Kuka on oikeasti Suomen laissa lähiomainen? Itse ajattelsin niin että ihmisen lähimmät. Puoliso/lapset jos ovat elossa. Sain vain tietää, että ei verisukulainen on nimetty lähiomaiseksi. Joka saa nyt hoitaa kaikki vainajaan liittyvät asiat. Kysymättä mielipidettä oikeasti lähiomaiselta, eli vainajan lapselta.
Lähiomainen
16
374
Vastaukset
- Anonyymi
Jos vihitty puoliso eli leski jää eloon, on lähiomainen. Jos ei, niin sitten vainajan lapset. Jos on kyse vainajan lähiomaisista..
Jos ei näitäkään ole, niin onko sisarusten lapset. Jos ei ole niitä, niin poliisi on jokaisen lähiomainen - Anonyymi
Ihmisen lähiomainen esimerkiksi terveydenhuollossa on huoltaja/ vanhempi, lapsi, sisarus, isovanhempi, lapsenlapsi. Näin yleensä.
Jos ihminen kuoleman varalta on itse määrännyt jonkun tahon hoitamaan asioita kuolemansa jälkeen, tätä määräystä noudatetaan. Kuolluthan ei sinänsä enää lähiomaisia tarvitse, vaan tarvitsee tulla haudatuksi, ja joku tarvitaan hoitamaan perunkirjoitus.- Anonyymi
Ihminen ei voi määrätä lain mukaan kuolemansa jälkeen kuin testamentillaan. Se voi koskea ainoastaan jäämistöä, eli henkilön ennen kuolemaansa omistamaa omaisuutta.
Toiveita voi henkilö eläessään tehdä, mutta ne ovat ohjeita eikä määräyksiä. Mitkään muut määräykset, joita ihminen antaa eivät ole voimassa kuollessa, kuin testamentti. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihminen ei voi määrätä lain mukaan kuolemansa jälkeen kuin testamentillaan. Se voi koskea ainoastaan jäämistöä, eli henkilön ennen kuolemaansa omistamaa omaisuutta.
Toiveita voi henkilö eläessään tehdä, mutta ne ovat ohjeita eikä määräyksiä. Mitkään muut määräykset, joita ihminen antaa eivät ole voimassa kuollessa, kuin testamentti.2020 alkaen: "Jokainen suomalainen voi ilmaista elinluovutustahtonsa kertomalla kantansa läheisilleen ja ystävilleen. Vain kolmasosa suomalaisista on kertonut elinluovutustahtonsa läheisilleen."
"Elinluovutustahto on tahdonilmaisusi siitä, saako elimiäsi ja kudoksiasi käyttää kuolemasi jälkeen elinsiirtoon toisen ihmisen hoitamiseksi." - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
2020 alkaen: "Jokainen suomalainen voi ilmaista elinluovutustahtonsa kertomalla kantansa läheisilleen ja ystävilleen. Vain kolmasosa suomalaisista on kertonut elinluovutustahtonsa läheisilleen."
"Elinluovutustahto on tahdonilmaisusi siitä, saako elimiäsi ja kudoksiasi käyttää kuolemasi jälkeen elinsiirtoon toisen ihmisen hoitamiseksi."Luovututahto ei ole määräys! Luovutustahdolla ihminen SALLII elimiään käytettävän elinsiirtoon. Ihmienen ei voi määrätä, että hänen elimiään käytettäsiin elinsiirtoihin tai mihinkään muuhunkaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Luovututahto ei ole määräys! Luovutustahdolla ihminen SALLII elimiään käytettävän elinsiirtoon. Ihmienen ei voi määrätä, että hänen elimiään käytettäsiin elinsiirtoihin tai mihinkään muuhunkaan.
Lähiomainen ei ole myöskään määräys.
Lähiomainen liittyy esimerkiksi elävän henkilön terveydenhoitoon ja omaishoitoon hoitoa tarvitseville.
- Anonyymi
Onkos etäomaisia olemassa ja jos on niin mitä hyötyä tai haittaa niistä on?
- Anonyymi
Lain mukaan kuka vain, joka kokee olevansa "lähiomainen" on myös sitä.
- Anonyymi
Jos vainaja on määrännyt jonkun muun kuin sukulaisen hoitamaan asioita kuolemansa jälkeen niin vainajan pyyntöä noudatetaan. Eri asia on sitten saako tuo henkilö mitään perintöä.
- Anonyymi
Lähiomaiset kerrotaan RL 15:10 §:ssä. Aviopuoliso, avopuoliso, sisarukset, sukulaiset suoraan ylenevässä, tai alenevassa polvessa.
- Anonyymi
Oikeudenkäymiskaari 17 luvun 17§ kertoo, kenen ei tarvitse oikeudessa lähiomaisena todistaa vasten tahtoaan, edellyttäen että lähiomainen ja lähisukulainen ovat lähes synonyymejä. Se lienee lähin määritelmä:
Asianosaisen nykyinen tai entinen aviopuoliso taikka nykyinen avopuoliso, sisarus, sukulainen suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa taikka se, jolla on vastaavanlainen parisuhteeseen tai sukulaisuuteen rinnastuva läheinen suhde asianosaiseen, saa kieltäytyä todistamasta.
Potilaslain esitöissä on myös määritelmää. Potilaslaissa määritellään, että tiedonsaaja voi olla muu kuin määritelty lähisukulainen. - Anonyymi
Riittää kun kerrot, että vaimo tai avovaimo on lähiomainen, kun menette geriatrille dementialääkäriin. Ohjeet kertovat ottamaan mukaan lähiomaisen.
- Anonyymi
Määritelmä hallituksen esityksestä 185 vuodelta 1991. Tähän lähiomaisten listaan on varmasti lisättävä nykyisin myös rekisteröidyn parisuhteen osapuolet:
"Jos potilas ei pysty pätevästi päättämään hoidostaan, potilaan laillista edustajaa (holhoojaa, uskottua miestä tai potilaan valtuuttamaa henkilöä) tai lähiomaista taikka muuta läheistä henkilöä on ennen tärkeän hoitopäätöksen tekemistä kuultava sen selvittämiseksi, millainen hoito parhaiten vastaisi potilaan tahtoa. Potilaan lähiomaisella tarkoitettaisiin lähinnä aviopuolisoa, lapsia, vanhempia ja sisaruksia. Muu läheinen voisi olla potilaan avopuoliso tai muu potilaan kanssa pysyvästi asuva henkilö." - Anonyymi
Lähimmät ystävät ja tuttavat.
- Anonyymi
Niinkö Suomen laissa sanotaan?
- Anonyymi
Jeesus pelastaa yksin. Sanaa lukien tarkentuu mitä pannaan minnekin miksi.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod224074- 183116
Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita
Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy3902201Nainen, sellaista tässä ajattelin
Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost2391929- 271881
- 311777
- 321629
- 141397
Kulujen jako parisuhteessa
Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai681250- 121211