistajasta.

      • Anonyymi

        Polar metalli ainakin pellissä lukee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Polar metalli ainakin pellissä lukee.

        Varmaan hyvin voi lukeakin, sillä Polar-Metalli valmistaa savupeltejä. Takkoja tai leivinuuneja en tiedä ko. firman valmistaneen...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan hyvin voi lukeakin, sillä Polar-Metalli valmistaa savupeltejä. Takkoja tai leivinuuneja en tiedä ko. firman valmistaneen...

        No ei tiennyt talon edellinen omistaja itse , joten en minäkään.


    • Anonyymi

      Opin tämän uunin käytöstä. Tässä uunissa ei kuuleman kannata vetää hiilloksen aikana hiiliä alas, ensinnäkään ei ole häkäpeltiä ja tuhkatila on sellainen, johon ei ole tarkoitettu hiilloshiiliä. Eli käytännössä ne voi vetää alas hiilloksen aikana mutta siitä ei mitään hyötyä: hiilet jäisi vain pidemmäksi aikaa "kytemään", ja hiiliä olisi tällöin alhaalla tuhkaluukussa ja takkatilassa, jolloin peltiäkin olisi pidettävä paljon kauemmin auki ja lämmöt vain karkaisi. Eli tässä uunissa niille hiilille ei ole "omaa" tilaa.


      Olisi parempi jos olisi perinteinen leivinuuni, häkäpellillä. Tällöin voisi vetää hiilet alas pienen hiilloksen aikana, ja sulkea kokonaan savupellin, ja avata häkäpellin. Tällöin tätä uunin tuottamaa lämpöä voisi hyödyntää enemmän. Jos on perinteinen leivinuuni yhdellä pellillä, voi silloinkin ja kannattaakin vetää hiilloksen aikana jo hiilet alas (mikäli "oma" tila hiilille) tällöin kuitenkin lämmöstä hyötyy enemmän entä jos jättää hiilet arinalle, mutta vain savupellin takia sitä pidettävä auki, toki voi vähän pienentää hiilloksen hiipuessa. Yhdellä pellillä lämpöä kuitenkin karkaa, häkäpellillisessä uunissa vain se häkä lähtee, lämpö ei voi karata kun savupelti on kiinni.

      Eli tuossa takkaleivinuunissani ei ole "omaa" tilaa niille hiilille, joidenka vetäminen alas ei hyödyt yhtään mitään.
      ap

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En voi jutella kanssasi

      tietenkään, mutta täällä voin sanoa sinulle, että se sinun hiljaisuutesi ja herkkyytesi eivät ole heikkoutta. Ne ovat ih
      Tunteet
      26
      4170
    2. Oot nainen liian paksu minulle

      Joten en yhtään syty tästä suhteesta.
      Ikävä
      256
      3684
    3. No nyt! Linda Lampenius jakoi sensuellin kuvan itsestä - "Olematon mekko" saa hieraisemaan silmiä...

      Linda Lampenius täyttää tänään 55 vuotta. Eipä uskoisi kuvan perusteella. Onnea, onnea, onnea pop-artistille ja huippuvi
      Suomalaiset julkkikset
      28
      2094
    4. Mites teillä keskustelut soljuu?

      Oli tossa mun aloittamassa ketjussa eilen illalla aikamoinen show. Mutta toisaalta ainahan mä oon valitellut kun täällä
      Sinkut
      270
      1726
    5. Shokki! Marko Paanaselle ei riitä 100 000 euron budjetti - Vaatii kesken remontin näin paljon lisää!

      Hupsista, noinkos siinä sitten kävi, budjetti ei pitänytkään…! Eikä taida olla ihan eka kerta, näitähän sattuu... Onko
      16
      1492
    6. Pystyt sille toiselle

      Kertomaan ne salaisetkin asiat. Olette läheisiä. En tiedä kerrottu minusta. Tuskin kerrot. Puhutko sanaakaan. Toisaalta
      Ikävä
      8
      1429
    7. Venäjän rikollisen sodan juurisyyt

      Koska edellinen ketju Venäjän rikollisen sodan juurisyistä oli niin suosittu, että se tuli pikaisesti täyteen eikä sitä
      NATO
      407
      1332
    8. Annen grillin nousu ja konkka..

      Olipa se nopea grilli bisnes..Voi voi sentään mitäs nyt tilalle?
      Sotkamo
      50
      1219
    9. Kokoomus haluaa hoitaa flussat yksityisellä, jotta säästettäisiin rahaa ja aikaa

      Mies hakeutui Terveystalo Kamppiin flunssaoireiden takia helmikuisena sunnuntai-iltana. Diagnoosiksi kirjattiin influens
      Maailman menoa
      76
      1053
    10. Huominen haastattelu

      Huomenna 27.02 Torstaina. OLLI. SAHIMÄKI Järviradiossa haastateltavana kello 12:00 👏👏
      Ähtäri
      30
      1050
    Aihe